Actualitate

Parohia Sfântul Ilie Bistriţa, ”trăsnită” de ISU cu o amendă uriaşă. Cine urmează

Biserica „Sfântul Ilie” din Bistriţa a fost amendată cu 50.000 de lei de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. Întrucât parohia a plătit amenda în 48 de ore, la bugetul statului a intrat suma de 10.000 de lei, a declarat pentru Timp Online, col. Dan Gheorghiţă, adjunctul şefului ISU Bistriţa-Năsăud şi totodată şeful structurii de inspecţie-prevenire.

„În conformitate cu Legea 307 privind apărarea împotriva incendiilor, modificată anul trecut, pentru punerea în funcţiune a unui obiectiv fără autorizaţie de securitate la incendiu, sancţiunea este de la 20.000 de lei la 50.000 de lei. Amenda aplicată Parohiei Sfântul Ilie a fost de 50.000 de lei, dar a fost plătită suma de 10.000 de lei în 48 de ore, aşa cum permite legea. Amenda a fost dată acum două săptămâni. Anul acesta a mai fost dată o sancţiune şi la o altă biserică, nu era ortodoxă, iar anul trecut am amendat chiar şi o mănăstire, însă cu o sumă mai mică, aşa era cuantumul amenzilor atunci”, a spus col. Dan Gheorghiţă, adjunctul şefului ISU Bistriţa-Năsăud.

preot constantin milesanÎntrebat care a fost reacţia preotului paroh Constantin Mileșan, col. Gheorghiţă a răspuns: „Când aplici legea nu e bine, când nu o aplici, iar nu e bine. Eu nu interpretez din punct de vedere personal problematica, ci din punctul de vedere al respectării prevederilor legale”.

În perioada următoare, ISU Bistriţa-Năsăud va continua activităţile de control şi unde e nevoie va aplica legea.

Întrebat ce îi sfătuieşte pe preoţii care au bisericile în construcţie, col. Dan Gheorghiţă a răspuns: „Eu nu îi pot sfătui nimic, eu le spun ce scrie legea, şi anume că punerea în funcţiune fără autorizaţie de securitate la incendiu se sancţionează cu amenzile pe care le-am menţionat. Nicio biserică aflată în construcţie nu are autorizaţie. Începând de anul trecut, din septembrie, punerea în funcţiune fără autorizaţie se sancţionează. Până acum nu era această prevedere. Cu excepţia bisericilor construite înainte de 1997, toate sunt în această situaţie fiindcă prevederea clară privind avizarea/autorizarea bisericilor apare din 1998. În anul respectiv apare primul act normativ în care se menţionează că lăcaşurile de cult, bisericile, se supun procesului dea vizare/autorizare. Cele edificate înainte de 1998 nu se supun avizării/autorizării, adică ele funcţionează în forma în care sunt, preoţii sunt obligaţi după lege să facă o identificare, evaluare şi implementare a riscurilor de incendiu, dar ele funcţionează fără autorizaţie. Autorizarea intervine în momentul în care fac lucrări de modernizare a bisericii. Abia atunci se aduce proiectul la standardele actuale din punctul de vedere al securităţii la incendiu”.

Col. Dan Gheorghiţă a participat la o şedinţă cu preoţii la Protopopiatul Bistriţa în care aceştia l-au întrebat ce să facă în condiţiile în care majoritatea bisericilor sunt de ani întregi tot la stadiul de şantier.

„M-au întrebat şi preoţii ce să facă, iar eu le-am spun ce prevede legea, nu ce vor dânşii să audă. Biserica Sfântul Ilie am amendat-o fiindcă a fost planificată în acţiunile noastre de control. În perioada următoare, vom trece pe la fiecare fiindcă legea trebuie respectată de către toţi. Cu oamenii pe care îi am în structura de Inspecţie şi prevenire nu voi putea acoperi tot judeţul, fiindcă mai avem şi alte obiective, şcoli, etc. Se va face o prioritizare. Nu avem timpul fizic şi numărul de personal ca să putem acoperi în totalitate numărul de şcoli şi de biserici din judeţ. Semnalul a fost foarte clar şi eu aşa îl transmit mai departe: ce spune legea trebuie să respectăm. Eu le spun oamenilor ce spune legea nu ce doresc ei să asculte”, a declarat col. Dan Gheorghiţă pentru Timp Online.

12 comentarii

  • Va rog sa mergeti la toate bisericele si sa le dati amenda pentru ca au bani acum. Au fost din casa in casa sa stranga pomana si contributia pentru biserica peste ce primeste de la primarie.

  • Lucrurile sunt mult mai serioase si necesita lamuriri fundamentale. Legea 307 prevede ca acolo unde se aduna peste 50 de persoane ,sa se ceara autorizatie pt spatiul respectiv.Asta era acuzatia si pt acel club Colectiv ,de la care pornesc majoritatea discutiilor.Dar ,in cazul Bisericilor,situatia este diferita si legea ar trebui regandita.Bisericile sunt cladiri monumentale ,care nu pot fi edificate intr-un an sau doi ,ca un club.Marile catedrale Apusene s-au ridicat in sute de ani:Domul din Koln,Domul din Milano s-au ridicat in peste 400 de ani,La cadedrala faimoasa Sagrada Familia din Barcelona se lucreaza de sute de ani! Catedrala Ortodoxa de pe Odobescu s-a edificat intre 1926 pana in 1938,iar pictarea intregului locas s-a terminat in anul1990.Ce ar insemna sa fie amendati in fiecare an?!!! Bisericile noastre au fost proiectate cu un demisol ,unde sa se poata desfasura seviciile religioase ,pana la finalizarea completa a lucrarilor.Aici ar trebui sa fie regandita Legea ,pt a se da posibilitatea ca Biserica sa-si poata desfasura viata cultica,dar sa se asigure si siguranta contra incendiilor. Pe care slujitorii Bisericilor le accepta cu tot interesul.Rolul parlamentarilor este sa preia aceste situatii,devenite paradoxale si sa le armonizeze in spiritul legii.Ca ,de dat amenzi e usor.Dar banii pe care ne acuzati ca-i adunam cu crucea ,numai noi stim cum ii amninistram pt atatea probleme ce le impune viata Bisericii.E mai usor sa stai pe marginea santului si sa-i acuzi pe cei ce sapa santul ca nu prea respecta igiena.

    • Facem pariu ka kasa parohiala corespunde cerintelor ISU?
      Cum dracu fac popi ca au case parohiale pe pamant dat moka de la primarie?
      dar ce ei au doua perechi de…… koarne?

  • Dar Biserica Evanghelica are aceasta autorizatie? Nu de alta, dar are un istoric cu focul…
    Sau Locasele de Adunare, ca si cel de pe Trandafirilor? Sper ca nu se cauta numai la bisericile ortodoxe…

    • Nu știu cum sunt ușile laterale ale Bisericii Evanghelice, dar cea principală se deschide spre interior. Porțile ce se deschid spre exterior nu pot fi blocate tot atât de eficient ca cele ce se deschid în interior. Au fost vremuri când oameni găseau salvarea în interiorul bisericii, acum se caută doar înafara ei.

  • Am trecut de etapa legilor multe, proaste și neaplicabile, se începe cu finalul. Se aplică, poate se vor îmbunătății și să sperăm că vor sintetiza și vor fi mai puține. Atunci va putea dispare remarca tâmpă a specialistului care întrebat cum e bine , va spune un articol sau lege nu ”ce spune legea trebuie să respectăm”.

  • Dle Victor,Chiar daca sunteti greco-catolic,nu cred ca e crestineste sa te bucuri de necazul altuia.Cat priveste statul sub cerul liber al gr-cat din Bistrita,cred ca ati folosit o figura de stil.Aveti 2. Biserici frumoase,numai acelea de le-ati umple!

  • Dvs aveti un mare OF,Biserica de la Coroana! Noi oamenii de rand nu putem soune decat ceea ce ne-au lasat vrednicii inaintasi latini:DURA LEX ,SED LEX! Va fac destainuirea ca eu am fost printre cei ce am votat ,DIN CONSTIINTA CURATA. construirea celor 2 biserici greco-catolice,intelegand ca este cel mai cinstit act de reparatie pt aceasta Biserica si pt rolul ce l-a jucat in istoria noastra.E cazul sa punem punct unei uri intretinute de comunisti si sa aratam ca suntem frati CU ADEVARAT,NU DECLARATIV!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS