Primim la redacţie: Direcţia Spaţii Verzi de la Primăria Bistriţa ar trebui să se numească Drujba

Holistic

Pe adresa redacţiei noastre a sosit această nemulţumire exprimată de un cetăţean şi pe care o redăm, integral, în cele ce urmează cu fotografiile pe care dânsul ni le-a furnizat:

„Direcția Spaţii Verzi a Primăriei din Bistrița ar trebui să-și pună un nume mai scurt și mult mai potrivit Drujba şi o să vă explic de ce:

Mă numesc Dumitru Cruceru și locuiesc în Bistrița pe str. Andrei Mureșanu în blocul 3. Amu’ să vă arăt spațiile verzi din preajma blocului meu, în pozele de la final și,  dacă cineva crede că „Spațiile verzi” a’ Primăriei își fac treabă, aplaudaţi-i.

Dacă judecăm cinstit vina pentru gunoaiele care rânjesc spre temerarii care calcă prin împărăția lor, trebuie împărțită între Primărie și locatari, da’ cum omu’ nu mișcă în direcția ordinii fără a fi somat, cine să-l someze dacă oamenii Primăriei n-o trecut pe acolo niciodată. Că de treceau vedeau și niște guri de canal în preajma cărora s-o surpat pământul de pot fi pericol grav pentru niște copii neatenți care trec pe acolo.

Apoi eu având sub geam un astfel de spațiu verde l-am îngrădit cu gard viu în urmă cu v’o 15 ani și am mai plantat și doi vișini, o viță-de-vie, și un nuc, și de câte ori e nevoie curăț acel spațiu ca să placă ochiului.

Da’ cu nucu’ îi o poveste pe care Primăria a hotărât s-o rezolve cu drujba. Pentru că la unu’ Hriscu de la cealaltă scară i s-o crizat familia că-i pică nuci pe mașină și îi iau smalțu’ , că acolo sub nuc și-o cumpărat amu-i o lună loc de parcare cu toate că putea să liciteze alt loc mai îndepărtat de nesimțitele nuci, și care loc îl alegea vara când locurile de parcare nu erau cumpărate, pentru că nucu’ cel dușman îi ținea umbră și îi plăcea.

Așa dar acea familie înverșunată pe bietul pom o umblat cu sorcova pe la vecinii de pe scară să adune în loc de turtă-dulce, semnături ca să omoare dușmanu’. De la o parte le-o căpătat, da’ nu de la tăți, că d.na Liana de la Primărie n-o avut lista să mi-o arate. Și am întrebat-o dacă știe că la blocu’ nostru mai există o scară decât cea a terminatorilor, o zis că nu. Am mai întrebat-o dacă, fiind vorba de blocul nostru, părerea celor de la scara unde locuiesc eu contează. Mi-a zis că dacă îmi iau eu angajamentul că nucile ce cad din copac strică vopseaua mașinii, plătesc reparația, nu dispune tăierea nucului, deși un pericol ar fi și să se răstoarne nucul pe mașini fiindcă o crescut înclinat. Ea o uitat că în afară de brad, orice plantă caută lumina și se îndreaptă spre ea și un nuc de 10 ani nu poate fi luat de vânt să cadă că un om beat.

Apoi nehotărâtă ce să facă a sunat-o pe (prietena, colega) una din tribul terminatorilor (avea numărul ei) și i-a dat aparatul lui nevastă-mea să discute. Da’ n-o avut cu cine că marmazela o amenințat cu instanța că..etc. Crizată și aia.

În final, după mult scandal provocat de niște vecini care n-au pus o dată mâna să adune mizeria de pe spațiu verde, da’ să facă alții, le place, reprezentata „spațiilor verzi” a Primăriei, a decis să rezolve „criza” cu drujba, da’ n-o tăiat nucu’ de tăt numa’ l-o pieptănat de crengile mai mari. Așa că nucu’ meu ‘a mai trăi câteva zile, dacă no-r face terminatorii apel la Instanța Supremă.

Ce-i trist în toată povestea asta, e că unii oameni nu-s în stare să planteze o ceapă, da’ îs gata oricând să doboare un pom folositor (nucul e și ocrotit de lege, din câte știam).

Și vă arăt și poze cu spațiile verzi din preajma blocurilor din vecini, pe care să le judecați singuri”, a scris Dumitru Cruceru, revoltat de situaţia creată.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Alex

  Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.
  În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile.
  Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii, după cum urmează:

  – pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  – pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  – pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

  Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

  sursa:
  https://www.avocatnet.ro/articol_43259/Pomul-din-curtea-ta-pe-care-l-po%C5%A3i-t%C4%83ia-doar-cu-autoriza%C5%A3ie-altfel-ri%C5%9Fti-o-amend%C4%83-de-mii-de-lei.html

  (0)
 2. Balan Marius -ecologist PV

  Se aude prin targ ca bistritenii i-au pus nume chiar primarului, si anume primarul Drujba. Este si o poezie cu dedicatie speciala. Poate ne aude bistriteanul care a scris-o cu mult talent si ne incanta din nou cu ea.

  (0)
 3. Balan Marius -ecologist PV

  ALEX; sa vedem cum stam cu educatia, cultura si dragostea de natura. Nu la noi fi linistit. In TOKIO capitala JAPONIEI ciresul este arborele sfant si de neatins al imparatilor si a marelui popor japonez. In urma cu 10 ani in capitala urma sa se construiasca un mare sediu de banci. Cand au dat cu ochii de batranul cires care era pe linia unde urma fundatia ghici ce au facut arhitectii. Au proiectat cladirea la 90 de grade lasand ciresul neatins. In vremea aceea a fost dat la toate televiziunile nationale si in presa si foarte laudata initiativa arhitectilor. NO ….cand ajungem si noi la constiinta lor ? Never, din moment ce la B-ta primarul si sleahta de consilieri aflati in serviciul sau , au aprobat taierea a 54 de copaci, iarba si florile scoase din Piata Centrala. Sa nu mai punem ca premariu nost o stat langa Leonardo di Caprio la conferinta de la Paris din 2015 pe probleme de incalzire globala. Era tare fudul ca s-a intalnit cu artistul dar nu o invatat nimic din acel congres. Ba din contra se ascute lantul la Drujba si mai si !

  (0)
 4. functionaru

  Mai lasati dle primaria in pace. Ei au in program deplasari in strainatate si chef de lucru IOC iar dumneavoastra vreti spatii verzi aranjate. Nu prea o sa vedeti in curand.

  (0)
 5. Dumitru Cruceru

  Și dacă s-o venit cu drujbele, înseamnă că șeful „spațiilor verzi” din Primărie,ori nu cunoaște Legea pomiculturii nr. 348, ori crizații ‘ceia cu mașina alergică la nuci îs ceva meamuri cu de-a lu’ Dragnea.
  Ce credeți?

  (0)
 6. MTV

  Sunteti penibili dle Cruceru ,la fel ca si Penibilul nr. 1 al judetului,Balan Marius,ecologistul lui peste,ce habar nu are de ecologie(confunda cu succes speciile arboricole)!!

  (0)
  • Pesediștii, cei mai buni cunoscători ai speciilor

   La noi în județ speciile arboricole trebuie să le cunoască doar domnii Ioan Deneș, Ovidiu Crețu și Radu Moldovan. Mă, ce se caută? Ce se taie?

   (0)
  • Dumitru Cruceru

   Ia dă-ne d.ta niște lecții de ecologie. Din păcate postarea a avut ca subiect ceva despre ocrotirea mediului, dar se pare că incă nu ai ajuns la lecția despre așa ceva.
   Și dacă te simți responsabil (ă) pentru părerile d.tale, scrie-ți numele real, nu te ascunde ca rîmele în pămînt, care noaptea cînd ies și pui lumina pe ele, rapid se trag înapoi.

   (0)
 7. Balan Marius -ecologist PV

  MTV o nulitate care scrie aici. Cand vei avea si tu activitatea si preocuparile mele transformate in sute de zile de activitati de voluntariat, cand vei numara vreo cinci mii de fire plantate de unul singur asta insemnand cateva parcuri ca cele din Bistrita, cand o sa participi cu niste leuti la marile repopulari cu peste in apele judetului, cand o sa umbli zile intregi sa faci rost de bani de la persoane care iubesc natura, cand o sa inveti sa faci pachete pt. sinistrati si sa le si imparti, atunci sa vi sa iti dau o diploma si eu ma pensionez definitiv. Tu te-ai luat dupa o poveste cu primarul din parc in care DA a existat o confuzie cand am vrut sa salvez un copac batran de peste 100 de ani. Era toamna tarzie si nici o frunza pe batranul PALTIN si care din cauza varstei putea fi confundat usor si de un specialist. Era un stejar si asta nu inseamna sa te dai tu mare cunoscator. Ai aflat-o din gura primarului si de la AStv sau din presa scrisa. Mare minune !IMPOSTORULE !

  (0)
  • MTV

   Dle Cruceru , daca e domeniul public,nu ai nici o competența acolo;dacă iubești asa de mult natura,e ok,cumpara-ti un teren,plantează ce vrei acolo(nuci,pruni,stejarul,etc);si nu mai fa pe altii rame,ca invective sunt in lb.romana,dar nu ma pot cobora la nivelul tau;Iar tu,tovarășe Bala esti penibil din nou,un specialist nu confunda stejarul cu paltonul,chiar fara frunze;un habarnist,da!!

   (0)
 8. Balan Marius -ecologist PV

  Confuzia era intre PALTIN si STEJAR si scoarta de pe batrana tulpina m-a indus in eroare. Si ce dezastru s-a intamplat emteveule ?Baiu e la tine ca nu ai nume de OM.

  (0)
 9. Dumitru Cruceru

  MTV, nu numai că te comporți ca o râmă, dar și gândești la fel de profund.
  Domeniul public este de competența tuturor cetățenilor nu doar a salariaților Primăriei care se pare că în afară de a-și încasa salariul nu fac nimic(cel puțin în îngrijirea spațiilor verzi).
  Din vehemența cu care admiri mizeria perpetuă de pe spațiile verzi îmi dau seama că te-am ghicit din prima că ești o râmă care în gunoi se simte în elementul ei. Și vezi de mai silabisește ce ai scris că între „paltin” și „palton” e ceva diferență.
  In rest rămâne cum am stabilit: eu un iubitor de spații verzi curate și îngrijite, iar d.ta o râmă de gunoi fără nume, fără chip.

  (0)
 10. MTV un papagal

  MTV, situatia este asa: Tu mai MTV nu ai nici o calitate si nici o competenta in acest subiect.
  Tu mai MTV ESTI DOAR UN PAPAGAL.

  (0)
 11. Balan Marius -ecologist PV

  Pt. toti prietenii si iubitorii de natura. Saptamana trecuta la AStv vicele Cristian Niculae anunta ca administratia, in sfarsit a renuntat la a mai sapa si distruge parculetul din MIHAI EMINESCU. Acolo urma se se faca o parcare subterana in detrimentul la 108 arbori si tot ce este verde. Iata insa ca cele 550 de semnaturi adunate de mine si sustinute in sedinta CL si opozitia ferma in CL, treburi amintite de domnul VICE a dus la nerealizarea acestui proiect distructiv. Din nou Primarul s-a cramponat si a ales acel loc din lipsa de capacitate manageriala. A procedat fix ca si cu CENTURA NEOCOLITOARE din padurea Codrisor. Nu zice nimeni ca nu este nevoie de parcari. Ba DA ! Sunt locatii cu duiumul in tot orasul, pe locurile dezafectate unde erau punctele termice, insa incapatanarea primarului este la cote inalte. Eu ii trimit pe tovarasii din primaria B-ta sa mearga pana in Prundu-Bargaului sa vada cum se face o parcare supra terana. Si in Beclean la fel. Despre ce vorbim ? Despre incompetenta, dictatura, prostie aroganta de la primar in jos.

  (0)
 12. Balan Marius -ecologist PV

  MTV sa stie si el ! Daca te-ai si semna ai da dovada ca existi si esti cetatean al Bistritei. Din pacate esti un O. Totusi iti raspund ca sa sti cum mere treaba. In cazul Bistritei noastre dragi cetateni, ecologisti, colegi, prieteni s-au opus de-a lungul a trei ani unor magarii ale administratiei privind intretinerea spatiilor verzi si administrarea lor. Daca Parcul il vezi ca arata asa , se datoreaza opozitiei ferme a celor din PER cand frecventam acest partid. Astfel cu mai multi colegi am manjit cu apa si lut marca de pe 31 de copaci tineri care urmau sa fie taiati pe vremea primarului Moldovan. Au fost salvati. O serie de alte stupizenii nu s-au mai montat, executat in perimetrul parcului, si astfel s-a castigat 300mp de iarba in plus. 2. Tot dupa sesizari si amenintari s-a salvat si CASTANUL SECULAR cu proptele. 3. Povestea cu Parculetul Eminescu. Toate pe DOMENIUL PUBLIC care este la dispozitia bistritenilor si in nici un caz al Edililor care nu prea iubesc orasul. Multi sunt venetici si nu au nimic comun cu aceste locuri. Inchei prin a va raporta un fapt groaznic. Din timpul celor trei mandate cretiene au disparut in orasul nostru peste 1.000 de arbori.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.