Actualitate Recomandări

Policlinica Bistriţa, dotată cu un echipament nou care va funcţiona şi gratuit de luna viitoare

Policlinica Bistriţa a fost dotată cu un echipament nou în valoare de 125.000 de lei, achiziţionat de Consiliul Judeţean. Este vorba de un aparat care permite măsurare a densității osoase, investigaţie necesară pentru a putea pune diagnosticul de osteoporoză.

„Începând cu data de 1 octombrie, o nouă investigație medicală paraclinică va fi disponibilă în policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița: osteodensitometrie DEXA. Echipamentul în valoare de 125.000 de lei a fost achiziționat din fonduri alocate de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Investigațiile pot fi efectuate contra cost, costul unei investigații fiind de 60 de lei, sau gratuit cu trimitere de la cabinetul de endocrinologie, dr. Alina Filip și dr. Dan Ciovernache”, a anunţat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany.

Osteodensitometria este investigația paraclinică de măsurare a densității osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză.

Osteodensitometria DEXA este cea mai modernă și folosește raze X de densități diferite ce străbat osul, permițînd aprecierea gradului de reducere a densității osoase; nu este dureroasă și se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul șoldului (col femural-cel mai expus fracturării osteoporotice), coloanei vertebrale lombare și antebrațului. Scorurile obținute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiază de abordare terapeutică diferită.

Osteodensitometria se recomanda tuturor femeilor după instalarea menopauzei, iar frecvență controlui ulterior o stabilește medicul specialist. Și bărbații pot suferi de osteoporoză, în special fumătorii și cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic, iar indicația de osteodensitometrie o stabilește medicul curant. Nu este necesară nici o pregătire specială înaintea efectuării unei osteodensitometrii.

Osteodensitometria este o investigație importantă din perspectiva diagnosticării cât mai precoce a osteoporozei, deoarece există metode de stopare a pierderii masei osoase, deci de fragilizare a osului, și scădere consecutivă a riscului de fracturi. Un os osteoporotic (rarefiat) se fracturează mult mai ușor, iar recuperarea după fracturi este întârziată, cu prețul unor dureri mari și a imobilizării prelungite ce poate antrena alte complicații (atrofii musculare, complicații tromboembolice, escare de decubit etc.). Așadar se poate preveni o mare suferință printr-o investigație simplă și accesibilă, care semnalizează momentul începerii tratamentului de consolidare a masei osoase. Va puteți adresa în acest scop medicului de familie care vă va îndruma apoi spre medicul specialist internist, reumatolog, endocrinolog pentru un tratament specific, pentru a nu ajunge altfel, la medicul ortoped.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS