„Perla neagră a Olandei”, într-o fermă din Uriu. Caii, premiaţi într-un concurs de frumuseţe (VIDEO)

Merigo

Exemplare dintr-o veche rasă de cai din lume pot fi admirate într-o fermă din Bistriţa-Năsăud. Îi aparţin lui Cristian Şerban din Uriu, care a obţinut premii cu doi dintre armăsarii săi la concursul de frumuseţe cabalină de la Baia Mare din acest sfârşit de săptămână. Armăsarul Leon şi Athos, care au patru şi doi ani, au stârnit invidia crescătorilor de cai din nordul ţării care i-au aplaudat la scenă deschisă.

Considerat o adevărată comoară naţională în Olanda, calul din rasa Friziană este supranumit „perla neagră a Olandei”. Este un cal foarte rapid, în Evul Mediu fiind calul preferat al cavalerilor.

Potrivit wikipedia, rasa a apărut încă de pe vremea Imperiului Roman, Iulius Caesar călărind un exemplar. Alte izvoare ale vremii atestă această rasă pe teritoriul tribului germanic al Frizonilor, în partea de N-V a imperiului, unde erau crescuți pentru puterea și grația lor. Regele Ludovic al II-lea al Ungariei și Boemiei a călărit un frizon în Bătălia de la Mohács (1526).

Pe măsura trecerii timpului, rasa frizonă a suferit schimbări, fiind influențată genetic de alte rase din estul Europei, fiind încrucișat și cu caii andaluzi. Pe măsură ce numărul războaielor a diminuat, caii din rasa frizonă nu au mai avut o căutare atât de mare, numărul lor diminuând considerabil. Din fericire, caii frizoni au fost salvați de olandezi care i-au folosit în cursele de trap pe distanța de 325 de metri, în secolele XVIII-XIX fiind denumiți Harttraber.

Rasa frizonă a fost înregistrată oficial în 1879 însă în anul 1913 mai existau doar 2 armăsari de rasă pură în nordul Țărilor de Jos. Olandezii au conștientizat riscul dispariției acestei rase magnifice și au luat măsuri de urgență pentru reproducerea conștientizată și reconstituirea rasei. Încă din secolul XX toate exemplarele frizon au fost înscrise în Dratchtenben a Het Friesh Paarden Stambook pentru a ține o evidență a acestor mamifere superbe. Caii frizoni excelează în școala înaltă de dresaj, fiind folosiți mai ales la spectacole/parade datorită aspectului lor impunător.

Aspectului său impresionant a făcut ca această rasă cabalină (la fel ca și calul andaluz) să apară în multe filme precum Ladyhawke, Masca lui Zorro, Interviu cu un vampir, Simț și sensibilitate, Emma, 300, Eragon sau Arthur.

Iată cum îşi prezintă Cristian Şerban caii frizieni cu care se mândreşte.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău
Jidvei

Google Ads

Comentarii

 1. john

  respect Domnule Serban
  poate urcati candva pe saua lui si pe dl „mester de burg” al Bistritei sa putem scapa de minunile care nu oboseste sa le serveasca zilnic celor din jur

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.