Şi Primăria Feldru a pus gând rău copacilor. De ce vrea administraţia locală să taie un nuc bătrân

Holistic

Exemplul prost dat de Primăria Bistriţa, campioană la tăiat copaci, e luat şi de alte primării din judeţ care caută parcă cu lumânarea motive să pună la pământ arbori seculari. E şi cazul Primăriei Feldru, decisă ca miercuri să taie un nuc bătrân aflat, culmea, fix pe strada Nucului din localitate. Copacul se afla în grădina unei familii care a cedat teren în folos public pentru ca să se facă strada respectivă, iar acum, în ciuda opoziţiei Nastasiei Nechiti, descendenta celor care au donat pământul, copacul va fi tăiat.

Situaţia ne-a fost adusă la cunoştinţă de fiica doamnei Nechiti, tot Nastasia şi ea, acum stabilită în Spania, extrem de revoltată pe ceea ce se întâmplă acasă.

„Povestea a început anul trecut când, după o furtună, vecinul s-a dus la mama și a amenințat că îi tăie nucul, apoi a venit cineva de la Electrica cu o plângere din partea vecinului. Noi ne-am opus și nu a mai fost nici o discuție până azi (luni, 14 mai a.c.) când au sunat-o de la Electrica pe mama că vin să tăie nucul, miercuri (16.05.2018). Ulterior a venit primarul pe stradă și a zis că nucul trebuie tăiat să se poată asfalta, pentru că e pe domeniul public și el decide. Unchiul meu, Zbârciu Alexandru, la peste 70 de ani a explicat situația cu nucul și faptul că a fost în grădină plantat doar că bunicii au cedat parte din grădină să se poată face ulița. La cele spuse, primarul a zis că rău au făcut, că e vina lor că au cedat pământul”, ne-a scris Nastasia Nechiti din Spania.

Ea ne-a relatat că mama ei e văduvă din 1988 și are şapte copii doi stabiliţi în Irlanda, trei în Spania şi unul în Austria. Speriată, bătrâna le-a cerut ajutorul celor plecaţi.

„Noi am luat legătura cu o avocată din Cluj care să ne reprezinte în această situație, în speranța că vom putea rezolva ceva”, a mai spus Nastasia Nechiti.

În legătură cu acest subiect, l-am contactat pe primarul comunei Feldru, Grigore Ţiolan (PNL). Iată ce l-am întrebat şi ce a răspuns:

Reporter: Domnule primar, de ce vreţi să tăiaţi un nuc aflat cândva în proprietatea unei familii care a cedat teren domeniului public? 

Grigore Ţiolan: Alea-s poveşti. O cedat când era mama fată. Deci problema e în felul următor: toate firele de curent electric îs în pericol să se rupă la cea mai mică furtună.

Se pot tăia doar crengile în zona respectivă. 

Îs de acord cu dumneavoastră. Altă problemă: e pe domeniul public pe o stradă care se asfaltează la un metru 50 de limita drumului şi nu se lasă în mijlocul drumului un nuc. Un drum asfaltat o să-mi faceţi poză că uite am asfaltat pe lângă un nuc.

Este la marginea drumului, nu în mijlocul lui. 

E la marginea drumului, dar pe partea carosabilă. De la proprietatea omului îi pe domeniul public la un metru şi jumătate.

Staţi că nu înţeleg. Trebuie să turnaţi asfalt în jurul nucului? 

Păi îi strada prevăzută pentru asfaltare. Nucul e pe marginea drumului, dar mă afectează la partea carosabilă. Doamnă, dacă e un nuc în asfalt e ok? Străzile din Feldru sunt de 4, 5, 6 metri şi eu nu am spaţiu unde să încrucişez două maşini. Cum?

Faceţi în aşa fel încât să nu fie nucul în asfalt, drum cu circulaţie alternativă fiindcă nu cred că e aşa un trafic pe uliţele unui sat. 

Astea-s poveşti. Tu tăiem toţi pomii, tăiem un singur nuc care e pericol pentru reţeaua de curent electric, pentru case şi pentru drumul public care se amenajează.

Dar cum se face că până acum nu a fost un pericol? 

O fost. Întrebaţi la Electrica Năsăud că au acolo cel puţin 10 semnături pe sesizări.

Dar aveţi autorizaţie pentru tăiere? 

Cum credeţi că nu avem autorizaţie? De la Direcţia Agricolă şi tot ce trebuie, de la Ocolul Silvic, toate treburile şi demersurile.

Dacă oamenii aceia care au cedat pământ în favoarea domeniul public nu vor să fie tăiat nucul de ce nu respectaţi dorinţa unor cetăţeni care fac excepţie la comportamentul românesc? Sunt zeci, poate sute care nu vor să cedeze nimic, se opun lucrărilor publice. 

Când o cedat? Dacă s-a cedat, eu zic că s-o cedat de vreo 150 de ani, de 50 de ani sau de 30 de ani. Contează că în momentul ăsta e pe domeniul public şi mă încurcă la circulaţia autovehiculelor. Pentru cetăţeni asfaltez eu drumul. Nu ar fi singura cauză, poate nici nu aş avea treabă cu asfaltul că am mai văzut în mijlocul drumului asfaltat un stâlp sau un pom, dar îi pericol public. Dacă vine o furtună şi rupe crengile şi cade un fir de curent pe un copil atunci cine e vinovat? Primarul!

Puteţi tăia crengile uscate. Nu trebuie să tăiem toţi copacii din lume pentru că nu aveţi soluţii nici dumneavoastră, nici cei de la Electrica, incapabili să îngroape cablurile. 

Nu toţi, unul singur. Tăiem un singur nuc. Sunt condiţii în care pot fi tăiaţi copacii. În loc de cinci, noi am plantat o sută. Eu ce să fac dacă se fac ei mari în 100 de ani? Nu cred că v-ar conveni să veniţi şi în mijlocul străzii în Feldru să găsiţi un pom.

Mie mi-ar conveni ca autoritatea locală să găsească soluţii pentru ca nişte oameni care au cedat din proprietatea lor statului să nu fie batjocoriţi. 

Eu nu am văzut niciun act prin care ei au donat. Eu aşa am găsit domeniul public intabulat. Eu îi cred că au donat, dar nu pot spune cine.

Înţeleg că nu vreţi să adoptaţi nicio soluţie prin care să salvaţi acest copac. 

Îs de acord să găsesc orice soluţie care să fie în favoarea oamenilor. Să vedeţi care-s părerile de acolo, cu o singură excepţie, a proprietarei, care nu îi proprietară, toţi au făcut reclamaţii: în caz de furtună cade nucul pe casă, rupe firele, curentează copiii. Eu îi apăr pe 20 de vecini.

Dumneavoastră ar trebui să apăraţi şi natura. Primarii nu ar trebui să fiţi de acord să se taie toţi pomii doar pentru că nu aveţi alte soluţii mai bune. 

Cine a spus că tăiem toţi pomii? Nu-mi puneţi în cârcă tăierea arborilor de lângă Someşul Mare. Sunt treburi pe care nu le-am făcut. Cine a tăiat e în instanţă, nu a avut aprobare de la primărie.

Contactat în legătură cu acelaşi subiect, directorul Direcţiei Agricole Bistriţa, Ioan Nuţu Tabără, a spus: „Dacă un copac incomodează, e scorburos sau bolnav sau încurcă, trebuie să le dăm autorizaţie. Conform Legii nucului, trebuie să planteze în altă parte cinci nuci. Deci asta-i ideea. Asta-i procedura. Dacă ei cer şi nu au ce face că îi încurcă acolo, nu putem să nu le eliberăm autorizaţia, cu condiţia să planteze alţi 5 nuci în zonă.  Nu putem nici să nu îi autorizăm fiindcă nu e în regulă. Dacă terenul e al primăriei, primăria dispune pe terenul respectiv, nu mai dispune fostul proprietar. Nici primăria nu i-ar tăia dacă nu i-ar incomoda. Nu am dat autorizaţii de-astea cu uşurinţă. Într-un an sunt 3,4, 5 maximum. Nu dăm autorizaţii aiurea la tăiat de pomi. Au mai venit şi din oraş că e nucul în faţa blocului. Le-am zis să semneze că toţi sunt de acord ca să nu avem discuţii. Dacă toţi proprietarii sunt de acord le dăm autorizaţia, iar dacă nu, nu”, a spus Tabără.

Reamintim că şi la Bistriţa, după ce liberalii, colegii de partid ai primarului Grigore Ţiolan din Feldru, au votat tăierea copacilor din Piaţa Centrală pentru modernizarea spaţiului conform reţetei Ovidiu Creţu, acum sunt mari apărători ai aceloraşi copaci. Poate se îndură să-l convingă să nu taie un copac, drept exemplu de comportament pro natură şi nu împotriva ei. 

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Alin

  Asta se intampla intr-o tara in care ideea de modernizare inca merge dupa standarde distructive. Chiar daca nu o sa putem respira in viitorul apropiat, trebuie sa asfaltam, nu ne intereseaza daca trebuie taiati toti copacii. In plus de asta copii o sa ii spuna Strada Nucului fara nuc, ca l-a taiat primarul ca sa asfalteze. Incredibil ce oameni…

  (0)
 2. Sorin

  Povestea nucului bătrân ajuns subiect de ceartă intre un primar și un cetățean, la care bineînțeles că aderă și un jurnalist. O știre senzațională desprinsă dintr-un film SF turnat acum foarte mulți ani cu personaje lipsite de orice viziune.
  Probabil că sunt lipsă de subiecte în această perioadă .

  (0)
  • Alin

   Care este viziunea de fapt? O strada asfaltata cu orice pret? Asta nu e viziune, asta e doar business as usual, doar asta stiu primarii cu interes din Romania sa faca. Viziunea tip „ce conteaza ca nu-l respect pe unul, is 10 care ma sustin”, dar cand o sa vina vremea sa nu fii respectat tu, o sa intelegi ce inseamna sa ai sustinerea comunitatii si nu a autoritatii. E greu de inteles petru cei care nu ies din viziunea „tatucului” care trebuie sa ne dea. „Tatucul” e un om exact ca si mine, si nu e cu nimic mai presus de lege si de adevar, faptul ca azi isi permite sa nu respecte o persoana ca si el, e dovada lipsei de caracter si de bun simt si maine o va face cu altul pentru ca va avea mereu 10 in spate care sa-l sustina.

   (0)
 3. Alexandru

  Vă fi taiat un nuc bătran
  Fiindca făcea prea multa umbră
  Si-atuncea din padurea sumbră
  S-a auzit un glas păgân.

  O, voi ce-n soare cald traiti
  Si-ati rapus stramosul vostru
  Sa nu va strice voua rostul
  De ce sunteti asa grabiti?

  In anii multi cat el a fost
  De-a lungul ceasurilor grele,
  Sub paza crengilor rebele
  Multi au aflat un adapost.

  Folos aduce cat e viu
  Dar mort d-acuma, de se duce,
  Ce alta poate-a va aduce
  Decat doar inca un sicriu.
  (Adaptare dupa Dan Andrei Aldea)

  (0)
  • NASTASIA

   „Au incercat sa ne ingroape dar nu au stiut ca suntem seminte!” Va multumesc !

   (0)
  • Alin

   Foarte frumos! Am postat pe facebook aceasta poezie fara acordul dumneavoastra.

   (0)
 4. Feldrihan

  Nu am fost niciodată votant al dlui Grigore, dar aici ii dau perfecta dreptate. Nu e suficient ca suntem întârziat cu asfaltul comparativ cu alte comune, ba mai vin altii cu idei răzlețe care sa împiedice si ele un proiect foarte bun.
  Oameni buni asfaltul te aduce mai aproape de civilizație. E doar un nuc… se vor planta alti 5. Ce e greu de inteles.

  (0)
  • Alin

   Da, dar nu e nucul dumneavoastra. Nu l-a plantat priimarul si nu a trait langa el toata viata. In afara Romaniei se cunoaste si se respecta importanta arborilor in varsta si se face drumul in jurul copacului daca e cazul. Exemple concrete sunt peste tot in afara, doar ca nu multi ajung sa iasa din tara si sa vada ce inseamna un stat civilizat si educat in probleme de mediu. Poate vi se par neimportante lucrurile astea, dar cand n-o sa mai puteti respira sau sta afara din cauza caldurii, in Romania, o sa va aduceti aminte de umbra unui copac. Oricum raul e relativ, la cat se taie in Romania ce mai conteaza un nuc, nu-i asa? Insa conteaza cand ai crescut langa el si i-ai simtit umbra si ai mancat nucile sale.

   (0)
  • NUCUL ITSELF

   Ba feldrihan din Las Fierbinti …emancipeaza-te si da-ti cu parerea despre alt subiect sau intr-o alta discutie ca aici n-ai nicio treaba cu realitatea…tare pierdut imi pari …esti mai rau decat un neandertal …shut up ca life goes on si fara tine ca si fara un nuc..”daca jti ce zâc”

   (0)
 5. Bistritean 100%

  Daca primaru e pesedist, deci nu cunosc personaju, e directiva de la judet sa taie la greu!
  Daca nu e pesedist, inseamna ca doar atata poate gandi, si atunci trebuie sa ca scapati de mosneag!

  (0)
 6. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta

  Feldrihane ; E doar un NUC, e doar un BRAD e doar 10 ha de padure . Ce conteaza daca o taiem si punem gunoaie in ea la Tarpiu. Atata timp cat asa zisii gospodari gandesc in felul acesta sigur ca la primarii se intampla acelasi lucru. Bun , sa inteleg ca vine asfaltul, dar ce ne facem la BISTRITA unde firmele care au pus biscuiti de ciment pe trotuare au dalat pana si locasurile vechi ale copacilor taiati prosteste de primarie si neinlocuiti in timp util. Absolut pe toate strazile orasului s-a intamplat asta. Pana si hidrantii pompierilor au fost astupati. Astfel DADP din cadrul primariei o doare-n cur de soarta noastra a arborilor de aliniament si de receptia corespunzatoare a lucrarilor publice. Sunteti platiti de pomana tovarasi cu o gramada de bani de la contribuabili. RUSINE sa va fie !

  (0)
 7. NEPOSEAN

  Un nuc?…. un fleac spune primarul si intr-un fel are dreptate,a taiat el ilegal zeci de mii de metri cubi de lemn din padurile comunale impreuna cu mafia lemnului.Doar pentu cumnatul sau S.P.a taiat 1000 mc de lemn sa-si faca acest ilegal sala de nunti. A dat aprobare cuscrului S.Svint sa taie sute de arbori de pe prorietatile noastre a neposenilor si de pe domeniul Apelor Romane,vorba idolului sau….,,un fleac i-am ciuruit”

  (0)
  • Alin

   Evident ca lipsa de respect e trasatura de clan. O persoana cu bun simt si cei 7 ani de acasa nu va pune niciodata problema in termenii de mai sus, va incerca sa medieze o situatie, va cauta solutii alternative gen curatarea coronamentului, insa pe domnul primar il incomodeaza nucul de pe Strada Nucului (chiar el i-a schimbat numele acum 2 ani). Liderii de clan se impun prin forta nu prin dialog, astfel incat rezultatele sunt pe masura, cine nu e cu noi e impotriva noastra. Ciudat faptul ca chiar si el recunoaste ca proprietara se opune, deci admite faptul ca doamna Nechiti este proprietara de drept a nucului chiar daca in acte nu apare.

   (0)
 8. Rabinul

  Oameni buni, ce este atât de greu de înțeles ca nu ne putem dezvolta in jurul copacilor???? Nucul ăla este intr-un loc in care zona respectiva trebuie modernizata! Gandirea gen „alege un bou-stai (…)” este una care pe termen lung o sa ne faca numai probleme! Din cauza unui nuc, a unor broaște, a unor lilieci si mai nou a unor insecte rate cate culmea se gasesc doar in piata centrala din Bistrita o gramada de proiecte sunt in intarziere! Din cauzele enumerate mai sus si din cauza unora care nu vor sa inteleaga in numar mic ce-i drept noi majoritatea care vrem dezvoltare si modernizare nu avem autostrazi, sosele ocolitoare si multe altele!

  (0)
 9. Ion Moromete

  Un mic discipol ceausist care a invatat ca betonul e modernizare precum in anii „70, ca nu conteaza persoana, nici proprietatea privata, ca nu conteaza cultura, ca nu conteaza identitatea…,iar in curand o va numi „strada nucului taiat cu drujba” sau „triunful betonului asupra naturii la tara”…
  Eu ii dedic careva versuri maretului plan facut de maretul „primar”:

  Cum, cand conturi vreau sa.mi umplu,
  Crezi ca ma opreste.un pom?
  De-asta sunt primar in Feldru
  Sa trec peste orice OM…!

  Imi vorbiti de omenie,
  Spatiu verde, oxigen…
  Ca purtau batranii ie
  Si nepoti radeau seren…?

  Vreau betoane sa le-astupe
  Amintiri de-un centenar
  Sa vad chiciuri cat mai multe
  Sa bag bani in buzunar…!

  Ooo…tu nu pricepi primare,
  Ce-i respectul de mosie
  Ce-i blestem de maica buna,
  Suflet bland de Nastasie…

  Dar cand o sa pleci din viata
  Sa n-ai liniste, nici somn,
  Sa n-ai pace, nici odihna,
  Si nici umbra vreunui …POM!

  Hai noroc, sa sune drujbele, sa radem orice forma de viata sustenabila „domnul” primar!

  (0)
  • Nastasia Nechiti

   Va multumum pentru sustinere! Apreciem mult ca mai sunt oameni care inteleg ce inseamna sa ai grija de un copac 100 de ani caruia un primar incompetent ii aproba taierea cu o semnatura!

   (0)
 10. Feldrihan

  Păi dacă se vor planta alti 5 ce atata zarvă? Credeți-ma ne-am saturat de cizme de cauciuc. Avem nevoie de civilizație oameni buni… iar tu Balan acum apreciezi chiar si parcul municipal dar la începutul proiectului te legau de copacii ( balarii,)ce urmau a fi tăiați.
  Esti un baga bete in roate. Nu am apartenenta politica si repet nu l-am votat pe tiolan dar amu ii bărbat.

  (0)
  • Alin

   Barbat ca poate sa puna la punct o femeie care a respectat pe toata lumea. Asta e barbat? asta e modelul dumneavoastra de barbatie? Ce spune asta despre voi?

   (0)
 11. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta

  Feldrihane; repet pt. a nu stiu cata oara. Parcul nu este izbanda actualului primar. Proiectul apartine fostului primar Moldovan Vasile. El a dat ordin prima data si s-au festit cu rosu peste 200 de copaci ca sa fie taiati. O. Cretu a venit cu alta festea, verde si a trasat si el cum i-a venit la mana. Sigur prin ordin, ca nu s-a dus ditamai primaru cu vidara si pensula-n mana. Conform pozelor si stirilor nu s-a legat nimeni cu lanturi si cu capul in jos de vreun copac. Afirm insa cu mana pe inima ca inainte de asi incheia mandatul V. Moldovan la presiunile ecologistilor a renuntat la unele lucrari. Daca parcul arata asa se datoreaza lui Toniuc, Balan si alti colegi ecologisti care s-au facut auziti la acele dezbateri din CL si la amendamentele depuse. S-a renuntat la aleea infratita cu nu stiu care personalitati, nu s-a facut zidul de catarare si un mamelon de pamant , care nu insemna nimic. Astfel s-a castigat peste 300mp de iarba in parc. Au fost salvati 31 de arbori tineri pt. ca au fost manjiti cu lut si apa si astfel tantalaii de drujbisti nu au mai gasit marcajul de pe tulpina propus pt. taiere. Ce vrei mai clar, tu si multi altii care mai pomeniti aiurea de PARCUL MUNICIPAL. Astfel ecologistii si-au pus o frumoasa si utila amprenta pt. felul in care arata locul cu pricina. Documentati-va fratilor in presa vremii totul este scris, plus stenogramele de sedinte din CL inregistrate.

  (0)
 12. Balan Marius - contribuabil

  Rabinule; constat cu stupoare ca esti chiar foarte prost. Cum poti tu sa afirmi si sa dezinformezi prin ceea ce afirmi aici cum ca intarzierile la proiecte si la modernizare se datoreaza mie si unor iubitori de verde din orasul asta. Se stie foarte bine ca sunt un cetatean contribuabil ca ori care altul. Nu sunt in administratie, la butoane nu am pe mana bani publici nu sunt ales in vreun post de a lua decizii, a le bloca a le fura, a le manari. Sunt un cetatean care se poate exprima liber si se poate sesiza si impotrivi in scris cand ceva mi se pare in neregula. Peste tot in lumea civilizata se intampla asta. Exista institutii sau JUSTITIE daca este cazul si care este cea din urma care stabileste cine detine adevarul si spune daca lucrurile sunt facute ca la carte. Aici nu mai este vorba nici de majoritate nici de minoritate. Este vorba despre bunul simt si corectitudinea cheltuirii banului public. Tie daca iti place sa fi mintit si prostit de administratia romaneasca actuala si care este campioana la mizerii, nu ai decat. Mie imi pasa de cei 1.100 lei pe care-i dau statului tot la trei luni, si alte taxe sub alte forme. PUNCT !

  (0)
 13. Nechiti I.

  Asta se intampla cand se intalneste un NUC cu un NaUC.Acest nuc pentru lelea Nastasia si familia ei e mai mult decat un pom,ea a crescut sodata cu nucul,familia si vecinii au mancat nuci zeci de ani, dispariria nucului inseamna pierderea amintirilor,legatura simbolica cu parintii ,bunicii,copilaria…Intai a fost nucul si apoi curentul.Se pot afla solutii (devierea firelor de curent,fir subteran….) Zeci de ani au trecut masinile si carutele pe langa nuc,doar doctorul Columban si avocata nu mai incap.Cand ma gandesc ca in urma cu sase ani toata familia am votat cu Tiolan care ne spunea ca Buftea taie padurile,iar acum asta ne taie si nucul.Maine mama se va lipi de nuc,noi suntem in strainatate,rog vecinii care au mancat nuci si rudele sa fie alaturi de mama.Multumesc.

  (0)
  • Ana

   Nu înțeleg care e problema ta? De unde ai scos-o că nu mai încăpem de acest nuc? Sper sa ai o explicație. Și nu mai „arunca” vorbe în mod gratuit. As vrea sa îmi spui de unde și până unde ai tras o astfel de concluzie.

   (0)
  • Ana

   Onest ar fi că tu, cel sub pseudonimul de Nechitit I. – daca tot îți dai cu părerea, dai numele unor persoane care vezi doamne s-ar opune și pe deasupra „te mai dai” și descendent al proprietarei nucului- bine ar fi sa ai atâta bărbăție, să-ți asumi cele scrise prin simplul fapt al redării numelui sau/și prenumelui real.
   După cât te cunosc știu că duplicitatea, fățărnicia și „fofilarea” au fost si au rămas punctele tale forte. Și apropo, scenariul redat e ieftin, pe măsură ta. Oricât ai incerca sa te ascunzi sub un nume fals, nu-ți reușește…

   (0)
 14. Ana

  Am crescut jucandu-ma pe lângă acest nuc și nu sunt de acord sa fie tăiat. Nu este real că se află în mijlocul drumului, eu spun că se poate asfalta și pe lângă el. Dealtfel strada, pe acea porțiune permite, este loc suficient, nucul fiind situat într-o intersecție de străzi, aproape de gard la cca 1/2 m.

  Poate că autoritățile locale ar trebui sa-si îndrepte „privirea” cu câțiva metri mai departe de nuc și să observe că cca 12-13 familii care au case pe aceeași stradă a „Nucului” și care este loc înfundat, sunt nevoiți să-și ducă in fiecare miercuri tomberoanele la acel nuc, deoarece mașină care aduna gunoiul nu are acces pe stradă din cauză faptului că aceeasi strada a Nucului care este domeniul administrației publice locale, a fost îngustată de anumiți cetățeni care și-au extins proprietatea pe domeniul public. Astfel că, cele 12 familii sunt nevoite să își ducă tomberoanele la nuc, la acel nuc…
  Sa nu mai vorbim că la cele 12 case nu are acces nici mașina pompierilor in cazul unui incendiu, nici mașini cu lemne, materiale, etc.,oamenii fiind nevoiți fie să plătească mai multe transporturi cu mașini de mici tonaj, fie să le descarce la nuc și să le transporte manual sau cu căruța ( cum dealtfel s-a si intamplat de nenumărate ori de vreo 25 de ani încoace).
  Cred că pentru cele 12 familii rezolvarea acestui lucru ar fi mult mai important decât tăierea nucului care reprezintă un simbol al acestei strazi.
  Precizez că acest lucru a fost semnalat, dar poate că 12 familii nu reprezintă mare lucru…
  Apreciez că această problema ar trebui rezolvată cu prioritate, nu „exterminarea” unui nuc care ne-a bucurat copilăria multora și care nu constituie nicio piedica in calea modernizarii străzilor.

  Și da, aștept aceasta mare asfaltare de 30 de ani și felicit pe cei care au făcut posibil în sfârșit aceast lucru.

  (0)
  • Nechiti I.

   Cer scuze doamna Ana ,se pare ca am fost informat gresit.Sper ca maine ve-ti fi alaturi de vecina dumneavoastra si ve-ti contribui la salvarea nucului.

   (0)
  • Ana

   Am crescut jucandu-ma pe langa acest nuc am fost chiar dezvirginata sub el de baiatul vecinului care nenorocitul dupa ce mi-a promis ca ma ia de nevasta dupa s-a facit ca ploua si acum vine tac-su ca sa taie nucul! Pai cum sa-mi ia asa toate amintirile?

   (0)
 15. neamt simion

  D le Tiolan asfaltati pe langa nuc si mai puneti si o floare iar cand asfaltul e gata faceti cadou o banca si toata lumea o sa fie multumita. in privinta liniei electrice faceti o toaletare de 1 m pe langa liniile electrice

  (0)
 16. Alexa

  Dumneavostra domnule primar nu vededeti nimik in primarie nici faptul ca terenul ala o fost donat si sigur exista o arhiva in primarie dar nu aveti habar de cea ce faceti cum si alte cazuri si arhive is in primarie vi le cer consateni si nu vreti sa le prezentati ii dreptul lor sa ceara o arhiva si sunteti obligati sa o dati

  (0)
 17. Nechiti I.

  Buna dimineata! azi va fi o zi in care se va decide : NUCUL sau NAUCUL Multumesc tuturor celor care au fost si sunt alaturi de noi in disputa cu acest primar pensionar si si incompetent.
  Sper ca dupa aceasta dezbatere (multumim Timponline pentru prezentarea corecta a situatiei) acest simbol al strazii noastre sa supravetuiasca ,iar nepotii si stranepotii sa se bucure de umbra si mai ales de nucile lui.Doamne ajuta,si O ZI BUNA TUTUROR.

  (0)
 18. VECINUL

  In legatura cu nucul care este in domeniul public ,un pericol real de a se prabusi la o furtuna peste locuinte si pune in pericol viata oamenilor.Nucul este o specie protejata oare omul nu este o specie proteja ….Ca este mai de valoare un nuc batran si bolnav sau viata unor oameni…Se bate apa in piua ca s-a facut donatie teren,dar trebuie sa ai si un act doveditor .Daca am planta fiecare un nuc la 2 metri fata de limita de proprietate ,pe domeniul public si am spune ca nucul ne apartine ….

  (0)
  • MINA NECHITI

   Pericolul și distrugerea locuințelor pot fi declansate și de alte fenomene ale naturii și au loc pretutindeni ; acceptați realitatea și cursul evenimentelor !! Și da, terenul a fost cedat pentru a fi instituit dreptul de trecere, pot fi consultate arhivele……. Nucul a fost plantat de bunici și nu de Primaria comunei Feldru, aparține domeniului public în urma cedării terenului. Pretindem prea mult găsirea unor soluții în locul distrugerii…..

   (0)
  • NASTASIA

   Vorbiti in necunostinta de cauza, nucul a fost plantat pe propiretate ulterior cedata in folosul comunitatii. Daca vreti act doveditor , mergeti si consultati arhiva, sigura problema e ca nu o sa va puna nici un act la dispozitie, cum si noi a trebui sa apelam la presa sa obtinem informatii de la domnul primar , al carui grija a fost sa nu cumva televiziunea sa filmeze faptul ca s-a asfaltat pe langa nuc!Singura lui preocupare
   e imaginea, nu sa gaseasca o solutie la o problema reala, el era preocupat sa -si spele imaginea prin dezmintirea ca nu a fost implicat in taierea de arbori de pe Somesul Mare, cand nimeni nu l-a intrebat despre acest aspect! Apoi, daca credeti ca Nucul nu e important , incercati sa nu respirati 1 minut , si apoi mai discutam !

   (0)
 19. vantu

  Dobitocilor sa li sa puna un sac de polietilena in cap si bine stans la gura. Numai asa vor crede si vor aprecia viata si oxigenul primit de la copaci si verdeata. Sunteti in ceata domnilor habarnisti care aveti treaba cu nucul de pe ulita.

  (0)
  • Alin

   Inca nu s-a taiat, si nici nu s-a miscat ceva. Asteptam sa vedem ce se va hotari in aceasta privinta. Vom face tot posibilul sa nu se taie, dar decizia ramane la primar, el a obtinut toate aprobarile, insa tot el poate rezolva aceasta josnicie, deocamdara a ales sa se ascunda, poate-poate uita lumea sau cine stie ce planuieste.

   (0)
 20. Grig t

  O sa al tăiem mâine ca azi o fost sărbătoare…am grăit cu niște cărăuși sa vie cu caii și al punem la pământ…cine vrea lemne de foc sa fie mâine acolo

  (0)
  • Cărăus

   Io vin ca am ștraif bun,Numa sa ma lase sa incarc cât vreu…nu port ștraifu degeaba pana acolo,am grăit și cu un vecin sa vie și el cu gipu și acățam o remorca după gipu lui,dom primar Numa zâne când Sal punem jos,și sa vie careva sa zică ceva ca am eu grija de ei

   (0)
  • BN

   Revizuiți gramatica limbii române (scris respectiv vorbire ) !! Prezentati lacune in exprimare !!! Rușinos!!

   (0)
  • Lucre Nechiti

   Il puteti taia dar garantat nu o sa va atingeti nici macar de-o creanga.

   (0)
  • Alexandru

   Povestile de mai sus sunt doar niste mârlănisme gratuite plasate sub acoperirea anonimatului si demonstreaza cat de simplu e sa fii rau si sa te dai cocos pe lucrul altuia. Cu siguranta din cauza lipsei de educatie si al bunului simt cei de mai sus se umfla in pene care mai de care mai viteaz la manuirea drujbei. Mai greu e la sapa cand trebuie plantati si ingrijiti, ca de taiat nu-ti trebuie multa minte si nici efort fizic prea mare, orice ignorant stie sa dea cu drujba.

   (0)
  • MINA NECHITI

   Atitudine, Comportament, Limbaj „demne de apreciat” ! Trist…..

   (0)
  • Cărăus

   Tu crezi ca e usor cu drujba?daca n-ai ținut in mâna niciodata una e usor sa vorbesti…vorbesti de plantat?nucul ăla probabil a ieșit de capul lui,nici in zilele moaște nu se plantează…iei ies pur și simplu…ca sa fie bine la 10 persoane trebuie sa sufere o persoana…mi se pare echitabil și corect…asa ca sa al taie

   (0)
  • Alexandru

   Asta ziceam si eu, ca orice ignorant stie sa dea cu drujba, chiar daca nu e copacul lui si mai ales cand nu e vorba de copacul lui. Acel pom a fost plantat de stramosii familiei Nechiti si se afla in gradina lor pana au cedat spatiul din fata casei pentru ulita. Acuma ca se gasesc altii care habar n-au de istoria locului sa bage drujba in el, e din cauza lipsei de educatie elementara si bun simt. In locul drujbei eu prefer sapa, pentru plantat copaci. Iar logica cum ca sa sufere 1 pentru 10 e total falsa si gresita, lucrul asta apare de asemenea din ignoranta si lipsa de empatie. Copacul acela ofera umbra, oxigen si fructe asa cum niciun alt copac proaspat plantat nu poate oferi. Cel mai usor e sa distrugi ceva, apoi sa murdaresti, greu e sa faci curatenie, sa tii curatenia si sa ai grija de ceva sau cineva. Lipsa asta de respect pentru viata si pentru oameni e ceva la ordinea zilei in Romania in care doar banii si interesul personal sunt pe primul loc.

   (0)
 21. Feldrihan

  Asa se vorbeste la Feldru ,doar ca in scris arată ciudat. La ce ar trebui sa aiba grija e la amenințarea de la sfarsitul mesajului, aia chiar nu e in regulă.

  (0)
  • MINA NECHITI

   Dl. Cărăuș : „Mare realizare” !!!! Spre surprinderea unora, mâine va fi plantat altul, în gradina din fata casei la o distanta de 50 cm de cel „doborât” azi !!!

   (0)
 22. Cărăus

  Eu sa fiu in locul dumneavoastră as planta in mijlocul Uliței unul…Defapt nu unu,as planta 3 …nu știu de ce credeți ca intereseaza pe cineva ca o plantați altul,la 50 de cm de fostul nuc???

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.