Prima zi din semestrul II coincide cu prima probă de Bac. Unii profesori susţin că examenul e ilegal

Holistic

Cu toate că luni abia a început al doilea semestru din anul şcolar 2017-2018, iar situaţia şcolară a viitorilor absolvenţi de liceu este incertă în sensul că toţi sunt siguri că vor absolvi, a început deja prima sesiune a examenului de Bacalaureat. La proba A, de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, s-au înscris 2.239 elevi din judeţ, din care 241 din promoția anterioară.

La Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa, conducerea şcolii s-a străduit să organizeze examenul la etajul al doilea al clădirii, departe de forfota din şcoală. Chiar şi aşa, profesorii examinatori au ieşit de mai multe ori din săli să ceară să se facă linişte ca să poată asculta şi apoi evalua corect.

Directorul adjunct al CNAM, prof. Antal Atilla, a declarat că încă din vacanţă s-au pus la punct toate detaliile pentru organizare.

„Această probă se desfăşoară acum când celelalte clase au ore şi se cam suprapun puţin lucrurile, însă, dacă organizarea e bună, totul decurge bine. Bacalaureatul a debutat odată cu începutul semestrului al doilea. Nu mi-am format o părere dacă e bine sau nu. Din punctul de vedere al elevilor de clasa a XII-a eu cred că este mai biune un pic pentru că nu dau examen aşa îndelungat cum e vara, scapă de competenţele lingvistice şi digitale şi se pot concentra în timpul verii pe partea serioasă a Bacalaureatului, probele scrise. Din şcoala noastră s-au înscris la examen 212 elevi dintre care şapte din promoţiile anterioare. Cei 205 care susţin examenul la competenţe lingvistice şi digitale sunt din generaţia actuală”, a spus directorul adjunct al CNAM Bistriţa care este şi preşedintele Comisiei de Bacalaureat din şcoală.

Elevii cu care am stat de vorbă au spus că profesorii examinatori au fost amabili şi i-au ajutat să depăşească emoţiile. Cei mai mulţi au spus că ideea devansării probelor de competenţă e bună întrucât vor avea timp, în vară, să se pregătească mai bine pentru probele scrise.

Unii profesori nu sunt de aceeaşi părere cu elevii încântaţi că scapă de o grijă.

Monica Halaszi de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, a scris pe Facebook: „A PROMOVA – a termina cu succes o clasă sau un an de învățământ. (conf. DEX). Legea Educației Naționale nr.1/2011 art.77, al. 2: Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susține examenul național de bacalaureat”.

Într-o altă postare în care a distribuit opinia Oanei Badea, ea a scris: „Începe primul bacalaureat ilegal! Elevii (majori fiind mulți dintre ei) s-au înscris, afirmând, într-un fel, că au absolvit clasa a XII-a. Și noi plecăm capul și tăcem. Vai de noi!”.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

  1. Un cititor

    Ce ar fi sa le dați diplomă de bac de la grădiniță? Unde vom ajunge dacă examenul de bac ajunge o simpla bagatelă? Mi e scârbă de ce se întâmpla in țară. Dar cu asemenea oameni promovați unde sa ajungem? Ce sa mai ceri de la elevi? Ca doar nu au exemple si modele de urmat. Merge si așa sa dai bacul înainte de absolvire. Urmează diploma de liceență in septembrie ca facultatea începe in octombrie si anul viitor pe vremea aceasta au si doctorat. Vai de ea viziune si vai de noi.

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.