În plină iarnă, 14 familii din comuna Rodna au rămas fără curent. Soluţia Electrica

Holistic

Un grup de 14 case dintre Rodna şi Valea Vinului a rămas în beznă după ce imobilele au fost deconectate de la reţea  Electrica Distribuţie pe motiv că proprietarii nu şi-au încheiat contracte individuale cu un furnizor. Alexandru Varga, unul dintre locatarii caselor din zonă, a declarat pentru Timp Online că oamenii au sperat că nu trebuie să plătească atât de mult pentru branşamente individuale.

„A fost o reţea făcută de oamenii din zonă şi aveam curent de pe organizare de şantier. Au fost probleme cu plata pe organizare de şantier. Omul care avea şantierul nu a mai muncit cu firma. Electrica nu a vrut să preia reţeaua veche, aşa că Primăria Rodna a făcut o investiţie de 700 de metri, cu stâlpi noi, transformator, reţea, făcut ca la carte. Reţeaua aceasta a fost preluată de Electrica Distribuţie în luna septembrie a anului 2017. S-a făcut recepţie, s-a predat. De atunci ne-au tot spus că ne trebuie contracte, nu ştiu ce. Omul a tot stat cu organizarea de şantier, dar acum a făcut cerere de reziliere. Cererea a făcut-o în ianuarie, iar astăzi a venit Electrica şi a decuplat curentul. Şi suntem 13-14 familii rămase fără energie electrică”, a spus Alexandru Varga.

Întrebat de ce nu şi-au făcut oamenii contracte, bărbatul a spus că multe dintre familii sunt foarte sărace şi nu au avut bani de branşamente: „A vorbit domnul primar să schimbe nişte branşamente şi să-i dea drumul, dar Electrica a tot îmbârligat-o. Am tot aşteptat să vină să ne facă contracte. Azi am sunat şi ne-a zis că trebuie la limita de proprietate, contor, vă trebuie ăla, ăla. Ei din septembrie nu au făcut nimic, nu s-au ocupat să-şi rezolve problema, reţeaua fiind a lor deja, iar astăzi ne-au zis că ne dau curent într-o lună după ce ne rezolvăm problemele, că ne-au găsit ei două firme să ne facă lucrările. Eu nu-mi dau seama cum se poate ca din septembrie să nu îţi faci treaba şi să vii acum să spui că nu te interesează. Până acum domnul primar a insistat să nu vină cu cererea de a monta contorul la limita de proprietate pentru că asta înseamnă lucrări cu firme autorizate şi cheltuieli foarte mari. Ultima dată s-a rămas la ideea că eventual schimbă branşamentul de la stâlp până acasă ca să fie sigur că nu se fac şmecherii, să rămână fiecare om cum e firida. Şi acum îmi spun de la Electrica că trebuie să punem la limită de proprietate, iar asta se rezolvă numai într-o lună de zile. O lună să stăm fără curent când lor li s-a predat reţeaua din septembrie? Mi se pare foarte ciudat lucrul acesta. Eu când am vrut să merg să fac contract mi s-a spus să mai stau un pic să vadă cum trebuie făcut”.

Contactat în legătură cu acest subiect, şeful Sucursalei Bistriţa a Electrica Distribuţie, Alexandru Roman, a spus: „Primăria a făcut o lucrare de electrificare în zonă. Ei au fost de mai multă vreme pe un soi de provizorat dintr-o instalaţie a unui cetăţean care şi-a reziliat contractul de furnizare, iar cei de la Electrica Furnizare ne-au cerut deconectarea pe motiv că nu mai este contract. Oamenii îşi puteau face liniştiţi contracte din septembrie. Fiecare are un aviz tehnic de racordare în care e stabilită soluţia de racordare şi fiecare, individual, trebuie să-şi rezolve problema branşamentului şi a contorului. Fără contract nu îi putem alimenta. Nu e mare filosofie. Fiecare trebuie să-şi plătească contorul. La unii, vechiul branşament e mai mult sau mai puţin corespunzător, are de completat protecţiile şi contorul, dar ei, din păcate, nu au mai făcut nimic de o jumătate de an. Unii nu prea plăteau nici la acel cetăţean care avea deschidere de şantier. Din păcate, e neplăcut fiindcă e iarnă, e dificil. Fiecare dintre ei poate fi racordat individual. Cu cât se mişcă mai repede, cu atât mai bine. Trebuie să-şi încheie un contract de furnizare cu un furnizor oarecare, poate fi Electrica Furnizare sau un alt furnizor de pe piaţa liberă. Unii mai aşteaptă probabil o mână de ajutor de la Primărie, însă administraţia locală a făcut tot ce a putut, şi reţeaua, şi postul de transformare de acolo. Mai mult nu poate face administraţia locală fiindcă branşamentele sunt individuale. Puteau să preia pentru o lună contractul acestui cetăţean care şi-a reziliat contractul”.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. citizen

  pai da, sa vina primarul sa le dea curent, cu galeata.
  niste putori, asteapta totul de-a gata.
  daca pâna la alegeri nu-si fac contracte, nu-i nici un bai, o sa voteze cu ala de le da curent degeaba.
  si-apoi ne miram ca tara asta se duce de râpa cu asa cetateni indolenti si nepasatori.

  PS: era un banc care cred ca era totusi real; ajunge un american într-o gospodarie de la noi, la unul la care-i ploua prin acoperis, si-l întreaba de ce nu-si repara casa. La care ala zice: – pai nu pot acuma, nu vezi ce tare ploua?? – pai si de ce nu l-ai reparat pâna acuma ? întreaba americanul…. la care bravul nostru gospodar zice batzos: – pai de ce sa-l repar daca n-a plouat ?!?

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.