Actualitate

Pesta porcină africană a ajuns în Bistriţa-Năsăud

Pesta porcină africană a ajuns în Bistriţa-Năsăud, la un kilometru distanţă de limita cu judeţul Maramureş la 12 km de județul Cluj.

”Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat în Bistrița-Năsăud la mistreți, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare Agrieș, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu județul Maramureș și 12 km față de județul Cluj”, a anunțat Instituția Prefectului:

”Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București, care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse.

A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, care va fi completat în ședința CLCB convocată pentru astăzi, 18.01.2019.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Totodată, au fost notificate Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”.

Pesta porcină africană evoluează în circa 300 de localităţi din 19 judeţe (în trei județe cazuri doar la mistreți), cu un număr de 1.127 de focare. De la debutul epidemiei și până în 11 ianuarie a.c., la nivel național au fost sacrificaţi 364.237 de porci afectaţi de boală și au fost despăgubiţi 8.535 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.120.910 lei. Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS