Actualitate

PMP: ”Uniți în Europa”, trei direcții majore de acțiune. Declarații Ionuț Simionca, Silvia Galben

Președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca, a spus într-o conferință de presă că nu exclude ideea unei candidaturi la Primăria Bistrița la alegerile locale de la anul, dar că este prea devreme pentru a discuta acest subiect. El a menționat că ”a fost un sentiment plăcut” să vadă că este în top în sondajul CURS comandat de PMP la nivel național pe municipiile reședință de județ, ”ceea ce înseamnă că munca este apreciată”.

Ionuț Simionca a menționat că sunt șanse bune ca proiectul de lege inițiat de PMP privind alegerea primarilor în două tururi să fie aprobat în Parlament și că, dacă totuși alegerile se vor desfășura într-un singur tur, doar o alianță a partidelor de pe dreapta, ”printr-un front comun împotriva PSD”, poate avea sorți de izbândă: ”Divizați în 20, nu vom avea succes. Un protocol este necesar, dacă toți cei implicați vor fi deschiși și vor lupta cu adevărat împotriva PSD atunci se va forma un pol de dreapta și îl voi susține necondiționat”.


Ionuț Simionca și secretarul general al PMP BN, Silvia Galben, candidat pe lista partidului la alegerile europarlamentare, au vorbit despre temele de campanie ale PMP, care se va desfășura sub sloganul ”Uniți în Europa”: Statele Unite ale Europei, susținerea românilor plecați la muncă în străinătate, unirea cu Republica Moldova.

Ionuț Simionca:

”Uniți în Europa” – Programul PMP pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019

PMP vine în fața românilor cu cea mai bună listă de candidați pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, listă deschisă chiar de președintele Traian Băsescu. Anvergura şi reprezentativitatea președintelui Traian Băsescu în Parlamentul European sunt net superioare propunerilor celorlalte partide (vezi deschizătorii de liste Plumb, Rareş Bogdan, Creţu, Norica Nicolai sau Cioloş).

PMP candidează la alegerile europarlamentare sub sloganul ”Uniți în Europa”, care încorporează trei direcții majore de acțiune:

1. Statele Unite ale Europei – care presupune accelerarea integrării europene.

Dacă vrem, ca cetățeni europeni, să trăim mai bine, să ne menținem prosperitatea, avem nevoie de o Europă cat mai integrată, care să tindă către Statele Unite ale Europei. Modelul pe care îl avem în vedere este cel al Statelor Unite ale Americii. Toate statele care compun SUA au ajuns, la un moment dat în istoria lor, la ideea de a fi împreună, cu legi federale și legi locale. Un asemenea proiect este perfect aplicabil, în viitor, pe termen de 15-20 de ani, în Europa. Mai multă integrare pentru România însemnă, de exemplu: pensii în România apropiate de cele din Germania, creșterea subvenției pentru agricultură în România la nivelul celei din Franța, adoptarea monedei euro.

Integrarea nu se poate realiza fără ca marile economii ale Uniunii Europene să plătească acest cost. Avem nevoie de români care să spună cu voce tare la Bruxelles că asta e direcția, ăsta e viitorul și să ceară popoarelor Uniunii Europene să accepte proiectul Statelor Unite ale Europei – ca soluție de garantare a prosperității lor, ca soluție de a face față concurenței generate de procesul de globalizare. Vom fi câștigători doar dacă în Europa ne pregătim să fim toți un bloc economic și comercial real.

2. Susținerea celor 3,5 milioane de români plecați la muncă în state din UE

”Uniți in Europa” înseamnă apărarea tuturor românilor de politicieni populiști care își permit, în acțiunile lor, să-i discrimineze pe români. În Marea Britanie, în campania pentru Brexit, politicieni precum Nigel Farage i-au umilit pe români fără ca aceștia să fi avut vreo vină. În Italia, Savini îi amenință pe români cu confiscarea mașinilor și cu interzicerea dreptului la exprimare și de participare la manifestări publice. În Austria, cancelarul Sebastian Kurz a decis peste noapte că Guvernul trebuie să reducă beneficiile copiilor rezidenţilor austrieci care trăiesc într-o ţară în care nivelul de trai este mai scăzut. În Ungaria, Viktor Orbán atacă România, disprețuind în totalitate Constituția statului român și valorile fundamentale ale UE. PMP va lupta împotriva populiștilor demagogi, care cu bună știință luptă împotriva UE, la care noi, românii, am aderat din convingerea că locul nostru este împreună, “Uniți in Europa”!

3. Unirea cu Republica Moldova

“Uniți în Europa” înseamnă toți românii în Uniunea Europeană, iar acest lucru îl putem realiza doar prin unirea celor două state românești. Pentru a atinge acest obiectiv însă avem nevoie de aliați puternici la Bruxelles și în toată Europa. Împreună cu președintele Traian Băsescu, vom reuși să impunem pe agenda Uniunii Europene realizarea acestui obiectiv, la fel cum am reușit să facem din relația cu R. Moldova o prioritate a politicii externe a României. Preşedintele Traian Băsescu va fi primul europarlamentar care a avut cetăţenie basarabeană. Poate genera o foaie de parcurs pentru repornirea discuţiilor privind aderarea Republicii Moldova la UE. Poate veghea de acolo asupra situaţiei din Republica Moldova. Uniți în Europa înseamnă, pentru noi, o Uniune Europeană care să se întindă până la Nistru.

Silvia Galben:

În plus față de temele naționale prezentate, prin candidatura mea vreau să lupt pentru susținerea drepturilor copiilor la educație și a drepturilor copiilor cu dizabilități și a familiilor lor.

La nivel local observăm carențe în privința următoarelor aspecte: lipsa locurilor suficiente în creșele și grădinițele din Bistrița, grupe supraaglomerate, părinți stresați care își plimbă dosarele de înscriere de la o unitate la alta, lipsa siguranței, a condițiilor civilizate din grădinițele și școlile din mediul rural.

Soluții: alocarea resurselor necesare pentru construirea unor noi unități, modernizarea celor existente, prioritizarea acestor investiții, necesitatea acordării importanței cuvenite.

O zona neglijată este cea a drepturilor copiilor cu dizabilități. Din experiența mea că profesor și voluntar în domeniul copiilor cu dizabilități, știu problemele cu care se confruntă acești copii și familiile lor. Printre cele mai stringente sunt următoarele: marginalizarea și stigmatizarea de către societate a acestora, insuficiența resurselor alocate sprijinirii lor, integrării lor, lipsa centrelor de zi și de recuperare.

Pentru creşterea gradului de acces al copiilor cu dizabilităţi la viaţa comunităţii, centrele de zi şi de recuperare cu toate serviciile incluse au o importanţă vitală. Disponibilitatea limitată spre aceste servicii apasă greu pe umerii părinților încercând să găsească soluții pentru servicii complexe: educaţionale, de recuperare şi socializare de care au nevoie copiii lor.

Pentru a evita situaţiile care ar putea determina separarea copilului cu dizabilităţi de familia sa, dar şi agravarea deficienţelor copilului, serviciile de zi ar trebui să fie prezente în toate comunităţile, sub diferite forme: centre de zi, centre de consiliere şi sprijin pentru părinţi, centre de recuperare, centre de terapie ocupaţională, asistenţă şi sprijin şi altele.

Pentru a veni în ajutorul copiilor cu dizabilități consiliile locale şi consiliile judeţene ar trebui să intervină prin asigurarea de asistenţă şi sprijin părinţilor şi prin dezvoltarea de servicii diversificate, accesibile şi de calitate, corespunzătoare nevoilor copilului, în vederea creşterii şi dezvoltării acestuia. Mai mult de atât, sunt în căutare de soluții viabile și aplicabile, după modele ale unor state europene unde lucrurile stau altfel.

2 comentarii

  • Sloganul PMP pentru alegerile europarlamentare ”Uniți în Europa” este cel mai sugestiv dintre toate celelalte alese de alte partide. El face trimitere la Statele Unite ale Europei, susținerea românilor plecați la muncă în străinătate si la unirea cu Republica Moldova. Numai ca in prezent vorbim de Europa regiunilor , iar in acest sens exista Comitetul European al Regiunilor (CoR) care este un organism consultativ al UE, format din 350 de membri si care reprezintă autoritățile regionale și locale din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
    Anul acesta, pe 14-15 martie, 2019, a avut loc la Bucuresti, Al 8-lea Summit european al regiunilor și orașelor prilej cu care a fost adoptata „Declaraţia de la Bucureşti”. liderii regiunilor şi oraşelor din UE au lansat la Bucureşti un apel pentru reconstruirea temelie a Europei. Declarația de la Bucureşti reprezintă contribuţia regiunilor şi oraşelor Europei la pregătirea Agendei strategice 2019-2024.
    De aceea, pentru a fi ”Uniți în Europa” , Romania are nevoie de regionalizare. Si asta pentru ca din cauza centralizarii excesive din Romania, in actualul exercitiu financiar, se inregistreaza serioase intarzieri in absorbtia fondurilor europene. Aceste intarzieri duc la pierderea unor sume importante de bani europeni. Solutia pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene este regionalizarea, care sa duca la descentralizare si cresterea gradului de autonomie locala . Pentru asta este nevoie de vointa politica. Exista două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea Constituției și introducerea „regiunii” drept categorie administrativ teritorială în Romania ceea ce nu există astăzi. A doua cale este mai simpla si se poate face prin lege care sa prevada comasarea mai multor județe, ceea ce nu necesită modificarea Constituției. Aceasta presupune ca din cele 41 de județe actuale sa faci un numar mai redus dupa modelul Poloniei, care a făcut reforma administrativa in1999, prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare judetelor de la noi) in 16 mari voievodate, pentru a corespunde cerintelor europene. Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene, nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. In Romania, nu exista nici un județ care îndeplinește condiția de a avea 800.000 de locuitori. România pierde, din această cauză, enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de guvernul de la București unde lucrurile se misca foarte greu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS