Actualitate

”Primarul se crede bastonul călăuzitor al unui oraș de orbi”. Sorin Hangan despre Piața Centrală

”Am trecut iar prin Piața Centrală, m-am uitat cu atenție, m-am frecat la ochi și ce credeți? Am văzut copacii, iarba, florile, adică exact acele elemente care nu apar în catastifele Primăriei Bistrița. Un paradox dus la polul obtuzității. Domnul primar nu le vede, nu vrea să le vadă. Aici nu mai este vorba de încăpățânare, ci de rea voință, de sfidare a tuturor. Domnul primar se crede bastonul călăuzitor al unui oraș de orbi. Mai mult, deși nu vede iarba, florile și copacii, pentru că ele nu există în acte, domnul Crețu acceptă să se dea bani pentru tunsul ierbii, realizarea rondourilor de flori, udarea ierbii. Prin hotărârile sale, asimilate la masa Consiliului Local de consilierii PSD, ALDE și UDMR, primarul face un parastas oricărei logici administrative. La această pomană, votul la comandă al unor consilieri tineri, unii cu pretenții politice și administrative, este o mostră de frică, de indiferență crasă. Niciunul nu se gândește că după plecarea primarului din funcție va plăti oalele sparte, cu obrazul cel puțin”, a afirmat într-o conferință de presă liderul Organizației Municipale PNL Bistrița, consilierul local Sorin Hangan.

El a menționat că a fost de acord cu proiectul de modernizare a Pieței Centrale cu fonduri europene și că după ce au fost prezentate detaliile proiectului a adus amendamente deoarece nu putea ”să dea gir eliminării în totalitate a suprafeței înierbate sau tăierii absurde a 58 de copaci”. ”Proiectul întocmit este unul profesionist, însă este perfectibil. La ședința în care s-a discutat proiectul, arhitectul ne-a lăsat oarecum speranța că am putea discuta pe aceste aspecte, dar se uita foarte des la primar și n-a primit încuviințare. Nu cred că nu poate să refacă, ținând cont de doleanțele cetățenilor. Eu și colegii mei consilieri din PNL dorim ca proiectul să prevadă și suprafețe înierbate, și spații de odihnă, și limitarea tăierii copacilor, și un acces corespunzător pentru comercianți, pentru riverani. Nu este prevăzut niciun loc de parcare în zonă. Sunt proprietari care nu au curte și nu pot opri, darămite să staționeze. Ce să facă, să își lase mașina la Kaufland și să vină cu cumpărăturile sau cu valizele pe jos? Trebuie ținut cont de astfel de lucruri înainte de punerea în aplicare a unui proiect”.

Sorin Hangan a adăugat că o comparație a Pieței Centrale din Bistrița cu piața din Sibiu sau din alte orașe nu își are rostul: ”Fiecare localitate are o altă istorie, un alt concept administrativ, deși utilitatea poate fi aceeași. De ce să copiem când pe noi ne reprezintă altceva? Nu vrem să fie pierdută finanțarea europeană, să fie clar pentru toată lumea. Dar nici nu vrem să atragem fonduri europene care să aducă prejudicii cetățenilor. Nu vreau ca orașul să piardă milioane de euro fonduri nerambursabile, dar nu cu orice sacrificiu. Mi-aș dori ca primarul și consilierii din majoritate să fie mai deschiși, să stăm la masă, dacă e nevoie inclusiv cu cetățeni, și să găsim un consens. Așa se dezvoltă cu adevărat proiectele mari, prin consens. Nu știu de ce ne sfidează și pe noi, și pe cetățeni. Nu știu dacă e vina lor sau poate, până la urmă, e vina noastră, a tuturor, că ne-am obișnuit să ne punem nădejdea în oameni care la un moment dat pot să deraieze, să se creadă atotputernici, Dumnezei, inclusiv cu drept de viață și de moarte asupra noastră, a celor mici, în loc să construim instituții, cum ar fi cea a consilierului local, care nu există. Sunt doar niște oameni care nu fac altceva decât să ridice mâna la proiectele primarului, nu înțeleg de ce mai avem nevoie de Consiliul Local dacă nu este o instituție puternică”.

”Domnul primar ne-a informat că există 46 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, iar pierderea spațiului verde și a unor copaci din Piața Centrală nu ne-ar afecta. Ba ne afectează, acea medie este reprezentată de Pădurea Codrișor, Pădurea Schulerwald, Parcul Municipal, pădurile și spațiile verzi din localitățile componente. În centru nu cred că avem o astfel de suprafață pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că domnul primar ne minte, prin omisiune evident. Nimeni din grupul consilierilor locali PNL nu vrea să-i fure domnului primar medaliile de vizionar. Nu de alta, dar Bistriței i s-a pus în administrația Crețu ștampila de ”Caracalul Ardealului”, așa că îl lăsăm să își aroge meritele. Sorin Hangan, Ioan Peteleu, Diana Morar, Marioara Seica, Filip Moisil nu vor fi de acord cu actualul proiect dacă nu i se aduc modificări vizavi de spațiile verzi și limitarea tăierii copacilor la strictul necesar. Consilierii PNL sunt înainte de toate cetățeni responsabili, în administrație nu au ce căuta doctrinele sau ambițiile personale, responsabilitatea față de interesul public este singurul scop acceptabil. Când treceți prin Piața Centrală o să vedeți gazon și copaci, deci primarul Crețu se înșală”, a comentat Sorin Hangan.

Președintele PNL Bistrița a mai spus: ”Nu facem plângere, noi sperăm că putem discuta și că putem lupta prin argumentare, prin convingerea colegilor”.

10 comentarii

  • Hai Hangane ca iar de dai la barfa! Chiar nu pricepi ca esti penibil? Ai votat acest proiect si acum vi si spui ca tu de fapt nu ai votat cu toata mana ca ai pus doar degetul! Rusinos domnule Hangan! Macar daca nu ai coloana vertebrala sa spui ”da am votat acest proiect” macar ar trebui sa taci si sa nu mai spui nimic! La fel ai facut si cu partia ai votat pentru si dupa aia ai criticat proiectul!

    • Rabine, Rabine, mai chema-ti si-un chaine… Tu vorbesti, care i-ai votat nenumarate proiecte la Cretu atunci cand erai consilier? las-o moarta…

    • Itic Strul macar lamureste-ma de la ce vine Almatonberg ăsta! Daca tu vrei sa-mi spui asa chiar nu ma deranjează dar vezi ca faci o mare confuzie!

  • M-am lamurit si cu voi dragi liberali. Cred ca puneti iar de un USELEU cat de repede.Cu MEDIUL nu le aveti , numai nu se leaga de voi aceste subiecte.

  • Proiectul modernizării Pieței Centrale a municipiului Bistrița prin introducerea pavelelor( indiferent de compoziție ) pe întreaga suprafață, este un comportament de maimuță,, Transilvană „. Dacă a fost realizat în Sibiu, Brașov, etc…, hai să facem și noi. ( multe localități din țările dezvoltate au renunțat și renunță la aceste pavări și prin noi proiecte reintroduc natura în viața lor.) Renunțarea la autovehicule, mersul pe jos, cu bicicleta, sunt deja comportamente majoritar adoptate. Introducem ,, Linia verde” de transport în comun într-un spațiu în totalitate de piatră.
    Suprafețele la fiecare localitate sunt altele, rezistența imobilelor din perimetru este alta, un șantier prin care se realizează decopertarea actualei orizontale cu până la 4 metri ( necesari înlocuirii conductelor de utilități) așa cum în ședința de consiliu local proiectantul a susținut lucrarea, vor crea disconfort pentru întreaga durată a șantierului și urmări din punctul de vedere a intervenției la rezistența imobilelor, de neimaginat.
    Decopertarea afectează rădăcinile arborilor, nimeni nu poate stabili în faza de proiect căți arbori vor muri pe perioada șantierului și după.
    În intervenția mea din cadrul ședinței de consiliu local, am propus renunțarea în totalitate la pavare, contactarea botanistului francez Patrick Blanc care a realizat în Paris, Madrid, Istambul, Qatar, Kuala Lumpur, și în alte mari orașe ale lumii, grădinile verticale. ( vezi Wikipedia). Haideți să fim maimuțe ,, Mondiale ”
    Pentru Bistrița, îmbrăcarea Compexului Subgălete, a clădirii dinspre piață a fostului Tribunal, a unei laterale a imobilului Bisericii Evanghelice, a unei laterale a imobilului Primăriei, cu aceste grădini verticale, personal consider că după liftul din Biserica Evanghelică, ar fi o atracție deosebită pentru vizitatori, de la Viena la Moscova, așa cum îi place primarului.
    Am amintit primarului, că dacă liftul montat în Biserica Evanghelică este o atracție pentru turiști, așa poate fi și o Piață Centrală ecologică, plină de verdeață pe orizontală și verticală pentru toți cei ce ne vizitează și implicit pentru comunitari.
    Pentru rezidenții din Piața Centrală ar fi înlăturat disconfortui pe perioada șantierului , greu de cuantificat pentru întreaga comunitate a municipiului Bistrița și nu numai, după finalizarea lucrărilor. Referitor la utilitatea pavajelor, avem proiectul pasajelor, a străzii Gh. Șincai, etc….. lucrări ce zilnic crează disconfort comunității.
    Tot ce înseamnă acțiuni culturale, sunt necesar a fi realizate în alte suprafețe ale unității administrativ teritoriale, fiecare simpatizant, îndrăgostit de muzică, teatru, circ, să aibă acces în aceste spații, fără a crea disconfort rezidenților. De ce urmărim doar obținerea voturilor în detrimentul siguranței și vieții comunitarilor? Oare să fie banul unicul motiv ???

    • Corecta observatia! Apropo domnule Hangan pe str. Imparatul Traian unde locuiesc de cateva luni s-au furat capacele de la caminele de vizitare si acolo in zona locuieste o persoana nevazatoare! Trebuie sa asteptam ca omul asta sa cada si sa se rănească ca sa-l putem injura pe Cretu ca nu face nimic?

    • Nu trebuie sa asteptam, baietii sunt pe pozitie si cand se asfalteaza, se reabiliteaza blocurile, etc. Ei sunt pe pozitie tot timpul :))) bistritenii si de ar trai in „Al Vegas” ar avea de comentat tot timpul :))).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS