Actualitate Recomandări

Pictură murală cu scriitori clasici bistrițeni în curtea Bibliotecii Județene

Imaginile au fost realizate pe parcursul a trei zile de către o parte dintre artiștii participanți la Tabăra de pictură „Culori bistrițene”. Într-un decor ce sugerează o nesfârșită alternare vale-deal specifică zonei de munte a județului, au fost alcătuite și chipurile scriitorilor clasici bistrițeni Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Veronica Micle, Andrei Mureșanu și Ion Pop Reteganul. Fără nimic proiectat dinainte, artiștii au lucrat în echipă și au căutat să aducă un plus de culoare curții interioare a Bibliotecii Județene „George Coșbuc”. Am stat de vorbă cu pictorii, în chiar timpul lucrului.

Julian Radu: „Portretiștii trebuie să fie foarte buni fizionomiști și sunt foarte puțini artiștii care reușesc să deseneze după poză. Ca să poți să faci ceva după fotografia unui scriitor clasic, trebuie să îi cunoști opera, pentru că în personajele sale el introduce și ceva din el însuși”. Julian Radu, pictor, poet, caricaturist, i-a pictat pe George Coșbuc, Veronica Micle și Liviu Rebreanu. „Cred că nu întâmplător s-a îndrăgostit Mihai Eminescu de Veronica Micle, femeie frumoasă, cu proeminențe ale pomeților în obraji. Coșbuc este punctul de forță al picturii de pe acest zid, cu un chip puțin mai dur, cel din <<Noi vrem pământ>>! La Liviu Rebreanu am scos în evidență ochii” a exclamat Julian Radu, încrezător că mulți regizori vor veni să filmeze cu aceste imagini ca fundal.

Ieșeanul Liviu Șoptelea spune că înafara portretelor, restul ansamblului a curs de la un artist la altul: „Este o suprafață mare, la pictarea căreia am lucrat în echipă, multe capete, multe idei. Ne-am străduit să dăm o formă unitară lucrării, dinamică, cu culori optimiste, gândindu-ne că biblioteca se adresează în primul rând tinerilor. Mesajul este spre literatură, iar imaginile grăiesc de la sine” (Liviu Șoptelea).

Radu Bercea (Gura Humorului): „Eu m-am angajat că voi scrie citatele din operele scriitorilor, pe această așa-zisă frescă. Cred că Biblioteca Județeană „George Coșbuc” este una dintre cele mai frumoase biblioteci din țară!” a spus pictorul din Gura Humorului, care urmează să revină aici cu expoziția „Memoria retinei gulagului românesc”.

Cristian Bârzoieș, Botoșani: „Am vrut să redăm aici Valea Bârgaielor; am pornit în stil peisagistic, apoi am adăugat și personajele reprezentative pentru Bistrița-Năsăud. Este un efort colectiv și fiecare dintre noi și-a transpus pe acest perete o idee, cât de mică. Am observat curiozitatea copiilor veniți astăzi la activități în curtea bibliotecii, care ne-au adresat întrebări, chiar ne-au dat sugestii și ne-a făcut plăcere să le explicăm cum se pictează” (Cristian Bârzoieș).

Ioan Pop Prilog, Baia-Mare: „Dezvoltăm peretele ca o frescă, o poveste care începe de la un copac cu cărți . A fost o provocare și o plăcere să lucrăm la ea, mai ales că și noi iubim cartea, nu numai pictura!”.

Cel mai fericit a fost Ioan Pintea, directorul BJGCBN. „Am profitat, ca să spunem așa, de prezența la Bistrița a acestor artiști consacrați și, grație sprijinului primit de la Radu Iațcu, cel care conduce tabăra de pictură, am reușit ca în câteva zile să ducem la bun sfârșit acest proiect plastic. Eu mi-am dorit ca zidul acesta să devină, dacă se poate spune așa, o galerie de artă și am ținut să avem inscripționate aici numele clasicilor literaturii române care s-au născut în județul Bistrița-Năsăud. Să ne aducem aminte nu doar de chipul, ci și de opera lor și de aceea galeria aceasta conține și trimiteri la operele lor. Unele din aceste fragmente să poată fi reținute de cei care vizitează biblioteca ”, a spus Ioan Pintea.

Radu Iațcu, redactor la editura Publiching Hause – ALEXANDRIA a fost coordonatorul Taberei de pictură „Culori bistrițene”. „Faptul că în două zile a fost pictată o suprafață de 34 de metri pătrați, pe acest zid, este o performanță! Vrem ca vizitatorii bibliotecii, copiii în primul rând, să se bucure de prezența culorilor bistrițene și nu numai, pentru că suntem și câțiva bucovineni aici. Pentru că unde sunt dealuri, este frumusețe!” (Radu Iațcu).

Criticul de artă Ioan Serediuc: „Nu am vrut să fie aici un corespondent a ceea ce se cheamă Street Art, ci am vrut, în primul rând pentru generațiile tinere de elevi, să fie în cunoștință de cauză cu marile personalități literare de pe aceste meleaguri. Sper din toată inima că demersul nostru va fi înțeles și că va fi apreciat la adevărata sa valoare” a spus criticul Ioan Serediuc.

Tabăra de pictură „Culori bistrițene” a fost organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, și s-a desfășurat în perioada 15 – 21 iulie.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS