Pasionații de roboți din toată țara, în tabără la Beclean: ”E ca un sport de echipă. Jucăm toți ca să câștigăm”

Holistic

(FOTO) Elevi pasionați de robotică din toată țara și profesorii lor – în total 150 – participă zilele acesta la prima serie din Summer Camp Esentza, o tabără specializată în care învață să proiecteze și să construiască roboți, dar și să comunice mai bine și să atragă lumea spre pasiunea lor.

Gabriela Ivan – marketing manager la Asociația Nație prin Educație: ”Ne bucurăm să fim aici împreună cu aproximativ 150 de elevi de liceu și profesori din toată țara. Suntem găzduiți de echipele Esentza Robotics și Esentza Revolution, coordonate de domnul profesor și director Cristian Nicula de la Colegiul Național Petru Rareș. Avem pregătite pentru copii activități tehnice în zona de construcție roboți, proiectarea 3D, însă avem și activități nontehnice cu traineri pe motivație, ateliere de teatru. Deci îmbinăm mai multe abilități pe care copiii deja le au și aici vor să le aprofundeze și să facă ceva frumos cu vacanța. Ziua de luni a debutat cu meciuri amicale, le era dor copiilor să se joace cu roboții fără miză, au continuat marți seara. E vorba aici și despre prietenie, despre cât de frumos lucrează echipele din toată România împreună și chiar ne bucurăm foarte mult să petrecem această săptămână cu o serie de elevi, iar săptămâna viitoare cu altă serie”.

Cristian Nicula – director CNPR Beclean: ”Este mai mult decât o tabără, este o întâlnire a creatorilor de roboți. Ne bucurăm că putem găzdui un asemenea eveniment. Iată că este a doua ediție a taberei și credem că vor mai exista și altele. Noi, la CNPR, avem trei echipe, inclusiv una de juniori pentru elevii de gimnaziu. Cu siguranță că vor fi și altele, deoarece copiii și părinții sunt foarte interesați de robotică. Școala le poate oferi cadrul în care să se pregătească, desigur cu anumite eforturi financiare din partea noastră, a sponsorilor. Tot ce facem este extracurricular, așa că nu putem include finanțarea în bugetul școlii. Avem satisfacția că atât elevi de la CNPR Beclean, cât și de la alte echipe din țară vor să continue pe partea de automatizări-calculatoare, iar ceea ce este îmbucurător e faptul că, de anul acesta, unele facultăți de profil asigură admiterea fără examen dacă dovedești că ai luat premii la nivel național”.

Mircea Măierean – elev la CNPR Beclean este șeful arbitrilor din  tabără: ”Eu mă ocup cu partea de școr și de afișaj a meciurilor. Fac parte din echipă de trei ani și îmi place foarte tare acest concurs pentru că putem pune în practică ce învățăm la școală, toate noțiunile teoretice. Dacă la ore neglijăm forța de frecare, aici vedem că are un impact foarte mare asupra robotului nostru. Îmi place foarte la acest concurs comunitatea pe care a creat-o. Sunt foarte mulți elevi în țară care sunt pasionați de robotică și astfel putem socializa cu ei. E frumos să vezi că sunt și alți copii în țară care au aceleași pasiuni ca și tine și poți face schimb de experiență cu ei”.

Raluca Rusu – elevă la CNPR Beclean – ambasador al concursului: ”Ediția acestea este puțin mai grea fiindcă au venit mai multe echipe și efortul organizatoric e ceva mai mare, dar am reușit să facem lucrurile bine. Avem cursuri de construcție robot, de programare, de modelare 3D și pe partea de nontehnic fiindcă acest concurs promovează și vorbitul în public, comunicarea, colaborarea între echipe. Avem și cursuri care se bazează pe vorbire motivațională, pe teatru. Toate acestea pentru că elevii sunt pasionați de mai multe domenii și vrem să le oferim posibilitatea să crească în acele domenii. Eu am fost numit ambasador al concursului First Tech Challenge România odată ce am fost finalist Dean’s List. Titlul acesta l-am primit la competiția globală din America, acolo am fost Student Ambasador tocmai pentru că noi eram prima față pe care o vedeau la competiție. Când aveam o vizită a unui sponsor sau VIP, ne întâlneam cu el, îi făceam un tur al concursului, iar prin asta, cumva, promovam echipa, concursul din România, dar și ce a însemnat pentru mine. Noi ne bucurăm foarte mult că Nație prin Educație a adus în România concursul First Tech Challenge. Robotica ne atrage pentru că e ca și un joc, un sport de echipă. Acesta, e de fapt, unul din motto-urile pe care le are. Suntem o echipă de elevi care lucrează împreună ca să ajungem la un rezultat final. E ca la fotbal. Jucăm toți, împreună, și încercăm să câștigăm. Nu cred că ar trebui să ne temem că roboții vor lua locul oamenilor. E posibilă automatizarea, sunt posibile foarte multe, apar tehnologii noi, dar roboții nu vor putea niciodată să ne ia umanitatea”.

Semifinaliste – BoogeyBots, Ro2D2, IClass, GearManiacs, Delta Force, Hype, finaliste – Danube Robotics, Art Robotix, CSH, câștigătoare – SnakeTech, Robotx HD și RobotY.

Marți, la deschhiderea oficială a acestei serii de tabără a participat și primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan:

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. R2D2

    Are SRI-ul un robot cam nereușit, mătăhălos, rânjește ironic scâșnind din dinți, e foarte leneș și mare amator de excursii exotice și imobile; răspunde la indicativul de klaus werner.

    (3)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.