Parcările publice, plătite numai de unii. Deştepţii se descurcă

Holistic

Ca tot bistriţeanul conştiincios, ca să nu zic prost, m-am dus repede la primărie să plătesc abonament anual pentru folosirea parcărilor publice cu plată. M-am felicitat când am văzut, pe la sfârşit de ianuarie, după trecerea perioadei de graţie, maşini blocate de Poliţia Locală. Să alerg după tichete nu mi se pare o idee bună, mă mai grăbesc şi uit de SMS, deci am făcut bine, mi-am zis. Azi însă, ideea de a vira 500 de lei în conturile unei administraţii care nu-şi face treaba nu mi se pare la fel de bună. Vă spun şi de ce.

Azi am încercat să parchez în Mihai Eminescu, în zona special amenajată şi cu taxă. În urmă cu vreo lună, era goală toată parcarea la o oră similară. Acum, nu puteai arunca un ac. Erau inclusiv maşini care le blocau pe cele parcate. Dintre toate, niciuna nu avea abţibild pe parbriz sau tichet la vedere, dar poate oamenii au trimis SMS, mi-am zis. Nu am nicio dovadă că nu au făcut-o. E posibil, pe de altă parte, să nu fi plătit niciunul parcarea. S-au prins că nu mai verifică nimeni dacă s-a plătit sau nu şi au ales să fie „deştepţi”, nu proşti ca noi, restul.

Ca una care citesc săptămânal rapoartele de activitate ale Poliţiei Locale, pot să vă spun că, de prin februarie, văd aceeaşi frază repetată: „din 1 ianuarie 2018, total autovehicule blocate: 17, s-au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare totală de 520 lei și 9 cu avertisment scris, s-au încasat 17 taxe de deblocare, în valoare totală de 850 lei”. Ultimul raport e pentru perioada 1-9 martie 2018 şi exact aceeaşi informaţie este postată. Aşadar, de atunci nu s-a mai întâmplat nimic, deduc eu citind documentul de la Serviciul Circulaţie. Poliţia Locală Bistriţa nu a mai blocat roţi, iar unii s-au prins (sau au ştiut) şi au revenit la „bunele” practici dinainte: parchează fiecare unde are chef şi stă acolo o zi întreagă. Nişte proşti care au plătit abonamente fac din nou ture prin oraş să iasă din parcare vreun deştept care nu a plătit. Vi se pare corect? Mie nu.

Ca să verific totuşi informaţia l-am întrebat pe viceprimarul Cristian Niculae, care a avut ideea introducerii parcărilor cu plată, ce părere are despre situaţia aceasta. Dânsul a cerut miercuri un raport Poliţiei Locale din care reiese altceva decât din cel publicat pe site-ul Primăriei Bistriţa şi anume că s-au dat 153 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 59 cu avertisment şi 94 cu amendă, în total de 6840 de lei, şi că au fost 127 de maşini blocate pentru care s-au încasat din taxe de blocare de 6530 de lei. Viceprimarul a cerut explicaţii şi legate de raportul dat publicităţii. Îl „greşise” cineva, mai precis, îl fuşărise. M-a asigurat că va fi publicat în timp util raportul corect.

Aşadar, raportul publicat pe site (pe care l-am salvat ca să nu mă trezesc în situaţia că nu mai recunoaşte nimeni că aşa e cum am scris eu mai sus) e unul mincinos. Tabloul ce mi-a fost dat să-l văd azi, parcări foarte pline de dimineaţă, urmat de acţiunea în forţă a poliţiştilor locali după ce i-am semnalat situaţia domnului viceprimar (care nu are în subordine această structură, ea fiind subordonată direct primarului), îmi arată că am dreptate. De fapt, Poliţia Locală a lăsat-o mai moale cu parcările. Ca să nu mai zic de faptul că mulţi şoferi se plâng că există o „listă” cu numere de maşini pe care poliţiştii o consultă înainte să dea amenda. Printre ele, ale colegilor, ale şefilor. Nici asta nu e corect, mai ales că salariul unui poliţist local e mult mai mare ca al multora dintre truditorii acestui oraş. Pe ei cine naiba îi verifică dacă sunt sau nu corecţi?

Am ştiut câţi bani s-au adunat în cele câteva zile în care s-a schiat, dar nu ni se spune câţi bani plătesc şoferii pentru parcările publice şi ce se face cu ei. Deocamdată, nu am văzut nicio parcare nouă, subterană, supraterană, cum o fi. Auzim de ani întregi o poveste fără sfârşit cu un teren de pe strada Bistricioarei. Ba îl cumpărăm, ba nu îl cumpărăm, ba azi, ba mâine. Cert este că nu se ajunge la niciun rezultat. În aceste condiţii, nu văd de ce nu se găsesc alte soluţii pentru parcări supraterane. Chiar nu mai există terenuri şi clădiri în oraşul ăsta şi oameni dispuşi să le vândă? Dacă nu vor, poate merită cumva constrânşi.

Am văzut că Primăria Oradea a impus nişte impozite foarte mari pentru cei care nu-şi reabilitează clădirile din zona centrală. Noi de ce nu facem la fel cu cei care ţin terenuri în paragină în oraş? De ce nu îi cerem celui care are terenul de lângă Trezorerie ori să-l amenajeze adecvat pentru un teren intravilan, ori să-i luăm nişte impozite de să nu le poată plăti pentru ca, în final, să-l executăm silit şi să ne amenajăm oraşul cum dorim? Soluţii sunt, dar nu vrea nimeni să le caute şi să le găsească.

E mult mai comod să se asigure funcţionarii din Primăria Bistriţa că poliţiştii locali ştiu ce număr are maşina lor şi să nu le dea amendă chiar dacă nu au plătit nicio taxă, niciun abonament şi blochează un loc de parcare 8 ore pe zi.  Restul să se descurce. Repet întrebarea anterioară: pe poliţiştii locali îi verifică cineva dacă sunt corecţi cu toată lumea? A fost vreun caz de angajat demis pentru favoritisme de-astea în dauna cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite? A primit careva vreo sancţiune, a luat vreunul premiu pentru că l-a amendat pe şeful lui sau un alt mare şef din Primărie care nu a plătit taxă de parcare? Vreau şi eu să ştiu ca să nu mă simt în continuare doar o proastă ce plăteşte, în timp ce oraşul e plin de deştepţi care au numărul maşinii pe o listă din buzunarul poliţistului local.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Rabinul

  Aveti dreptate d-na Sabau doar ca la Oradea primarul aplica legea si nu-l intereseaza alegerile pentru ca stie ca oradenii il vor alege in continuare pentru cat a facut in acel oras! Pe cand la noi nimeni nu vrea sa supere pe nimeni ca acel ”nimeni” poate fi ”cineva” in acest oras! Pe de alta parte politia locala in afara de faptul ca incaseaza salarii babane nu face nimic altceva! Nici nu amendeaza e nimeni pentru parcarile din zona centrala nici in cele de resedinta unde noi fraierii platim locul de parcare ca smecherii sa parcheze iar daca ii chemi ba nu vin ba nu gasesc adresa ba nu pot aplica amenzile ca zice el politistul local ca ar fi bine sa aplanam conflictul! SI asa de cand lumea legea este pentru prosti pentru ca smecherii se vor descurca intodeauna!

  (0)
 2. lordjeddy

  unii e VIP-uri, daca nu ar exista nici editoriale de genyl asta ma fi si mai nestiutori si multe alte lucruri ar fi ascunse sub pres….in Ardeal, poate mai mult aici in judetul asta exista preoti, politisti, consilieri, politicieni, si alte asa zise VIP-uri …ca vezi doamne ala lucreaza acolo, ala acolo, si hai sa-l bagam in fata sau pe usa din dos sa nu ne vada nimeni sa ii rezolvam inaintea plebei! Niciodata nu o sa fie corectitudine pana nu se respecta LEGILe caasa bune sau rele cum sunt….vrem Germania dar noi suntem la nivelul PAPUA GUINEE

  (0)
 3. Zorro

  Fusareala pe 5000 lei??? Bravo noua ca platim!!!
  Repet ce am mai zis, acesti angajati ai nostri se cred muuult peste noi cei care-i platim si se si comporta in consecinta!!!
  Ei fac regului pentru cei care le platesc salariile, nu pentru ei. Ei sunt sefii nostri!!! Dumnezeii nostri!
  Ei au birouri la nr 1, portari in uniforma carora trebuie sa le dai raportul numai daca te uiti inspre cladire! Secretare ca nu raspund la telefon decat dupa zeci de minute de insistenta… etc!!!
  Si culmea!!!! Pe multi dintre astia, nu i-a votat nici dracu!!! Nu ca daca ti-a aparut numele pe niste liste care au avut 3 voturi ai dreptul sa te conporti asa!!!
  Dar, asta e forma actuala de administrare!
  Doar cantecul dacic ne mai spune cum ar trebui sa facem:

  “Taicămeu in primărie
  Avea dreptul ca să intre
  Cu căcula in cap, obicei de pe moşie
  De la moşi şi strămoţi mei păstrat.
  Cu căciulile pă frunte
  Stăm de viacuri, ca un munte
  În curbura arcului Carpat
  Asta e căciula mea
  Şi o port cum se purta,
  Că-i obicei din daci lăsat.

  Uni zic sa-mi iau căciula, jos din cap, Spunănd adesea ca nu-s civilizat,
  Poate vor so ţâu în mână, să mă aplec…”

  (0)
  • Lll

   Zorro!! Tu tot timpul ai plătit, ai făcut, nu încalci nici măcar o regula! Așa om cinstit ….. Te felicit…
   Nu ai vrea sa conduci tu aceasta țara? Cu oameni prosti ?? Observ ca tu ești cel mai deștept.
   O zi buna !!

   (0)
 4. Adriana horvat

  Eu din cate am observat si mai devreme politia locala isi facea treaba pe dornei , probabil sunt ceva rautati din partea unora ce au fost amendati…dar toata lumea indiferent ce masina are si greseste, e amendat.Ca sa dau un exemplu, zilele trecute o masina undeva peste 30.000 de euro era amendata de politisti chiar daca domnul respectiv era ajuns deja la ea, deci nu exista nici un privilegiu pt nimeni, indiferent ce masina conduce sau cine este!!

  (0)
 5. I. Alexa

  Terenul de langa sediul Trezoreriei a apartinut sotilor Angela si Pavel Beches si se invecina cu Biblioteca Oraseneasca. Acolo exista o casa mare si o gradina admirabil ingrijita. Prin anii 1980-1985 casa sotilor Beches a intrat in Programul de demolare a lui Ceausescu, dansii primind un apartament in oras. Anii au trecut si ei au intrat in Vesnicie, lasand terenul unor nepoti din Brasov care nu stiu daca l-au revindecat juridic dupa 1990. Unul din proiecte era constructia unui bloc-turn (hotel), asemenea celui de la intrarea in Bdul Decebal. Alt proiect era o parcare pentru slujbasii din zona. Primaria municipiului cred ca nu poate face nimic acolo pana cand se reglementeaza statutul juridic al terenului. Cunosc aceasta situatie intrucat am lucrat multi ani la Biblioteca.

  (0)
 6. Daniel Coman

  Dovada de jurnalism exemplar. Total de acord!
  Totusi, incercati bicicleta. Bistrita se poate face de la intrare la iesire in 30 de minute. Daca nu locuiti in Unirea sau Viisoare naveta cu bicicleta este pe departea cea mai rationala (ieftina, sanatoasa, rapida). In orice anotimp.
  In felul acesta construim masa critica de a cere piste daneze, care sa fie nu doar o chestie de divertisment ci de naveta sigura.

  (0)
  • Stimate domn, nu e vorba despre faptul că nu putem merge pe jos sau cu bicicleta, ci despre faptul că plătim, dar nu primim nimic în schimb. V-ar plăcea să plătiţi la magazin mâncarea şi când să plecaţi cu ea acasă să constaţi că e punga goală? Nu cred.
   Eu pun în discuţie principii, dar le ilustrez cu întâmplări reale. Nu despre mine personal e vorba în acest text, ci despre toţi şoferii care au plătit, la fel ca şi mine, şi sunt obligaţi să asiste la dezmăţul celor care nu au plătit.

   (0)
  • Daniel Coman

   Nu cred ca ati citit atent. Am apreciat analiza dumeavoastra, la fel si principiile. Cazul semnalat de dvs este revoltator si ati dat dovada de civism exemplar. Va apreciez enorm.
   Generalizati excesiv, insa, atunci cand afirmati ca nu primim nimic in schimb. Primim cu totii in schimb bunuri publice, de la ordine publica la drumuri asa cum sunt ele. Doar ca le primim selectiv, discretionar si adesea de proasta calitate.
   Indemnul meu la folosirea bicicletei se referea la altceva: dependenta de automobil chiar atunci cand sunt alegeri mai rationale. Exemplul personal in folosirea mijloacelor de transport alternative ar pune presiune pe autoritati sa faca piste adevarate, nu proiecte de vanitate.

   (0)
 7. BMW din 2005 cu 1 mil km adus de la germania

  Boss nu înțeleg de ce vă agitați! Orașul e plin de trotuare. Eu parchează numai pe trotuare shi mă doare-n patină.

  (0)
 8. Cetățeanul țepuit

  Stăpânul învață sluga hoață. Vorba asta e pur românească.
  Mai întâi Primăria, cu ai săi funcționari leneși sau incompetenți (cum altfel, dacă nu iau măsuri de sancționare) – închide ochii.
  Apoi, eu, ca un bun contribuabil – prin formație -educație – mă trezesc fraier, că am plătit 480 lei și nu numai că nu am unde parca (asta era un risc asumat) dar că locul pe care aș fi putut parca este ocupat abuziv, îndrăzneț, sfidător, de „descurăreți„, șmecheri„ românași, care-ți rând în nas .
  Ce le spunem copiilor ?
  Cum îi educăm ?
  Cum îi bine ?
  Ei văd că-i bine când de fapt e rău !
  ASA SĂ FIE DOMNULE VICE ?
  Faceți ceva, să se audă de dv.și ca vice primar, nu numai ca prim secretar municipal la partid !

  (0)
 9. SOLUTIE PENTRU HOTI!!!

  Evit parcarea centrala si inainte si dupa …marea taxare!!!!
  Daca vei cupara un bon…in alb…pentru 30 minute …mergi la un copiator color si faci sute….
  Folosesti in spatele parbrizului copiile facute si completate cu ..ora…ziua…etc
  pastrezi originalul…
  pe care-l completezi oricand sa arati daca se prinde vreunul!!!!
  In rest …totul e placere!
  Pentru unii…
  repet…NOI SEARA NU MANCAM!!!!

  (0)
 10. Vasile

  Pe str. Dornei parchează multi pe interzis su nu pe locurile cu plata. Daca nici lângă Primărie politia locală nu-si face treaba, ce pretenții să ai în rest? Dar să se plângă de salarii „mici” știu!

  (0)
 11. Bistrita oras mediocru

  In orasul asta mediocru nu mai merita sa platesti o taxa sau un impozit. De ce? Pentru ca orasul a fost si continua sa fie mediocru. Strazile orasului sunt mizerabile la cum arata, cu gropi si cu denivelari, cu capace de canal lasate. Este un capac pus invers de ani de zile cum intri pe pod langa palatul de justitie. Golanii astia care ne conduc cheltuie banii publici aiurea.

  (0)
  • radu

   de aceea va fi fi un oras mediocru!!! pentru ca exista astfel de gandire!!! si atunci hai sa nu mai facem nimic! sa ajungem ca in evul mediu!!!Ani de zile nu s-a platit mai nimc, si sunt multe altele care desi ar trebui facute, cetatenii nu le fac si nici nu sunt amendati pentru asta!!! vrem doar sa ni le faca altii!!! gandire de balta !!! de aia vom fi vesnic niste mediocrii!!! in orase locuiesc oameni !!!!! oameni???? unii nu inteleg nici macar sa mature in fata casei!!! asa….de bun simt si din simt civic, darmite sa respecte vreo regula!!!!toti vrem sa vina nu stiu cine sa ne faca nu stiu ce si noi in continuare sa ne batem joc!!! pai de unde civilizatie daca gandim asa?

   (0)
  • #Sufrageria lui Oprea

   Încă un analfabet funcțional care se crede ființă superioară, o arde intelectual și aristocrat dar stă într-un apartament mizer și are o mașină uzată din Germania.

   (0)
 12. Mento San

  Dar de groapa de pe str. Rodnei, în zona autogării, la intersecția cu str. Someșului, ce părere aveți? Dăinuie de cel puțin 2 ani, nu 3… Trebuie să intri pe contrasens dacă nu vrei să îți rupi mașina în doua acolo… Acest oraș n-a mai avut parte de străzi asfaltate din bordură în bordură de dinainte de 1989. Excepția ar fi traseul DN17, care a fost asfaltat de CNADNR, nicidecum de bravii noștri conducători…

  (0)
  • dan

   Ba da. Imparatul Traian a fost asfaltat perfect. Apoi s-au spart niste tevi, pe urma si-au adus aminte ca ar trebui schimbate tevile bune cu chinezarii din plastic, nici aia de la gaze nu au fost mai prejos si au spart asfaltul ala bun. Nu mai spun ca aia care au bagat tevile de apa au distrus trotuarele intr-um mod inacceptabil chiar si la Vermes (satul care ne-a napastuit cu injinieru’ schior)
   Strazile din jurul Coroanei au fost asfaltate in ultimele doua campanii electorale. Foarte prost, ca deh, lucru ca la PSD nu ca la sasi.

   (0)
 13. cc

  Am scris succint despre subiect la un moment dat, dar țin să menționez că personal pe plan principial la nota articolului găsesc că
  1) să impui printr-un mecanism abuziv ca și gândire…confiscarea constrângerea unor proprietari privați care dețin terenuri doar pentru satisfacerea nevoilor altor privați care dețin automobile..îmi pare nu doar ilegal dar și imoral.
  Mâine vom declara bicicliștii cei cu nevoi urgente, poimâine cei care au spații pentru aircar-ule personale. Etc.
  2) O problemă personală rămâne o problemă personală…
  Afirmația- Nu am găsit spațiu de parcare în locația x la momentul y…într-un context – eu plătesc alții nu- e de natură să ridice un semn de întrebare legitim trăiesc o injustiție.
  dar în alt context – eu plătesc și alții au plătit dar au sosit înaintea mea- îmi pare că există o lege destul de universală și echitabilă… primul sosit primul servit…

  E dificil de a face distincția între cineva care a plătit prin SMS și altcineva care nu a plătit, dar există un sistem simplu universal de către cei care se ocupă cu controlul
  Un mic semn discret cu creta de culoarea corespunzătoare pe ziua respectivă, pe cauciucuri.
  Ca și angajat al primăriei poți să tragi o linie la ora(considerând roata un cadran de la ceas clasic) la care treci și verifici legalitatea parcării și achitării….la a doua trecere să-ți dai seama dacă timpul regulamentar de parcare a fost depășit și există o problemă.
  Mașinile care au semnul de cretă le revezi etc cele în infracțiune le amendezi dacă ești asermentat de primărie(acționezi în virtutea unei reglementări municipale..nu e nevoie să fii polițist să ai acces la toate datele privitoare la vehicul proprietar) e suficient să știi că locul respectiv e plătit ori ba.În general spațiile de parcare se pot identificat cu coduri permanente de tip simplu A00 până la Z99 AR acoperi nevoile Bistriței pentur parcările publice.
  Creta se spală șterge ușor.
  Desigur la sfârșit de lună dacă un loc de parcare să spunem A001 a fost ocupat în permanență , verificările sună ok, dar încasările sunt zero există o problemă acolo…de aceea e bine ca informația să fie transparentă referitoare la revenituri.
  Sunt aplicații pe telefon etc.
  Cum de nu sunt parcări private la atâta cerere?

  (0)
 14. Adinu

  Aceeasi treaba si in parcarea din piata Decebal,politia si politia locala vine bea cafeaua la chioscurile din piata,se urca in masini si pleaca.
  Sunt busuri parcate in acelasi loc de 3 ani fara numar de inmatriculare si nu se iau masuri.
  Am intrebat politistii locali in repetate randuri de ce nu se iau masuri si de 3 ori am primit acelasi raspuns „le-am facut poza”.

  (0)
  • cocomero

   Busurile alea din piata decebal de langa valutisti si camatari sunt furate. Cum sa stea niste busuri in parcarea aceea atatia ani fara nr de inmatriculare. Dar interesant este ca vin politistii de toate mamele inclusiv jandarmii beau cafeaua sau trec pe acolo si NU VAD ILEGALITATILE CAMATARILOR SI VALUTISTILOR. Politistii si jandarmii au ochelari de cal, nu-si merita salarul.

   (0)
 15. Gigi

  Am fost amendat pentru că am parcat pe trotuarul din fata sri-ului. Acolo zilnic parcata un autovehicul cu numar B… a sri ului. Mă întreb ei au voie să parchez si cetatenii Nu?

  (0)
 16. Adevarul

  Exista liste cu toti angajatii primariei, consiliului local, prefecturii, PSD-ului samd. Au chiar grupuri pe whatsapp in care intreaba inainte sa amendeze pe cineva. Si politia rutiera face la fel.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.