Pompierii și polițiștii, alături de copiii cu autism în ”Orașul albastru al prieteniei” (FOTO)

Holistic

Duminică 2 aprilie, la Bistrița este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului printr-o serie evenimente organizate de Asociația Autism Europa, condusă de Ana Dragu, în parteneriat cu instituții publice. Au fost programate concerte, lansări, diferite activități în ”Orașul albastru al prieteniei”, iar o serie de clădiri vor fi iluminate în albastru.

Au fost premiate 42 de echipe din unități de învățamânt din județ din peste 200 de echipe înscrise la concursul școlar pe tema neurodiversității Neurolimpics (dublu față de anul trecut, la prima ediție). Parcul de pe str. Grigore Bălan, în fașa Sinagogii, a deveni albastru datorită voluntarilor de la Colegiul Tehnic Infoel, care au organizat un minitârg de Paști în beneficiul CRRA Micul Prinț Bistrița.

Alături de copiii cu autism au fost ISU Bistrița și echipaje din cadrul IPJ BN, care le-au prezentat copiilor participanți autospecialele și motocicletele din dotare, precum și voluntari din cadrul UBB – Facultatea de Educație Fizică și Sport care au organizat jocuri și întreceri sportive.

”Pompierii și polițiștii bistrițeni au fost, preț de câteva ore, parteneri alături de organizatorii unui eveniment plin de bucurie și bună dispoziție. Copiii, părinții și prietenii acestora au luat cu asalt autospecialele pompierilor și polițiștilor, în special pentru cei mici a fost o ocazie inedită să se familiarizeze cu activitatea celor care zi de zi sunt în slujba cetățeanului. Motocicleta și autospeciala de la Poliția Rutieră, un echipaj de stingere și un echipaj de prim ajutor SMURD au fost încadrate minute bune cu copii frumoși în tricouri albastre, simbolul prieteniei. Mesajul este unul foarte simplu: Noi suntem prietenii copiilor cu autism! Fii și tu!”, a menționat ISU Bistrița.

Aici mai multe fotografii.

De Ziua conștientizării autismului, la Bistrița a venit profesorul Vasile Adamescu – primul român demutizat, un geniu cu surdocecitate care comunică în 5 limbi, sculptează și predă la școala de nevăzători din Cluj-Napoca, pentru a-și lansa alături de interpretul său Viorel Micu cartea „Înfruntând viața”.

Seara se va încheia cu un concert susținut de Ada Milea în beneficiul CRRA Micul Prinț. În acest an vor fi iluminate în albastru sediile Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Biserica Evanghelică pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă persoanele cu tulburări de spectru autist și familiile acestora.

La activități a fost prezent și viceprimarul Cristian Niculae: ”Fără să exagerez și cu toată sinceritatea vreau să vă spun că am trăit azi momente extraordinar de frumoase, pline de căldură și emoție alături de copii și părinți minunați, care împreună reușesc să depășească obstacole care poate altora li s-ar părea de netrecut. Am avut ocazia să admir expoziția de desene realizate de niște copii mai mult decât talentați având ca temă neurodiversitatea, al căror mesaj profund te emoționează până în adâncul sufletului. De asemenea am asistat la spectacolul oferit de elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, printre care se află și copii diagnosticați TSA și care au impresionat întreg auditoriul cu interpretarea lor plină de pasiune și talent, în spatele căreia se află nenumărate de ore de studiu fără de care performanța lor ar fi imposibilă. Mulțumim Asociației Autism Europa, condusă de doamna Ana Dragu, pentru efortul și strădania necontenită prin care aduce în atenția autorităților și opiniei publice o problemă care afectează oameni de lângă noi și pentru a cărei rezolvare putem lupta împreună”.

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.