Parada modei cu binecuvântare! Preotesele, cu haine şi poşete de firmă la întâlnirea cu ÎPS Andrei

Holistic
Soţiile preoţilor din tot judeţul au venit, sâmbătă, la Hotel Metropolis, la întâlnirea cu Înalt Preasfinţitul Mitropolit Andrei, îmbrăcate în ţinute chic. Mai ales cele tinere au etalat coafuri sofisticate, haine şi poşete scumpe cu care au defilat pe holurile hotelului de cinci stele. Până s-a terminat întâlnirea, preoţii au aşteptat pe hol. (GALERIE FOTO)

A trecut vremea în care preotesele purtau haine cernite, fuste lungi, podoabe puţine înspre deloc şi capul acoperit tot timpul. A venit epoca în care etalează paltoane colorate, genţi de firmă, platforme, maşini scumpe, şaluri cât mai colorate, blănuri, cercei mari şi strălucitori ca să ştie toată lumea când intră doamna preoteasă în biserică şi, dacă se poate, să nu-şi mai ia ochii de la ea câtă vreme preotul intră şi iese din altar.

Sâmbătă, când Înalt Preasfinţitul Mitropolit Andrei le-a chemat pe preotese la o întâlnire în care să discute cu ele despre rolul femeii în viaţa preotului, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa – unde a avut loc un Te-Deum – şi apoi la Hotel Metropolis unde s-a ţinut întâlnirea propriu-zisă s-a putut vedea o adevărată paradă a modei. Doar preotesele mai în vârstă au venit îmbrăcate în negru, cel mult cu pălării pe cap. Celelalte au etalat freze făcute chiar în această dimineaţă pe la saloanele de profil, buclele sau părul netezit cu placa pentru a fi în ton cu blănurile şi zorzoanele purtate.

Chiar dacă în Biserică femeilor li se interzice să intre în pantaloni, unele neveste de preoţi au venit la întâlnirea cu Înaltul taman în blugi fiind totodată şi şoferiţe ale propriilor maşini, toate cu numere pioase. Deşi Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” se află la doar câteva sute de metri de Hotel Metropolis, unele doamne preotese nu au străbătut distanţa pe jos, ci au urcat în maşinile marca Mini Cooper sau Peugeot şi au străbătut toată distanţa în câteva secunde ca să fie primele în sală şi să ocupe locurile din faţă. În ciuda fustelor scurte, deasupra genunchilor, au stat evlavioase şi au făcut cruci peste cruci, în timp ce afară, pe holuri, preoţii plimbau copiii în braţe sau stăteau la taclale unii cu alţii despre Catedrala Mântuirii Neamului care i-a cam lăsat, anul acesta, cu puşculiţele goale.

Despre acest subiect, părintele protopop al Năsăudului, Ioan Dâmbu a spus: „Preotesele au venit îngrijite. Nu fac parada modei, nu sunt arbitrul modei în comunităţile din care fac parte. Au venit îngrijite aşa cum face orice om civilizat. Acum 20 de ani, acum 30 de ani chipul preotesei, cel din afară, era altul. Preoteasa era casnică, lucra la munca câmpului, creştea copiii pe braţe, astăzi nu ştiu dacă face afaceri, poate sunt şi cazuri de genul acesta, dar nu care să ne pună pe jar. Sunt derapaje şi acestea, avem şi în lumea noastră derapaje cum există în toate compartimentele vieţii. Eu cred că preoţii le mai spun preoteselor să fie decente fiindcă lumea se uită la familia preotului ca la un model”.

La iniţiativa protopopului Bistriţa, Alexandru Vidican, discuţiile preoteselor cu ÎPS Andrei Andreicuţ s-au desfăşurat cu uşile închise. La final, era programat un bufet suedez.

Potrivit Radio Renaşterea, care nu a „beneficiat” de regimul „uşi închise”,  la conferinţă au participat peste 200 de preotese din parohiile protopopiatelor Bistriţa, Beclean şi Năsăud. „În deschidere doamna preoteasă Gabriela Sermeşan, profesoară de limba română la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, a prezentat un referat despre Rolul preotesei în viaţa şi misiunea preotului. Au urmat mai apoi discuţii şi dezbateri pe marginea acestei teme, în care s-a punctat misiunea şi responsabilitatea doamnelor preotese în comunităţile în care preoţii îşi desfăşoară activitatea. S-a discutat şi despre problemele şi greutăţile cu care se confruntă familiile preoţilor în parohii şi în special doamnele preotese.  La finalul întâlnirii ÎPS Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a concluzionat arătând că familia preotului nu reprezintă doar un reper de viaţă creştină şi de comuniune pentru celelalte familii din parohie, ci şi un mediu de stabilitate de care depinde întreaga misiune a preotului”, scrie Radio Renaşterea.

Mai multe fotografii cu preotese vedeţi aici.

preotese 2 preotese 3 preotese 4 preotese 5 preotese 6 preotese 7 preotese 8 preotese 9

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. marius

  -un peugeot 406 din ~2000
  -o poşetă ˝louis vuitton˝ din muşama (costă vreo 20 de lei, se găseşte la orice magazin chinezesc)
  şi o coafură ˝Jane Fonda˝ aşa cum ştiu coafezele din Bistriţa să facă…

  :)))))))))))))))))))))))))))))

  (0)
 2. pedeleul

  Era de bun simt sa se intalneasca la o cantina a saracilor…nu la un hotel de 5 stele…scuze,am uitat ,biserica ortodoxa nu le are pe astea cu cantinele saracilor…

  (0)
 3. ioana

  Dar (…)sau fostele nu au participat? Desi toate sunt la fel ,maritate doar pt. bani si un trai mai usor in ce priveste DOAMNE DOAMNE babele cu prescurile iar ele cu PrajitULELE comentariu editat

  (1)
 4. E o idiotenie articolul vostru!!!!Credinta nu sta in fuste lungi sau haine cernite asa cum scrieti…e penibil..orice femeie e datoare ei si societatii in care traieste sa evolueze sa fie frumoasa..nu pot sa cred ce mentalitate aveti!!!!!!

  (0)
  • leo

   taci din gura ca si tu esti preoteasa, sau pref…teasa! Nu le mai lua apararea, nu iti este rusine, nimeni nu a spus sa nu fie inbracata decent, dar pana la opulenta lor este cale lunga. Popi de azi is instare sa il vanda ei pe Iisus numai sa le iasa bani, pentru bani nu au nici mama nici tata.

   (0)
  • vasilica

   Pentru Maria Topan, ia mai taci din gura ca si tu esti preoteasa, sau pref…teasa! Nu le mai lua apararea, nu iti este rusine, nimeni nu a spus sa nu fie inbracata decent, dar pana la opulenta lor este cale lunga. Popi de azi sunt instare sa il vanda ei pe Iisus numai sa le iasa bani, pentru bani nu au nici mama nici tata.

   (0)
 5. doamna Cristiana?

  nu generalizaţi……şi soţia mea este acolo…..şi nu are nici o haină de firmă şi vreo poşetă ce costă mii de euro…..i-am cumpărat eu o poşetă de ziua ei cu 35 de lei din Bistriţa….să nu mi-o confundaţi cu fosta preoteasă Doris….a mea mă susţine şi
  este alături de mine….şi la bine şi la greu….şi iubeşte smerenia…..nu ii place fala…..

  (0)
 6. enorias

  Exista si preotese care-si intretin sotii ca doar nu toti preotii sunt in parohii de gradul I. Sunt printre ele economiste, medici sau profesori care din salariile lor le platesc sotilor „cotele” catre protopopiate si mitopolii. De acestea ce zic mai ” marii bisericilor” care se ‘infrupta” din acesti bani ca sa poata construi „Catedrala rusinii” in saracia din Romania?

  (0)
  • ioana

   Ne cred prosti?La cati bani aduna la Boboteza…..Posetele sunt de prost gust fake-uri de la chinezi ca doar nu da popa 1000 de euro pe un LVuitton,investeste banii in apartamente si terenuri departe de parohie sau isi face banca.
   La capitolul imbracaminte sa fim seriosi ,nu vad una imbracata de Doamne ajuta .

   (0)
 7. Ioana

  Hahahaha. Un articol penibil al unei ziariste care nu face diferenta intre o haina normala si una de firma. Doamnele sunt imbracate normal, cu haine potrivite pt varsta lor si masini vechi de 15 ani. Nimic adevarat in ce a-ti scris. Cata rautate

  (0)
  • Chiar sunt vechi de 15 ani? Atât se plăteşte leasing la un Mini Cooper zis şi NUS? „Conform Regulamentului BNR nr 24/ 2011 perioada maximă pentru contractarea unui credit auto sau leasing pentru persoane fizice se reduce la 5 ani”.
   Încă ceva: aş prefera ca, după întâlnirea „duhovnicească” de azi, preoţii şi preotesele să scrie comentarii pe care şi le semnează cu numele lor. Dacă nici măcar atât nu se poate, măcar nu mai pozaţi în săraci şi smeriţi. Bine a zis cine v-a zis de cantina săracilor. Era un bun prilej să vă întâlniţi acolo ca să vedeţi lumea cu alţi ochi.

   (0)
  • ioana

   Cristina sunt absolventi de teologia care lucreaza ani de zile pe tir in strainatate …..sa adune euro multi…..ca nu devii preot asa usor,sa fim seriosi!

