Actualitate

Ostermarkt, în așteptarea sărbătorilor pascale. ”Un obicei străvechi” (FOTO-VIDEO)

Palatul Culturii a găzduit ediția cu nr. 16 a tradiționalului Târg de Paști al sașilor bistrițeni – Ostermarkt, organizat de Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Forumul Democrat German și Biserica Evanghelică Bistrița cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor la romano-catolici.

Pe scena sălii de spectacole a Palatului Culturii au urcat, pentru deschiderea oficială, primarul Ovidiu Crețu, directorul CCM Dorel Cosma, episcopul Bisericii Evanghelice CA, Reinhart Guib, președintele Asociaţiei saşilor bistriţeni HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy.

”Ostermarkt declanșează seria sărbătorilor din an, de Floriile săsești. Este un obicei străvechi de a sărbători la Bistrița venirea primăverii, Paștele, Lumina care vine de la Ierusalim. Este un eveniment prin care promovăm valorile tradiționale ale Bistriței, ale locuitorilor care au creat Bistrița, mă refer la sași. În acest fel ne arătăm dragostea și respectul față de ceea ce au creat înaintașii noștri. Legat de trecutul Bistriței și sașii care au construit acest oraș, la o lună și o săptămână după Marea Adunare de la Alba Iulia, în 8 ianuarie 1919, consiliile săsești adoptă la Mediaș o rezoluție care atestă faptul că întotdeauna au avut un rol pozitiv pentru viața din comunitățile în care au trăit, pentru Transilvania”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

Fanfara Garnizoanei Bistrița a intonat imnurile României și Uniunii Europene, iar preoți de la mai multe confesiuni au oficiat o rugăciune ecumenică.

După discursurile invitaților a început un program artistic susținut de Orchestra Profesionistă a CCM, formația de dansuri săsești a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, ansambluri de dansuri săsești (al CCM, din Sibiu, ”Korona” din Brașov, ”Doruri Sătmărene” din Satu Mare, ”Goldregen” din Reghin”), Corul ”Edelweiss” din Câmpulung Moldovenesc, Fanfara din Rodna.

De la târg au putut fi achiziționate creații unicat sau de serie mică realizate de către artizanii locali: decorațiuni de Paști, artizanat, împletituri din papură, accesorii, bijuterii.

Anul acesta, romano-catolicii sărbătoresc Paștele la 1 aprilie, iar ortodocșii și celelalte culte o săptămână mai târziu, în 8 aprilie.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS