Persoane care jucau șah cu piese mari în parc, luate la rost de polițiști locali. Precizările instituției

Holistic

Câteva persoane care au jucat sâmbătă șah cu piese gigant în Parcul Municipal – în locul special marcat în acest sens lângă statuia poetului George Coșbuc – au fost muștruluite de polițiștii locali pe motiv că nu ar avea o aprobare în acest sens de la Primăria Bistrița, în formă scrisă. Situația hilară de-a dreptul a fost semnalalată pe Facebook de consilierul PER Teodor Mârza.

Fotografia postată de Mârza a stârnit multe comentarii, printre cei căruia nu i-a venit să creadă așa ceva fiind și colegul lui Teodor Murza din Consiliul Local, Antal Atilla de la UDMR.

În discuție a intrat și Adrian Solcan, fostul liberal care a trecut la PSD pentru a promova turismul la Șintereag pentru suma de 53.000 de lei

Urmarea  celor petrecute, Poliția Locală a transmis următorul raport:

Consilierul local PER Teodor Mârza a menționat pentru Timp Online că informația dată publicității de Poliția Locală este falsă.

”Cred că m-au confundat. Eram în pantaloni scurți și tricou. Nu e real ce scrie acolo în ceea ce mă privește. Apar etichetat și în poze pe profilul fb. Nu am fost la nuntă, eram în tricou alb și teniși. Nu am avut nicio mașină blocată, nu le-am cerut niciun ajutor polițistilor locali și nici nu am avut acele conversații cu ei. Eu am ajuns la ora 11.50 și până am plecat din parc pe la ora 15 aproximativ nu a fost niciun incident în afară de solicitarea din partea poliției locale, clară și fermă, a autorizației în care să scrie și de jocul de șah”, a spus Mârza.

Și organizatorul Festivalului Bistrița Armonia Jazz, Claudiu Șular, a scris că este ”total neadevărat, raportul prezintă informații false, contrare realității”. ”Sunt relatate cuvinte pe care personal nu le-am spus, situații și fapte care nu au avut loc. Nu am solicitat să apar în pozele nuntașilor, așa cum mulți alți nuntași, trecători și copii au făcut câte poze au vrut, au jucat șah sau pur și simplu s-au jucat cu piesele de șah, nu mi-am revendicat în vreun fel, verbal sau în altă formă de exprimare, evenimentul, am atras doar atenția într-un caz asupra modului vulgar în care fotograful și mirele s-au adresat, în situația în care în preajmă erau și copii. Asta se petrecea imediat după ora 11, a urmat la 11.30 o activitate sportivă (alergare în parc) la care am luat parte, timp în care la tabla de șah s-a continuat activitatea. După discuția cu grupul de nuntași, în jurul orei 12. 30 polițiștii locali au solicitat persoanelor care jucau șah autorizație pentru jocul de șah, iar mie mi s-a solicitat autorizația pentru jocul de șah, pentru întreg evenimentul (aprobat „în Parcul municipal” între orele 10.00-22.00 și nu doar în Foișor cum scrie în raport) și cartea mea de identitate. Domnul Mârza era participant la jocul de șah și nu era nuntaș. Recunosc că am avut, timp de mai multe minute o discuție cu polițiștii locali, o atitudine civică, asupra absurdului acestei situații și a solicitărilor domniilor lor”.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Vest

  Apucaturi de militieni, ar trebui desfintati. Ori isi schimba mentalitatea ori desfintati. In ziua de azi daca chemi politiile trebuie sa te gandesti de 2x, risti sa fi amendat. Decat amendat mai bine te faci ca nu vezi ilegalitatile si golaniile altora. Sa le depisteze ei ca sunt militieni, pardon, politisti.

  (18)
  • Persona non grata

   Și eu cred că problema lor este regele și regina. Mai țineți minte cum Eugen Nicolicea, celebrul Eugen Nicolicea, a cerut de la tribuna Parlamentului ca familia regală să fie declarată în România persona non grata și să fie scoasă din în țară? Păi tot ăștia ne conduc și ne controlează și aici la Bistrița. Ăștia care interzic șahul în școli și în parcuri deoarece ei nu știu juca decât filcăi și popa prostul. De aceea este foarte important ca toată Bistrița să iasă la vot. Numai așa putem scăpa de ei.

   (11)
  • Mircea M.

   Regele e la al treilea mandat si are apucaturi de dictator, iar regina apare pe Facebook cu asfaltarile mai des decat o pitipoanca ajunsa la Mamaia in vacanta.

   (3)
 2. gsch

  Macar sahul e ok. da tenisul de camp sau golful sunt de a dreptul penibile la romani. joci tenis de camp cand tu sti ca tenisul de masa e de tine sau golf cand sti ca cand erai sarantoc jucai golf cu harletul sau coasa in gradina. Natiune de parveniti

  (-8)
 3. Ioan Gura de Aur

  Va rog afrumos nu jigniti militienii…aia erau cu 10 clase fata de ceacanai astia, analfabeti…..aveau scoala, cunosteau legea, nici nu pot fi numiti politisti, sunt boctari..aia de pe vremuri, paza contractuala……Iti sta mintea in loc…

  (11)
 4. șpriȚARUL PETROV

  Propaganda SRI rămasă fără obiectul muncii după condamnarea politică a lui Dragnea și după predarea PSD-ului la Statul Paralel, acum își canalizează ura către bugetari. Muianezii (muianez=formă de viață cu gura plină de MUIEPSD) trebuie tot timpul să urasă pe cineva altfel își ies din formă și sunt inutili CIUMEI NEGRE SRI.

  (15)
  • Liviu Dragnea și complexele Țarului Petrov

   Sunt de acord că Dragnea al tău a fost condamnat politic, pe nedrept. Dacă era condamnat pe drept lua cel puțin 50 de ani pentru cât a furat.

   (-4)
  • john

   spritarule…bagabond mic…pesedist ce esti tu ….
   tot comunist ai ramas…. ….
   Metehnele nu se schimba …tot aceiasi idioti a-ti ramas …apropos…Ai bacu luat?
   Adica daca esti impotriva hotilor si-al talharilor …esti SRi-st sa inteleg ?
   din STATUL PARALEL…asa cum l-o definit stapanu-to Dragnea..?
   Sclav mic …ce esti tu….. atat puteti ..asta dovediti a fi…niste viermi…pusi pe capatuiala….

   (-16)
 5. Iocan

  Păi, cu nivelul de cunostinte a organului local, nu m-ar mira sa fi crezut ca oamenii aia s-au adunat pt vreo manifestatie.

  (3)
 6. O prinsoare pierdută

  Persoanele, în ordinea intrării:
  Cațavencu, M. Dinescu,

  Doru Bușcu, Tipătescu,

  Coana Zoe Trahanache,

  Moderatorul Hristache,
  Dăncilă din Videle,

  Tache Farfuridele,

  Agamemnon Dandanache,

  Jupân Florin Iordache etc.
  Pristanda și-alți gardieni,
  Polițiștii bistrițeni etc. etc.
  Montajul și regia: Radu Afrim

  (-27)
 7. Vlad Negru

  solcan ala e un asa zis mic TRASEIST…..a uitat marile lui valori morale…vai s-amar….ciolanul asta, un plangacios mic a trecut sa vaneze puterea…rusinica

  (9)
 8. emil

  Solcan, gura de haur, marea speranta a tinerilor liberali s-a devedit a fi un tanar fara scrupule, fara valoare si fara principii iar prin declaratiile pe care le face, incercand sa ascunda gunoaiele psd-ului, vrea sa demonstreze ca minciuna are valoare mai mare decat adevarul. Un princiu al PSD-ului. Pacat ca tinerii, unii, fara valoare, aleg minciuna pentru niste functii si ceva banuti in cont.

  (14)
 9. cc

  Văd că lumea judecă politic.
  Faptic, dacă un polițist are un apel de la un cetățean, nuntaş sau jucător de şah, privind un posibil conflict ce e de natură verbală dar riscă să degenereze în violență fizică, e în obligația lui profesională să intervină , investigheze, aplice măsuri sacă e cazul.
  Primă observație, situația ar fi fost rezolvată à l’amiable , dacă făcând probă de bunăvoință şi diligență jucătorii de şah ar fi întrerupt partida momentan ca să permită nuntaşilor cadre cu poze. E o chestiune de bunăvoință primară şi savoir vivre. O partidă de şah se poate relua, o nuntă e un eveniment unic. E important şi tonul discuțiilor , desigur şi modul cum a fost cerută respectiva cerere.
  Desigur nu tot ce e imoral e ilegal, dar la comportament 001 social, când o mireasă îți cere permisiunea să facă o poză într-un loc unde uzual se fac asemenea poze, zâmbeşti şi îi spui cu plăcere, nu faci pe omul cavernelor , pe aici nu se trece. Poți să te joci pe tabletă telefon tablă etc..iar reluarea unei partide nu e o tragedie în termeni de joc…
  Vina în situație aparține celor care legal aveau drepul să fie acolo dar nu au savoir vivre 101.
  Din moment ce a fost doar o interpelare din partea poliției fără consecințe legale, amendă sau utilizare a forței, interpelare cauzată de un apel sau semnalare.. nu e nimic extraordinar care să semene a un abuz.
  În USA un polițist îți cere să circuli, o faci dacă o situație impune.

  (-11)
  • Găinile noastre în curtea voastră.

   Monieur CăCău! Ar trebui să te apuci de politică parce que vorbești mult și vous ne dites rien exact ca un politician.

   (12)
  • cc

   Ce nu e clar?
   Eşti unul din aceia care țin neapărat să se imortalizeze în şlapi ,burta goală la o nuntă ?
   Ţine de bun simț să nu strici bucuria unei familii proaspăt căsătorite oricâte titluri profesionale ai.
   Mai ales că au renunța la drepturile tale pentru exact 15 minute, care oferă posibilitatea unei familii să-şi construiască memorii frumoase pe viață întreagă.
   Savoir -vivre vine din franceză .
   Problema principală nu au fost polițiştii, ci mințile luminate la şah ..care nu voiau să părăsească perimetrul respectiv pentru câteva minute…
   Snobi de-a dreptul.

   (-12)
  • Găinile noastre în curtea voastră

   Monsieur CăCău! Apropo de nuntă, cînd te văd câte ifose îți dai, ți se potrivește perfect expresia: „S-a bășit mireasa!”

   (1)
  • cc

   Cineva a mințit privin derularea evenimentelor.
   Poliția s-a „autosesizat”??
   Sau a fost chemată
   Nuntaşii au legături personale cu polițiştii?
   A întrebat cineva versiunea nuntaşilor şi fotografului? Singurele care lipsesc. Sunt parte din conflict.
   După dnii Mârza şi Şular nu s-a întâmplat nimic…
   Doar nişte cuvinte grele..
   Nu e clar cine juca partida la momentul respectiv.
   Să acuzi instituția Poliției e grav, e în obligația lor sã clarifice ceea ce s-a întâmplat.
   De fapt firul logic al istoriei până în prezent e că toată lumea a fost supercivilizată pace şi soare , s-au trezit şi intervenit 3 polițişti, aşa din senin.

   Care e versiunea nuntaşilor?

   (0)
  • cc

   Şi dacă e adevărul în comunicat?
   Unii cu contacte publice politice îşi dau importanță şi atitudine în fața unor ” bieți” polițişti „plătiți” pe principiul „eu îți cunosc şefii” „îmi cunosc drepturile” ” sunteți nimeni”.
   Era tipică interelaționarea asta cu Poliția pe vremuri, pentru o interpelare legală de către un agent, se manifestau imediat cei cu contacte „suntem oameni, bă uite ce mi-a făcut omul tău”.
   Problema la bază :
   1. Cei în conflict direct. A fost unul ori ba?
   Dl Şular spune că a fost doar aşa un răspuns verbal la celelalte propoziții din partea celor de la nuntă.
   A înjurat sau nu?
   Cine a început conflictul?
   A fost unul?
   A alertat cineva polițiştii?
   Dacă nu s-au autosesizat?
   Au intervenit pe o bază legală?
   Au încercat persoanele interpelate chestionate de polițişti să influențeze decizia agenților( un telefon dat )

