Actualitate Recomandări

Profesorii se plâng că le-au scăzut salariile. Sindicatul îi invită la fasole cu ciolan

(FOTO) Salariile de bază ale profesorilor au scăzut în luna octombrie faţă de precedenta cu sume între 100 şi 200 de lei, reiese dintr-o postare pe Facebook a unui cadru didactic din Bistriţa. Mai mulţi colegi care au văzut fluturaşul lui de salariu au confirmat că şi lor li s-a întâmplat acelaşi lucru.

„Același om, dar două legi: legea veche a salarizării (guvernul Cioloș) vs. legea nouă (guvernul Tudose). Miroase a tăiere salariară. Verificați-vă fluturașii de salariu!”, a scris profesorul din Bistriţa pe Facebook după ce a constatat că salariul de bază i-a scăzut cu 119 lei. 

„Şi eu am primit mai puţin cu 125 de lei faţă de luna precedentă şi s-a motivat prin faptul că s-au oprit pentru luna septembrie (ca să nu-i oprească în decembrie… de sărbători), deoarece acum nu se mai calculează gradaţia de merit la plata orelor suplimentare! Liderul de sindicat („Spiru Haret”), la apelul telefonic al unei colege), a spus că este o greșeală care… va fi corectată de guvern… probabil la… pastele cailor!!!”, a comentat un cadru didactic din judeţul Vâlcea.

„Adică s-au oprit în avans, preventiv, sau cum?”, a întrebat cineva: „S-a observat ca a fost o greșeală privind modul de calcul raportat la luna septembrie şi s-au oprit acum pentru a nu se opri în decembrie. Nici în avans, nici preventiv, retroactiv! Eu așa înţeleg! Culmea este că unui coleg care lucrează la „Palatul Copiilor” nu i s-a oprit nimic! Spunea că banii vor fi înapoiaţi fiindcă au aplicat ei greşit legea. Nu ştiu care lege anume…”, a răspuns profesorul din Vâlcea.

„Şi la noi, la fel, doar că e vorba de 180…”, „Nu eşti singurul, se pare că a scăzut la mulţi cam cu 2 mil.”, „O greșeală plătită de cei față de care s-a greșit”, „Din ciclul “ Noaptea ca Hoții”. O scădere șmecherescă de salarii.😡”, „Nu are nicio legatură. În octombrie nu s-a schimbat nimic la grila de salarizare. Probabil sunt diferenţe în septembrie (în plus) din banii pe vară”, „Vom vedea, dar cert este ca foamea de bani a devenit cronică pentru guvernul Tudose”.

Între timp, sindicatul, care ar trebui să se ocupe de apărarea intereselor membrilor săi, face cu totul altceva, invită profesorii la chermeze. „Nu mai sunt membră de sindicat de vreo zece ani și nu cred în mișcarea sindicală la nivelul învățământului. Și totuși, nu pot să nu fac public un mail-anunț (afișat în sălile profesorale) care dezvăluie cea mai importantă activitate din ultima vreme a unei organizații județene. Treceți cu vederea greșelile de ortografie și de redactare ale expeditorului și extrageți semnificația mesajului. La ciolan, înainte marș!”, au scris pe Facebook, revoltaţi, profesorii. 

Anunţul e semnat de conducerea Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa-Năsăud, care invită sindicaliştii din învăţământ la o chermeză publică. Aceasta va avea loc în data de 1 Decembrie a.c., cu ocazia Zilei Naţionale, însă din anunţ reiese că vor putea „degusta” sarmale, fasole cu cârnăciori sau ciolan doar cei care se trec pe un tabel.

29 comentarii

  • Sumele cuprinse intre 100 si 200 de lei sunt random? =)) Ar exista macar o foarte mica probabilitate ca acei 100 de lei sa se datoreze faptului ca septembrie are cu o zi mai putin decat octombrie?
    Profesorii PNL ori nu pricep ca unele luni au 30 de zile iar altele au 31, ori sunt mai propagandisti decat politrucii. Parca ii vad in martie ca se plang ca pe februarie au mai putin decat pe ianuarie.

    Se trage din toate pozitiile, toata lumea se plange ca le-a scazut, ca le va scadea, ca oula si untul s-au scumpit, ca robor a crescut, ca leul a scazut – toate astea numai din cauza reumitei „revolutii fiscale”.
    De ce nu ati aratat fluturasii si cand v-au scazut cu 25%? Atunci aveati fluturasi si in burta?
    25% era mai mult sau mai putin de 100-200 de lei?

    • Ahaaaa! Adica domnilor PROFESORI nu va convine când cineva va nedreptateste…(probabil incalcand Legile) si urgent va plangeti pe la toate forurile.
      Dar copiii nostri (adica elevii vostri) cui sa se planga pentru Temele de casa Kilometrice pe care le dati fara crutzare zi de zi ? In Romania copiii muncesc 10-12 ore/zi adica MAI MULT decat parintii si dublu fatza de profesori. Cine va permite sa incalcati Ordinul Ministrului nr. 5893/28.11.2016 care la Art.3 stipuleaza clar ca timpul TOTAL alocat temelor pentru acasa este de 1 ora pentru ciclul primar si de MAXIMUM 2 ore pentru cel gimnazial-? Inainte de a va cere drepturile achitati-va de obligatii, conform Ordinului Ministrului dumneavoastra.
      Altfel veti obtine niste academicieni-legume (obezi, diabetici, etc.).

    • salariu de 3000 de lei pentru 16 ore pe saptamana?
      din care lucrati cam jumatate, ca si asa va faceti treaba de mântuiala?
      dovada sta în faptul ca oamenii platesc din greu meditatii.
      la alea nu va plângeti ca le faceti fara impozite si taxe, nu?
      ipocritilor….

  • Primiți ce-ați votat, stimați profesori! Ați mers iar „după fentă” și ați pus ștampila pe trandafir, așa cum au procedat și alte categorii de bugetari. Degeaba veți apela la sindicat, mișcarea sindicală la nivelul învățământului e o glumă, liderii ei răspund la comenzi politice și nu-i interesează problemele profesorilor. Zile libere s-avem, chermeze să facem, că în rest avem de toate: școli, spitale și drumuri la nivel occidental.

  • De fapt e greseala mea, e fix invers, septembrie<octombrie.
    Dar tot e o prosteala cu scaderea, deoarece nu pot sa scada doar din pix, fara a avea o lege/hg/ordin care sa dispuna scaderea. Asa ca e tot propaganda.

    • Pe mine mă interesează ce legi mai inventează ? Nu era vorba de lapte si miere ? Mințiți electoratul cu o grămadă de masuri de prosperitate si doar ce se realizează e austeritate…tu vrei să îmi zici că aceste masuri , financiar – economice , duc țara inspre bine ? Ești prost de bubui…ești alandala…

  • Nu mai poți avea încredere. Toți sunt versatili. Promit fără să le ceară nimeni, apoi tot ei uită ce-au promis. Așa că spui la un moment dat: ăștia mint cum respiră de parcă ar fi în campanie electorală permanentă, după care o întorc iar, ca la Beclean. Măcar în portarul școlii, avem un reper cât de cât constant.

  • Te-ai făcut sindicalist. Participi la ședințe cu Mocian, ca să fii ales și să alegi. Ești un cotizant pașnic și cânți în cor la ei. Nu-i vezi cum te păcălesc toți, făcătorule de iluzii? Nu pricepi că se folosesc de tine și când nu mai au nevoie gata, debarasarea, ca și cum ai fi un dinte stricat!

  • Nu stiu cum se calculeaza salariile profesorilor dar daca va uitati cu atentie apar diferente. Poate ne lamureste cineva ce este pe primul fluturas > = 18 si 22 iar pe al doilea >= 15 si 20. Pentru ca daca sunt nr. de ore suplimentare probabil ca diferenta vine de acolo si nu este vorba de o scadere salariala.

    • Conform noii legi a salarizării nu mai există tranșa de vechime 18-22, s-a creat o nouă tranșă – 15-20. Dacă în septembrie erai într-o tranșă, în octombrie ai fost mutat în alta. Cu un salariu de bază mai mic.

  • Dăscălimea de la Bistrița n-are idei personale că nu-i voie. Dinspre partea lui Mocian stați liniștiți: la noi sindicatele sunt aceiași curea de transmisie a politicii partidului, ca-n vremea lui Lenin. Dă-i înainte, tot înainte, Genunche!

  • Poi e foarte simplu oameni buni. Au luat banii ca sa poata face sarmalele si fasolea de 1 decembrie. Atentie la ciolan! Se da numai la PSD-isti. La restul numai fasole ca sa le mearga… bine.

  • La noi în școală toți sunt responsabili cu ceva: unul cu împachetat vântul, alta cu tăiatul frunzei la câini, celălalt cu frecatul mentei. Aparențele se cultivă aici în draci, de portarul ne mai spune și el câteodată, de la obraz : Nu vă mai împuțiți, dragilor, în școală, că școala bistrițeană nu-i bășinodrom.

  • Au instituit comisia pentru evaluarea și asigurarea calității – CEAC. Fiecare își dă importanță, se strofocă, produce hârtii, se dă de trei ori peste cap, zici că-s Greuceanu din poveste. Ceea ce nu pricep eu – și nici un inspector nu vrea să-mi explice -, cum poți să faci la Bistrița o școală de calitate când la București ai un ministru prost?

  • Profesorii oricum au salarii mari avand in vedere rezultatele lor! Copii din clasa a VIII si a X-a nu stiu sa scrie!!! Halo ce faceti profesori la ore??? Tinerii de azi sunt asa cum sunt…adica cum i ati educat. Rusine sa va fie!! Nu aveti pentru ce cere bani daca nu ati facut nimica!

    • Se pare ca nici parintii acestora nu stiu sa scrie corect.
      Tu ce explicatie ai? Pe cine dai vina pentru incultura ta?

  • Doamna Cristiana Sabău cum vă explicați că pe luna septembrie profesorul respectiv are tranșa de vechime 18-22 ani, iar pe luna octombrie are tranșa 15-20 ani. V-AM PRINS CU FAKE NEWS !

    • Pentru FAKE NEWS. Fluturașul este al aceluiași profesor. Diferența salarială este generată tocmai de ceea ce bine ați observat: încadrarea în altă tranșă salarială. Până la intrarea în vigoarea a noii legi a salarizării, tranșele de salarizare în învățământ erau 0-2, 2-6, 6-10, 10-14, 14-18, 18-22, 22-25, 1=25-30, 30-35, 35-40, peste 40 de ani ș.a.m.d. Noua lege schimbă tranșele, astfel încât acumexistă următoarele: 1-5, 5-10, 10-15, 15-20, 20-25, peste 25 (coincid cu tranșele de vechime în muncă), acesta fiind artificiul prin care salariile personalului din învățământ scad, air cei care urmează să iasă la pensie vor avea pensii mai mici (dacă ai intrat în sistem la 23 de ani și ai împlinit 25 de ani vechime în învățământ nu vei mai beneficia de la 48 de ani până la vârsta de pensionare de nici o creștere salarială generată de vechimea de învățământ). Revenind la fluturașul cu pricina: profesorul respectiv are 18 ani vechime în învățământ, și a fost plătit în septembrie conform tranșei de vechime corespunzătoare din vechea lege, iar din octombrie conform tranșelor din legea nouă.

  • Cadrele didactice trebuie sa fie bine remunerate. Trebuie investit mai mult in invatamant, trebuie regandit sistemul …. De acord.
    Totusi asteptam si prestatie de calitate din partea profesorilor. Cu parere de rau dar, intalnim dascali care n-au nici o legatura cu aceasta meserie, nici interesul nu si-l dau si nici nu constientizeaza ca, reduc perspectivele unor elevi. La CNLR este o profa de matematica care sta mai mult pe telefon decat se ocupa sa transmita cunostinte elevilor. Si nici nu constientizeaza cat este de ” mica „.

  • Există profesori ultra-mega-excelenți, cam puțini ce-i drept și care merită o căruță de bani , precum și o sumedenie de loaze care nu merită 1 leu la salariu și în loc de fasole și sarmale o p…ă de horse. Nu mai zic că destui au votat Pezedeul ca naivii , să nu zic ca proștii , iar acum lăcrimează că le scad veniturile.

  • Trebuie sa se treaca pe tabel ca sa stie pe cine se bazeaza PSD -ul la urmatoarele alegeri.
    Ai mancat carnati, hai la vot.
    Carnatul voteaza trandafirul!

    • „Salariile din învățământ nu au scăzut” afirmă sus și tare Călin Popescu Tăriceanu, după ce Olguța Măritescu le-a mărit cu – 20 %.

  • Orele suplimentare fac mai mult decat un salariu pe luna. Cate 5,6 copii odata , la ore cum se duc la ore asa si ies. Hapsaneala de a face cat mai multi bani a degenerat totul. Respect pentru profesori buni, dar astia sunt putini din pacate. Un profesor are 2,3 ore pe zi si pleaca acasa linistit fara grija Asa ca mai incet cu pianul pe scari.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS