Procedura de restituire a taxei auto va fi simplificată. Ce va face Fiscul de săptămâna viitoare

Holistic

Ministerul Finanţelor Publice va simplifica procedura de restituire a taxei auto, aşa încât să nu mai fie nevoie de „vreo 25 de semnături” ale unor angajaţi ai Fiscului pentru ca cererea unui şofer care a plătit această taxă să fie aprobată şi omul să îşi poată încasa banii.

Ministrul Eugen Teodorovici a aflat de la angajaţii Fiscului din Bistriţa că acum trebuie întocmit un „dosar foarte gros” pentru fiecare cerere de restituire depusă, iar potrivit lui Cristian Parasca, şeful Administraţiei Finanţelor Publice, pentru aprobarea unei singure cereri este nevoie de 25 de semnături.

“Am discutat cu colegii de la Fisc vizavi de acea declaraţie pentru taxa auto ca să o simplificăm. Am văzut acolo, la colegii mei, un dosar gros pentru această rambursare de taxă auto şi am zis aşa: măi oameni buni, eu am dat un ordin şi am spus modelul de cerere este în formatul respectiv, în care omul îşi trece numele, CNP, maşina, seria sau ce pune el acolo şi punct Pe baza acelei cereri, omul vine la ghişeu, eu la ghişeu intru frumos în sistemul meu – şi îl rog pe domnul preşedinte Mişa de la Fisc să mă urmărească, că luni dimineaţă la ora 9.00 vreau să văd pe masa mea ordinul care schimbă lucrurile cum spun eu acum- deci vine omul cu cererea la ghişeu, omul de la ghişeu introduce frumos în sistem CNP-ul, vede că persoana respectivă a cumpărat în anul cutare maşina cutare, că a plătit taxa auto respectivă. El trebuie să aibă acolo o formulă de calcul a dobânzilor respective. Dă print la acel document, îl pune omului în faţă să verifice datele că sunt corecte, să vadă suma, din ce se compune ea, principală şi dobândă, semnează frumos de primire, merge frumos apoi la ghişeul alăturat sau la Trezorerie şi îşi ia banii. Nu documente, nu nimic în spate, nu control preventiv-financiar! Când omul a plătit banii la stat, nu a făcut nimeni control prealabil. A plătit taxa. Instanţa spune că trebuie să primească banii înapoi, trebuie să dăm banii înapoi rapid. Dacă are datorii? Ce treabă are una cu alta? Se compensează. Dacă eu am spus o cerere, o foaie, tu vii cu dosare?! Domnul preşedinte Mişa are weekend-ul la dispoziţie să vină cu acest ordin. De marţi încolo se vor schimba lucrurile”,  a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul a adăugat că nu are importanţă dacă solicitantul are sau nu hotărâre judecătorească pentru ca statul să îi restituie banii: „Ce hotărâre judecătorească? Dovada că a plătit e în sistem”.

Eugen Teodorovici a mai menţionat că noile modificări se vor aplica numai celor care vin de acum înainte să depună solicitări de restituire a taxei auto.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Taxa timbru de mediu

  Si care am depus cererea pana acum, cand ne vom recupera banii? Sau asteptam perioadele stabilite anterior?

  (0)
 2. matunga

  am depus cererea anul trecut,chiar cand s-a lansat ideea ca se recupereaza taxa,eu am achitat taxa asta in 2010, deja saptamana trecuta am primit INTEGRAL banii, nu ma asteptam

  (0)
 3. Marius

  In luna mai inarmat cu noua lege la care face referire domnul ministru am incercat sa depun cerere de restituire. Stupoare, la ghiseu am primit un raspuns de genul ,, nu avem proceduri pt. noua lege si mergem pe sistemul vechi”. Acum am inteles ca se poate, dar intrebarea mea este: cum comunica ministerul cu cei din teritoriu, prin ce mijloace, sau este esentiala prezenta ministrului in zona pentru ca cei de la ghiseu sa percuteze???????????????????????????

  (0)
 4. R.D.

  La ARAD, situatia e jalnica, se restituie doar Principalul (taxa), dobanda castigata in instanta, in mod legal cu sentinta judecatoareasca URMEAZA, tot asa mi se spune la telefon, pe 27 iunie s-au virat banii pe taxa si azi 10.07.2018, la 2 saptamani = PAUZA DOBANDA !!! NEMERNICII !!!

  (0)
 5. Constantin

  Am primit taxa in mai. Pe cand si dobânda? Legea spune că se dă in max. 15 zile de la restituirea taxei. A primit cineva din țară si dobânda? Domnul Teodorovici, ştiți ceva despre aceasta situație? În speranța primirii acestei dobânzi, eu am programat o operație soției. Acum trebuie să o amân sine die.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.