”Orologiul din Turn” se aude la Galeria Concentric

„Orologiul din Turn” vrea să certifice că timpul trăit se fragmentează în momente și spațiul trăit se delimitează în locuri. Locul este pentru artist (oricare ar fi el) un spațiu ordonat, un spațiu ordonat de repere subiective, măsurat de simţuri concrete și integrat într-un sistem de cunoaștere.

„Orologiul din Turn” te ajută să înţelegi clipa trăită și să asumi timpul în care ești actor al propriei tale ființe. Ca artist, dar şi ca om, ai șansa, și poate datoria, să devii atent la excesul de prezență dintr-un peisaj. Bistrița, cu tot peisajul său modelator, este un spațiu sensibil pe care e bine să începi să îl vezi, să îl simți cu toate capacitățile cu care ești angajat într-o aventură a căutării și a întâlnirii.

Simbolismul istoric și simbolismul geografic care oferă predispozițiile locului de a se formula în termeni de putere ies sub privirea artistului de sub ocultarea nedreaptă a uitării. Este căutat locul însemnat, locul ritual, locul comunitar, locul sălbatic. Ele funcționează într-un peisaj dinamic, într-o respirație perpetuă însemnate de itineranţă.

În perioada 14 octombrie – 22 octombrie 2017, un grup de artiști caută să își reveleze acest geniu al locului și să îl transfigureze în operă.

Acești artiști sunt: Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Cristian Dițoiu, Marian Dobre, Valentin Scărlătescu, Alexandru Antonescu, George Mircea, Emilia Pop, Sever Moldovan, Radu Șerban, Andrei Câmpan, Crina Antonescu, Teodor Ștefan, Mariana Moldovan, Miron Duca, Marcel Lupșe.

„Orologiul din Turn” ne propune tuturor nu o artistică „fugă în lume” ci, dimpotrivă, o experiență contemplativă a „adăpostirii poetice” sub zidul şi protecția zidului cetății.

Sensibilitatea stilistică a fiecăruia dintre artiști și-a impus modalitățile tehnice adecvate pentru abordarea acestei teme care se referă la Orașul Inefabil – Bistrița. Libertate absolută, dar și „comandă”, notație rapidă a unei idei compoziționale, dar și intuiție formală, siguranță a „scriiturii” prin desen de linii sau de tonuri totul se supune sensului general al subiectului dar și al temei.

Ceea ce va putea fi văzut în această fază a documentării, o OROLOGERIE, se va arăta sâmbătă, 21 octombrie 2017 ora 17.00 la GALERIA DE ARTĂ „CONCENTRIC” (Piața Centrală, nr. 13) în expoziția taberei „OROLOGIU DIN TURN”.

La vernisaj vor participa artiștii expozanți. Curatorul acestui eveniment este cristicul de artă OLIV MIRCEA.

Amfitrionul evenimentului de la GALERIA DE ARTĂ „CONCENTRIC” este MARIN ECEDI.

Evenimentul se bucură de sprijinul Primăriei Municipiului Bistrița, al Consiliului Local Bistrița și al Centrului Cultural Municipal Bistrița.

GALERIA DE ARTĂ CONCENTRIC

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.