Proiectul „Bistriţa ta, casa ta!”, ideea altora?! Cocoş versus Livezi, la faza de consultare publică

Holistic

„Mi-ați copiat proiectul în lipsa oricăror realizări, dar nu l-ați înțeles. Strategia unui oraş de a se salva este problema oamenilor care trăiesc în el, în primul rând. Eliminarea condiționalitaților şi punerea la dispoziția oamenilor, la un preț modic, de loturi de teren viabilizat pentru case este un proiect care, alături de alte măsuri şi decizii, poate salva oraşul. Această idee, într-o formă mai restrânsă, a fost prezentată tot de către liberali”, a scris pe Facebook preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc.

„D-nul Niculae a exersat, se pare, fără succes, un exercițiu de „originalitate” pe model copy/paste. Ne-a prezentat foarte aferat un proiect PSD pentru concesionarea de loturi pentru case în zona Livezi. Aproape tot ceea ce a spus dl Niculae este copiat din proiectul pe care l-am propus bistriţenilor în urmă cu o lună. D-le, mă bucur că vă plac ideile mele, dar vă rog, luați-le aşa cum sunt, nu le mai schilodiți prin contribuții personale nefericite. Nu procedați ca şi cu Parcul Industrial de la Sărata. Acolo, eu am propus o suprafață de 50 de ha, utilități corect dimensionate şi un campus pentru învățământul universitar tehnic, iar PSD a făcut ceea ce se vede. Acum, ca să păreți original, ați schimbat locația, din zona Dealul Cocoşului în Livezi şi ați restricționat vârsta potențialilor beneficiari, până la 35 de ani. Ambele sunt greşeli flagrante în opinia mea. Există mai multe aspecte care ar trebui avute în vedere:

Regimul juridic al terenurilor

În zona Livezi, terenul este în extravilan şi trebuie scos din circuitul agricol. Dăcă în CF este păşune sau fânaț, este obligatorie înființarea unei suprafețe echivalente cu acelaşi regim. Aceste operațiuni presupun timp şi sunt foarte scumpe. Zona „Dealul Cocoşului” este în intravilan şi este afectată pentru lucrări de utilitate publică.

Infrastructura

Zona „Livezi” este lipsită de utilități iar viabilizarea acesteia presupune cheltuieli foarte mari. Zona „Dealul Cocoşului ” face obiectul unor investiții în infrastructură de milioane de euro, datorită pârtiei de schi şi bazinelor de înnot preconizate.

Calitatea vieții

Zona „Livezi” se află în apropierea zonei industriale, fiind foarte aglomerată şi implicit poluată. Zona ” Dealul Cocoşului ” este localizată în amonte de oraş, cu aer curat şi foarte aerisită.

Dimensionarea

Zona „Livezi” este limitată la sub 40 de ha. Zona „Dealul Cocoşului” are 250 de ha. Este loc suficient pentru facilitățile de agrement, pentru spații de utilitate publică şi rămâne teren pentru cca 3000 de loturi pentru case de minim 500 mp ( opinia mea este că 300 mp este foarte puțin)

Dezvoltarea durabilă

Zona „Dealul Cocoşului ” este singura care poate oferi o perspectivă de dezvoltare urbanistică unitară şi durabilă. Prin suprafață şi localizare, terenul permite o abordare urbanistică modernà, lipsită de compromisurile care afectează oraşul.

Adresabilitatea

Limitarea la vârsta de 35 de ani propusă de dl Niculae şi PSD este o eroare la fel ca şi locația. Un proiect cu adevărat mare pentru bistrițeni nu ar trebui să fie condiționat de vârstă. Tinerii până la 35 de ani se pot regăsi ca beneficiari alături de concitadinii lor de 36, 40 sau 55 de ani.

D-le Niculae, mi-ați copiat proiectul în lipsa oricăror realizări, dar nu l-ați înțeles. Strategia unui oraş de a se salva este problema oamenilor care trăiesc în el, în primul rând. Eliminarea condiționalitaților şi punerea la dispoziția oamenilor, la un preț modic, de loturi de teren viabilizat pentru case este un proiect care, alături de alte măsuri şi decizii, poate salva oraşul. Această idee, într-o formă mai restrânsă, a fost prezentată tot de către liberali. Este momentul să o punem în practică. Având în vedere importanța acestui proiect pentru oraş, solicit o consultare publică a oamenilor cărora le este destinat pe cel puțin două aspecte: locația şi condiționarea sau nu de vârstă a viitorilor beneficiari”, a scris Ioan Turc pe Facebook.

Aici proiectul ”Bistrița ta, casa ta!” prezentat de viceprimarul Cristian Niculae.

Google Ads

Comentarii

 1. Onu

  Foarte bine bine domnule Turc,l-ai pus la punct pe „operatorul de telescaun ” .De unde să știe el? L-a slujit pe Râducu toată viața și apoi pe Crețu. Ați crezut că sunt în stare să facă mari minuni psd-iști? Nici vorbă despre așa ceva,parcă nu ar fi avut timp de când păstoresc orașul să facă ce au dorit.
  Ăstia chiar ne cred prosti?
  Nu vă mai votează lumea oameni buni.
  Ce-i așa de greu de înțeles?

  (0)
  • D F

   Hai sa vedem cine face ! Turc sau Niculae ? Cine e cu vorbele si cine e cu faptele ?
   De ideologi care stau in birouri pe bani multi e plină lumea !
   Acțiune sa fie nu vorbe goale …

   (0)
  • Grigoras

   55 de ani te mai numesti tanar? cei mai in varsta au lucrat toata viata si au avut timp sa-si puna deoparte sa-si construiasca o casa, in schimb cei tineri acum isi incep viata, au nevoie de acest ajutor. Si locatia Wonderland nu este si nu va fi o zona buna pentru a locui, este un spatiu turistic, distractie, etc.

   (0)
  • radu

   daca toti ati desenat cartierul pe hartie de ce nu l-ati facut????? aud??? adica daca cineva face ceva, chiar si o ideea preluata si pusa in practica este de 1000 de ori mai valoaroasa decat ca ai zis si n-ai facut!!!!! de ce nu ati facut????????????????? bla bla bla, desene pe asfalt. Parca Dvs ati inventat cartierele si proiectele de cartiere, parca nimeni in lume n-ar mai trebui sa aiba idei. Plagiat inseamana altceva! bine ca aveti subiect de iesit in presa sa va facet de ras cum nu ati facut nimic. Daca este pentru binele orasului poate sa il faca si Putin! sa se faca fiindca este nevoie!ca daca stam pana faceti voi PNL-ul ceva….oho….

   (0)
 2. Tânăr sub 35 de ani

  Dumneata vorbești , domnul Vice Niculae face !
  Lasă invidia, bucura-te pentru oraș !
  Cât despre faptul că tinerii sunt încurajați prin proiecte sa rămână in oraș , numai de bine !
  Ce ziceai, ai pus dumneata coada la cireasa ?

  (0)
 3. Veturia

  Iarasi liberalii au fost primii, pacat ca ei doar vorbesc iar altii fac..
  Tot asa se lauda ca ei au avut idea, ca ei au propus in Consiliul Local, ca ei ar fi vrut sa faca si ce sa vezi, nu fac nimic..
  Vorbe goale domnu’ turc

  (0)
 4. Nea Ion

  Ei domnul Turc asta (C.N.) e oltean din Teleorman,are de la cine se inspira confunda domeniul public (al tuturor) cu proprietatea privata.Inteleg ca domnul vice incearca orice ghidusie pentru a iesii in fata ,calcand chiar pe cel care la facut vice ,adica pe primar.Corecta replica dumneavoastra ,dar incercati sa faceti ceva pentru orasul asta aducand plus valoare,investitii,locuri de munca bine platite si nu neaparat care da mai mult cetateanului culmea din ceea ce de fapt apartine de drept (domeniul public) altfel ne amintim de 89 si celebra zicere a Elenei ,,mai da-le o suta Nicule”.Sper totusi sa nu vina si ceilalti contra candidati si sa afere dublu si gratis ca apoi cadem in ridicol.PAREREA MEA!

  (0)
 5. Anamaria P

  Tinerii is doresc fapte nu vorbe ! Ideea nu este valoroasa, decat atunci cand este aplicata! Felicitari domnule Viceprimar ca ne tineti acasa si credeti in noi , tinerii bistriteni

  (0)
 6. Natalia

  Nu vad de ce săriți in sus așa domnule Turc. A fost ideea dvs. Felicitări. Asta nu înseamnă că o să vi se ridice statuie. Doar că în momentul de fata nu prea aveți putere în oraș. In viitorul apropiat….m-aș mira, că la ce colegi aveți…..vai vai. Deci, daca nu se ia atitudine de către cei în măsură să o facă, veniți la Anu cu gura mare că nici măcar nu ați fost băgat în seamă cu super-proiectul. Deci e ok. Felicitări pentru idee. Acum se va incerca punerea ei în practică.

  (0)
 7. Maribela

  Domnule Turc, ati așteptat mult momentul ăsta, nu? Nu vă stă prea bine să vă faceti „reclamă” , făcând „antireclamă” actualei administrații.Credeți că primiți un punct în plus spre „cucerirea” primăriei! Dacă erați atât de capabil, ati fi castigat-o pana acum si va puteati pune dumneavoastra proiectul in aplicare. E drept ca in zona Wonderland, unde nu sunt trase utilitati si e si departe de oraș,dar ma rog…Deci stati linistit ca nu s-a dat copy/paste.Daca era asa, acum tinerii ar fi trebuit sa locuiască in parcul de distracții .Sunteti penibil!

  (0)
 8. Călin Stan

  Păi se putea să nu sară iepurașul? Dle Turc, când ați gândit acest proiect? În timp ce exercitați atribuții de director la o instituție de stat? Sunteți imatur în declarații, ca și un copil: „eu am luat primul jucăria, e a mea”. Cresteti mare și apoi vă mai așteptăm pe aici.

  (0)
 9. Maryan

  Domnule Turc din nou veniți cu aberații. Știți doar sa vorbiți, dar realizări zero! Tot susțineți ca acest proiect este copy/paste dar în tot acest timp de când sunteți la conducerea PNL nu ați făcut nimic. Ce a făcut domnul viceprimar este un proiect inedit, un proiect de impact pentru tineri. Ma bucur sa vad ca și tinerii sunt vizați la noi în oraș. Este un proiect de o mare importanta pentru tinerii care nu și permit o casa. Cu ajutorul acestui proiect mulți tineri își vor putea îndeplini visele și vor putea realiza ceva în viata. Felicitări!

  (0)
  • M

   Cred ca Mayan cu Maribela si poate Natalia sunt una si aceeasi persoana.
   Oare cine esti tu, postac mic ?

   (0)
 10. Andrei Ionascu

  Voi inca sunteti la stadiul de povesti , stadiu pe care nu o sa l depasiti curand, pe cand vicele Niculae cu echipa , au trecut demult la fapte…Eu cred ca e un proiect f bun pt tineri si ca o paranteza, in zona exista toate utilitatiile, nu mai induce domnule Turc lumea in eroare
  …Wonderland e pt turism nu pt locuit!!

  (0)
 11. Adrian C.

  Nu prea sunt de acord cu vânzarea / trecerea pământului din proprietatea statului / comunității, in proprietatea unor indivizi.
  Cred că locuintele ar trebui să fie cu CHIRIE !
  Sunt zeci de mii de locuințe cu CHIRIE in Copenhaga, proprietarul fiind Primăria, Sindicatele etc.
  KAB are 50.000 locuințe de inchiriat: https://www.kab-bolig.dk/english
  AAB are 19.000 locuințe inchiriate
  http://www.aab.dk/da/TopMenu/In-English
  De ce trebuie ca fiecare să fie proprietar?

  (0)
 12. Irina

  De laudat initiativa proiectului, dar cel mai de apreciat este ACTIUNEA in sine. eu zic sa fim bucurosi ca se intampla asa ceva in Bistrita, este un plan care ne ridica foarte mult ca si oras, iar faptul ca tinerii sunt vizati ca beneficiari nu face decat sa le ofere o speranta de a-si construi caminul si familia la EI ACASA. Cat despre cineva vorbeste/face mai mult, sa asteptam rezultatul, zic!

  (0)
 13. gigi

  Ia-uzi la ei ..tinereii pesedei…cum sar sa-l apere pe Wanabee ..bravo copii…partidul asa te vrea…catei!

  (0)
 14. Timeea

  Și programul ”Prima Casă” e condiționat de vârsta (35 de ani), același lucru și în cazul ANL-urilor.

  (0)
 15. Adrian C.

  Primăria construieşte un bloc, de lux , pentru medici.
  Atunci, nu ar putea construi, Complexul Rezidențial Livezi, tot prin ANL?
  Cu materiale de calitate, exact ca la blocurile pentru medici?

  (0)
 16. Balan Marius - contribuabil

  Atentiune; sunt cel mai tanar din lista am 62 de ani si vreau sa fiu pe listele primariei pt. un lot si in programul ANL. Mi-am construit o casa acum 11 ani pe terenul mostenire de la tata si nu de la primaris care are terenuri cu statut juridic incert si inscris in CF dupa ureche. Cu toate documentele la zi, cu avize de la ministere de la MAI, SRI, Cultura, APM Pompieri cu AUTORIZATIA platita cu proiect de rezistenta facut la CLUJ, etc. Cu toate astea HANDICAPATA de Primarie mi-au gasit nod in papura spunand ca statutul juridic al terenului este incert. Magarii nu au fost capabili sa citeasca niste acte BETON, de PARTAJ VOLUNTAR si actele originale de la SASI, pe care tatal meu le-a facut in 1939 fiind ditamai JUDECATOR de CARTE FUNCIARA in acea vreme. Asa ca vreau ANL cu HAUTORIZATIE cu tot. Dau la schimb casa P+M la Primarie sa se intabule ei pe dansa .

  (0)
  • Walter Born

   Dnle Balan, cazul dvs, se va rezolva cred ca in momentul cind se va schimba regimul c…st din primarie. Singura speranta ar fi, sa se intimple o alianta larga din opozitie actuala cu un candidat care ar putere si sustinere in populatie. Cel mai bine cineva care inca nu a iesit in public pentru ca sa nu se gasesc munitie pentru atacuri in stil de cum sint mai sus scrise de acei cocalari dedicati a partidului unic cu limbajul ca la gradinita dintrun cartier defavorizat.

   (0)
  • Alan Dala

   Nu are cum sa primeasca nici daca se schimba regimul. Nu a primit nici cand era alt primar.

   (0)
 17. Gicu

  O nouă manifestară ce trădează reziduuri de gândire comunistă.
  Dezvoltarea, inclusiv urbanistică, trebuie să se facă în cadrul unei piețe libere, într-o economie de piață, în care statul sau autoritățile locale nu au ce căuta decât cu reglementarea .
  Dar când e vorba de campanie și de bani publici ce contează.
  Nu vom ieși din această gândire, ce ne ție prizonieri spațiului sovietic, nici în alți 30 de ani.
  Când cei ce ar trebui să formeze modelul tinerei generații au astfel de mostre de gândire la ce să te aștepți ?

  (0)
 18. pentru tanstul sub 35 ani

  Tanar PSD ist sub 35 de ani , lasa vrajeala ca nu tine. Citeste cu atentie articolul si vezi care e vatianta mai buna asta daca nu cumva esti de serviciu.

  (0)
 19. Liviu

  mama mama cate comentarii de ridicare in slavi a domnului vice. Aceiasi idee ca dansul FACE nu vine doar cu vorbe. Punem pariu ca in campanie sloganul o sa fie PRIMARUL CARE FACE? Sunt foarte curios sa vad IP-urile comentatorilor sa vad daca sunt de partid sau chiar simpli cetateni. Dupa „minusurile” primite de ei nu stiu ce sa zic…. nu par asa de simpli

  (0)
  • ”””””

   IP-urile le vede doar SRI ! Cât despre minusuri și plusuri cu o simplă comandă de tastatură clear browsing cokies dai câte vrei.

   (0)
 20. pentru Anamaria P

  Da Anamaria P, te tine acasa in intuneric fara iluminat si groapa peste groapa, vai de capul tau, cat capeti pentru comentariu.?

  (0)
 21. pentru Adrian C

  Adrian C , nu primaria face blocul CONSILIUL JUDETEAN. Primaria a facut doar pentru adistatii sociali.

  (0)
 22. Colta

  Domnule LIVIU cu respect dar sunt postacii de serviciu. Persoanele interesate isi dau seama ca este cea mai buna solutie, nu o HIMERA.

  (0)
 23. Cristi

  Daca ati fi citit cu atentie articolul si nu ar interese de partid altfel ar sta lucrurile. Se explica in articol punctele tari, slabe si oportunitati. Dar politica asta este mare curva, ciolanul e dulce si lupta este mare.
  Varianta wanderland este cea mai buna deoarece s au investit banii in infrastructuara, teren intravilan scos din circuitul agricol si forestier pe cand pe str Livezile terenul este extravilan scoaterea terenului din circuitul agricol inseamna multe miliarde , daca este pasune nu poti desfiinta pasunea, sunt legi stricte in acest sens, omul a explicat f bine dar voi nu aveti in cap decat campania si interesele de partid. Calcati peste cadavre aruncati cu banii nostri la gunoi numai ca sa va iasa asa cum doriti. Lumea nu se mai lasa prostita. Voi postacii de serviciu va inteleg trebuie sa va faceti treaba.

  (0)
  • Alan Dala

   Sa se faca in ambele locuri. Se poate incepe cu Wonderland, si cand e scos din circuitul agricol se poate face si pe strada Livezile. Ar putea da in total vreo 4000 de loturi indiferent de varsta. Nu cred ca sunt mai mult de 4000 de doritori.
   Pentru a pregati strazile dintre parcele si pentru a amenaja, o parte din bani se pot obtine de la cei care primesc loturile. Se poate cere o suma modica, de genul a o mie de euro. S-ar aduna in jur de 3 mil. de euro. Oricum e nevoie de multi bani pentru a asfalta stradutele, iluminat public, trotuare, locuri de joaca, …
   Suma de o mie de euro sa fie ca o garantie, care la cumpararea terenului sa se scada din pret. Cine nu isi construieste casa in x ani, atunci sa piara si terneul si garantia.
   Pentru atatea case nu stiu daca s-ar gasi suficiente firme care sa le construiasca. Ar fi un boom pe piata constructiilor. Chiar ar da un boost puternic economiei locale.
   Singurii care se pot opune ar fi cei care au terenuri de vanzare si ceilalti „imobiliari” – cum li se spune. E clar ca preturile la terenuri si la apartamente ar scadea.

   (0)
 24. pentru dl Andrei era sa zic Tanco , scuze

  Andrei ionascu, exemple de realizari ale lui Nicolaie C, nu povesti si laude. Strazii praf, trotuare subdimendionate, gunoiae intre blocuri, iarba necosita, containare disttuse, pod neterminat, peste 200 strazi de pamant fara utilitati, iluminat public ioc, crese , gradinite lipsa, centrul istoric varza dupa atatia bani investitii cu axele, fantani arteziene neutilizabile dupa ce ca, sunt si urate. Casele din centru istoric pica jos. etc….Alte realizari sa aud domule Andrei.
  Da, este una , sustinerea investitorilor care fac blocuri oriunde si oricum.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.