Protestul mașinilor galbene. Nemulțumirile taximetriștilor din Bistrița (FOTO)

Holistic

O parte dintre taximetriștii din Bistrița au participat, joi, la un protest static în Piața Petru Rareș, reprezentanții filialei Bistrița-Năsăud a Camerei Naționale a Taximetriștilor din România înmânând prefectului o petiție ca să fie trimisă spre Guvern. Ei s-au solidarizat cu colegii lor din țară care au protestat în mai multe orașe, nemulțumiți de concurența neloială pe care o fac firmele de carsharing.

Inițial, taximetriștii din Bistrița au vrut să participe la protest cu 150 de mașini, dar au decis în final să fie cel mult 50. La Bistrița, protestul a fost amânat pentru joi pentru că deja se blocase o dată traficul în piață luni, cu ocazia manifestărilor organizate de Brigada 81 Mecanizată, iar ei nu au dorit să creeze și mai multe bulversări în trafic.

Valer Bâgiu, președintele filialei Bistrița-Năsăud a Camerei Naționale a Taximetriștilor, a declarat pentru Timp Online că la Bistrița a apărut doar una dintre firmele naționale de carsharing și anume Clever, care ar avea 15 șoferi ce ”testează” mai degrabă acest tip de serviciu.

”La Bistrița a apărut o aplicație, Clever Go, care nu recunoaște că e dispecerat, dar intermediază o comandă de taxi între client și șofer. Un dispecerat de taxi trebuie să aibă spațiu autorizat, licență și frecvență, stație radio, o societate comercială, iar dincoace nu trebuie să aibă decât o aplicație virtuală care e gestionată din Olanda. La noi ar fi 15 șoferi care încearcă să intre pe piață”, a spus Valer Bâgiu.

În afară de problemele naționale, el a menționat că sunt și mici probleme locale: ”De exemplu, mai vrem alte locuri de parcare amenajate ca să nu fim nevoiți să stăm în dubluri. Totodată, mai vrem și reglementarea circulației pe sectoarele cu accesul interzis cu excepția riveranilor. Avem 13 procese până acum, toate câștigate. Și oamenii care locuiesc pe strada Parcului, de exemplu, au dreptul să își comande un taximetru. În momentul în care taximetrul intră în zona respectivă și este văzut de Poliția Locală este amendat pentru că taximetrul nu e riveran. În lege e foarte ambiguu. Deci suntem șicanați. Du-te la proces, pe la avocați. În final se câștigă. Ultimul proces acum îl avem. De șapte luni se judecă. S-a făcut recurs, a mers clientul și a depus declarație”.

În ce privește locurile de staționare, el a spus că taximetriștii înțeleg că nu pot monopoliza aceste locuri.

”Suntem înțelegători, dar trebuie să fim sprijiniți în anumite locuri pentru că nu te poți plimba întruna ca să găsești un loc de staționare, iar dacă staționezi în alte locuri decât cele permise pentru taxiuri din nou sunt probleme. Și aici au fost procese. Legea prevede că taxiul poate staționa în orice loc unde e permisă staționarea pentru vehicule”, a mai spus el.

La Bistrița au fost reglementate 320 de autorizații de taxi, dar o ”electorală” cum o numește Valer Bâgiu, a scăpat încă 80.

”Au fost în jur de 400 de autorizații, iar acum s-au redus la 378 de autorizații care sunt suficiente pentru ce avem noi la Bistrița. S-a aprobat și o mărire a prețului, iar tariful a crescut de la 1,90-1,96 de lei la 2,10 – 2,15 lei/km. Fiecare firmă a decis. După această scumpire, cam 1-2% dintre clienți au fost nemulțumiți de creșterea tarifelor și au spus că e un pic mare tariful. Lumea vrea să circule în timp util, cu mașini curate, cu șoferi de încredere, autorizați și trebuie să înțeleagă că au crescut mult costurile cu forța de muncă, iar taximetriștii independenți plătesc o taxă forfetară deosebit de mare”, a mai spus Bâgiu.

Întâlnire la Prefectură

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a precizat că ”în contextul protestului organizat de Camera Națională a Taximetriștilor din România, prefectul Ovidiu Frenţ a invitat reprezentanții taximetriștilor din județul nostru la o discuție și le-a mulțumit pentru modalitatea civilizată a manifestării de astăzi care nu a perturbat traficul auto în orașul nostru”:

”De asemenea, a ascultat problemele acestora și le-a promis sprijinul atât în rezolvarea problemelor care țin de reglementările legislative, cât și de cele locale. Astfel, în următoarea perioadă, prefectul Ovidiu Frenț, respectiv Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, va organiza o ședință cu Poliția Rutieră și Primăria Bistrița pentru a discuta și pentru a găsi soluții la problemele expuse de reprezentanții taximetriștilor din Bistrița-Năsăud (existența unor mașini inscripționate ”Taxi” care nu sunt autorizate, șoferi fără atestat de taximetrist etc.). Pentru descurajarea pirateriei în transportul de persoane recomandăm și pe această cale cetățenilor să nu folosească decât taxiuri autorizate, astfel eliminându-se riscurile care pot să apară privind siguranța lor, dar și evaziunea fiscală”.

La nivel național, taximetriștii au cerut să fie respectată Hotărârea Curţii Europene de Justiţie, care a decis că aplicaţiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. ”Nu cerem bani, nu cerem nimic altceva decât să se respecte legea. Sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcţionează în România, iar UBER , Taxi Fy, Bla Bla Car şi Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislaţia pentru Transporturi şi taximetrie, pe care noi o respectăm”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a reluat, în această săptămână, protestele de stradă în țară, reclamând lipsa de reacţie a Guvernului faţă de cerinţele transportatorilor autorizaţi care îşi desfăşoară activitatea legal. Transportatorii acuză Guvernul că refuză să actualizeze legea taximetriei (nr. 38, actualizată în 2017), în sensul eliminării concurenţei neloiale practicate de platformele de tip Uber. Miercuri, la sediul Ministerului Finanţelor, a avut loc întâlnirea Ministrului Interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, şi ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, cu reprezentanţii COTAR. Agenda discuţiilor a vizat modificarea cadrului normativ actual în sensul eliminării ”pirateriei” din transporturi şi trecerea activităţii de ”rent a car” la Autoritatea Rutieră Română (ARR). În urma discuţiilor s-a convenit, ca în perioada următoare, să fie promovate proiectele de acte normative convenite în urma întâlnirii.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Comentarii

 1. cititor de Bistrita

  Ma, si place si nu place cuiva anume, AU DREPTATE OAMENII ! Ori toata lumea sa se supuna acelorasi reguli, taxe si impozite ori controlului politienesc si al ANAF … ori niciunul !
  Ce atatea societati de tot felul de „smecheri „din strainatate care efectiv se c*ca pe ea Romanie si pe toti oamenii din aceasta tzara si care sunt scutiti de tot felul de obligatii, in detrimentul celor care zi de zi si sistematic sunt tracasati, controlati si luati la „puriceala ” si … ALTII BA ?!
  Exact cum este si-n domeniul silvic, ar trebui modificata legea si cine este prins ca face taximetrie neautorizata, sa fie infractiune DE PRIMA DATA … nu doar la „repetare „… ca nimeni nu sta sa numere care este „repetarea aia „… si sa i se confiste masina , indiferent a cui proprietate este ea . Va garantez eu ca atunci se termina aceasta poveste, cum incet… incet se termina si cu delictele silvice .

  (-1)
  • SIF

   Se termina cu delictele silvice? Tu unde traiesti? Sunt pline parchetele de dosare privind furturi si taieri de arbori privind persoane ce taie din propria lor padure cantitati mici, care cica nu au fost marcate, etc. … dar e culmea ca asupra infractiunilor silvice ce privesc defrisari masive de paduri nu sunt padurari care sa se sesizese… auzi ca se termina cu delictele silvice, eu cred ca tu iti iei informatiile de la dna Pana si dl Denes direct.

   (2)
 2. Zorro

  pe bune!?!?!?!?
  inteleg ca e permisa stationarea si parcarea taximetrului regulamentar pe locurile de handicapati?????? in poza apar taxiuri parcate acolo…. e legal??? de ce nu sunt amendati?????
  e normal ca un taximetru sa se opreasca pur si simplu in strada … ca el are comanda…sau client de lasat????
  chiar asa??? nici macar nu schiteaza ca ar trage dreapta intre 2 masini… se opreste unde crede de cuviinta…. asta e legea? asta e normalitate?
  nu am treaba cu riveranii si cu strazile interzise… trebuie sa intre pe acolo…ei, politia, salvarea, pompierii…. eu am treaba cu faptul ca ei blocheaza benzile de circulatie cand si cum vor…nu respecta semnele de circulatie, liniile continue…etc… repet…azi au ocupat locurile de handicapati din fata prefecturii…nimeni nu-i amendeaza???

  (21)
  • Rocko

   Art. 20 , Alin(4) Pentru îmbarcarea sau debarcarea unui client, taxiurile pot opri şi pe drumurile publice cu restricţii privind oprirea, cu excepţia locurilor periculoase, cu condiţia să nu fie perturbată circulaţia prin această manevră.

