La Prundu Bârgăului, o investiţie cum nu a văzut Ardealul. Studiul e gata, se caută investitori

Transmixt

La Prundu Bârgăului se va construi un parc acvatic aşa cum nu a văzut Ardealul, spune primarul Doru Crişan, căruia i-a parvenit deja studiul de fezabilitate pentru amenajarea a trei hectare de teren cu cinci bazine exterioare, trei tobogane, spaţii de plajă aferente, teren de volei şi de tenis, două bazine acoperite, saună, sală de fitness şi masaj. Pentru construcţia lui se caută investitori la Londra şi în China.

„Am primit studiul de fezabilitate pentru parcul acvatic. Nu îl fac deocamdată public fiindcă vreau să dezvoltăm toată zona Văii Bârgăului. Fără a fi lipsit de modestie, eu zic că nu există aşa ceva în tot Ardealul. Fiecare comună îşi face proiectul ei. Noi am finalizat studiul de fezabilitate pentru al nostru şi am semnat procesul verbal de predare. Am avut şi o întâlnire cu consultanţii şi am decis să îl trimitem la un fond de investiţii din Londra. Sunt companii mari care numai cu aşa ceva se ocupă. Pe de altă parte ne mai chinuim cu China să vedem ce putem face”, a dspus Doru Crişan.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud anunţa, în urmă cu doi ani, că vrea să investească aproximativ 8,6 milioane de euro într-un parc acvatic în comuna Prundu Bârgăului. Parcul va cuprinde cinci bazine exterioare, trei tobogane, spaţii de plajă aferente, teren de volei şi de tenis, două bazine acoperite, saună, sală de fitness şi masaj. Proiectul va fi dezvoltat pe o suprafaţă de peste 3 hectare de teren, conectată la reţeaua principală de transport rutier (DN 17). Potenţialele surse de finanţare ale acestui proiect sunt fondurile europene nerambursabile şi investitorii privaţi.

’’În strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud avem cuprins un studiu de fezabilitate pentru construcţia unui parc acvatic în comuna Prundu Bârgăului. Avantajele zonei sunt distanţa relativ egală faţă de lacul Colibiţa, Pasul Tihuţa şi municipiul Bistriţa, locaţia fiind una facil de accesat de turiştii care vizitează şi aceste obiective’’, a spus atunci Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean.

În 2013, Consiliul Judeţean a aprobat înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Turism în Bistriţa-Năsăud”, ”în vederea dezvoltării durabile şi promovării turismului”. CJ este membru fondator alături de primăriile comunelor Bistriţa Bârgăului, Cetate, Dumitriţa, Josenii Bârgăului, Livezile, Prundu Bârgăului şi Tiha Bârgăului.

Conform Strategiei de dezvoltare a turismului, CJ intenţionează să depună spre finanţare un proiect integrat pentru Valea Bârgăului, care să cuprindă domeniu schiabil, parc de aventură cu tematica ”Dracula”, centru nautic de agrement, centru nautic sportiv, parc acvatic, centru de echitaţie, trasee de drumeţie şi bicicletă, zonă de belvedere şi parapantă, centru de închiriat echipament sportiv, sat de vacanţă, stână ecologică, centru de producţie, colectare şi expoziţie de produse tradiţionale, punct de informare turistică.

În strategie, domeniul schiabil este prevăzut în zona Tihuţa, pentru Parcul Dracula principala responsabilitate revine Primăriei Tiha Bârgăului, la Prundu Bârgăului se doreşte realizarea unui parc acvatic, la Josenii Bârgăului centrul de echitaţie, zona de belvedere şi parapantă la Bistriţa Bârgăului, satul de vacanţă pe terenul comunei Cetate, stâna ecologică pe raza comunei Livezile, iar centrul de producţie, colectare şi expoziţie de produse tradiţionale la Prundu Bârgăului.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Balan Marius -ecologist

  Am sperat ca investitia cu pricina va fi intr-o fabrica cu 500 -1000 locuri de munca. De exemplu o fabrica de jucarii din lemn, sa se valorifice cu cap resursele , asa cum nu o mai vazut Europa. Decat sa exporte bustean brut nu sunt mai eficiente jucariile si alte produse de serie din lemn ? Dar din pacate in Ardeal si in BN in special edilii se iau la intrecere numa in spauri, aquaparkuri si wonderlanduri. Mancarea este tot mai scumpa si romanii vor alege spaul, topoganul si partia. Pe vremea lui Udrea erau la moda tele-gondolele si terenurile de fotbal facute in panta. Si asta in timp ce Romania are peste 300 de castele si alte obiective de mare interes care stau si se prabusesc. Asta da viitor.

  (47)
  • Walter Born

   Partial aveti dreptate, dar la jucarii din lemn nu aveti, sincer, niciun habar. Produsele astea numai au asa mare cautare si se fac preponderent in Asia. Si produsele care am dezvoltat si produs aici in judet acum 20 ani au fost copiati in China cu rezultat ca clienti mei engros de vreo 17 ani de acollo le cumpere.
   Mai departe de manopera ieftina de acollo aici nici numai gasesti tamplari capabili si furnizori de materie prima care prefera sa faca export in loc se vinde local.
   Adica singurul meu furnizor de masa lemnoasa pentru produsele noastre (mobilier gradinite si elici avioane) face vreo 95% afaceri cu export din care o mare parte in China.
   Achitam la preturi export si materialul din Prund vine…
   Primul pas ar fi sa incepem sa introducem sistemul educational dual asa cum a mai fost deschris si aici pe site si sa protejam si sa sustinem productia locala in loc sa cumparam produse din China. Dar nu vad nici vointa si nici dorinta.

   (2)
  • stadt_bistritz

   pe ințelesul tău Ciprian ..
   primar în Bistrita Bîrgăului (Colibița) este domnul Vasile Laba
   pentru Prundu Bîrgăului răspunde domnul Doru Crişan
   acum ințelegi?

   (15)
 2. Cetitoru

  Și marmota învelea …….
  Anul trecut făcea mall .
  Doar proiecte prin care englezii și chinezii sa cheltuiasca banii bârgăuani.
  Necesare sunt proiectele prin care cetățenii sa câștige bani.

  (12)
 3. pmn

  Cand face de ce face, cand nu face de ce nu. Daca face cu o materie prima de ce daca ii din stainatate de ce. Eu de Craciun am cumparat un brad adus din Norvegia pana in Bistrita ca la noi daca il plantezi tu iti trebuie autorizatie sa-l poti taia.
  Primarul din Bistrita zicea ca daca iese el face pista de schi a iesit a facut si cei ce ziceau ca nu o poate face zic ca a facuto degeaba de ce nu au spus de la inceput asta? etc…

  (-1)
 4. Cetățean

  Cum va fi încălzită apa din bazine? Sau se va face baie in gheață? Totuși comuna nu e in Bărăgan sau la malul mării? Mi se pare complet inutilă investiția pentru maxim 60 zile anual de utilizare. Dar megalomania …

  (10)
 5. Ion

  Nu mai e nicio îndoială.
  A înnebunit lupu.
  Chelului îi trebuie tichie de mărgăritar.
  Badea Ion abia si-a dat jos cioarecii, încă n-are slip, iar banii îi ajung doar pentru bere la pet. Iar tinerii , dacă n-au de lucru, n-au nici bani.
  Noi facem pârtii în Bărăgan și piscine în Călimani.
  Bravos națiune, halal să-ți fie, ai pricopsit senila Europă.

  (17)
 6. Emil

  Consiliul județean ar putea sa facă o astfel de investiție cum „nu a văzut Ardealul ” in zona cu apa sărata de la Sărățel ! La Prundu Bîrgăului sa facă primarul curățenie și ordine, apoi ,după ce termina cu treaba pentru care e angajat de comunitate , poate sa facă și circ !(dar pe banii lui ca de idei crete pe banii noștri ne-am saturat)

  (11)
 7. Bargauan

  Felicitări si succes. De comentarii suntem buni. Cand mergeam la dig era tare încălzita apa.Zicem ca bargauanii nu au bani de slip dar daca mergi la Figa este plin de bargauani.Iar apa sărată nu este si la noi?Sper sa m apucăm și noi .Succes

  (-1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.