   E interesant subiectul.
   Fiecare se scuză şi acuză cealaltă parte dau se delimitează.
   Cei care plătesc oalele sparte( „fabricat rapoarte mincinoase” – hmm) par ar fi cei care au intervenit…pentru ceva care…”nu s-a întâmplat” în opinia celor implicați.
   Vinovații de serviciu?
   Pentru mine personal lucrurile sunt simple.
   Nuntaşii vroiau poze pentru albumul familial, piesele de şah erau în cadru, deranjau cadrul fotografului, acesta s-a plâns la organizatorii-participanții la nuntă, unii au folosit cuvinte şi tonuri necivilizate, schimb verbal. Polițiştii intervin ( fiind prezenți sau chemați) deranjează cetățeni cu „drepturi şi libertăți” în spațiul public.
   Nu polițiştii care au intervenit au creat conflictul ,ci încăpățânarea ,egocentrismul unora care nu sunt capabili să cedeze 1 mm pentru câteva secunde.

   Variantă civilizată.
   Fotograf/Nuntaş-Bună ziua, am dori să facem câteva poze pentru a imortaliza momentul fericit al uneincăsătorii . Puteți vă rog să mutaţi temporar piesele?
   Organizator-jucător- Nici o problemă, iar râzând- vreau şi eu poză cu mireasa.
   Gata.
   Lucrurile s-ar fi oprit acolo.
   Dar nu s-a întâmplat aşa.
   Din vina cui?
   A celor două părți implicate.
   Manque de savoir-vivre,
   Pentru căcău, douā propoziții articulate poți să scrii?

   (1)
 10. Alexandru

  Politia locala este plătită de noi că să producă rapoarte mincinoase. Incredibil! Pentru așa ceva intr-un oraș civilizat dintr-o țară civilizata cel care a semnat acel raport ar trebui imediat demis.

  (10)
 11. roberta

  cica seful lor are 13.000 lei plus norma de hrana care e 1.000 lei si plus nu stiu mai ce sporuri…..Doamne fereste !!!!! ala ce o fi terminat??? Oxford?? ne sunt chiar utili astia? cand nu erau ei cum era??? in ce tzara de rahat traim !!!

  (8)
  • Alin

   Jumatate din angajatii de la stat ar merita dati afara „ieri”. Mie unul mi-ar fi jena sa trandavesc la stat toata ziua ca mai apoi sa dau din gura cat sunt eu de destept (stiu, panaramele astea nu au rusine). Salarii de mi de euro isi dau singuri. Scarba mi-e de majoritatea trantorilor de genu asta.

   (0)
 12. gioni

  cc nu mai compara politistii din America cu gardienii publici de la noi ca esti penibil ! astia sunt paznici de garoafe metamorfozati….ti-e greu sa pricepi ? probabil ca lucrezi in primarie in preajma lor si ti-a scazut considerabil discernamantul.esti contaminat cu idiotenie

  (3)
  • cc

   Sunt la mii de km depărtare şi îmi pare inimaginabil că o şi instituție publică ,oameni în uniformă pot inventa relatări despre un incident şi infracțiuni.
   Toată lumea e nevinovată , nu era nici un conflict…e chiar ciudat de-a binelea că o ínjurătură , poate conduce la cererea desfințării Poliției Locale după o gestiune mediatică a conflictului .
   Că imaginea lor publică e terci acum,se cer demisii sancțiuni chiar desfințare.
   Lumea( din tot spectrul politic ,civil) e de-a dreptul geloasă pe ei, condițiile lor.
   Aştept şi eu cu mult interes versiunea nuntaşilor, ce lipseşte în relatare parte(reală sau inventată) din conflict.
   Şi să nu veniți să-mi spuneți că o înjurătură din postură a unui organizator de festival public , e un fapt normal într-o societate , indiferent de destinatar.
   E descalificant ca şi gest .

   (1)
 13. Gor

  Acel raport al poliției locale este până la urmă un document oficial, nu? Ce sa înțeleg, că rămâne așa, o mare minciună, fără ca cineva să se autosesizeze? Nu mi se pare normal.

  (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.