Actualitate

Ce priorităţi pentru Bistriţa a identificat societatea civilă. Cum va încerca să influenţeze cheltuirea banilor

Asociaţia Bistriţa Civică a adunat circa 50 de persoane la dezbaterea despre priorităţile oraşului Bistriţa, organizată în Aula Magna a Colegiului Universitar Bistriţa. După mai bine de două ore de discuţii, participanţii au ajuns la concluzia că o prezenţă masivă a societăţii civile la şedinţa Consiliului Local în care se aprobă bugetul ar putea schimba opţiunea majorităţii.

„Astăzi încercăm să stabilim marile probleme pe care le are municipiul în momentul în faţă. Două elemente m-au determinat să facem această dezbatere. Am încheiat alatăieri o lun ă de implicare masivă a cetăţenilor din România şi din comunitatea noastră pentru o chestiune de nivel general, lupta anticorupţie, şi s-a văzut că, dacă lumea se implică, se obţin rezultate în rezolvarea unor probleme care scapă de sub controlul autorităţilor. Al doilea element a fost întrebarea adresată de media locală dacă cei care strigă ieşiţi din casă dacă vă pasă vor fi la fel de activi şi când vor fi chemaţi să îşi spună părerea despre problemele comunităţii. Iată că au venit. Am mai avut o dezbatere acum trei ani în cort, atunci au fost o sută de oameni. Abia în momentul în care vom umple o sală cum e aceasta, vom putea face presiune asupra autorităţilor şi le vom determina să ne asculte cuvântul”, a spus Florin Chereji.

Preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică a adăugat că miercuri, în timp ce pregătea dezbaterea, a simţit că a primit o nesperată minge la fileu din partea doamnei vicepremier Sevil Shhaideh care a spus la Bistriţa un „lucru mai mult normal în zilele noastre”, respectiv „să ne rezolvăm mai întâi problemele stringente, să avem rezolvate necesităţile de bază şi apoi să ne gândim la alte lucruri cum ar fi distracţia”.

„Eu aş vrea să identificăm a necesităţile pornind de la serviciile publice pe care trebuie să le asigure administraţia în conformitate cu Legea administraţiei publice locale”, a spus Chereji care a reamimtit că actuala majoritate din Consiliul Local a fost votată doar de 16% din populaţia cu drept de vot.

„Din punctul de vedere al reprezentativităţii, ei trebuie să asculte şi de cei 84% dintre cetăţenii municipiului sau de cei 60% care nu s-au prezentat la vot. Acei oameni nu cred că nu îi interesează comunitatea, dar nu au găsit ceva atractiv în oferta care a fost în iunie 2016. Eu sper să antrenăm cât mai mulţi cetăţeni în acest grup să vadă că se poate rezolva ceva”, a spus Florin Chereji.

Protestatarul Vasile Man a deschis seria luărilor de cuvânt şi a amintit despre gropile de la gurile de canal care ar trebui reparate, dar şi despre clădirile lăsate de izbelişte. Rodica Pătraş s-a referit la taxa de salubritate, percepută pe nedrept cu şase luni în avans, la situaţia bătrânilor nevoiaşi care nu primesc ajutoare de la primărie decât în limita unui anumit număr stabilit într-un mod arbitrar şi fără nicio explicaţie, de locurile de joacă pentru copii lăsate de izbelişte.

Traian Cinterei a amintit de strada Colibiţei, aflată într-un hal fără de hal, iar Marius Bălan a adus din nou în discuţie problema amenajării râului Bistriţa, a necesităţii unui nou parc şi a cerut ca administraţia să cumpere Casa Ion Zidarul pentru a fi transformată într-un club al societăţii civile.

Monica Munthiu a amintit că Bistriţa are în continuare străzi neasfaltate, că liceele şi şcolile nu au toate săli de sport, exemplu fiind Liceul de Arte care e obligat să folosească sala de la Liceul de Muzică. Tot ea a spus că se cheltuiesc mulţi bani pe cultură, însă Bistriţa nu atrage turişti în zona culturală. Un domn din Unirea a explicat că Primăria Bistriţa nu are sincronizată baza de date cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, iar cetăţenii care îşi ridică imobile nu ştiu ce au de plătit. Ionela Alexa a ridicat problema cromaticii blocurilor reabilitate, în timp ce Viorel Simionca s-a referit la lucrările de proastă calitate din bani publici care consumă mult din bugetul local din moment ce nu durează.

La insistenţele dr. Marin Rus, participanţii la dezbatere au convenit să concentreze discuţiile pe o singură temă, aceasta fiind a drumurilor şi a podurilor, iar un tânăr, Alexandru Vintilă a sugerat să fie interzis traficul rutier în zona centrală pentru a se proteja infrastructura rutieră, să fie scumpite parcările ca să nu îşi permită oricine să lase maşina cu orele şi să fie încurajat mersul pe jos sau cu bicicleta.

Fostul consilier local Gheorghe Tuţă a amintit că, timp de opt ani cât, în mandatele actualului edil Slătiniţa şi Sărata nu au fost racordate la utilităţi, nu s-a construit nicio grădiniţă sau creşă nouă, nu s-a făcut nicio sală de sport, în schimb s-au irosit banii publici pe tot felul de alte proiecte.

Una peste alta, participanţii au ajuns la concluzia că oraşul nu are drumuri bune, nici trotuare pe care să se poată circula, că sunt probleme cu lipsa apei curente şi canalizării, că lipseşte şi electricitatea de pe unele străzi, toate aceste probleme de infrastructură fiind prioritare faţă de tot ceea ce ţine de agrement.

Spre finalul discuţiei, Florin Chereji a menţionat care sunt obiectivele din bugetul local cu care nu este de acord, începând cu investiţiile la pârtie pentru care nu există note de fundamentare, continuând cu banii alocaţi pentru tehnica de calcul din Primăria Bistriţa, autoturismul de 18.000 de euro pe care administraţia vrea să îl cumpere pentru Căminul de bătrâni, lucrările la Aquapark, reabilitarea şarpantei la sediul central al Primăriei, etc. El i-a invitat pe cei prezenţi să participe la şedinţa în care va fi discutat şi votat bugetul, şedinţă care va avea loc în data de 16 martie când, a spus Florin Chereji, poate că majoritatea din Consiliul Local, va ţine cont şi de părerile societăţii civile şi va schimba lista priorităţilor.

10 comentarii

  • Fosta șosea de centură a Bistriței este acum o stradă în oraș, acum ea este înghițită de cartiere rezidențiale.
    Această stradă are mare nevoie de trotuare pe ambele părți, pe care copii să poată merge în siguranță la școală.
    Deasemenea ea are nevoie de piste pentru bicicliști pe ambele sensuri pe care oamenii să poată merge la muncă, în sigurață, nepoluant și într-un mod benefic pentru sănătatea lor.

    Prin urmare fosta șosea de centură nu mai are spațiu unde să se extindă la 4 benzi și ca lungime.

    Sunt unele voci care prin diferite soluți fanteziste bănuiesc că această stradă se poate extinde (exemplu dărâmarea de case, pod peste tot canalul de gardă etc…).

    În campania electorală trecută pentru consiliul local doar două persoane au avut nesăbuința să promovoveze ideia extideri fostei centuri și din această cauză ele au obținut un număr de voturi ridicol de mic.

    Acești oameni neinspirați, care a propus ce nu vor locuitori Bistriței, sunt Liviu Rus și Petru Sigartău.

    Așa că recomand politicenilor locali dacă intenționează să fie votați doar de familie să promoveze extinderea fostei șosele de centura.
    Pentru politiceni care vor să aibă un număr considerabil și stabil de vontanți le sugerez să construiască pe această stradă trotuarele și pistele pentru bicicliști.

  • Cum este si cu aceasta societate civila Bistriteana?

    Cel putin trei din cei care se autointituleaza reprezentantii societatii civile de fapt fac parte din partide politice respectiv Chereji si Tuta din PNL si Balan acum dn Partidul Verzilor.
    Dupa ce au dat-o in bara la alegeri acum incearca sa se impuna pe alta cale incercand sa sunteze pe cei din societatea civila reala care nu vor sa se compromita intand in troaca politica.

    • Ioan Turc, Cornel Ilieşi, Dobra, fam Munthiu: PNL Fuca, Gherghel, d-na Balan – Partidul Verzilor=banca de rezerve a PNL cu cei trei mentionati sunt pana acum 11 cu carnete de partid 25% din cei 41 din poze

  • Chiar daca este inregistrat ca partid politic cei de la verzi PV sunt un partid de mediu . Ce este rau in asta ca sunt prezenti la o dezbatere ? De ce nu ai venit tu , marele cetatean de doi lei.

    • Asa cetatean ‘de doi lei’ cum sunt voi veni la intrunirile societatii civile numai atunci cand nu o sa mai vad acolo niciun PERSONAJ POLITIC.

  • Si ce-o sa faci la aceste intruniri, „cetatene de 2 lei”, o sa-i ridici in slavi pe realizatorii „maretelor proiecte”?! Mai bine stai si nu incurca lumea, musteste in banca ta si pupa unde si pe cine iti pune bunastarea in traista! Oricum, locul tau nu este printre cetatenii adevarati, cu coloana verticala si ATITUDINE!
    Valabil si pt „frumosii” comentaci de mai sus, tineri si „destepti”, rasplatiti pt aceste „servicii”.
    Continuati sa cautati sexul veveritei unicat sau sursa de zapada pt partia Cocos… poate o gasiti pe partiile din Austria!
    Dar TOTUL pe banii vostri!

  • Cetatene; nu ai inteles nimic din acest mesaj . Invitatia a fost facuta in format electronic trimisa la toata presa si puteau veni inclusiv administratia si politicienii. Unii care au fost in administratie cum este D-l Tuta si Ilies, acuma nu mai fac parte din soc. civila ? Unde sa-i trimitem ,in spatiu. S-au facut si 200 de invitatii scrise, pt. diferiti bistriteni si din mediul de afaceri. Ei nu sunt cetateni ? Valoarea acestei intalniri tocmai in asta consta, de a fi prezenti cat mai multi consilieri, politicieni cetateni. Tocmai asta trebuia sa se intample, ca ei sa ne vada sa asculte si sa-si insuseasca unele invataminte. Banii si bugetele ei le fac cu ajutorul cetatenilor si tot ei il impart de cele mai multe ori anapoda. Ei vezi , atata stim cei mai multi ii blameaza pe ccei putini care isi pun la dispozitie timpul sa organizeze asa ceva , asumandu-si critici de tot felul. Oare cum este bine pt. soc. Romaneasca? Daca facem ceva suntem terfeliti si descrisi ca diletanti, daca nu facem nimic suntem tratati ca o populatie fara inspiratie. Doamna CRISTIANA SABAU avea perfecta dreptate. Suntem o societate din ce in ce mai individualista si resemnata. PACAT !

    • Pai aici este toata tarasenia aceste intruniri trebuie sa fie doar a Societatii Civile si nu trebuie sa fie politizate sau ‘afacerizate’ deloc. Politiceni au partiele in care pot dezbate si se pot exprima, faptul ca dezbaterile lor si conferintele de presa ale lor sunt searbade si nu le baga nimei in seama asta este alta poveste. Iar afacesiti au organizatile patronale unde se pot exprima.

      Atata timp cand vor mai fi invitate astfel de personaje oameni simpli vor fugi de acolo ca de ciuma. Asemenea intruniri Bistrita Civica a mai organizat cu acelasi numar ‘imens de participanti’ se pare ca nu sa invatat nimic din aceste experiente triste.

  • Daca asta ar fi dorit aceasta atunci ar fi putut sa candideze ca independent.
    Acum este cam taziu ca PD-ist este mai greu sa o dreaga.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS