Avertizare de ploi și vijelii, cod portocaliu de inundații în Bistrița-Năsăud. Unde sunt probleme

Holistic

ACTUALIZARE Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate (ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină), iar Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) – cod galben și cod portocaliu de inundații.

Măsurile luate la nivelul județului

”Ca urmare a avertizării hidrologice – cod portocaliu, la nivelul județului Bistrița-Năsăud s-a activat parțial Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI BN), întrunindu-se Grupul de Suport Tehnic și s-au luat următoarele măsuri: instituirea permanenței la sediul primăriilor, asigurarea funcționării fluxului informațional decizional între Comitetele Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) și Centrul Operațional al ISU, respectiv Centrul Operativ al SGA BN, avertizarea-alarmarea populației din zonele de risc la inundații prin sistemul Ro-Alert. În funcție de evoluția evenimentelor din județ, se convoacă CJSU BN”, a informat la ora 17.00 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Efectele furtunilor, potrivit ISU

Ora 19.15: ”Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sângeorz-Băi și GI Sângeorz-Băi intervin cu un buldoexcavator pentru sprijinirea cetățenilor din 5 gospodării inundate (zid de protecție fisurat), nevoie de consolidare cu saci de nisip – Sg. Băi, str. Mesteacănului. Un echipaj de pompieri bistrițeni intervine cu o motopompă pe strada Socului (Zăvoaie) din municipiu pentru scoaterea apei dintr-un beci”. 

Ora 20.00: ”La ora 20.00, situația operativă privind intervenția structurilor profesioniste la evenimente negative generate de fenomene meteo periculoase se prezintă astfel: 

1. Localitatea Sg. Băi – 5 gospodării inundate. Au intervenit GI Sg. Băi cu 2 motopompe și CLSU Sg. Băi cu un buldoexcavator. A fost evacuată apa și s-a acționat pentru întărirea malului unui pârâu din zonă, prentru prevenirea deversării apei. 

2. Municipiul Bistrița – subsolul unei case de locuit, aproximativ 100 mp, amplasată pe strada Socului este inundat cu apă. Se acționează cu o motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița. Un echipaj aparținând SVSU Bistrița s-a deplasat pe strada Burgului pentru amorsarea pompelor și deversarea apei din bazinul de colectare a apei pluviale.

În urma monitorizării situatiei din județ, SGA BN și autoritățile locale ne-au informat că nu sunt probleme privind creșterea semnificativă a debitelor râurilor. Există însă riscul de producere a viiturilor pe cursuri de pâraie locale”.

Avertizările meteorologice și hidrologice

AVERTIZARE de instabilitate atmosferică până marți 21 mai, ora 22.00

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

De luni 20 mai ora 12.00 până marți 21 mai ora 6.00 a fost COD GALBEN de ploi și vijelii.

COD GALBEN de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Someşul Mare și Mureş – afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa-Năsăud): luni 20 mai, ora 14.00 – marți 21 mai, ora 24.00 

COD PORTOCALIU de inundații pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud): luni 20 mai, ora 18.00 – marți 21 mai, ora 16.00 

Fenomene vizate: Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Prognoza meteo pentru perioada 20 mai – 2 iunie

În Transilvania, valorile termice diurne vor avea ușoare variații până în data de 24 mai, iar media acestora va fi de 19…20 de grade. Apoi, valorile maxime vor marca o creștere ușoară, iar media acestora, până la sfârșitul intervalului, va fi de 22…23 de grade. Minimele termice vor marca o scădere până în data de 22 mai, de la o medie regională de 11…12 grade, la o medie în jurul a 7 grade. Apoi, va exista o creștere ușoară a valorilor minime, iar până în data de 26 mai, media acestora se va situa în jurul a 9 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, media regională a minimelor se va situa în jurul valorii de 11 grade, apoi tendinta va fi de scădere ușoară, spre 9…10 grade. Instabilitatea atmosferică se va menține pe aproape tot parcursul intervalului. Temporar va ploua, iar cantitățile de apă vor fi mai importante îndeosebi în zilele de 20, 21, 23 și 24 mai și în intervalul 27-31 mai.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Nelu

  De spaimă dați coduri non stop. Mai nou se dă mesaj prin ro alert, numai că mesajul vine odată cu ploaia.

