Social

Primăriile din județ nu au habar câți bătrâni trăiesc singuri, fără să ceară ajutorul nimănui

Primăriile din Bistrița-Năsăud nu au nicio evidență cu persoanele vârstnice care trăiesc singure și care nu apelează la mila statului, au spus reprezentanții Agenției de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud.

Deși autoritățile ar putea accesa bani pentru amenajarea de centre rezidențiale, nu se înghesuie să-și ia această responsabilitate, preferând să investească banii în cu totul alte lucruri, adesea nefolositoare populației de la țară, tot mai îmbătrânită și mai neputincioasă.


”Una din atribuțiile prevăzute de Hotărârea de Guvern 797 constă în evaluarea nevoilor pe patru grupe mari: copii, persoane vârstnice, persoanele cu dizabilități și situațiile de violență domestică. De abia de acum, majoritatea UAT au început să facă o evaluare a persoanelor vârstnice de la nivelul comunelor și orașelor, însă aceste evidențe se referă la acei beneficiari, persoane vârsnice, care au o formă sau alta de sprijin, adică autoritatea publică locală plătește contribuția dacă sunt internați într-un centru rezidențial, au anumite ajutoare de urgență, ajutoare ocazionale plătite de autoritatea publică locală”, a spus Radu Scripa, purtătorul de cuvânt al AJPIS Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, anul trecut, instituția a verificat 14 unități administrativ-teritoriale și cerut primăriilor să facă o evaluare a numărului de bătrâni de pe raza lor de competență.

”La foarte multe dintre cele 14 UAT unde am făcut controale anul trecut am lăsat măsuri să se facă o evaluare. Suportul pentru a reuși acest lucru este tot în aceste Programe Informatice Naționale. Pe această HG 427 există finanțare pentru dezvoltarea serviciilor de la nivelul comunității pentru persoane vârstnice dependente, însă trebuie accesată. Cererile se depun direct la Ministerul Muncii până în 2020”, a mai spus Radu Scripa.

Potrivit acestuia, cel mai bine ar fi să fie dezvoltate serviciile de îngrijiri la domiciliu în așa fel încât bătrânii să rămână în comunitate.

”Furnizorii de servicii privați – iar numărul acestora e în creștere la nivelul județului – sunt interesați la rândul lor să creeze centre rezidențiale pentru persoane vârstnice. Față de cei cinci furnizori acreditați, noi am oferit consiliere pentru încă trei care probabil o să-și deschidă cât de repede porțile pentru persoane vârsnice”, a spus el.

Cea mai deficitară zonă din punctul de vedere al serviciilor oferite pentru vârstnici este cea de pe câmpie. La Fântânele, în comuna Matei, există un centru pentru bătrâni, dar care nu este acreditat. Urmează să se deschidă Casa bunilor de la Gledin și Unitatea Medico-Socială Teaca care își va extinde capacitatea de la 14 paturi la 55.

3 comentarii

  • Primarii sunt interesati Doar de voturi in campanie … dupa alegeri nu mai sunt interesati cum traiesc si ce nevoi au bietii oameni. Satele sunt pe cale de disparitie si odata cu ele si primarii mincinosi.

  • Au avut loc dupa 1990 schimbări profunde în viaţa vârstnicilor din România, nesesizate sau neluate în seamă de autorităţi. Numărul oamenilor în vârstă a întrecut numărul celor tineri de 18 ani. Bătrâni rămaşi singuri, în sate izolate sau în apartamente de bloc, nu îi ia în seama NIMENI! Cei care mai au rude apropiate nu mai sunt contactaţi de acestea. Au multe probleme de existenţă (sănătate, alimentaţie sau încălzirea locuinţei). A-i vizita şi ajuta de ONG-uri la Sărbătorile de Crăciun sau Paşti este insuficient! Iar cea mai mare durere a lor este lipsa comunicării cu rudele plecate în străinătate sau chiar cu cei din ţară. Guvernele de ieri sau de azi NU au în programele lor măsuri concrete de întrajutorare a seniorilor, acasă la ei sau în centre rezidenţiale cu costuri acceptabile. Îi amăgesc cu creşteri de pensii şi îi folosesc doar să obţină voturi în campanii electorale. JENANT!
    PS. 1) Comentariul trist al zilei: “Pe mine însă mă emoţionează cel mai mult categoria ”bătrânilor tăcuţi”. Îi vezi aşezaţi pe la intrările unor instituţii, magazine, biserici. Nu cerşesc, nu cer, nu fac nici un gest şi nu rostesc nimic. Doar tac. O fac demn. Însă tăcerea lor e strigătoare la cer. Pentru că tăcerea şi demnitatea lor ne spun un singur lucru: ce societate am construit, în care bătrânii noştri, pentru a supravieţui, sunt împinşi spre o mizerie şi umilinţă atât de mari.” – Vasile ERNU, jurnalist
    2) Gândul zilei: “Toate bolile se adună în una, bătrâneţea.”- Ralph Waldo EMERSON
    Dacă îi mai aveţi, sunaţi-vă părinţii sau bunicii; faceţi-le vizite permanente cu flori şi dulciuri, serviți cu ei masa duminica și la Sărbători şi, mai ales, comunicaţi cu ei! Sănătate tuturor! La bună vedere!

  • Eu ii vad pe acestia de varsta mea care nu fac copii, unul – poate , nu investesc in proprietati, nu-si fac asigurari si pensii private… daca au un ban il „sparg” pe masini, vacante, haine scumpe, vicii. Viata lor e o relaxare totala, plina de nepasare , iubiri scurte ,de cafele, terase, caini si pisici. Au un copil, dar n-au timp de el si il lasa pe capul bunicilor.
    Si ajung batrani, bineinteles, in aceste situatii. Singuri, neputinciosi si saraci.
    Foarte putini dintre ei sunt victime. Majoritatea culeg ce au sadit si ingrijit.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS