Actualitate

Ovidiu Crețu: ”Banii să rămână acolo unde se produc, la municipii”. Cât pierde Bistrița

Primarii de municipii acuză Guvernul de lipsă de transparenţă în construcţia bugetului de stat pentru anul 2019 şi afirmă că este pentru prima dată când nu au fost consultaţi, ba mai mult, solicitările lor privind dialogul au fost refuzate. Primarii acuză că au aflat din presă că bugetul ar urma să fie aprobat în această săptămână de Guvern, fără ca problema banilor alocaţi Unităţilor Administrativ Teritoriale (UAT) să fie dezbătută. Asociaţia Municipiilor din România a solicitat o întâlnire urgentă cu premierul Viorica Dăncilă la şedinţa Comitetului Director AMR, din care face parte și primarul Bistriței Ovidiu Crețu, convocată pentru marţi.

”Unitățile administrativ teritoriale, în special municipiile, au pierderi la buget prin scăderea cotei de impozit de la 16% la 10%. La nivelul municipiului Bistrița, pierderea este de peste 17 milioane lei, ceea ce creează o situație delicată cu promovarea investițiilor proprii. Firesc era fie să modifice de la 43 la 66 cota care revine municipiilor, fie să găsească o altă formă pentru că normal este ca banii să fie acolo unde se produc. Nu cred că este firesc ca banii să fie luați de la municipii, acolo unde ei se produc, și apoi să fie repartizați uniform pe anumite criterii. Eu cred că banii trebuie să rămână la locul unde se fac pentru că în acest fel municipiile sunt stimulate să se dezvolte”, a declarat primarul Ovidiu Crețu.

Ce solicită primarii

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipilor din România (AMR), au cerut printr-o scrisoare semnată de Comitetul Director, o întâlnire de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre Legea bugetului. Primarii au convocat pentru marţi Comitetului Director şi cer premierului să participe la discuţii.

”În semestrul II din anul 2018, dar şi în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluţii privind finanţarea administraţiei publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar şi promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcţionarea administraţiei publice locale sunt refuzate, astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, au scris primarii în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă.

Aceştia atrag atenţia că au citit în presă că bugetul va fi adoptat până joi, fără ca ei să fi fost în vreun fel consultaţi. ”Ne aflăm acum la sfârşitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deşi, aflăm din presă, că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c”, mai spun primarii.

Potrivit acestora, tot din surse neoficiale, au aflat şi despre cotele din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judeţului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor – faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – faţă de procentul de 20% solicitat.

”Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanţii APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani”, au mai trasmis primarii de municipii.

11 comentarii

  • Daca nici pe voi nu v-a intrebat, ce sa ma mir eu, simplu cetatean, bun contribuabil de democratia asta original ?
    Puscariabilo comunista gen dragnea valcov teodorov-ilici (cum ar citi veorica).

  • Păi oameni buni, credeți că primul ministru și ministrul finanțelor mișcă vre-un deget fără consilierul șef, domnul Vâlcov, care este sluga prea plecată a domnului Dragnea? Eu cred că voi nu știți pe ce lume trăiți. De fapt sunteți atât de buimaci, deoarece abia v-ați întors pe meleagurile ale căror probleme le-ați lăsat în seama subalternilor, până v-ați deconectat puțin la schi în Austria, unde zăpada-i naturală și-i mai ieftină decât cea artificială și a fost din abundență pe crestele, pantele și pârtiile Alpilor austrieci, ca pe dealurile din jurul Bistriței. Vedeți să nu uitați de raportul pe care vi-l cer contribuabilii bistrițeni, cu privire la cifrele adevărate ale manipulării banilor împrumutați de la bănci și pe ce s-au cheltuit, precum și ce sumă a rămas să fie restituită. Ceasul bate TIC-TAC și înainte de 31 ianuarie trebuie să dați socoteală, altfel facem un DNA special pentru Bistrița!!!

  • Reactia Asociaţiei Municipiilor din România de a solicita o întâlnire urgentă cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta despre Legea bugetului, reflecta inca odata efectele nocive ale centralizarii excesive , care a devenit o frana in calea dezvoltarii locale.
    Situatia actuala in care deciziile se iau la centru iar autoritatile locale trebuie sa stea cu mana intinsa la „tatucul” de la centru este tot mai insuportabila si reclama gasirea unor solutii urgente de descentralizare . Este o dovada clara ca actuala impartire administrativ teritoriala pe judete, nu mai corespunde standardelor europene de dezvoltare.
    Un argument este acela ca decalajele intre judete se adancesc: „bogatii devin mai bogati, iar saracii mai saraci”. Ba mai mult,judetele fiind unitati teritoriale prea mici nu pot sa acceseze direct fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare, decat prin intermediul ministerului dezvoltarii regionale, ceea ce duce la mari intarzieri in derularea proiectelor si la o slaba absorbtie de bani europeni. Prin urmare, Romania trebuie sa treaca la regionalizarea tarii,
    aceasta fiind calea spre descentralizare si permite o dezvoltare mai rapida si mai armonioasa a intregului teritoriu romanesc.

  • Ba da la Draknea si la Veorica le-ai spus sa-ti dea bani? Ce tot dai pe goarna basini. Nu tot voi sinteti la guvernare. Nesimititilor.

  • Acest Primar vrea sa ne arate boua bistritenilor ca e tare!
    Acest Primar ales poate sa fie si el de vanzare pe OLX
    Astept confirmarea celor de la OLX ca-l pun la vanzare pe 2 lei
    Oare face mai mult?

  • mai e un pic si sare capacul de pe mamaliga.
    bateti coasele si ascutiti topoarele…..1907 a fost nimic pe lânga ce o sa urmeze 🙂

  • E guvernul majorității primarilor. E guvernul ciumei roșii. E guvernul primarilor lui Răducu. Al comunalilor. Guvernarea este interesata sa servească satele și orașele nu mai mari decât Videle. Acolo sunt voturile ciumei. Pesta porcina trebuie compensata cu pomeni suplimentare date direct din palma lui Dragnea. Municipiile pot sa crape după ce au manifestat masiv împotriva ordonanțelor cu dedicație pentru hoții din partide.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS