Actualitate

Primăria Bistriţa a cheltuit un sfert din banii pentru dezvoltarea oraşului. PNL acuză, Ovidiu Creţu explică

Primăria Bistriţa a cheltuit doar un sfert din banii alocaţi la începutul anului pentru dezvoltarea oraşului, în timp ce pentru funcţionarea instituţiei s-au dus 98 de milioane de lei până la finalul lunii septembrie. Cel puţin aşa reiese din raportul privind execuţia bugetară prezentat în şedinţa Consiliului Local Bistriţa din 31 octombrie a.c.

Potrivit documentului, au fost cheltuiţi atât de puţini bani pentru dezvoltare din următoarele motive:

  • nerealizarea obiectivelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. O parte din contractele de finanțare au fost semnate în a II-a parte a anului ceea ce a făcut că executarea lucrărilor să fie imposibil de realizat în anul curent.
  • la unele proiecte de investiții promovate a se depune la finanțare prin POR s-au reziliat contractele de proiectare, iar procedurile de achiziție au fost reluate din lipsă de oferte depuse.
  • referitor la străzile contractate în 2017 pentru elaborare proiect tehnic de execuție și execuție lucrări, au fost și continuă să fie dificultăți în procesul de înscriere a acestora în cartea funciară întrucât unii proprietari nu sunt de acord să-și reglementeze proprietatea în corelație cu folosită
  • pentru proiectele depuse și aprobate la finanțare prin PNDL, contractele de finanțare urmează a se încheia numai după ce MDRAPFE va analiza documentațiile solicitate, iar documentele pentru procedura de achiziție sunt în derulare”.

Consilierul local PNL Ioan Peteleu a întrebat de ce au fost reziliate contractele şi ce măsuri a luat municipalitatea pentru a scoate la licitaţie procedurile noi: „Referitor la străzile contractate în 2017 spuneţi că sunt dificultăţi legate de înscrierea în cartea funciară, dar până în 2017 ce demersuri aţi făcut? În momentul în care lansaţi o investiţie, ar trebui să aveţi rezolvate toate problemele care ţin de acea investiţie. Toate aceste note din raport nu fac altceva decât să demonstreze o lipsă totală de coerenţă în administraţia municipiului Bistriţa. Este trist pentru că bugetăm la începutul anului nişte sume foarte mari pe care nu suntem în stare să le utilizăm în cursul acelui an. Dacă nu puteţi cheltui banii pe ce vă propuneţi, cheltuiţi-i pe nevoile reale ale cetăţenilor acestui oraş, pe apa de la Slătiniţa, pe apă şi canalizare pentru străzile acestui oraş. Încasaţi de acolo taxe şi impozite, dar nu oferiţi niciun serviciu, nici asfalt, nici iluminat public, nici apă şi canalizare. Unde trăiesc aceşti cetăţeni? Nu sunt orăşeni? Sunt multe comune din acest judeţ care au standarde mai înalte decât locuitorii de pe unele străzi din Bistriţa şi asta este doar o problemă de administraţie”.

În replică, Ovidiu Creţu a spus că va da un răspuns politic la „declaraţia politică” a consilierului PNL.

„Dacă era o chestiune tehnică, dădea răspunsul directorul economic, însă toată problema e politizată. Sunt cauze obiective: modificările care s-au făcut pe ghidul solicitantului absolut la toate axele şi întârzierea extrem de mare a dus la imposibilitatea de a finaliza şi realiza proiectele pe care noi le-am contractat din timp. Şi aici mă refer la toate proiectele mari pe care a trebuit să le blocăm la un moment dat pentru că ghidul solicitantului nefiind terminat, nu puteam să finalizăm în forma care se depune pentru finanţare. Referitor la înscrierea în cartea financiară, până în 2017 nu era necesară. Era suficient să prezentăm hotărârea de Guvern prin care se atesta patrimoniul municipiului aşa cum s-a întâmplat în toată perioada de finanţare trecută, dar, din 2017, modificările ne-au impus să le avem înscrise în cartea funciară. Sigur că asta ne-a creat multe neajunsuri şi mult de lucru. Referitor la a-ţi propune nişte ţinte corespunzătoare mai înalte şi a încerca să le realizezi eu cred că este un lucru foarte bun. Noi aşteptam din 2017 ghidul solicitantului pentru că întârzierea apare la proiectele cu finanţare europeană pe care le-am început din anul 2014 unele dintre ele. Din păcate, nu le-am putut finaliza. Apoi, unii dintre proiectanţi au falimentat. Sigur că trebuia să găsim pe altcineva care voia să ia resturile de bani care au rămas şi să pună cap la cap un proiect, lucru care nu e simplu deloc”, a răspuns primarul.

Ovidiu Creţu a spus că administraţia locală face în continuare eforturi să acceseze bani europeni.

„Eram pe locul doi ca număr de proiecte depuse în regiunea de dezvoltare nord-vest, am depăşit Oradea ca număr de proiecte. Poate se va mai schimba situaţia, dar aşa stau lucrurile acum. Faptul că avem această prioritate (de a accesa bani europeni -n.r.) denotă că aici se face o activitate corespunzătoare şi cu rezultate”, a menţionat primarul Ovidiu Creţu.

Consilierul Ioan Peteleu a intervenit din nou şi a cerut Primăriei Bistriţa un raport detaliat al execuţiei bugetare, respectiv câte contracte au fost încheiate, cu cine, la ce dată s-au reziliat, etc. ca să vadă de unde a rezultat „incapacitatea administraţiei locale de a cheltui banii pentru dezvoltare”.

6 comentarii

  • Bai primare,
    Nu compara Oradea cu Bistrita la numaru de proiecte depuse. Chiar daca te lauzi ca ai mai multe, a tale sunt printre cele mai proaste! Cum arata Oradea, daca ai fost, si cum arata orasul tau? Carpeli peste toate drumurile, blocuri viu colorate si executate prost, si exemplele pot continua.
    Ai facut cele mai proaste investitii, dar asa este atunci cand esti inconjurat de o armata de prosti….(directori, sefi, psd-isti si angajati)

  • Comparatie Bistrita – Oradea? Ce gluma proasta… cu pietre care sar pe toate axele refacute (inclusiv in fata la Casa de cultura!), cu fantani arteziene de doi bani, cu parc cu tomberoane distruse, becuri arse si iarba uscata toata vara? Oradea e o bjuterie de oras, piatra din centrul renovat e sigilata cu lac ca sa nu sara nisipul dintre pietre si… supriza. sunt PERFECT drepte! Acolo s-a putut sa faci un pavaj pe care sa nu iti rupi gatul / tocurile.
    Deci domnule primar… nu e bine si asta cu siguranta se va vedea la vot.

  • Salariile mari vă intră în buzunare, scuzele şi justificările curg ca şi Dunărea.
    Desigur prima preocupare să vă umpleți buzunarele confortabil. Cu hotărâri, taxe extra etc.

    Realizările de obicei sunt formulate pe viitor cu La anul.

    Sunteți capabil ori ba să guvernați ?
    Nu.

  • Vreau pasarele suspendate pentru pietoni pe toate strazile. Vrem parcari subterane in parcul Eminescu si de ce nu si in parcul mare. Mai vrem o partie si pe Cighir. Si cand incepe odata dalarea Pietei Centrale ? Ce atatia copaci, nu vedeti cata mizerie este de cand a inceput sa cada frunza ?Vreau sa demolati odata fosta biblioteca de pe Garii, ca asa se aude prin targ, si sa rasara acolo inca un bloc cu 10 etaje. Ar fi fain, ca in America cu blocurile turn gemene. Da la noi de ce sa nu avem gemene ? Pai !Asta da urbanism !

  • Stai linistit domnule pensionar ca se face bloc in parcul mare-Mettopolis, langa spitalul TBC s au autorizat blocuri chiar daca trece vestita centura, in locul hanului, in loc la Coronita.
    Traiasca hurbanismul

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS