Patru administratori de firme, acuzaţi că s-au sustras de la plata către stat a 4,2 milioane de lei

Holistic

Patru administratori de firme au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru evaziune fiscală, complicitate la evaziune sau spălare de bani, ei fiind acuzaţi că au emis sau înregistrat facturi fictive ca să se sustragă de la plata dărilor către stat. Prejudiciul calculat de anchetatori se ridică, numai în aceste patru cazuri, la 4,2 milioane de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, prim-procuror adjunct Angela Sîngeorzan, aceste fapte datează din perioada 2009-2012.

Grigore Gherman, administrator al unor societăţi comerciale, este acuzat că a înregistrat în contabilitatea acestora un număr de 132 de facturi fictive şi a pus la dispoziţia altei persoane şase facturi fiscale fictive cauzând un prejudiciu de 3.842.676 lei. El a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

Pentru complicitate la evaziune fiscală au fost trimişi în judecată alţi doi administratori de firme: Călin Mureşan, pentru că a emis 50 de facturi fiscale fictive care au fost înregistrate contabil de o altă societate comercială fiind cauzat un prejudiciu de 101. 182 de lei, iar Lucreţia Iedean Carmen Cucolaş pentru emiterea a mai multor facturi fiscale fictive care au fost înregistrate contabil de o altă societate comercială, fiind cauzat un prejudiciu de 111.646 lei.

Tiberiu Chiriac a fost la rândul lui trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală, dar şi pentru spălare de bani şi însuşirea creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia. El este acuzat că, în calitate de administrator de firmă, a pus la dispoziţia altui patron 59 de facturi fiscale fictive, după care şi-a însuşit sume de bani, o parte cu origine ascunsă, cauzând un prejudiciu de 199.666,68 de lei.

Cei patru vor apărea în faţa judecătorilor unde îşi vor apăra cauzele.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.