   * in fata prefecturii astazi unde dvs sustineti ca un taxi a parcat pe loc de handicap noi am avut acest protest autorizat !

   (-10)
  • ptr Rokooo si fratii lui

   – nu opriti in statiile taxi mai multe masini decat scrie pe tabla
   -la OMV nu opriti dubland masinile parcate si blocand prima banda de circulatie
   -la autogara, in intersectia de pe artarilor cu strada garii nu mai opriti in curba pe partea carosabila
   -cand opriti sa nu ma mai deranjati
   -nu mai intoarceti pe linia continua
   -voi spuneti ca platiti taxe…unde pot sa vad ce taxe platiti la stat?

   (18)
 3. Mihai

  O intrebare : voi ca vindeti cu zeci de mii de euro autorizatiile de taxi emise gratuit cat de legal e? In plus, ar trebui sa mai schimbati si voi rablele alea de logan-uri si sa va spalati macar o data la 2 zile unii dintre voi.

  (21)
  • Rocko

   Acelasi lucru putem spune si noi taximetristii despre dvs ca si clienti. Nu exista padure fara uscaturi. Referitor la masini,in Bistrita peste 80% dintre taxi-uri sunt sub 5 ani vechime.

   (-9)
  • coco chanel

   Lasa ca le spala masinile (nu toti, dar sunt destui) in beltile din parcarea de la intrarea in parc, langa fosta cladire a celor de la Allianz.

   (5)
 4. Mosu

  Uber=jumatate din tariful de taxi. Eu, ca si client sunt multumit ca platesc mai putin si beneficiez de servicii mai bune. Poate ar trebui intradevar sa nu aiba taximetristii nevoie de atatea acte, dispecerate,etc!!

  (15)
  • Rocko

   Daca Uber se va lansa si la noi pe piata clar vom incerca sa ii excludem in prima faza , daca nu ori ei dupa noi adica legali ori noi dupa ei si atunci vom lucra si noi in neregula,fara taxe platite catre stat,fara atestate,autorizatii,metrologie,agreere,taxa la primarie,ecusoane,contract de colaborare si multe altele.

   (-5)
 5. Asociația de TAXI Bistrița-Năsăud

  Consider că Uber pentru orașul nostru nu este și nu v-a fi o amenințare în viitorul apropiat,astfel că taximetria din Bistrița se confruntă la momentul actual cu alte probleme,cum ar fi lipsa tarifului de noapte , concurența neloială a „rechinilor” de la ELECTRO (Calea Moldovei) , Podul Jelnei și cei de pe Independenței , extinderea stațiilor de taxi , majorarea tarifului extern/intern la un acord comun și decent între dispecerate.

  (1)
  • mosu

   cu toate aceste taxe si concurenta neloiala de care pomeniti mai sus, am auzit taximetristi cu profituri de 4-5000 lei/luna. Repet. PROFITURI. Sa nu fie adevarat?

   (10)
  • Rocko

   sunt obligat cumva ca sa te servesc ca nu inteleg ? in legatura cu taxele pe care le platim,intra pe pagina de facebook asociatia de taxi bistrita nasaud si iti voi pune la dispozitie toate cheltuielile pe care le are un taximetrist.

   (-8)
  • hai sictir...taximetristule

   ATATA TIMP CAT STATUL ITI FACILITEAZA SAU ITI MIJLOCESTE ACEASTA OPORTUNITATE DE EVAZIUNE TU ESTI OBLIGAT SA ASIGURI UN NUMAR MINIM DE TAXIURI IN…CIRCULATIE!!!!

   (7)
  • ptr Rokooo si fratii lui

   Atunci iesiti cu taxiul doar dimineata la 7,30 la scoala, cand ploua si la ora 16!
   In rest la fel hai sictir!

   (3)
  • Rocko

   statul nu imi faciliteaza absolut nimic,din contra eu imi platesc taxele catre stat si asa cum dvs aveti concediu de sarbatori asa imi pot lua si eu oricand la orice ora,este unul din avantajele mele pe care le am,eu nu am sef nu ma comanda nimeni,daca vreau ies la munca daca nu stau acas,fac ce vreau,dar imi place de voi ca va folositi numele de cod slugilor :)))

   (-7)
  • Rocko

   eu ies cand vreau,nu ma obligati voi nici statul cand sa ies si mai ales cand ploua ??? nu sunt pe post de umbrela pt voi !!! nu va convine mergeti cu maxi-taxi ca are program regulat.mai bine ma lipsesc de astfel de specimene care doar gura este de voi saracilor :)))

   (-9)
  • SIF

   Auzi la asta… saracilor… el taximetrist, te ia cu „unde mergem sefu” cand te urci in masina lui si aici o arde pe grandomanie :)) Ma duci unde vreau eu slugo de fiecare data cand imi pun fundul in masina ta!!!

   (7)
 6. Tazman

  Nu va mai tot stresati atata.. Bistrita e mica inca sa intre Uber pe la noi. Si si daca intra, nu vad care e problema, ca doar in 80% din timp cand suni la taxi dupa ora 23, nu mai gasesti pe nimeni. Nu iti vine nici o masina, toti sunt la somn. S-a facut un protest sa ne bagam si noi in seama ca am vazut in celelalte orase. Macar de il faceati in aceeasi zi toti. Problema lor e UBERUL, de aia s a facut protest. Noi ce probleme avem? Nu inteleg ce pretentii aveti ca doar bani faceti, 90% din taximetristi sunt pensionari pe care nu iti poti pune baza ca ajungi la destinatie dupa modul nesigur de conducere si asa mai departe, cu loganuri „toate sub 5 ani vechime”. Si la chestia cu opritul pe benzi fara nici o nerusinare, chiar va meritati frigiderul plin. Ca sa nu mai aveti nici voi probleme, refuzati soferii in stare avansata de ebrietate sau care cauzeaza probleme. Dar faceti si la voi ceva, ca e groaznic sa mergi cu taxiul la noi. Majoritatea soferi nespalati in masini groaznice fara pic de conditii. Ca acum la ce tarife aveti, bani faceti cu duiumul.

  (9)
 7. Lol

  Săraci de ei…mai bine ati repara mașinile alea ,mai mergi cu cate una zici ca ii căruță sa nu mai zicem de parfumul special al taximetristului

  (4)
 8. Un taxi numit România !

  Apelez rar la taxi. doar in caz de forza majora .
  Un Ianuarie am comandat ultima data un taxi , dar n-am putut sa ma urc in mașina !
  Urla maneaua ca la țigani !
  L-am trimis la civilizare si-am plecat pe jos !
  Cate mii de ani va trebuie sa va civilizati ?
  Fara rusine va aprindeti tigara la volan!
  Despre modul de condus n-are rost sa pomenesc !
  Pe scurt , 80 % din voi merita sa moara de foame !
  Scuze pentru ceilalți 20% care-si fac cu responsabilitate meseria !

  (9)
  • si eu am apelat odata taxiul

   si m-a dus pe o ruta ocolitoare crezand ca sunt din alt oras…m-am dat jos la jumatatea drumului, am platit si supliment i-am dat o injuratura!!

   (2)
 9. citizen

  @rocko daca esti asa de tare în gura ia da-ti indicativul, ca sa stim SA TE LASAM SA MORI DE FOAME, lichea spurcata ce esti.
  esti prestator de servicii boule, asta înseamna ca trebuie sa respecti clientul.
  jumatate din masinile voastre put, dupa ce cobor dintr-o coaja infecta pe care scrie taxi trebuie sa-mi arunc toate hainele în masina de spalat cu adaos de dezinfectant pe lânga detergent.
  daca trebuie sa platiti atâtea taxe si sa respectati atâtea reguli de ce nu treceti si voi pe Uber?
  ca acolo e moca si nu va controleaza nimeni, nu?
  va spun eu de ce.
  pentru ca în jegurile voastre de masini si la tarifele pe care le practicati nu se mai urca nici dracu’ în ele.
  asta pe lânga faptul ca sunteti niste nesimtiti.
  lumea prefera confortul, curatenia si preturile mai mici.
  voi nu puteti sa întelegeti progresul, dar în final progresul o sa va înghita exact ca pe dinozauri.

  (10)
  • Rocko

   @citizen mai amaritule , taxi-ul meu valoreaza cat casa in care locuiesti tu. In primul rand nici nu am nevoie de clienti de astia ca voi :)) mai bn ma lipsesc de scursuri de astea,de niste oameni rapciuigosi asa ca voi,doar voi va crede-ti inteligenti,buni si drepti,uitati-va la voi in primul rand si apai judecati pe altii. Mai ales ca taximetria pe care o prestez eu,nu este pt voi astia de 2-3 lei in mana care pierd maxi-taxi si fug in statie dupa un taxi liber :)))) ca voi am fumat multi.In ultimul rand nu cred ca vei avea ocazia sa faci o cursa cu mine,problema e ca nu imi prea pierd timpul cu saraci ca voi prin oras :))))

   (-5)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.