Economie

Prețurile de consum au scăzut în iunie

Prețurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, față de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel că România a înregistrat deflație pentru prima dată în ultimii doi ani, reiese din datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Cea mai recentă scădere a prețurilor de consum a avut loc în luna august 2009, când produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie.

Pe fondul ieftinirii prețurilor din luna iunie, rata anuală a inflației a scăzut la 7,93% , de la 8,41% în luna anterioară.

Evoluția prețurilor din luna iunie a fost cu mult sub așteptările analiștilor economici, care anticipau la o inflație lunară de 0,2% în medie.

Potrivit datelor INS, în lunile de vară există o tendință de decelerare a inflației, sau chiar de scădere a prețurilor, în condițiile în care începe perioada de recoltare.

În iunie, prețurile produselor alimentare au scăzut cu 1,3%, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 2%, dar și a reducerii prețurilor la lapte și produse lactate cu 0,24%.

Ieftinirea produselor alimentare a fost compensată în mare parte de creșterea prețurilor pentru servicii cu 0,7%, în special la cele pentru transport aerian (+2%) și telefonie (+2%).

Prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% în iunie, în condițiile în care nu au existat fluctuații semnificative pe fiecare produs în parte.

De la începutul acestui an, prețurile de consum au urcat cu 2,75%.

La sfârșitului lunii iunie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că politica băncii centrale de a nu modifica rata dobânzii de politică monetară va duce inflația către țintă în perioada următoare, explicând că nu este necesar „un pumn de medicamente, pentru ca un doctor să fie bun”.

Consiliul de Administrație al BNR a decis în 29 iunie să mențină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua ședință consecutiv, și nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și valută ale instituțiilor de credit.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflație pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variație țintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat și prognoza pentru inflația de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o țintă de inflație de 3% plus/minus un punct procentual.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS