O pârtie nesătulă într-un oraş flămând

Holistic

E inundată cel puţin o stradă din Bistriţa la fiecare ploaie pentru că administraţia acestui oraş nu a vrut pur şi simplu să facă un sistem de canalizare adecvat pentru zona respectivă, deşi proiectul i-a fost pus în braţe de cei de la apă-canalizare, potrivit unor informaţii sigure pe care le avem.

Locuitorii străzii Mihai Viteazul şi-au văzut curţile inundate de nu ştiu câte ori vara aceasta. Munca şi agoniseala lor de o viaţă a plutit în apă murdară, ieşită din canalizare. Evident că nu s-a schimbat nimic după tot necazul prin care au fost nevoiţi să treacă. Va mai veni o ploaie, apa va intra iar în case şi curţi. Edilii vor fi probabil din nou altundeva şi nu le va păsa.

Cartierul Slătiniţa nu are apă curentă nici acum în anul 2018, la trei decenii de la Revoluţie, oameni buni. Se cară apă cu cisternele într-o localitate componentă a Bistriţei unde stau cetăţeni care plătesc taxe de orăşeni, pe când bieţii oameni trăiesc precum tot în Evul Mediu.

Noi, cei care trăim în zona cu utilităţi, avem în schimb parte de un veşnic ambuteiaj, că ţi-e şi groază să mai ieşi din casă. Parcă e tot timpul ora când merge sau iese lumea de la serviciu. Dacă, ferească Dumnezeu, te nimereşti pe Bulevardul Republicii şi ai în spate o ambulanţă, te transformi în criminal. Omul din salvare poate muri pentru că efectiv nu ai cum să-i faci loc decât urcându-te pe trotuare, dacă nu-s şi alea ocupate cu maşini, sau intrând pe spaţiul verde. Pur şi simplu acesta este singurul drum pe care se înghesuie toţi, singurul care apare şi pe GPS dacă vrei să traversezi Bistriţa spre Moldova sau invers. Nu au fost în stare să facă altul în 30 de ani. Nu s-a găsit nicio variantă alternativă, nicio soluţie.

Dacă oraşul acesta nu avea primari, înţelegeam, dar a avut. De prea puţine ori primarii Bistriţei au fost în opoziţie. Mereu au fost la putere, dar niciodată nu au avut curajul şi devotamentul celor din marile oraşe ale României care s-au modernizat mult în ultimii ani. Ai noştri nu s-au zbătut pentru lucruri folositoare şi utile, s-au mulţumit să aştepte să li se dea. Numai că aceasta nu este o reţetă de succes.

Dovadă că oraşe mai mici cu primari mai îndrăzneţi, care au bătut pe la uşi cu putere, care au scris proiecte nu doar cu echipa de „succes” din primărie, ci şi cu alţii, mai creativi, s-au dezvoltat, au crescut, au depăşit stadiul de târg.

Noi tot acolo am rămas şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns, în loc să ne sărbătorim oraşul în ziua în care acesta s-a născut, amănâm cu o lună că aşa a vrut cineva şi, în loc să ne uităm înainte, să facem ceva nou şi modern, tot înapoi privim, nostalgici, la târgurile de altădată care nu mai au cum să aibă nici culoarea, nici parfumul de atunci. Pentru că lumea a evoluat şi s-a schimbat, aşteptările noastre sunt cu totul altele. Nu mai avem chef de poveşti lălăite timp de o lună, vrem ceva scurt, interesant, captivant, demn de ţinut minte.

Iar dacă tot am ajuns la vrutul unora şi la alinierea noastră a tuturor să le facem mofturile, trebuie să spun că sunt revoltată să aflu că iar sunt îngropaţi o grămadă de bani în pârtia de trei zile din Wonderland. Acest deal care e populat câte un week-end pe an sper să fie piatra de moară care să-i tragă la fund pe cei care merită deplin să plătească pentru banii pe care i-au îngropat fără folos în el. Gândită prost, executată şi mai prost, administrată extrem de prost, pârtia aceasta a înghiţit milioane ca un balaur nesătul şi nu a produs nimic: n-a atras niciun turist, nu a pus Bistriţa decât pe harta penibilului, cot la cot cu struţii şi epopeea veveriţelor, ambele fenomene ridicole, dar măcar mai puţin costisitoare.

Dacă va mai fi transformat şi centrul istoric într-o imensă aglomerare de piatră care va crăpa an de an şi va avea nevoie de zeci de înlocuiri de dale, faceri şi refaceri, atunci chiar că aceşti edili au reuşit să-şi bată joc de acest oraş pe măsura indolenţei oamenilor care au mai rămas în el.

Vă reamintesc faptul că majoritatea cetăţenilor au stat acasă în ziua scrutinului, aşa că actualii conducători ai oraşului au fost aleşi de o mică parte dintre cei 30% care au fost la vot, adică de ai lor, cei care au primit recompense în funcţii, contracte şi naiba ştie în mai ce.

Pe ceilalţi 70% vă sfătuiesc să faceţi la fel şi peste doi ani, să nu vă implicaţi în viaţa cetăţii, să nu mergeţi la vot şi să nu candidaţi niciunul. Lăsaţi-i pe cei de azi să îngroape în continuare banii voştri într-un deal. Aşteptaţi cisterna să vă aducă apă de băut, înghesuiţi-vă pe aceeaşi străduţă îngustă sperând ca unul cu volan pe dreapta să nimerească să treacă prin jalonul numit sens, felicitaţi-i zi de zi pentru ce fac, pentru cum vă cheltuie banii fără rost în timp ce tot ce ar avea rost e amânat la nesfârşit şi uitat.

Nu cumva să vă amintiţi că îi plătiţi pe fiecare cu peste 10.000 de lei lunar chiar voi, cei care vă achitaţi taxele şi impozitele la stat, ca să vă slujească şi nu ca să-i slujiţi şi să le faceţi toate mofturile. Staţi acasă şi uitaţi-vă cum se scurg milioanele pe Dealul Cocoşului şi mizeria prin curţile voastre şi nu uitaţi să fiţi mândri că sunteţi români.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Adina

  Faceti domnilor politicieni si directori de institutii bugetare o plimbare pe strazile din Bistrita, pe jos, nu din masina, si vedeti cate scurgeri de canal sunt pline pana la gratar cu nisip, ba mai mult, am vazut cateva acoperite cu bitum! Oare chiar nu verifica nimeni lucrarile de asfaltare? Cine se face responsabil de canalele umplute cu mizerii? Nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla la o ploaie mai mare…

  (0)
  • Dumitru Cruceru

   Cum să umble pe jos, vreți să uite domnu’ Crețu, măiestria condusului? Omu’ trebuie să „bage” cât mai mulți km.cu masina plătită din banii bistritenilor că după ce-i va expira mandatul ‘a trebui să cheltuie dintr-a lui.
   Și se mai și teme că pe pavajele făcute de el pe trotuare, știe că-ți poți rupe gâtul sau piciorul.

   (0)
 2. bistrita oras mediocru

  Incompetenta politrucilor si a sefilor cu cravata la gat se vede peste tot. Pute a incompetenta peste toata Bistrita din cauza celor care au salarii nesimtite iar munca lor se vede peste tot. Drumuri cu gropi, asfalt cu denivelari, strazi de pamant, strazi fara iluminat public si lista de exemple poate continua…. incompetenta si cumetrii in functiile publice cu niste berbeci care nu stiu nimic decat sa-si mareasca salarul.

  (0)
  • Membru PMP parțial acoolizat

   Dacă pleci din Bistrița o să crească IQ-ul garantat !

   (0)
 3. Zorro

  Pot sa dau like la articol? Eu am participat la fiecare scrutin organizat! Culmea.. toate au participare sub 50%… astea locale de 30 si ceva%… se pare ca sunt cu mult mai multe persoane pe listele de vot decat exista fizic… eu asa explic fenomenul. Persoanele inexistente ca votanti(aprox 30%) alaturi de cei care sunt indolenti si alaturi de care aleg sa protesteze prin neprezentare probabil ca reprezinta in Bistrita aproape 70%.
  Indolentii sunt plecati si nu voteaza… tot undeva la 30%(nu vor sa fie vazuti pentru ca numai ei stiu cum stau pe acolo pe unde sunt…), raman sub 10% cei care aleg sa protesteze prin neparticipare la vot!!!! Sistrmul e piramidal, organizat de sus in jos… sunt curios sa faca presedintele CCR… al nostru…ca e aici si stie cel mai bine, o astfel de analiza!!!
  Dar daca el face o analiza corecta si pertinenta cu informatiile care le are, sare Romania in aer… eu pot sa zic orice ca e lipsit de relevanta chiar daca este ffff aproape de adevarul absolut!

  (0)
 4. Balan Marius -ecologist PV

  Felicitari CRISTIANA SABAU ! Ati spus totul in aceste randuri. Numai sa se deschida si orizontul ingust . Speranta o tot asteptam .

  (0)
 5. Membru PMP parțial acoolizat

  Pârtia asta e mană cerească pentru pârțarii ciumei negre SRI-DNA și pentru propaganda statului paralel.

  (0)
 6. bistritean

  Esti probabil vreun spermatozoid uscat de-a lui Basescu, in nici un caz membru PMP. Eia nu pomenesc de ciuma neagra, numai de ciuma rosie. Ai fost ciumat deja la randul tau, trepadusule partial acoolizat.

  (0)
 7. Cicero

  Un articol bun care reflecta starea de spirit a multor bistriteni .Acesta este adevărul . Iar un proverb spune „Adevarul supăra pe omul ……..

  (0)
 8. Aliii

  Bai fratilor, de ce tot dati vina pe Cretu, pe Dragnea, pe Basescu. Ca aia nu au facut, ca aia au furat, ca ailalta nu stu ce a facut. Aloooo, ce tot aveti cu ei? Nu ei sunt vinovati. Atentie mare! NU EI SUNT DE VINA pt toate nenorocirile din tara asta. NOI suntem vinovati fratilor. Noi si numai noi. De ce? Pt ca noi le permitem. Noi discutam numai intre noi. Ne cacam pe noi cand ne intalnim cu ei, in loc sa-i tragem la raspundere in fata. Asa ca… ciocu’mic. Pana cand nu ne trezim ei o sa faca tot ce vor. Hai paa

  (0)
  • Rabinul

   In sfarsit un comentariu care merita toata lauda! Asa este! Asta este marele adevăr si atunci cand o sa creasca numarul celor care isi recunosc greselile nu doar sa arate cu degetul o sa mai existe o sansa pentru acest popor!

   (0)
 9. Suntem mândri că suntem turci

  Noi suntem doar turci, noi suntem doar turci,
  Noi suntem deștepți ca niște curci.

  (0)
 10. bondarul™

  Nu stiu daca se mai poate spune ceva dupa lecturarea acestui articol. Este o radiografie perfecta a Bistritei.
  In legatura cu alegerile si mersul la vot, din pacate nici partidele nu ne ofera sansa de a alege alti candidati. Aduceti va aminte de ofertele electorale de dinaintea alegerilor la primarie. O seama de candidati pregatiti pe genunchi cu cateva luni inainte, candidati care pana atunci bistritenii nici nu stiau ca exista, etc. A iesit candidatul celor care poate sunt putini raportat la populatia orasului, dar care constiinciosi, raspund la chemarea partidului. Unii au protestat prin neprezentare.
  Asta e, cu asta ne am ales, trebuie inca doia ani sa ne ducem crucea.

  (0)
 11. pentru Tanase alina, simona si alti aplaudaci

  Tanase Alina , Simona nu aveti nimic de laudat?
  Hai ca puteti, sau ati iesit din tura , vi s a terminat programul.

  (0)
 12. Calistrat Hogas

  STIU DE CE!
  pentru clasa politica e formata din PROSTI!!!!!!!!!!!
  PROSTII IS SI CEI CE VOTEAZA PROSTII!!!!
  Ce poate face mai bine un prost……decat PROSTII!
  Adevarul e ca si prostii platesc!
  DECI….
  SUNTEM O TARA DE PROSTI!

  (0)
 13. citizen

  draga doamna Cristiana, decât sa va fi pierdut timpul ca sa scrieti un articol pe care n-o sa aiba nicunul dintre destinatari rabdarea ca sa-l citeasca pâna la final (pe unii oricum nu-i duce intelectul) era mai simplu sa le fi transmis o urare pe întelesul lor, neaosa, asa cum se transmite în cercurile lor de parveniti limitati intelectual: „mereti ma, în pi$da mamii voastre care v-o facut!”

  (0)
 14. Cetatean!'

  Citesc tarziu in noapte acest articol si imi da insomnii . Este radiografia unor lucruri atat de adevarate care ma cutremura si ma indeamna sa zic „BISTRITENI SA NE UNIM SI SA FACEM CEVA PENTRU ACEST ORAS” .

  (0)
 15. Ovidiu Florean

  A avut primari Bistrita , unul si unul , tot cate 2 la leu . Uitati-va ce primari are Oradea , Clujul sau Alba Iulia , oameni cu viziune , cu mult bun gust , corecti , cinstiti , deschisi la minte . Ai nostri , vai de mama lor . Orasul arata jalnic , e plin de gropi , de gunoaie , de boscheti , iarba , praf , aglomeratie , fara parcari , blocat , pietonalul e obosit si plin de chistoace , cersetori peste tot , dezastru .

  (0)
 16. Tanase Alina

  Daca actualii reprezentanti ai orasului nu sunt reprezentativi pentru ca au fost alesi cu un numar mic de voturi atunci opozitia a fost si mai putin votata..dovedind ca acesta este un argument gol.. Iar liberalii pe nicaieri
  Cat despre articol si partie, intradevar avem nevoie de implicarea tutueor cetatenilor si de participare la vot!!!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.