Prea bun, ca la ţară. Reţeta perfectă pentru un mic dejun sănătos în oraş

Transmixt

(FOTO) Cei care au trecut sâmbătă dimineaţa pe lângă Biserica Evanghelică din Bistriţa au putut lua, fără probleme, micul dejun în oraş. Producătorii locali i-au aşteptat cu tot felul de bunătăţi puse pe platouri, de la plăcintă cu ciuperci şi vinete, la brânză, urdă pâine cu dulceaţă sau miere, până la fructe de pădure. În felul acesta, trecătorii au putut să se convingă că ce găsesc la tarabe e gustos şi proaspăt.

DAŢI CLICK AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Ideea i-a aparţinut lui Dinu Pleşa din Dipşa, producător de uleiuri presate la rece. Aşa că, la fiecare stand, a apărut câte un platou cu pâine şi plăcinte făcute de Saveta Ban din Liviu Rebreanu, brânză de la Grigore Creţa din Ruştior, miere de la Maria Hiticaş şi Grigore Cotul, dulceaţă şi fructe de pădure de la Grigore Rânziş din Piatra Fântânele.

Li s-a alăturat cu bucurie şi Cornel Ban, fiul Savetei Ban din Liviu Rebreanu, doctor în ştiinţe politice, profesor de relaţii internaţionale la Boston University, specialist în economie politică. Cu un platou în mână, i-a îndemnat pe trecători să guste din bunătăţile făcute de mama lui, dar nu numai, decis să-i ajute pe oamenii care trudesc să devină cunoscuţi şi apreciaţi.

„Am aici plăcintă cu ciuperci, cu brânză şi cârnaţi de casă, pâine cu slănină şi cu ulei presat la rece din Dipşa. Ideea să-i servim pe oameni le aparţine celor de aici. Din păcate, la Bistriţa, fluxul la această piaţă e asigurat în cea mai mare parte de localnici. În general, turiştii mănâncă la hotel şi nu îşi iau de aici. Vânzările sunt constante, cam aceleaşi din septembrie. Turiştii români cumpără cel mai mult. Dintre străini, maghiarii şi italienii se opresc şi cumpără, dar fluxul e mic, un autobuz două pe week-end. Sunt trei categorii de cumpărători: nostalgicii, de o anumită vârstă în general, apoi cei care experimentează ceva nou, care sunt foarte puţini, şi străinii care sunt obişnuiţi cu pieţele de sâmbătă, dar marea masă sunt bistriţeni care sunt loiali şi care îşi fac aprovizionarea de aici. Pe ei ne bazăm cel mai mult. De aceea e piaţă locală şi lor ne adresăm. Speranţa mea e să prindem tinerii urbani care nu au încă gustul format. Cineva care s-a născut în 1995, să zic, a crescut mâncând de la supermarket. În momentul în care îl prind bolile, pe la 35 de ani, şi fac legătura între diverse afecţiuni şi ceea ce mănâncă, probabil va veni spre piaţa locală. Deocamdată nu are volumul necesar pentru a se extinde”, a spus Cornel Ban.

Totuşi, sâmbătă, după ce au gustat din bunătăţi, mulţi trecători grăbiţi s-au oprit să cumpere. Pe producătorii locali îi găsiţi cu marfă de vânzare în fiecare sâmbătă în jurul Bisericii Evanghelice. Sunt susţinuţi şi promovaţi de Asociaţia Produs în Bistriţa-Năsăud.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.