Municipalitatea, dată în judecată pentru proiectul de modernizare a Pieței Centrale

Holistic

”Având sprijinul important al celor peste 5.000 de bistrițeni care au subscris campaniei ”Nu vrem Piața Centrală din Bistrița mineralizată” și având în vedere încălcarea atâtor legi și a datelor eronate expuse de către Primăria Bistrița privind constituirea actelor prin care se dorește accesarea de fonduri europene, administrația locală a municipiului Bistrița a fost acționată în instanță”, anunță într-un comunicat Partidul Verde Bistrița:

”Statul recunoaște dreptul fiecărei persoane la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spațiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spațiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori și arbuști în condițiile respectării prevederilor legale”, citat din Legea 24/2007 art. 2 a Spațiilor verzi.

Vă informăm că în ultimii nouă ani în Bistrița au dispărut prin tăieri necontrolate peste 1.000 (o mie) de arbori, fapt ce poate fi verificat la Primăria municipiului Bistrița – comisia pentru tăieri și toaletări. Într-o singură seară, în data de 22 decembrie 2018, în imediata vecinătate a clădirii Prefecturii și Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au fost tăiați abuziv și fără aprobare 13 mesteceni.

Situația arborilor din tot orașul este dramatică, dar și a perimetrelor înierbate aflate în continuă diminuare. Vedem cum administrația locală este prima care încalcă cu nonșalanță mai multe legi. Noi, societatea civilă, tocmai asta cerem, ca dreptul nostru consfințit în legile și ordonanțele de mediu să fie asigurat și nu încălcat.

Ne opunem proiectului de așa zisă modernizare a Pieței Centrale pentru că mai mult de jumătate din cei 104 arbori existenți vor fi tăiați, rondourile cu flori vor fi desființate și perimetrele înierbate la fel. Astfel, temperatura la sol va crește în lunile de vară între 4 și 6 grade, ceea ce va crea un disconfort major bistrițenilor. De asemenea, va crește și gradul de poluare al zonei prin emisiile de noxe și particule de la autovehicule.

După conferințele de mediu de la Paris (2017) și de la Varșovia (2019), capitalele și marile orașe europene au luat hotărârea de a reda marilor piețe înfățișarea anterioară etapelor de “mineralizare”, adică reintroducerea perimetrelor înierbate și plantarea a cât mai mulți arbori și arbuști. În tot acest timp, proiectul promovat de Primăria municipiului Bistrița prin vocea primarului, viceprimarilor și a consilierilor locali care reprezintă partidele la putere dorește dalarea și betonarea întregului spațiu verde. Administrația locală actuală dorește, după cum spune primarul Ovidiu Teodor Crețu, ca piața noastră din jurul Bisericii Evanghelice să semene cu cea din Sibiu sau Viena. Considerăm că Bistrița trebuie să semene doar cu ea, așa cum ne-a fost lăsată de străbuni, iar identitatea ei de o mare valoare istorică, arhitecturală și cromatică nu poate fi schimbată. Intervenția cu atâta brutalitate asupra ei este un mare păcat! Practic se desființează 5.200 mp de spațiu verde.

Ce este însă strigător la cer și de neacceptat este încălcarea de către administrația locală și de către primarul Ovidiu Teodor Crețu, cu bună știință, a șase legi românești, cu valențe europene. Tocmai de aceea la Bistrița, în premieră, peste 5.000 de bistrițeni iubitori de natură și viață au semnat petiția ”Nu vrem Piața Centrală din Bistrița mineralizată”.

Redăm acum punctual legile care se încalcă dacă acest proiect va fi pus în aplicare.

 1. Legea 544 /2001 privind luarea deciziilor administrative. Astfel, în cadrul simulacrului de dezbatere publică organizată de primăria municipiului nu au fost afișate toate cele cinci variante de proiect. A fost prezentat doar unul, cel solicitat și acceptat de edilul Bistriței, care masacrează toate spațiile verzi, cu toate că existau și variante mai prietenoase cu mediul și mai apropiate de viziunea bistrițenilor.
 2. Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului, art. 13, 32 și 34 care prevăd că emiterea de cărți de urbanism incomplete, cu date eronate încalcă legislația. Astăzi, în Piața Centrală, conform CF figurează curți, construcții, anexe și nu spații verzi, după cum știm toți bistrițenii.
 3. Legea 7/96 a Cadastrului, art. 1 și 2 prin care autoritățile sunt obligate să actualizeze situația cadastrală a localităților și art 23 privind situația cadastrală.
 4. OUG 195/2005 art. 71 care interzice schimbarea în planurile urbanistice a destinației terenurilor amenajate ca spații verzi.
 5. Legea 24/2007 a spațiilor verzi art. 6, 7 și 10 care obligă administrațiile locale ca până cel târziu în data de 1 ianuarie 2011 să fie finalizat auditul spațiilor verzi și notificat. În ce an suntem?
 6. Legea 315 a administrației locale, prin care consilierii au obligația să acorde audiențe și să organizeze întâlniri cu cetățenii, având în vedere că de șase luni acest proiect este contestat. Niciun consilier local nu a dat curs acestor prevederi legislative.

Pentru toate acestea, un grup de cetățeni au făcut o plângere prealabilă în data de 30.05.2018, adresată Consiliului Local al municipiului Bistrița și în atenția primarului Ovidiu Teodor Crețu, privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor pentru obiectivul Piața Centrală. Așa cum era de așteptat, dar în total dezacord cu solicitările bistrițenilor, această plângere nu a fost admisă de actuala majoritate din Consiliul Local formată din consilierii PSD, ALDE și UDMR.

Drept urmare, având sprijinul important al celor peste 5.000 de bistrițeni care au subscris campaniei ”Nu vrem Piața Centrală din Bistrița mineralizată” și având în vedere încălcarea atâtor legi și a datelor eronate expuse de către Primăria Bistrița privind constituirea actelor prin care se dorește accesarea de fonduri europene, administrația locală a municipiului Bistrița a fost acționată în instanță.

Sperând într-o judecată dreaptă care să vină în sprijinul oamenilor și a dreptului lor constituțional la o viață sănătoasă într-un mediu natural, mulțumim tuturor celor peste 5.000 de prieteni bistrițeni și nu numai, care dau dovadă de o înaltă ținută civică, demonstrând că le pasă de Bistrița natală dar și de sănătatea lor, a copiilor și nepoților lor”, se arată în comunicatul semnat de președintele Partidului Verde Bistrița, Marius Bălan.

Ce se va realiza în Piața Centrală, potrivit proiectului în valoare de 17,3 milioane lei bani europeni

Vezi și: Ovidiu Crețu: ”Piața Centrală nu este spațiu verde. Proiectul, benefic și frumos”

Proiectul aprobat în Consiliul Local Bistrița prevede amenajări pe 14.276 mp din Piața Centrală, restul suprafeței fiind inclusă în proiectul “Linia Verde” respectiv amenajată recent prin proiectul “Axa Artelor”. Din 91 de arbori luați în calcul pentru această investiție vor rămâne 33, inclusiv castanii seculari, și se vor planta alți 16, vor fi două poziționări pentru scene, mobilier urban, două fântâni circulare și două cu jeturi, dar și un curs de apă, iluminat public și arhitectural, spații cu piatră naturală sau cu agregate compactate. Piața va fi adusă la același nivel de călcare, în sensul în care nu vor mai exista diferențe între partea rutieră și trotuare.

”- asigurarea continuității spațiului pietonal prin eliminarea parcărilor , a unor amenajări amplasate dezavantajos și prin reorganizarea componentei vegetale;

– în concordanță cu Planul Urbanistic General al zonei centrale, propunerea urmărește pietonalizarea în cât mai mare măsură a Pieței Centrale, pavajul va fi corelat cu cel utilizat pe strada Liviu Rebreanu și cu cel de pe străzile și pasajele reabilitate recent; pe laturile de est și de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare și a celor de urgență, prin intermediul unor zone carosabile pavate

– se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Nicolae Titulescu, George Coșbuc și Gheorghe Șincai;

– traseul actualei străzi Dornei pe latura nordică a pieței păstrează posibilitatea accesului auto/transport publci/ pentru biciclete în piață, inclus într-un alt proiect în derulare (Linia Verde) și care nu face parte din acest proiect;

– se prevăd amplasamente pentru montarea unor standuri ad-hoc pentru expunere și comercializare produse meșteșugărești tradiționale, suveniruri, etc., ca o continuare a acestei activități de pe str. Liviu Rebreanu, cu ocazia diverselor manifestări precum târguri, zilele municipiului Bistrița, etc.

– amplasarea unor piese speciale din piatră naturală, cu informații despre poziția și configurația fostelor construcții adiacente fostei fortificații;

– amplasarea unui curs de apă integrat în pavaj pe traseul canalului care străbătea piața pe latura sudică;

– amplasarea a două fântâni și cișmele la intrările în piață;

– reorganizarea planațiilor din apropierea statuii Andrei Mureșanu;

– amplasarea a 3 catarge pentru steaguri;

– asigurarea iluminatului stradal, a iluminatului pietonal, a iluminatului de ambianță și ghidaj vizual, a iluminatului clădirilor reper, cu sisteme de iluminat cu aparate cu LED , tip coloană luminoasă;

– amplasarea de mobilier urban: băncile, scunele, mesele și cuburile-tabureți vor fi grupate predominant pe perimetrul și în interiorul fostei incinte fortificate;

– între clădirile bisericii și primăriei se va amplasa o machetă de bronz a nucleului istoric al orașului;

Pe laturile de est şi de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare şi al celor de intervenție, prin intermediul unor zone cu carosabil ocazional (pavate).

Se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Titulescu, George Coșbuc și Gh. Șincai. Traseul actualei străzi a Dornei pe latura nordica a pieței păstrează posibilitatea accesului auto / transportului public/ biciclete în piaţă, este însă inclus într-un alt proiect aflat în derulare (Linia Verde) și nu este parte a acestei documentație.

Statuia Andrei Mureşanu își păstrează poziţia actuală şi este integrată în noua amenajare, în primul rând prin reorganizarea plantaţiilor din imediata ei apropiere.

Linia Apei, compusă dintr-un element sursă (platformă înălţată cu două praguri) la joncţiunea străzii Rebreanu cu piaţa, un canal semiacoperit şi unul deschis, este însoţită de jeturi dinamice aflate la nivelul pavajului, în zona aflată la sudul bisericii. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă.

Soluţia de iluminat se dezvoltă pe patru dimensiuni: iluminat funcţional stradal pe latura de nord-est (prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal pentru restul amenajării, iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper.

Zona nord-estică a pieţei primeşte un rol multifuncţional, reluând în formă contemporană, tradiţia şi – parţial – configuraţia târgurilor care aveau loc aici. Poziţia acestei zone flanchează şi deserveşte în mod firesc principalul flux pietonal care traversează şi astăzi piaţa: de la nord-vest spre sud-est, legând strada Rebreanu de strada Dornei.

Prin eliberarea zonei de trafic staţionar şi restrângerea vegetaţiei, se obţine flexibilitatea necesară desfăşurării diferitelor tipuri de evenimente: pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale.

Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă.

Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic. Sunt selectate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate. Configurarea acestora în grupuri asociate cu elemente de mobilier şi jocuri de apă, lasă locul unor culoare vizuale neobstrucţionate în direcţia faţadei bisericii”.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. un tanar

  Balane si daca nu iese nimic din asta tu si cu cei, vreo cinci ortaci, ce trebuie sa patiti sau patimiti din partea celor saptezecisicinci de mii de oamnei care isi doresc o piata modernizata. Prin aceasta actiune in judecata nu opresti executia ei, ci doar amanarea ei si neaccesarea fondurilor.Pentru asta trebuie sa platesti Balane.Esti un batran (…) Rusine.

  (-21)
  • CitizenX

   Tinere….. dacă tot îți spui așa,ar trebui să găsești altă formulă de adresare…nu vorbești cu’n imbecil de vârsta ta sau nu te-ai tras de izmene cu persoana căreia i te adresezi….asta cam ține de cei șapte ani de-acasă…. probabil țintești spre tineretul PSD, ți s-ar potrivi !

   (27)
 2. Anca

  Pe draku mai tinere !!
  Cretu Vandalul te-a pus sa comentezi ?
  Hai bîsti cu toata sleahta voastra,scopul e sa furati miliarde la orice proiect.
  Da, sa fie ca la Viena !!!
  Adica salar de 2000-3000 de euro,verdeata multa,cladiri conservate,asigurari medicale nu minciuni,oamenii bogati si indestulati….multe multe facilitati.
  Aici sa ne comparam nu la proiectele voastre criminale,de unde tilhariti cetatenii !!!!

  (15)
 3. bistritean

  Tinere; se vede ca esti la scoala lui Ciordache , Tudorel , Dragneasi Nipulicea. Voi estia de la ciuma rosie doar atata stiti, incalcarea statului a legilor si albirea dosarelor. Atat in doi ani de guvernare. Sa iti fie rusine cu atat mai mult ca esti si tanar si fara minte si fara respect.

  (12)
 4. Român

  ,,tinere”, măsoară-ți cuvintele înainte a le expune!!! Gândește-te că dl. Bălan și alții ca el se luptă pentru fiecare arbore pentru ca unul ca tine să aibă ce respira, ca să nu crăpi. Iar la vară când te dogorește Soarele, să te adăpostești la o umbră, tot ca să nu crăpi, că sunt convins de faptul că ,,nu rupi jugul” muncind în arșiță.

  (19)
  • HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER

   VORBEȚTI PROSTII !! În județ de taie pădurile în draci și nu l-am auzit pe tovarușul bălan protestând ! Face doar gură că se taie 2-3 copaci în oraș.

   (-3)
 5. participant

  Pe latura nordica s-a salvat un castan secular dupa ce s-au montat proptele tot la initiativa lui Balan. Scandalul a fost mare si la dezbaterea publica din 2017 ca primarul sa inteleaga ca acesti cinci castani seculari sa fie pastrati. Totusi se taie 60 de copaci se scoate iarba si rondourile. De ce ?

  (10)
 6. ecologistul

  tinere prostut; a fost doar un esantion de cinci mii foarte semnificativ care au semnat petitia. exact ca si la un sondaj de opinie. sti cat inseamna asta intr-un calcul sociologic ? inca de 8- 10 ori si chiar mai mult. mai invata baiete ca esti tanar .bistritenii sunt foarte sensibili in ultima vreme la prostiile pe care le face administratia gen veverite, struti si partie. timpul nu a permis sa strangem chiar 60-75.000 de semnaturi. sunt ferm convins ca se puteau obtine . habar nu ai cati tineri aflati in parc azi toamna au semnat pe liste si pe petitia online.

  (6)
 7. Ioan Gura de Aur

  Din nou ”Ceata lui Pițigoi”, o grupare organizata, poate nu de factură criminală, dar oarecum interesată, frustrați de neralizările personale, face scandal, amenință cu un proces. Acești SABOTORI, scuze, dar asta este cuvântul cel mai puțin dur, face pe Gică Contra din nou, a câta oră??????!!!!!..lor nu le place nimic, Bistrița, după ei ar trebui să rămână încremenită pe veci, să nu se mai facă nimic….Aceiași ”Ceată a lui Pițigoi”, va aduceti aminte, se manifestau la fel când s-a realizat Parcul, Pasajele, pietonalul, Piața Mică etc…..Un fel de paratrăzent la această grupare organizată este don Bălan, împins de alții interesați aflați în spatele lui…Proiectul de modernizare a Pieței Centrale este unul extraordinar și cu celellte proiecte cu siguranță vor schimba fața Bistriței pentru următorii ani. Se invocă de grupul organizat un tabel semnat cică de 5.000 de bistrițeni….mulți din ăia ni știu ce au semnat, au fost induși în eroare, manipulați și dezinformați…Tabelul în cauză este egal cu zero…un dăștept care spune că se pricepe la ceea ce înseamnă o cercetare sociologică, mă îndoiesc, arată că cei 5.000 ar însemna cu totul alceva..fals și greșit. Păi ce, aia îi cercetare sociologică când prezinți un tabel întocmit în condiții dubioase….Au fost oamenii întrebați corect, când au semnat acel așa-zis tabel, despre proiectul modernizării Pieței Centrale? Populația Bistriței, în marea ei majoritate, nu cei 5.000, dacă or fi????? dorește modernizarea Bistriței și a Pieței Centrale, vreau ca în orașul lor vechiul să se îmbine în mod plăcut cu modernul…..
  Aceast grupre organizată, de ani buni sabotează la propriu, tot ce este bun și benefic pentru Bistrița, fac scandal, își scot pe tarabă propriile rufe murdare, propriile frustrări…..dacă ei nu au fost în stare să facă nimic în viață, de ce să facă alții?

  (-3)
  • Tabel masluit

   Au fost persoane care au semnat de doua ori in acel tabel cu nume diferite, doar in jur de 1700 sunt bistriteni, restul sunt de prin alte părti ale tarii semnand acea petitie online.
   Ce au cei din Deva, Galati, Adjud, Craiova cu Piata Centrala? Ei habar n-au ce necesitati are Bistrita. Nu mai manipulati dom’ Bălan!

   (-4)
 8. Rabinul

  L-am vazut pe domnul Balan cum strangea senmaturi si cam ce dezinformari baga din top ca sa le adune! Eram in vara trecuta in parc cand a incercat sa ma convinga dar i-am dat scurt viteza! Ne laudam ca salvam copacii din centru dar uitati-va cum ii salvam cu proptele? Ce urmeaza sa turnam centuri din beton in jurul lor sanu cada? Dupa fiecare ploaie mai sanatoasa cade cate unul si din pacate cad peste masini dar si peste oameni. Amintiti-va de tragedia din parc din 2017 cand un om a murit din cauza unor crengi rupte dintr-un copac care este putred pe interior! Ne laudam ca salvam 100 de copaci din centru dar ne facem ca nu vedem ca se taie mii in fiecare zi in tot judetul! Pentru copacii aia de ce nu va luptati domnule Balan?

  (2)
 9. participant la stangerea de semnaturi

  Rabinul, ioan gura, si cei care se afla de partea celor care incalca legile privind acest subiect, ii rog sa acceseze pe internet ziarul Mesagerul nr 6216 din ziua de marti 8 mai 2018 sectiunea politic. Aveti un articol; (Un judecator si un avocat sustin acelasi lucru; AFIRMATIA CA ZONA DIN JURUL BISERICII EVANGHELICE NU ESTE SPATIU VERDE ESTE O MARE MANIPULARE ) Astept sa reveniti cei care jignesc si ataca fara cunostinta dupa ce vizionati materialul. Daca voua va place sa fiti mintiti , prostiti si manipulati e treaba voastra.Ecologistii nu stiu sa manipuleze si avem depusa semnatura si declaratia pt. dosarele cu semnaturi foarte corecte in special cele stranse direct de la cetatean, si spre surpriza noastra marea majoritate stiau bine din presa ce vrea administratia sa faca cu piata Centrala. Am fost uimit sa vad acest lucru. Cele adunate electronic prin aplicatia DECLIC pot sa contina 10-20 semnaturi si din tara pt. ca a fost pe internet si cine sa-i opreasca ? Nu este legal sa stergem daca au aparut . . Rautatea celor neducumentati nu este fireasca.

  (-1)
 10. Stefan Anbrus

  Din punct de vedere economic, „mineralizarea pieței centrale” este echivalentul pârtiei de schi (dacă nu și mai rău). Să accesezi fonduri (indiferent de unde) ca să distrugi o piață e aberant pentru cetățeanul de rând însă e foarte profitabil pentru consilierii de la putere și în special pentru primar. În piață, prin acest proiect, nu se construiește nimic ci se taie, se sapă, se betonează, și se pavează. Toate acestea vor scoate din buzunarul nostru, inițial 3 milioane de euro, iar apoi, la fel ca în cazul pârtiei de schi, încă 2 milioane de euro.
  Din punct de vedere estetic, „mineralizarea pieței centrale” este un dezastru. Poza din articol e minunată față de cum o să arate la final piața. În poză nu se arată bolovanii sau zidul pe care consilierii doresc să-l ridice ca să arate (citez) ”piese speciale din piatră naturală, cu informații despre poziția și configurația fostelor construcții adiacente fostei fortificații”.
  Din punct de vedere al mediului ambiant nu mai trebuie să zic nimic în plus față de articolul prezentat. Vom suporta temperaturi de 40 de grade vara și vânt puternic iarna, vom respira miros de carburant din greu și nu se va așeza nimeni pe bănci în condițiile astea decât ca să-și revină din leșin.
  Eu personal doresc schimbare în orice locație în Bistrița, dar acea schimbare trebuie făcută în scopul îmbunătățirilor condițiilor de trai nu în direcția utilizării ineficiente a resurselor cu scopul de a mai scoate niște bani pentru campaniile electorale care urmează. Nu consider că avem nevoie de stâlpi cu steaguri, bolovani, ziduri, pavele în piața centrală ci consider că avem nevoie de reabilitarea clădirilor școlilor, asfaltarea străzilor și chiar plantarea aliniamentelor de arbori pe lângă străzile asfaltate.

  (9)
 11. primarelu

  Celor trei impostori fara nume care jignesc murdar; civismul se manifesta tocmai prin semnalul de alarma catre justitie privind incalcarea legilor. Asta au facut cei de la Bistrita Civica.

  (0)
 12. ion

  Foarte frumos proiect…nu este cu nimic mai prejos decat amenajarea centrelor altor orase.!! Ce nu va place? La Cluj ati fost? Dar la Sibiu? Dar la Viena? Acolo va place…asa-i? Aia au facut frumos….asa-i? Noi ca facem ca si ei facem urat….asa-i? Acuma nu va convine ca vom avea un centru „ca afara”. Sau macar ca-n Cluj? Mai comentatorii lui Contra Gica…..oricum nu era bine nimic…nici daca se face asa nici daca se facea alfel….Poate ca Balan, fascinat fiind de vechile fotografii ale bistritei interbelice (sau chiar medievale daca ne gandim ca omul are o varsta), ar vrea sa pavam centrul cu pamint iar trotuarele sa le pavam cu scandura…cum era..sa pastram spiritul medieval si aerul romantic al burgului nostru……Nici nu se taie arbori multi..nu stiu ce-i cu manipularea asta….daca vreti arbori multi…mergeti mai in padure…si nu mai veniti..Cine d…cu va indeamna mai sa fiti asa vocali si sa sustineti tampenii si dezinformari….prostia poate!!!

  (-1)
  • Rabinul

   Corect Ion, si exemplele in tara sunt foarte multe cu reabilitari si aici cel mai nou proiect de reabilitare este la Ramnicu Valcea unde a iesit o bijuterie de lucrare si unde precizez ca s-a ras totul pentru ca s-a construit si o parcare subterana. Mai trebuie sa precizez ca Ramnicu Valcea are ca primar un ecologist (cred singurulu din tara) dar care a inteles care sunt nevoile si mai ales cum trebuie sa arate un oras modern!

   (-2)
 13. primarelu

  Ion si rabinul sunt analfabeti functionali. Ei sunt copii lui Dancila. Citesc fara sa poata intelege ce citesc. Fraierilor, pe langa faptul ca mai mult de jumatate dintre copaci se taie mai adaugati si cei 5200mp de spatii cu iarba si cele doua rondouri cu flori. Ati inteles ba !

  (0)
  • Rabinul

   Faptul ca avem alte pareri nu înseamnă ca suntem prosti sau fraieri ci ca tie iti lipsesc cei sapte ani de acasa! Dar probabil mama ta era ocupata sa faca trotuarul pe centura in loc sa se ocupe de educatia ta!

   (1)
  • Jianu

   Bine măh că ești tu cult….și copilul lui Cioloș și aĺ lui Joianis (impreuna)…ți se agită neuronul și-ți crează atacuri de panică gandindu-te la cei 5000 mp de spațiu verde…uită-te măh în jur și vei vedea că Bistrița este înconjurată de milioane de mp de verdeață…exact ăștia 5000 lipsesc. Măh Bălane..tu ești? Nu de alta..dar inepțiile te desconspiră!! Tu ești cu siguranță…

   (0)
 14. bistritean

  Jianu, rabinul ,ioan gura de ka..t si alti analfabeti functionali au ocazia luni28 ian ora 21 la Astv sa vada si sa auda in direct pe domnii Chereji si Balan intr-o transmisiune speciala despre Piata Centrala.

  (1)
  • gigi de la...

   Ce-ai mai bistritene….daca lumea nu e de acord cu peroratiile voastre inseamna ca-s prosti? Greneratie tanara de rahat! Niste agresivi verbali! Voi chiar sinteti convinsi ca detineti adevarul absolut dar nu stiti vorbii bine? Ce? Vrei sa fiu de acord cu ineptiile voastre? Sau nu suportati faptul ca nu aveti dreptate? Asta-i pasul intai in a manipula…spui ca cei care nu sint de acord cu tine sint prosti? Eu aici, scuza-ma ca-ti spun, am vazut alti prosti si analfabeti, nu cei desemnati de tine….sti proverbul acela? Prostul striga prostul! Tu ce strigi? Si, da, luni ne vom uita la ora 21, la acea emisiune de satira si umor, in care invitati speciali vor fi Lolek si Bolek. De ce nu? Mai radem si noi…ca deh e luni..si este o zi depresiva…succes oricum…sintem convinsi ca nu ne veti dezamagii…

   (0)
 15. bistritean

  Gigi; pe lolek si bolek poti sa-i revezi oricand in cuvantarile de la UE. cormoranii lui daia si balbaielile lui tanti veorica poate asta iti ridica tie nivelul de cunostinte. nu amesteca pe cei care vin luni la tv locala cu prostii Europei.

  (1)
  • gigi de la...

   Tu ai fi ultimul in masura sa-ti dai cu parerea despre nivelul intelectual al altor persoane….si, da, lolek (sau bolek) exista chiar aici, comentand sub numele de bistritean! Tragedia consta in faptul ca este prostul nostru…nu al Europei! Daca nu ai posta magarii poate ca aceste dialoguri intre comentatori ar fi mai constructive…

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.