Peste 800 de elevi cu risc de părăsire timpurie a școlii. Câți au plecat în străinătate

Holistic

Un număr de 825 de elevi nu aveau situația școlară încheiată la sfârșitul primului semestru, el fiind considerați cu risc de părăsire timpurie a școlii. Este vorba totuși de o mică parte dintre cei 35.931 de elevi de la clasele I până la liceu și profesională, adică 2,2%.

”Nu este un procent mare, dar distribuția pe cicluri de învățământ nu arată bine. În sensul că 85 sunt din ciclul primar, adică 0,6%, 229 din ciclul gimnazial – 2%, 232 din ciclul liceal – 2,5% și 279 din cel profesional, adică 16,5%. Deci acolo este clar că trebuie cu toții să ne canalizăm eforturile și să avem prezență cît mai bună și copiii să învețe o meserie cu atât mai mult cu cât în acest ciclu profesional fiecare copil primește bursa profesională de 200 de lei dacă e la școală”, a spus Camelia Tabără.

Potrivit inspectorului școlar general, mai pot fi recuperați 383 de elevi, fiind de așteptat ca rata de părăsire timpurie a școlii să scadă la 1,2%.

Inspectorul general-adjunct Deak Zoltan a spus, la rândul lui, că 32 de elevi au solicitat apostilă de la ISJ de la începutul anului școlar și până în prezent, ceea ce înseamnă că au dorit să-și echivaleze studiile în străinătate. Însă, potrivit lui Deak, nu toți cei care pleacă fac lucrul acesta fiindcă sunt țări în care nu li se solicită apostila.

Totodată, în primul semestru au venit din străinătate 132 de elevi: 62 din ciclul primar, 54 din ciclul gimnazial, 12 de la liceu, iar 4 elevi și-au echivalat studiile liceale ca să se înscrie la postliceale. În anul calendaristic 2018, s-au întors 157 de elevi.

O parte dintre elevi se înscriu într-o clasă inferioară ca să poată să se adapteze și să poată susține examenele de final de ciclu școlar.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Mircea

  La haosul din tara noastra ,acest dute vino e oarecum firesc.Este o oarecare presiune asupra invatamantului romanesc,dupa ce Abranburica a tot experimentat ,acu si parintii si dascalii sant satui. Mediu de afaceri tinand salariile foarte jos ,sant in situatia de a ramane fara muncitori.Bine ,acu fie vorba intre noi,tot ei au creat aceasta situatie.Probabil in timp se vor aseza lucrurile si tot mai multe famili de romani vor gasi un rost in tara lor,atunci si tineri vor urma scolile romanesti ,carevreau sa cred si sper ca vor fi lipsite de aportul Abramburicai.

  (1)
 2. votant

  Estia ne baga-n Rusia. Viitorul copiilor de la purtator de suzeta si pana la cercetator este doar in afara estului salbatic. Fugiti cat se poate de repede. Anii 50 se repeta pe aceste meleaguri.

  (5)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.