  (5)
 2. pregatiti-va pompele

  cine are beci si canalizare sa-si cumpere pompa de apa ca le umple casa cu apa
  cam asta se intampla in bistrita si in imprejurimi cand ploua si se infunda canalizarea
  bravo prostilor bistriteni ca platiti impozite, apa de ploaie la aquabis si SALARII BABABE LA BINECUVANTATII SI PRIVILEGIATII care trebuie sa aiba grija de noi!

  (27)
  • Nelu

   Ok. Am motopompa și stau la casa ! Am beciul inundat ! Scot apa … ok… dar unde o deversez ????? Peste tot in jur am proprietăți private ! Furtun de 60m ! Ce fac cu apa care tot vine și vine ?

   (3)
 3. Popa dana

  Oraș de circ a ajuns Bistrita, multe sate au canalizare si apa curenta. Din păcate acesta este rezultatul erei Cretu si compania. Efectiv si au bătut joc de populație. Au avut bani si au stat an de an cu ei in Trezorerie. Rușine sa le fie! Oraș european cu trai rural Fara utilități ! Multimim dnu Primar! Mulțumim dnu Vice !

  (34)
  • bondaru™

   Pentru @Zana (recte Zina): citeste comentariul atent/a!
   „multe sate au canalizare si apa curenta”
   „Oraș european cu trai rural ”
   Sunt singurele referiri la sat si primar. Adica daca nu ai priceput, pe scurt: stam rau de tot!

   (13)
 4. dana

  In Bistrita s-au desfintat de catre proprietarii de terenuri sistemul de drenaje/desecare al apelor pluviale asa ca se suporta consecintele.
  Pe canalizare nu au fost montate clapete asa ca alte consecinte de retur ape.
  Pe langa autoritati care au si ele vina lor mai sunt si alti vinovati care acum striga ca nu ii Bistrita europeana, dar nu stiu sa aprecieze apele dacat cand sunt inundati

  (6)
  • Daniela popa

   Dana Draga, Fara canalizare ce ar trebui sa faca oamenii care stau la case in Unirea? Sau cei din Slatinita ?! Bine ca exista pârtie de schi făcută cu credit. Bine ca avem mere si struti… da de podul din spate la Kaufland ce zici ?! Nu are sens sa mai vorbim. S au cheltuit banii din bugetul local pe rahaturi, ne plac evenimentele gen zilele orașului, targul lui peste si alte mizerii de evenimente unde e circ, mici si voie buna. Din păcate acesta e nivelul la care a ajuns acest oraș- Asa zis Burg …

   (11)
  • Codrin , care are capul fin .

   Clopotele de înmormântare o sa le tragă dragnea , tariceanu si cu kelemen , in seara de 26 mai !
   Se anunța cod roșu de viscol ce va spulbera hoția !

   (8)
 5. F.B.

  @huk,ok, iata:.
  .
  Eram copil, la tara, intr-un sat peste dealuri…
  Una dintre cele mai mari calamitati era grindina.Venea rar dar oricum, venea prea des.Cand se adunau norii aceia negri atunci expresia era „vine vreme mare”.Taranii simteau cand „vine vreme mare” chiar mai inainte de nori.
  Aveau semnele lor negresite, o vedeau in haloul din jurul lunii, o simteau dupa cum cadea lumina zilei, o simteau venind in nari si-n oase, ca orice vietate care traieste mai mult afara decat inauntru.
  Si erau doua practici pentru a preveni „vremea mare”.
  .
  Prima era tragerea clopotelor de la biserica.
  Clopotarul, oriunde se afla, acasa sau pe hotar, cand simtea ca „vine vreme mare”, cand vedea nori negrii adunandu-se, fugea intr-un suflet spre biserica, urca in clopotnita si tragea clopotele ca sa se imprastie norii de grindina.
  Prin tragere clopotelor era chemat in ajutor Dumnezeu, invocand in sarcina Sa imprastierea grindinei.
  .
  A doua practica de prevenire era in sarcina fiecarui satean care se nimerea sa fie acasa si nu pe hotar.
  Cei care se aflau acasa trebuiau sa infiga un cutit in pamant, in mijlocul curtii.Sau alternativ, sa infiga toporul in butucul de taiat lemne, care trebuia mutat mai intai in mijlocul curtii.
  Explicatia era ca acel cutit infipt in pamant sau acel topor infipt in butuc taie norii.
  Copil fiind, eram convins de asta fara nici un dubiu.Mi se parea absolut firesc si, ca orice taran din satul meu, eram absolut convins ca aveam puterea sa tai si sa dispersez norii de furtuna prin infigerea unui cutit in pamant, in mijlocul curtii.
  Ba mai mult, simteam pe umerii mei o uriasa responsabilitate. Responsabilitatea de a feri satul de grindina.Sunt sigur ca si altii din satul meu, de la copii la batrani, erau convinsi ca au aceeasi putere formidabila si aceeasi uriasa responsabilitate fata de comunitate.
  Adica responsabilitatea de a feri satul de „vreme mare”, taind norii cu toporul sau cu cutitul.
  Uneori daca eram la lucru pe hotar, la fan, la vie sau la capalit, si vedeam nori negri adunandu-se, fugeam kilometri intregi ca sa ajung in sat si sa infig cutitul in pamant in mijlocul curtii.
  Sau sa mut in mijlocul curtii butucul de taiat lemne si sa infig toporul in el.
  Daca nu dadea grindina, eram absolut convins ca e din cauza mea si a celorlalti care au taiat norii la fel ca si mine, cu cutitul si cu toporul.
  .
  Exista (au existat) culturi in care aprinderea focului facea parte din ritualul zilnic, convinsi fiind ca fara aprinderea focului soarele nu ar mai rasari a doua zi.
  Astfel de practici ale celor vechi le dadeau acelora un sentiment de atotputernicie pe care l-am cunoscut si eu, copil fiind si care nu se poate impartasi daca nu l-ai cunoscut.
  In acelasi timp practicile astea dadeau un sentiment de responsabilitate fata de comunitate.
  .
  Nu stiu care este originea acelui ritual de taiat norii cu cutitul sau toporul infipte in mijlocul curtii.
  Mai tarziu, la scoala am aflat ca geto-dacii trageau si ei cu sageti in nori pentru a imprastia furtuna.De la sageata la topor si cutit nu e departe.Probabil experimentau si ei acelasi sentiment de putere formidabila si de responsabilitate.
  In orice caz, stiu sigur cum se simteau cand trageau cu sageata in nouri.Se simteau ca orice om care infige un cutit in pamant..
  .
  Cand am invatat despre legile fizicii am ajuns sa ma indoiesc de eficienta ritualului.Am cautat si explicatii stiintifice care ar fi putut fi la originea practicilor.
  Despre tragerea clopotelor am cautat sa gasesc daca nu cumva undele sonice propagate pana la nori ar putea sa produca niste fenomene.
  Despre cutit si topor m-am gandit ca poate ca s-a observat candva in vechime ca metalele atrag trasnetul iar infigerea lor in mijlocul curtii le-ar fi transformat intr-un fel de paratrasnete, care sa deflecteze descarcarea de la casa, atragand-o in curte…Multe practici ale celor vechi codificau de fapt experiente practice transmise condensat de la o generatie la alta..
  Oricum, fapt este ca mi-am pierdut sentimentul de atotputernicie.
  Desi, recunosc, din cand in cand, inainte de vreme mare, in amintirea celor vechi din satul meu, mai ies si infig cutitul in pamant, mai departe de oameni si case…

  (32)
  • bine ca stiu

   foarte utile aceste informatii si sunt aplicabile si credibile 100% in zilele noastre
   ….sa-i trasneasca pe toti pentru ca la anu sa avem impozite mai mici

   (-1)
  • petru

   FB
   Adevarat ai zis . Cu adevărat .
   Superb . Ma regăsesc in copilărie , mai puțin situația cu cuțitul sau toporul ..

   (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.