Ovidiu Puţura, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru dare de mită

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei și judecător la Tribunalul Bistrița Ovidiu Puţura rămâne cu pedeapsa de cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de dare de mită, decizia, luată marţi de magistraţii instanţei supreme, fiind definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis menţinerea condamnării dispuse de Curtea de Apel Bucureşti, respectiv cinci ani de închisoare, în cazul fostului secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Hotărârea este definitivă.

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a fost condamnat, în 20 septembrie, de judecătorul George Matei de la Curtea de Apel Bucuresti, la o pedeapsă de cinci ani închisoare pentru dare de mită.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în noiembrie 2014, Ovidiu Puţura i-a promis judecătoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistriţa, că din funcţia de secretar de stat pe care o va exercita, va asigura promovarea fiului acesteia la examenul pentru notari stagiari din 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenţiei promise, Puţura i-a solicitat judecătoarei să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia sa era reclamant. În acelaşi context, Ovidiu Puţura i-a dat judecătoarei articole de încălţăminte, prin intermediul soţiei sale. Puţura mai este acuzat că, în perioada 2013 – 2014, a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători să dispună o hotărâre favorabilă într-un dosar în care acea persoană avea calitatea de inculpat.

La percheziţiile făcute de procurori, în locuinţa lui Ovidiu Puţura au fost găsiţi 80.970 de euro şi 966 de dolari, sume care atunci au fost puse sub sechestru asigurător.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: ”În cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Puţura Ovidiu i-a promis inculpatei Iacob Corina, judecător la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă, că, din funcţia pe care o va exercita în perioada următoare în Ministerul de Justiţie, respectiv aceea de secretar de stat, sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către o persoană din familia judecătoarei, a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenţiei promise, inculpatul Puţura Ovidiu i-a solicitat judecătoarei Iacob Corina să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia sa era reclamant recurent. În acelaşi context, inculpatul Puţura Ovidiu a remis inculpatei Iacob Corina, prin intermediul soţiei sale, foloase necuvenite, constând în articole de încălţăminte. În perioada 2013 – 2014, inculpatul Puţura Ovidiu a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, cheltuieli aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile acestuia din urmă. În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 80.970 euro şi 966 USD, ridicate de la inculpatul Puţura Ovidiu cu ocazia percheziţiei domiciliare. Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpata Iacob Corina pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”. 

Ovidiu Puţura a fost arestat, în 21 ianuarie, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, apoi eliberat. El ar fi beneficiat inclusiv de plata unor servicii sexuale, achitate de un bărbat căruia îi promisese că va interveni la magistraţi într-un dosar în care acesta era inculpat, potrivit rechizitoriului. Detalii aici.

Sursa foto: clujust.ro

Google Ads

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.