   (0)
  • eu

   draga mea,
   articolul tau,denota o usoara invidie sau o frustrare din tinerete???
   erau d-ne normal imbracate nu cum prezinti tu.
   te rog sa observi munca acestor femei,in comunitatea in care traiesc .
   sti cat timp se face pana la primul oras din cel mai indepartat catun?si ce conditii de trai sunt?
   munca lor este in zadar daca tu…ziarist …consacrat prezinti situati denaturate

   (0)
  • Câteva observaţii:
   1) între subiect şi predicat nu se pune vâirgulă
   2) evident că normal, cu blănuri roşii, albastre, şaluri colorate, doar nu era să poarte deux-pieces alb-negru la întâlnirea cu mitropolitul
   3) unele preotese nici măcar nu stau în parohii, ştiţi bine. Se duc doar din când în când să le vadă enoriaşii ţinutele noi.
   4) ultima parte nu am înţeles-o. Sper că nu era o bucată dintr-o predică să ratez sensul

   (0)
  • eu

   bravo..Cristiana..ratingul l-ai atins chiar si daca comentariul tau a fost negativ
   si ..apropo conditiile de creditare nu le-ai studiat corect ..poate creditul este de nevoi personale..si atunci durata variaza si te rog intra pe auto vit sa vezi cat costa o masina din 2000..
   si in ziua de azi preotesele-au un serviciu poate de multe ori mai bine platit ca sotii lor
   -nu comentez de dragul de a comenta dar in urma cu 3 luni v-am furnizat un subiect si toti din presa locala ati refuzat sa-l tratati
   asta cum se numeste?-lipsa de profesionalism
   multumesc

   (0)
  • Delaţiuni neasumate găsesc la fiecare colţ de stradă. Nu ştiu despre ce subiect este vorba, dovadă că fie nu m-aţi convins, fie aţi trimis o anonimă. Era cumva despre preoţii care, deşi pensionaţi, refuză să-şi părăsească parohiile sau despre copiii preoţilor care fac „misionarism” până se pensionează tata ca să dea concurs, cică?

   (0)
 8. Parere

  am zis eu odata….doamna Cristiana eraţi o foarte bună preoteasă….l-aţi fi ajutat mult pe soţul dumneavoastră….mai ales în misiunea socială şi filantropică…..păcat…păcat…..că nu v-aţi măritat cu un preot…..era un câştig mare pentru Biserică şi comunitate……

  (0)
 9. MARIUS

  Mai Cristina ce iti mai place sa iesi in evidenta , cu acest articol sigur iesi in evidenta ! Te sfatuiesc sa faci un articol si cu colectele de alimente si bani care se fac in biserica pentru azile si spitale … la noi in judet bineinteles !!!!

  (0)
 10. ECOLOGISTUL

  Preotese de Preotese. De le vede Simona Gherghe le si salta la Acces Direct,pe sticla,alaturi de Catanga, Pepe, Dragusanu.

  (0)
 11. Marcela Moldovan - o preoteasa

  Trăim într-o societate în care ipocrizia şi nesimţirea sunt ridicate la rang de cinste. Doamnă Cristiana Sabău, citindu-vă articolul nu pot decât să vă compătimesc. Nu este decât un alt articol în genul celor pe care obişnuiti să le scrieţi şi cu care dezinformaţi şi mânjiţi cu noroi o mulţime de persoane care nu au nici o legătură cu ceea ce aţi scris, chiar dacă au statut de preoţi sau preotese. Cu certitudine că există derapaje, dar nu putem generaliza. Hristos ne învaţă să nu judecăm căci vom fi judecaţi. Sunteţi departe de adevăr şi nu cunoaşteti situaţiile grele cu care se confruntă multe familii de preoţi. Bunul simţ şi smerenia îi împiedică însă să se lamenteze şi să se tânguiască. Nu am nici o problemă în a-mi semna comentariul la fel cu şi dumneavoastră ar trebui să nu aveţi nici o problemă în a menţiona nominal în articolul dumneavoastă persoanele care purtau blănuri, bijuterii, poşete de firmă sau alte accesorii. Personal vă pot sta la dispoziţie pentru a vă oferi un contraexemplu la ceea ce aţi scris în articolul dumneavoastră. Încercaţi să faceţi diferenţa şi să valorificaţi în articolele dumneavoastră şi exemplele de bune practici care există dar nu se trâmbiţează. Debarasaţi-vă de această plagă din media românească prin care se urmăreşte doar senzaţionalul negativ şi care are un atât de profund accent distructiv.
  In incheiere vreau să vă mai spun doar două lucruri: locaţia unde a avut loc întâlnirea a fost impusă nu aleasă; în ceea ce priveşte întâlnirea de la cantina săracilor pentru a vedea lumea cu alţi ochi, eu vă propun o întâlnire într-o parohie săracă, de categoria a III-a sau chiar a II-a pentru a vedea şi dumneavoastră lumea cu alti ochi.
  Să vă dea Dumnezeu înţelepciune şi nouă tuturor!

  (0)
  • 1) De ce mă compătimiţi fiindcă nu am trecut pe la coafor la ora 7 ca să-mi fac bucle pentru reuniunea preoteselor? Mă scuzaţi.
   2) Preoţia nu e o meserie, ci o vocaţie. Femeile care se mărită cu preţi probabil că ştiu asta. Cine nu are chemare pentru ea să facă alte meserii care nu presupun atât de multă „tânguire”.
   3) De care adevăr sunt departe? De al dumneavoastră sau de cel care se vede în fotografii?
   4) Din moment ce scriu articole „în genul” celor pe care, ziceţi dvs., obişnuiesc să le scriu în care „dezinformez şi mânjesc” cu noroi de ce să-mi oferiţi un contraexemplu? Ca să mint şi să dezinformez în continuare?
   Apreciez, oricum, că v-aţi semnat spre deosebire de mulţi preoţi şi preotese care scriu sub anonimat, deşi ei ştiu foarte bine că şi eu ştiu cine sunt.

   (0)
  • Dana

   D-na Cristiana,nu vreau sa denigrez meseria d-voastra,dar va intreb asa prieteneste:”Cum va imbracati la evenimente,sau cand mergeti la serviciu?”
   Cred ca decent,nu?Eu nu am participat la acest eveniment,dar daca mergeam si eu ma aranjam si ma imbracam frumos, ca doar nu imi puneam o caciula in cap….
   De ce nu scrieti ce salarii mici au preotii din Parohiile rurale si in multe cazuri,preotesele isi mai iau un serviciu ca sa aiba un trai decent sa intretina familia.

   (0)
 12. ioan pop

  articol scris este pe linia emisiunilor Acces direct, Happy Hour, mireasa pentru fiul meu, nora pentru mama, te pui cu blondele, un show pacatos, etc. etc.. Titlu articolului senzational, iar continutul acestuia gol. de ce nu`l luati ca exemplu de ziarist pe catalin stefanescu de la garantat 100%? aaa, stai, ala nu are pitiponci invitati, nici stiri senzationale, deci puncte de raiting spropiate de 0. deci, nu se trece, e slab.
  de ce ne indobitociti?

  (0)
  • De ce sunteţi ipocriţi? Scriem articole culturale cu nemiluita. Am luat interviuri peste interviuri de la personalităţi de renume internaţional. Le-aţi citit cumva sau accesaţi doar materiale de tipul celui de mai sus? Eu ştiu răspunsul, dar nu mă obosesc să vi-l mai dau. Gradul de ipocrizie în ţara asta depăşeşte plus infinitul.

   (0)
 13. dan

  Eu ca simplu muritor ce sa inteleg? Poate ca nici nu merita sa-mi bat capul cu preotesele si sotii lor. Nici nu vreau sa-i judec eu fiindca este cine sa-i judece.
  Din toate cate sunt scrise mai sus in articol si comentarii eu o sa fac in felul urmator: O SA MA INCUI IN CAMARUTA MEA DE BLOC SI ACOLO O SA MA ROG LA DUMNEZEU ASA CUM M-A INVATAT BUNICA SI ANUME- VOI SPUNE rugaciunile Imparate ceresc, Prea sfanta Treime, Tatal Nostru, Nascatoare, Crezul, Cuvine-se cu adevarat, Psalmul 50, Psalmul 142, etc.
  ” Stati cu totii linistiti fiindca pe Dumnezeu nu-l pacaleste nimeni- nici preotii, nici protesele, nici noi toti”

  (0)
 14. Costan

  Ba Cristiana, iti spune lumea ca ai luat-o razna si cred ca are DREPTATE, esti cinica si ai atata rautate in tine……de ce…de unde…..ti-e iti place ceva, apreciezi ceva? Si…atentie…chiar nu esti o ziarista proasta, din contra….

  (0)
 15. andriusca

  In genunchi de s-ar tara preotesele imbracate in sac si tot n-ar fi multumita Cristiana. Asa e ea. Traieste din conflicte. Daca nu gaseste le inventeaza.

  (0)
  • eu

   tu ,ai stat in genunchi in biserica?
   ce ai facut sa depasesti gradul de ipocrizie sau nesimtire din tara asta?
   norocul tau este ca parul nu-ti necesita bucle
   ai fost prin satele noastre de la munte sau campie unde nu este apa ..gaz si nici mijloc de transport in comun…de ex.Archiud,Brateni zona Ilvelor unde oamenii ramasi se bucura cand preotul le face cumparaturi sau preoteasa se opreste sa stea de vorba cu ei si sa-i indrume?

   (0)
 16. andriusca

  Da? De unde stiti? N-ati calcat la biserica de-un secol. Nu sunteti in masura sa judecati pe nimeni. Desi se vede clar ca va face maaaaaare placere.

  (0)
  • Dacă secolul trecut a fost azi dimineaţă, atunci, da, aşa e. N-am călcat într-o biserică ortodoxă de azi dimineaţă de la 10.00. Ce judecată e asta? E o simplă constatare ilustrată cu fotografii.

   (0)
 17. andriusca

  Daca tot sunteti atat de eficace in a identifica o poseta de firma, ia spuneti-ne ce posete de firma ati vazut si la cine. Asta ca sa dovediti ca stiti ce scrieti.

  (0)
 18. andriusca

  Pentru ca nu eu sunt autorul acuzatiilor. Ati facut niste afirmatii jignitoare. Ia sa auzim ce dovezi are marea jurnalista. Deci?

  (0)
  • Cine a pomenit de mii de euro? Nu-mi atribuiţi mie lucrurile care vă preocupă. Eu am scris doar atât „poşete şi haine de firmă”. Firmă poate fi şi Clujana sau vreuna din Suceava care vine la târgurile făcute de Camera de Comerţ. Numai „mii de euro”vedeţi peste tot, dar nu-i vina mea, sincer acum. Din păcate, imaginaţia vă joacă feste. Mai citiţi o dată ca să vă lămuriţi.

   (0)
 19. Aurelia

  Mântuitorul spune:,,Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți!” Mie îmi pare rău că nu s-a văzut și partea bună a evenimentului de astăzi. Sunt de acord cu cei ce-au spus să nu generalizăm și e bine să nu ne rănim unii pe alții cu vorbe grele și să lăsăm pe Dumnezeu să ne judece. Multe afirmații din articol, chiar nu sunt adevărate!

  (0)
  • Evenimentul de azi s-a desfăşurat cu „uşile închise”. Aşadar, la porunca protopopului Vidican, am fost poftită afară din sală. Efectiv nu am văzut altă parte decât parada modei.

   (0)
  • Aurelia

   Cred că s-a făcut acest lucru în ideea de-a nu se face speculații. Referitor la paradă…. exagerați. Toate cele bune!

   (0)
 20. andriusca

  Mda.
  Mie imi e clar. Ati facut niste poze si ati tras concluzii rautacioase. Nu stiti sa identificati o haina de firma sau o poseta dar asta nu va impiedica sa aruncati acuze asupra oamenilor. Daca ati fi deontoloaga aia celebra v-ati cere scuze. Daca ati lucra la un ziar adevarat ati zbura pe usa in secunda doi. Asta nu e jurnalism. Nici macar paparazzii de la cancan nu ar indrazni sa publice asemenea ineptii fara dovezi. Ati vazut trei zorzoane si ati crezut ca sunt diamante? Ati citit „Arta conversatiei”? Exista bijuterii cumparate de la tinichigerie.

  (0)
  • Dacă aţi avea pic de onoare, v-aţi semna. Dacă nu aţi avea un interes anume, nu aţi scrie la infinit comentarii. Dacă nu aţi visa la poşete de mii de euro pe care probabil că nu le puteţi cumpăra, aţi fi mai puţin înverşunat/ă.

   (0)
 21. petri ioan

  Doamna Cristiana vrea sa aiba exclusivitate la articole,iar daca nu poate ,transforma o stire in ceva senzational sau ceva cu care sa iasa in evidenta…Adevarul este ca unele doamne preotese castiga ma bine decat sotii lor,ceea ce nu este nici rau si nici iesit din comun.Mai apoi,nu este ceva rau sa iti cumperi haine decente si sa te ingrijesti.Ce anume va deranjeaza aici?Pentru Cristiana Sabau,nici o preoteasa nu a fost imbracata cum trebuie…Daca e in blugi,nu e bine,daca are haine mai elegante,iarasi nu e bine…Cred ca ar trebui sa nu mai exagerati cu criticile…

  (0)
 22. andriusca

  Eu nu scriu ineptii si nu sunt jurnalista. V-am cerut sa faceti proba afirmatiilor dvs. Si reiau ideea de mai sus. Pe un ziar concurent o alta jurnalista a scris un material onest despre eveniment. In aceleasi conditii. Hai, stergeti-mi opinia! Doar suntem pe un site privat care suporta orice!

  (0)
  • O jurnalistă care n-a fost prezentă la eveniment. Din sală a fost poftit afară şi personalul hotelului sub pretextul că discuţiile sunt „private”.

   (0)
  • ioana bradea

   ……. aaa…. Cristiana, am fost la eveniment… Dar am ajuns mai târziu…! Adică pe la 12… După care am avut de făcut mâncare pentru pitici – aşa că am întârziat puţin şi cu scrisul… 🙂 Am povestit cu doamna Sermeşan, mi-a făcut o copie după referat, mi-a dat numărul ei de telefon, am primit si eu un exemplar din „Mai putem trăi frumos”…. 🙂
   Am remarcat si eu că doamnele preotese arată foarte elegant… 🙂 Nu mi s-a părut că au exagerat sau că ar fi sărit dincolo de limită… Mi s-au părut deodată o categorie distinctă de femei puternice… Care au grijă de ele şi se respectă inclusiv din punct de vedere estetic… Nu mi s-a părut nimic în neregulă aici. Mi s-a părut că ne-am prezentat noi cu prejudecata că toate ar trebui să poarte haine cenuşii sau negre precum sutanele. Când în realitate sunt şi ele femei…;) Care rimează cu vremurile pe care le trăim… N-am ştiut că a fost vorba de o intâlnire cu uşile închise…
   Aşa-i când ratezi începuturile… 🙂 Dar măcar sfârşitul a fost deschis… 🙂

   (0)
 23. paul cb

  Autorul articolului sustine ca preotesele s-au afisat cu frizuri (asa numitele freze), haine si masini de firma/scumpe. O opinie.
  Comentatorii articolului sustin ca, dimpotriva, lucrurile amintite anterior sunt ieftine. Mai multe opinii, in concluzie.
  Fiecare opinie merita ascultata si e bine daca putem face un efort pentru intelegerea ei.
  Chiar nefiind un bun observator remarc totusi o anume frustrare in spusele, de acum si de alta data, ale doamnei Cristiana Sabau. Intrucat nu o cunosc personal, nu o judec prea tare.
  Pe de alta parte, buclele se strica mai degraba daca stai in cap decat daca stai in genunchi. Nu ?

  (0)
 24. andriusca

  Sa nu imi vorbiti de onoare. Nu inainte de a va cere scuze. Dupa aia va invit la o cafea si o sa va explic cum poti sa te imbraci elegant si corect cu bani putini.

  (0)
  • Nu vă vorbesc. Eu scriu. În dreptul comentariului meu vedeţi numele şi fotografia mea. Pe de altă parte, dacă asta vă face fericită, îmi cer scuze (deşi nu simt nevoia să o fac). În ce priveşte invitaţia, o pot accepta. Sfaturi găsesc la infinit pe net şi nu le accept decât dacă le cer. În esenţă, aş zice să nu vă pierdeţi vremea cu mine. Nu am de gând să concurez cu nimeni în materie de vestimentaţie. Sunt un reporter de teren care nu port fuste scurte, pantofi cu toc şi genţi care mă încurcă. Am motivele mele. De exemplu, din nevoia de a putea face fotografii în orice condiţii.

   (0)
 25. andriusca

  Cealalta jurnalista nu a fost la eveniment si a scris corect, elegant si profesional?
  Dumneavoastra ati fost la eveniment si ati scris prostii? Mai bine taceati. 🙂

  (0)
  • Nu mă interesează cum şi de unde a scris. Nu e treaba mea, nu o plătesc eu şi nu sunt pasionată de sursele de inspiraţie ale nimănui câtă vreme nu mă copiază pe mine. Eu ştiu că am fost singura din presa locală. E posibil să fi fost cineva de la Radio Renaşterea (nu-i cunosc). Mai ştiu şi că am ieşit din sală în acelaşi timp cu tot personalul hotelului. Mulţumesc pentru sfaturi, dar chiar nu cred că e cazul să vă obosiţi să mi le mai daţi. Avantajul meu e că fac ce vreau.

   (0)
 26. PREOTEASA

  Nu-i asa ca am fost „tari”?Si inca nu ai vazut nimic!Sa vezi ce mai avem in dressing:cizme de cauciuc cu care muncim vara in gradina pentru a putea supravietui,salopete,manusi…de protectie tot pentru gradina etc.Cred ca ai scris toate acestea pentru ca nu ai fost lasata in interiorul hotelului si doar ai spicuit cate ceva ca o musca ce cauta prin gunoaie,numai ca gunoaiele erau in alta parte.Ai gresit adresa!

  (0)
 27. MONIA

  cata rautate poate exista in lume!Oare daca ar fi mers toate in robe negre ce ati fi comentat?Imi inchipui si ma imbufneste rasul:)))Daca nu ar fi atata invidie noi toti am fi mai fericiti!

  (0)
 28. Revin cu niste scuze am ridicat scrierea la rang de articol si sunt doar niste rautati asemenea babelor care stau la barfa..eu nu sunt preoteasa dar m-a frapat rautatea la adresa unor feme pana la urmai..trebuie sa luptam impreuna pentru evolutia femeii in societate nu sa o denigram dar de fapt faptele vorbesc..doamnele erau imbracate normal numai haine de firma nu aveau..ceea ce e redat nu are consistenta

  (0)
 29. Ioana

  Un articol ce are vizualizari, dar care nu spune nimic. Autoarea nu are dreptate si oricine poate demonstra ca tinutele doamnelor nu sunt luxoase, ba chiar modeste. Pe aceeasi reteta ar putea scrie o stire despre intalnirea profesoarelor, a femeilor din politica, a nevestelor de fotbalisti. Ar avea acelasi impact, dar n-ar avea substanta.

  (0)
 30. coco chanel

  Unde kilu meu vedeti tinute si masini scumpe? Hai sa fim seriosi, femeile sunt mai mult decat decente, mare parte din ele sunt femei in varsta care nu au epatat cu nimic.Un pic cred ca exagereaza articolul. Preotii si familiile lor in general incearca sa nu sara in evidenta, ei isi tin averile prin banci, diferte imobile, probabil valuta si bijuterii, nicidecum in haine si masini. Binenteles sunt si cateva exceptii, dar din pacate pentru autoarea articolului nu a reusit sa le surprinda. Ghinion. Tura urmatoare! 🙂

  (0)
 31. CARCOTASUL

  ORICE OM ÎN CONCEPŢE RELIGIOASĂ ( în concepţia chineză) ARE DOUĂ PARŢI : YING şi YANG …adică o parte bună si una …opusă !
  PREOTESELE ….şic ( tinere, pedante şi focoase..), oare care PARTE reprezintă ????
  Să fi devenit … SATAN …. ŞOMER ????

  (0)
 32. CLAPA DANIELA -CAZ CONCRET

  Ma numesc Clapa Daniela, 24 de ani, sotie de preot, localitatea Piatra, protopopiatul Nasaud. Vazand ca si eu apar in pozele de pe site-ul dumneavoastra, m-am decis sa fac un calcul, pe care, fara nici un fel de jena, vi-l impartasesc:
  -fusta- 5 lei ( second-hand, Nasaud)
  – bluza- 10 lei ( second-hand, Beclean)
  -vesta-veche de peste 10 ani
  -cizme- 130 lei, imitatie, singura pereche achizitionata iarna aceasta
  -palton- 150 lei, vechi de doi ani
  – masina- Peujeot, an fabricatie ’87, 3000 lei
  -job: profesoara (fac naveta la 50 km)
  Va las pe dumneavoatra sa faceti calculele…dar sa fie prin „obiectivul” realitatii. Si apoi, imi vine in minte un verset: Omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă!!!

  (0)
  • E foarte bine că v-aţi asumat comentariul, dar nu am înţeles de ce v-aţi autosesizat. Am scris despre dumneavoastră în mod special? Nici măcar nu ştiu cum arătaţi.

   (0)
  • Gregoir

   Doamne dragi, nu e trebuinta sa va motivati in fata cititorilor / prin afisare pe acets site / si nici imperios necesar, sper, pentru autoarea articolului ( in limbaj ateico-providential a la Kazan din Statele Unite ale Americii / Fie ca pe el Eminescu sa il judece !!! )
   Dumnezeu nu vrea de la dumneavoastra, preoti si preotese, sa fiti niste baticosi, retrasi, cocotati intr-un varf de munte cu relatii exclusive in mediile crestine.
   Dumnezeu vrea sa va bucurati de viata, chiar binecuvanteaza asta, avand libertatea sa faceti tot ceea ce va doriti.
   Cu un indemn: sa va si foloseasca.
   Pe de alta parte, extrem de provocator in secolul XXI, vocatia de preoteasa presupune ca, inainte de toate, trebuie sa faci toti copiii pe care ti-i da Dumnezeu.
   Nu se pune problema retinerii de la nastere.
   Trebuie să fie un model de virtute, de moralitate.
   Sunt canoane care spun că o virtuala preoteasa trebuie sa fie fecioara cand se marita.
   Mi se pare extraordinar.
   Asta e cam delicat în ziua de azi.
   Daca se intelege si accepta ca preoteasa este sufletul cald al parohiei în ortodoxie, fiind cel mai abil şi cel mai aspru critic al preotului pentru a-l feri pe acesta de situaţii neplăcute, ne vom convinge ca ea poate deveni – traindu-si in mod autenticvocatia – insasi prelungirea mainii preotului.

   (0)
 33. cata

  Draga mea mi-as dori sa citesc in ziare si altceva nu numai cancanuri ;
  oare unde sunt adevaratii jurnalisti care scriu stiri . Imi doresc sa-mi beau cafeaua dimineata si sa citesc stiri ca de maruta, simona gherghei, WOW Bizz si nu mai stiu cate , de promovarea nonvalorilor zau ca nu mai am chef. Da s-au intalnit si doamnele si ce….. de ce crezi ca este asa de important cum au venit imbracate? Te-ai gandit macar ca toate au un loc de munca , acolo de unde vin dansele?
  Sincer, eu sunt bugetara si am doi copii dar si eu incerc cand ,, ies in lume ” sa arat bine , iar doamnele nu par a fi coborate de pe podiumul lui Botezatu.
  Te-ai gandit ca cele mai multe nici macar nu-si doresc sa iasa in evidenta in vreun fel. Prea le-ai amestecat pe toate in aceleasi oala si le-ai facut terci de porci si pentru ce ? Am vazut acolo doamne cu vechime in munca in anumite institutii, femei destepte si la locul lor, pe care le felicit si in acelasi timp foarte modeste.
  Pari a fi frustrata de ceva…….. de ce oare?
  Sfatul meu……………. scrie stiri

  (0)
  • Poate mă ajutaţi cu răspunsul la întrebarea: cum este persoana care, din cele 9987 de texte scrise pe acest site, îl alege fix pe acesta, completând seria celor peste 5400 de vizualizări? Nu cumva ipocrită?

   (0)
  • cata

   nu neaparat
   am auzit si eu discutiile la birou si dupa cum vezi am citit articolul destul de tarziu dar mie mi se pare ca l-ai scris sub forma de cancan , un stil de care m-am saturat , vreau sa citesc stiri iar acest subiect cred ca putea fi scris ca o stire daca tot ai vrut sa scrii neaparat despre doamne.

   (0)
 34. o alta preuteasa

  Doamnelor si domilor care ati intrat in aceasta polemica, va sfatuiesc sa nu va mai osteniti, sa nu va mai faceti sanga rau ! Cristiana nu e decat o tanara:)) frustrata care se hraneste cu frustratule tineretelor ei ,cand studenta fiind la Cluj era aproape zilnic in curtea Facultatii de Teologie in cautarea uniu popa care sa o ,,popeasca,, . Deci intelegeti ca nu are cum sa reactioneze altfel…pacatele tineretelor:)) Zicea cineva ca era buna de preoteasa …Doamne fereste!!!!

  (0)
  • Aş vrea să vă răspund pentru că mi-e milă de sufletul dvs. care acumulează păcate. Eram deoseri în curtea Facultăţii de Teologie fiindcă sora era mea era studentă acolo. Cu această ocazie, am aflat mult mai multe lucruri despre studentele de la Teologie decât voiam să ştiu vreodată. Majoritatea erau fete de preoţi. Tăticul ţinea parohia pentru ginerică, drept dovadă şi teologii se luptau pentru „partide” şi nu se însurau cu fete obişnuite. Slavă Domnului! Aşa se merită unii pe alţii. Dovadă că faceţi parte din grup este că nici măcar nu ştiţi că preoteasă vine de la preot. Scrieţi „preuteasă” ca şi cum soţul dvs. ar fi „preut”. Mai citiţi! Pe vremuri preotul şi preoteasa era nişte cărturari, nu nişte semianalfabeţi.
   Semnaţi şi asumaţi-vă vorbele scârboase pe care le scrieţi fără pic de ruşine. Unii preoţi (mai mulţi greco-catolici, e drept) au făcut închisoare pentru credinţa lor şi nu au turnat la securitate ce le spuneau enoriaşii la spovedanie cum prea mulţi dintre cei pe care îi cunoaştem au făcut-o cu nume de cod.

   (0)
  • valean

   E foarte bine ca-i certi pe cei care au probleme cu gramatica , dar surioara ta e chiar asa de pentru tine?!!!!!!!

   (0)
 35. roxana cristina

  Consider ca preoteasa si nu numai ea, ci si toate femeile ar trebui sa se imbrace cuviincios (si aici ma refer la fusta/rochie lunga si batic) nu doar cand merg la biserica, ci tot timpul, chiar si cand sunt acasa. Uitati-va cum sunt reprezentate in icoane Maica Domnului si Sf. Femei! Le-ati vazut cumva zugravite cu capul descoperit, cu pantaloni sau machiate? Cu siguranta nu!!! Sf. Scriptura ne invata cum trebuie sa se imbrace femeia: „Femeia sa nu se imbrace in haine barbatesti, nici barbatul sa nu se imbrace cu haine femeiesti; ca tot cel ce face aceasta este uraciune-n ochii Domnului, Dumnezeului tau.” (Deuteronomul 22, 5), iar in I Corinteni 11 ni se arata cum trebuie sa fie tinuta femeilor la slujbele religioase. Daca femeile eretice nu se rusineaza sa poarte fusta lunga si batic, cu atat mai mult noi, femeile crestin ortodoxe, nu ar trebui sa ne rusinam sa le purtam si mai ales preotesele, care trebuie sa fie un model pentru femeile din parohie. Caci daca preotesele (care din pacate sunt din ce in ce mai multe) se imbraca cu pantaloni, fusta scurta, isi vopsesc parul, se machiaza etc. atunci si enoriasele vor face la fel. Nu de putine ori am auzit femei scuzandu-se dand vina pe preoteasa: „dar si preoteasa se imbraca asa”, „dar nici preoteasa nu are capul acoperit la slujba” , „si preoteasa se machiaza” etc. In privinta purtarii pantalonilor de catre femei, Pr. Arsenie Boca zicea ca putem sa-i purtam daca dorim, dar pe sub fuste. Iar in privinta machiajului sunt complet impotriva, caci folosindu-l este ca si cum I-ai zice lui Dumnezeu, Creatorul, ca nu te-a creat cum trebuie!!! Sfintii Parinti spun foarte frumos, ca cine-L iubeste cu adevarat pe Dumnezeu incepe in primul rand de la tinuta, isi schimba tinuta si umbla crestineste oriunde va merge si orice va lucra. Iar Sfantul Nil Atonitul a profetit ca in vremurile din urma nu se vor mai cunoaste femeile de barbati – femeile se vor imbraca precum barbatii. Priviti in jur si vedeti oare nu suntem in vremurile acestea de care zice Sf Nil? Dumnezeu, Maica Domnului, Sfintii si Ingerii sa ne ajute pe toti, sa ne lumineze mintile, sa ne trezim si sa intelegem ca scopul nostru in aceasta viata este mantuirea sufletelor noastre, nu numai prin credinta ci si prin fapte bune, spre slava lui Dumnezeu!

  (0)
 36. valean

  Dupa toate cele…. cred ca preotii si preotesele ar trebui sa umble desculti. Sunt convins ca aceeasi comentatori ar fi si mai putzin multumitzi !

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.