Actualitate Recomandări

Primii paşi dintr-un drum de 600 de km pentru educaţie, făcuţi la Bistriţa

(FOTO) Sportiva Raluca Ciulei a pornit luni dimineaţa din curtea Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” din Bistriţa pe un drum de 600 de kilometri pe care vrea să-l străbată pe jos pentru educaţie. Curtea bibliotecii s-a umplut încă de la ora 7.30 cu membri ai Asociaţiei OM, profesori şi elevi, veniţi să o încurajeze şi să străbată măcar câţiva kilometri alături de ea.


„Voi merge timp de 21 de zile peste 600 de km, voi trece prin opt judeţe şi sper să întâlnesc cât mai mulţi copii şi adulţi, să stăm de poveşti împreună, să le aduc aminte că stă în puterea noastră să facem lucrurile să se schimbe, să fim puşi pe fapte mai mult decât acum. În ultima perioadă, am lucrat în diferite comunităţi şi, lucrând cu adulţii, dar mai ales cu dascălii, am ajuns la un fel de disperare. Mi-am zis că oamenii aceştia nu mişcă suficient, ar trebui să se implice un pic mai mult. Pe de altă parte, am văzut că le trebuie speranţă, cineva care să facă un efort în plus pentru ca să le ofere un exemplu. De aceea mi-a venit această idee de a merge distanţa aceasta destul de lungă, care mă sperie. E prima oară când fac asta. În ultimele zile am avut foarte mari emoţii. Nu ştiu cum va fi, dar ştiu că voi învăţa foarte mult din asta. Îmi doresc foarte mult să învăţ din experienţa aceasta, să discut cu cât mai multă lume. Chiar mă gândeam aseară: dacă pot mobiliza măcar 5% dintre oameni să se ocupe şi de copiii care nu au parte de atenţia şi suportul necesar în localităţile lor, ar fi minunat”, a spus Raluca Ciulei.

Ea a adăugat că îşi doreşte ca, pe acolo pe unde va trece, să le reamintească tuturor cât de importantă este educaţia de calitate, adaptată nevoilor copiilor şi prezentului.

„Vreau să mobilizez lumea la fapte. Este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi pentru ca să ajutăm nu doar copiii, ci şi pe noi înşine, comunităţile în care trăim. Sunt foarte multe comunităţi mai ales mai ales în zonele rurale în care copiii nu au acces la niciun fel de activitate şi adulţii ar putea să se implice mai mult. De exemplu, un părinte pasionat de lectură să organizeze un club de lectură în sat, altcineva pasionat de sport ar putea să organizeze activităţi sportive cu copiii. Posibilităţile sunt multe. De exemplu nu prea mai există comuniune între oameni, ar fi bine ca şi adulţii să facă lucruri unii cu ceilalţi. Când vedem că avem copii care nu au ce mânca în comunitatea noastră de ce să nu punem mână de la mână şi să oferim o masă caldă şi puţină atenţie celor care nu o primesc din partea părinţilor? Cred că peste 60-70% dintre copiii din România sunt, la ora asta, lăsaţi în urmă, pe dinafară”, a adăugat ea.

După ce a trăit peste două decenii în SUA, Elveţia şi Germania, unde a jucat tenis de performanţă, a studiat şi a lucrat, Raluca Ciulei s-a întors în România.

În urmă cu doi ani a început activităţile la şcoala din Sânmihaiu de Câmpie, având numai cuvinte de laudă pentru directoarea Ana Moldovan, iar în urmă cu un an s-a mutat efectiv în ţară şi a început să lucreze şi în 20 de comunităţi rurale.

„M-am întors pentru ceea ce fac acum, pentru acest scop mai mare decât mine. Mi-am pus în cap să ajut cumva educaţia din România şi nu mă voi opri până nu voi realiza acest lucru. Pentru acest drum am sunat comunităţile, primăriile, şcolile. Am o şcoală de tenis la Cluj, dar nu m-am pregătit prea mult fizic. Voi merge între 25 şi 55 de km pe zi şi mă voi opri în fiecare localitate în care voi fi întâmpinată de copii sau de adulţi. Voi face cu ei activităţi. Ne vom juca, vom sta de vorbă, îi voi lăsa şi cu cel puţin un proiecţel. Poate va fi un proiect 600 de poveşti citite în comunitatea mea sau poate se vor mobiliza şi vor face coşuri pentru plastic personalizate la ei în sat şi vor convinge lumea să arunce acolo sau poate energie solară. Le voi arăta cum să construiască o lampă solară. Depinde de ce-şi doresc”, a spus ea.

Raluca Ciulei a spus că nu se aşteaptă la rezultate imediate. „Fac, dacă e nevoie reflectez asupra faptelor mele ca să îmbunătăţesc ceea ce fac, dar nu am aşteptări”, a spus ea.

Printre cei care au venit să îi ureze drum bun şi succes, s-au numărat managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, Ioan Pintea, profesorii Claudu Şular, Luminiţa Siman, directorul adjunct al Liceului Agricol Bistriţa, Liliana Vereş, profesori din mediul rural, copii, dar şi sportivii Asociaţiei OM care au însoţit-o luni până la Vermeş.

3 comentarii

  • Aveti dreptate: sunteti un nou name! Felicitari pentru acest proiect care cere foarte mult efort si nu aduce castig celui care il face! Doar multa multumire sufleteasca, ceea ce de fapt este adevaratul castig! De astfel de „mici” gesturi avem nevoie, ca de celelalte…!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS