Actualitate Recomandări

Primăria Bistriţa, obligată să desfiinţeze un teren de sport. Cartierul Subcetate, bătaia de joc a doi primari

(FOTO) Primăria Bistriţa este obligată, printr-o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Cluj, să desfiinţeze terenul de sport din cartierul Subcetate pentru amenajarea căruia a cheltuit peste 65.000 de lei. Se întâmplă după ce un cetăţean care are o casă fix lângă teren a cerut, în 2015, municipalităţii să nu înceapă lucrările la acest teren fiindcă nu respectă legile în vigoare. Întrucât nimeni nu l-a luat în seamă, Florin Cionca l-a dat în judecată pe primarul Ovidiu Creţu, Primăria Bistriţa, Direcţia de Servicii Publice şi Municipiul Bistriţa, obţinând câştig de cauză. Omul s-a judecat cu reprezentanţii statului timp de doi ani atât la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cât şi la Curtea de Apel Cluj.

Vasile Moldovan, o casă pentru sine şi mult haos

Cartierul Subcetate, o zonă de case, a început să fie compromis încă de pe vremea primarului Vasile Moldovan (PD), în mandatul căruia a început haosul urbanistic al oraşului. În perioada cât a condus Primăria Bistriţa actualul consilier local ALDE le-a permis tuturor să construiască unde au vrut aşa numitele „case de vacanţă”. Au apărut zeci, poate chiar sute de locuinţe pe dealuri, pe unde a avut fiecare câte o palmă de pământ. Ulterior, proprietarii au venit la administraţia locală şi au dat cu pumnul în masă că vor străzi, iluminat şi drumuri.

Cum în Subcetate mai exista ceva teren, însuşi Vasile Moldovan şi-a însuşit o bucată de pământ pentru propria casă, acordându-le cu generozitate teren pentru vile şi revoluţionarilor George Avram – actual administrator public al oraşului şi Florin Găurean – fost viceprimar PNL. Fostul protopop Simion Creţa, care a primit şi el lot de casă fiind revoluţionar la rându-i, l-a donat fiului său, preotului Viorel Creţa, ginerele primarului Moldovan, care a ridicat o biserică în Subcetate în zona de case.

 

Tot atunci, 30 de familii din municipiu (care ar fi trebuit să fie tineri sub 35 de ani, dar nici vorbă de aşa ceva), au contractat credite ipotecare prin intermediul ANL pentru construcția de locuințe în cartierul Subcetate. Printr-o hotărâre a Consiliului Local Bistrița, au fost trecute în proprietatea ANL 30 de loturi din Subcetate (fiecare a câte 2,5 ari), pe care firma bistrițeană “ACI” a construit în intervalul 2005-2007 tot atâtea imobile, fie simple cu trei sau patru camere, două băi, bucătărie, hol, dresing, terasă, grădină, fie de tip duplex. Construcţia unei case a costat 50.000-60.000 de euro. După recepționarea tuturor caselor de către Agenția Națională pentru Locuințe, loturile de teren au fost înapoiate primăriei, care a concesionat amplasamentele proprietarilor. Printre aceştia se numără patronul Bistriţa SA, Vasile Ciogolea, şeful Direcţiei de Venituri a Primăriei Bistriţa, Adrian Cismaş, şi mulţi alţii.

Tot în mandatul lui Vasile Moldovan s-a început construire blocurilor ANL pentru tineri în cartierul Subcetate, în spatele caselor, pe un câmp. Cartierul s-a extins fără să se fi respectat vreun plan urbanistic, fără să fie prevăzut cu cele necesare pentru viaţa urbană. S-au făcut două locuri de joacă sub geamurile unor chiriaşi ANL şi o grădiniţă a fost improvizată la parterul unui bloc ANL.

Ovidiu Creţu a amplificat dezastrul 

După plecarea de la Primăria Bistriţa a lui Vasile Moldovan şi sosirea lui Ovidiu Creţu (PSD), în cartier s-au construit şi blocuri sociale în prelungirea celor ANL, populaţia a crescut de la un an la altul, iar administraţia locală nu a făcut absolut nimic pentru ea. La parterul unui bloc a fost închiriat unor doctoriţe un spaţiu să-şi deschidă cabinet medical, dar cele două nu au putut încheia contract cu CJAS, zona fiind arondată altui medic de familie şi nu au mai venit deloc în cartier. Incinta e încuiată.

 

Familiile de romi care s-au mutat în blocurile sociale au foarte mulţi copii care nu frecventează şcoala şi bat zilnic mingea printre maşinile parcate în cartier. Exasperaţi de larmă şi de faptul că zilnic le erau lovite maşinile, locatarii au cerut municipalităţii să amenajeze un teren de sport. Administraţia Creţu a avut nevoie de şapte ani ca să ia în calcul această oportunitate pe motiv că nu a găsit teren. O minciună gogonată, menită să acopere faptul că niciunul dintre proprietarii de case din zonă, în frunte cu Vasile Moldovan, nu voia să aibă terenul sub nas. Abia în 2015, după ce o comisie de urbanism a tot venit în zonă să cerceteze pământurile disponibile, s-a găsit cea mai proastă soluţie: amplasarea terenului fix lângă biserică, lipit de gardul unui cetăţean şi la câţiva metri de blocurile ANL.

O administraţie împotriva cetăţenilor

Dacă cei din blocuri nu au spus nimic, chiriaşi fiind, în schimb, Florin Cionca, proprietarul casei respective, a trimis Primăriei o plângere prealabilă, un fel de avertisment să nu se apuce de construit terenul acolo fiindcă el şi vecinii lui nu şi-au dat acordul aşa cum spune legea că e nevoie în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate. În plus, mai arăta el, nu s-ar fi respectat nici Planul Urbanistic General şi nici regulamentul de urbanism.  El a solicitat Primăriei Bistriţa anularea autorizației de construcție, invocând faptul că este ”o încălcare gravă a legislației și un abuz în serviciu”. După ce Primăria Bistriţa a demarat lucrările, omul a insistat şi a cerut oprirea urgentă a lucrărilor și emiterea unei autorizații de desființare a construcției începute pentru aducerea terenului la faza inițială sau la respectarea cerințelor PUG, luarea măsurilor care se impun și remedierea situației.

Plângerea prealabilă a fost respinsă în CL, iar Florin Cionca s-a văzut nevoit să dea în judecată municipalitatea, procesul fiind judecat de o instanţă a Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Primăria, tot înainte fără să ţină cont de nimic

Între timp, ca şi cum, nu s-ar fi întâmplat nimic, primarul Ovidiu Creţu a dat ordin de începere a lucrărilor pentru realizarea terenului de sport sintetic în cartierul Subcetate pe o suprafață de 40 x 20 metri pe care s-a turnat asfalt şi apoi s-a pus gazonul artificial. Terenul de sport a fost acoperit cu plasă și, în final, au fost montate porțile. Municipalitatea a cheltuit pentru amenajarea terenului suma de 65.591 lei. Numai gazonul sintetic de culoare verde cu linii de demarcație albe a costat 45.000 de lei. Montajul a fost făcut de angajații Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița. În iulie 2016, terenul a fost dat în folosinţă, iar cete întregi de tineri, în special de etnie romă, au bătut mingea pe el de dimineaţa până noaptea târziu, exasperându-i pe cei care locuiesc în preajmă.

Procesul a mers însă mai departe, iar în decembrie 2017, magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud i-au dat câştig de cauză lui Florin Cionca, astfel: „Admite în parte cererea formulată de reclamant având ca obiect restabilirea situaţiei anterioare în sensul că dispune desfiinţarea construcţiei edificate în temeiul autorizaţiei de construire nr. 873 din 12.10.2015 emisă de pârâtul Primarul municipiului Bistriţa, sub condiţia obţinerii în prealabil a autorizaţiei de demolare prevăzută de art. 8 alin. 1 din Legea nr. 50/1991 republicată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”.

Primăria Bistriţa a făcut recurs la Curtea de Apel Cluj, dar a pierdut şi aici. În data de 2 mai 2018, instanţa a decis: „Rejudecând înlătură menţiunea din dispozitiv privind obţinerea prealabilă a autorizaţiei de demolare. Menţine restul dispoziţiilor hotărârii. Respinge recursurile formulate de către pârâţii Municipiul Bistriţa şi Primarul Municipiului Bistriţa împotriva sentinţei civile nr. 531/09.06.2017 pe care o menţine în întregime, precum şi împotriva hotărârii de completare dispozitiv din data de 27 octombrie 2017. Obligă recurenţii Municipiul Bistriţa şi Primarul Municipiului Bistriţa să achite reclamantului Cionca Florin 1700 lei cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 02.05.2018”.

Concluzii 

Încă o dată se demonstrează faptul că Bistriţa nu are arhitect, iar administraţia locală permite oricui să construiască unde vrea şi ce vrea, încălcând toate legile, la fel cum ea însăşi face. Cartierul Subcetate este cea mai bună dovadă că aproape nimic nu s-a făcut în acest oraş după un plan bine stabilit. Cei vinovaţi de toate aceste abuzuri ar trebui să plătească din buzunarele lor proprii, nu de alta, dar şi-au mărit suficient salariile ca să aibă de unde.

Reamintim, pe de altă parte, că, în 2016, Vasile Moldovan a candidat din nou la Primăria Bistriţa din partea ALDE, ştiind foarte bine că nu are nicio şansă să o câştige, doar ca să rupă din voturile dreptei şi să-l ajute pe Ovidiu Creţu să câştige al treilea mandat.

Şi-a arătat probabil recunoştinţa că, în faţa casei lui din Subcetate, a rămas un teren viran, exact aşa cum şi-a dorit şi cum a stabilit împreună cu succesorul său la conducerea oraşului pe care l-a mai ajutat, de-a lungul timpului, în fel şi chip să-şi treacă proiectele prin Consiliul Local. Ba a lipsit, ba a ieşit strategic din sală. Una peste alta, complicităţile politice şi-au spus cuvântul în favoarea celor care le-au făcut şi în defavoarea locuitorilor oraşului.

 

16 comentarii

  • Eu sunt un om obisnuit, dar stiu ca Vasale Moldovan a aranjat in asa fel zona, in acte, sau acte aditionale, incat sa aiba in fata casei un “gazon” imens, care include zona verde din fata casei, inclusiv terenul de sport. Normal ca a facut ca totul sa ramana asa pe vecie dar fara ca el sa fie proprietar asupra respectivei zone verzi… sa nu plateasca impozit si sa nu investeasca cu amenajarea! Acese cheltueli revin altcuiva!!! Adica, noua, prostimii!
    Nu stiu cine e acest Cioanca, dar sunt ferm convins ca cineva l-a ajutat, indrumat, ajutat… etc…
    Vasale M. a spus clar ca pe acolo nici macar drum de acces nu o sa se poata amenaja!!! Decat pentru el!
    Si ce e mai frumos decat case proprietate personala, biserica, casa parohiala si un spatiu verde in fata casei de vreo 2 hectare pe banii altora!!!!
    Astea-s manariile pe fata… nu degeaba a permis D-zeu punerea focului la Biserica Evanghelica…. altfel nu mai scapam de acest individ!
    Sa vedem ce o sa decida Domnul in legatura cu Cretu!!!!

  • Astas-i TATA ! Deci se poate. Cam asa va pati primaria si cu nerespectarea legislatiei privind desfintarea spatiilor verzi si taierea arborilor de aliniament din PIATA CENTRALA. Amintesc bistritenilor ca pana joi la ora 24 se mai poate semna petitia ; NU VREM PIATA CENTRALA MINERALIZATA.

  • sa vedem cum isi face datoria curtea de conturi imputand suma asta…
    sau si acolo e pesedeul?
    atunci …prostii platesc!!!!

  • Las ca atunci se va merge in fata casei lor si se vor juca copii fotbal , sa-i loveasca si lui masina,nu doar noua !!!!! Sa vedem atunci ce mai are de comentat.

  • Să înțeleg că terenul de sport l-a făcut V Moldovan? Pai nu mai e primar de 10(zece)ani. D-na Sabău are inca obsesia lui V Moldovan, cred că și noaptea îl vizează. Adevărul e că Moldovan a făcut cartierul Subcetate, Crețu l-a stricat.

  • Sunteți obsedata de V Moldovan? In fiecare săptămână scrieți ceva de el, iar omul nu mai e primar de 10 ani. Și are și vreo 70 și ceva de ani. Lasati-l in plata Domnului și scrieți de O Crețu că el e în funcție, el conduce orașul. El va face drumuri, va taie copacii , va face partie de ski sau va face terenuri de sport.

    • Acest ziar are arhivă. Căutaţi vă rog toate textele despre Vasile Moldovan din ultimul an şi demonstraţi că am scris despre el săptămânal. Dacă nu puteţi demonstra, şi nu puteţi, recunoaşteţi măcar că sunteţi un mincinos fricos şi penibil care se ascunde în spatele unui pseudonim. Aş zice că ştiu cine sunteţi, dar sunt prea mulţi care vă seamănă.

  • Va dati seama, ca si daca se desfiinteaza terenul, copii tot acolo se for juca cu mingea. Si promit eu, o sa fac in asa fel, incat sa fie in numar mult mai mare!!!

  • Citind astfel de comentarii (unele, majoritatea) nu mă mai mir de telenovele, manele și PSD.
    O să dăinuie sute de ani în România, unde prostia e infinită și tinde să se mai dezvolte (sc !).
    Credeam că doar pensionarii disperați (pe bună dreptate) de starea lor și cu handicapul unei educații ce nu le permite înțelegerea vremurilor, mai gândesc astfel.
    Da de unde, izvorul tinerelor talente de prostie este infinit.
    Indiferent care sunt interesele urbei, dacă un plan de urbanism, obligatoriu pentru populime, nu prevede posibilitatea construirii unor obiective cu alte funcțiuni în imediata vecinătate a unei locuințe, demolarea vine de la sine.
    Prostia a fost construirea terenului acolo, fără respectarea legii.

  • In ce lege se specifica amplasarea terenurilor de sport(fotbal) si la ce distanta de blocorile de locuinta,avand in vedere ca la 15m de balconul locuintei e amplasat un aseme.ea teren?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS