Organizaţia Salvaţi Copiii, donaţie importantă pentru secţia de nou-născuţi a Spitalului Bistriţa

Holistic

Un echipament în valoare de circa 24.000 de euro a fost donat de organizaţia Salvaţi Copiii România secţiei de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa. Ventilatorul de suport respirator se dovedeşte extrem de util încă din prima zi întrucât chiar astăzi a venit pe lume un copil care cântăreşte doar 900 de grame şi trebuie ajutat să respire.

Directorul executiv al organizaţiei, Gabriela Alexandrescu, a spus, într-o conferinţă de presă organizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă că este a doua donaţie pe care organizaţia pe care o conduce o face în beneficiul unităţii medicale din judeţ după cea din 2015 când a mai oferit un incubator.

„Am venit cu un ventilator de suport respirator în valoare de 23.741 de euro. Este a doua dotare pe care Salvaţi copiii o face pentru acest spital care arată minunat. Felicitări pentru secţie, pentru tot ce este aici. De puţine ori vedem aşa spitale în ţară renovate, recondiţionate şi dotate, dar ne bucură foarte mult că am putut reveni. Am mai fost în 2015 cu o dotare care a constat într-un incubator de transport şi o lampă de fototerapie. Acum acest ventilator de suport respirator care sperăm să fie util”, a spus Gabriela Alexandrescu, amintind că organizaţia a adunat anul acesta bani pe care i-a folosit pentru cumpărarea a 122 de echipamente pentru 38 de secţii de nou-născuţi şi maternităţi din ţară.

Banii au fost donaţi de persoane fizice şi juridice care au direcţionat 2% din impozitul pe salariu sau 20% din cel pe profit spre Salvaţi Copiii, printre donatori numărându-se şi bistriţeni, suma care a fost donată de persoane din judeţul nostru ridicându-se la peste 7000 de lei.

Dr. Maria Gabriela Deak, directorul medical al spitalului, a mulţumit pentru donaţie şi a spus că este mare nevoie de acest echipament întrucât în anul 2017 s-au născut 167 de copiii prematur, iar 56 au avut nevoie de suport ventilator, aceştia cântărind sub 2,5 kilograme, iar anul acesta, până în prezent, au venit pe lume 109 prematuri. De asemenea, ea a adăugat că 10% din naşteri sunt înainte de termen.

„Ajutorul primit este de real folos pentru secţia de neonatologie. De asemenea, şi copiii născuţi la termen pot fi cu probleme întrucât au diverse afecţiuni care necesită îngrijire în terapie intensivă. Aceşti copii aflaţi în dificultate necesită îngrijiri speciale în procesul de adaptare la viaţa extrauterină”, a spus ea.

Medicul Aurelia Tanca, şefa Secţiei de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, a spus că aparatul a fost folosit chiar de miercuri când a venit pe lume un copil ce cântărea 900 de grame. Acesta are nevoie de suport ventilator până va fi transferat la o maternitate de grad III, la Mureş sau Cluj, cea din Bistriţa fiind de grad doi neavând posibilitatea să-i îngrijească pe copiii ce cântăresc sub 2500 de grame.

„Dintre prematuri, circa 30% au nevoie de suport ventilator care este de două tipuri: neinvaziv, iar noi avem asemenea aparate, iar cel de tip invaziv, cum e cel primit azi. Ce înseamnă invaziv? Că acel copil trebuie intubat şi pus pe ventilator care îi asigură respiraţia normală. Acesta face şi invaziv, şi neinvaziv pentru că e un aparat performant şi le mulţumim celor de la Salvaţi Copiii”, a spus dr. Tanca.

La conferinţa de presă au mai participat Amalia Năstase, ambasador Salvaţi Copiii, prefectul Ovidiu Frenţ şi directorul de îngrijiri Gabriela Remeş.

”Această campanie este despre solidaritate și ne privește pe toți. Mecanismul de redirecționare a 20% din impozitul pe profit al companiilor reprezintă un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităților cu aparatură vitală de ultimă generație necesară pentru salvarea vieților celor mici”, a spus Amalia Năstase.

În anul 2017 au fost îngrijiți la SJU Bistrița 1.631 de nou-născuți, dintre care 167 prematuri, 26 având o greutate sub 1.500 de grame. De la începutul anului 2018, au fost îngrijiți 109 prematuri din 1.539 de nou-născuți. Aceasta este a doua oară când Salvați Copiii România ajunge la SJU Bistrița, în anul 2015 fiind donate un incubator de transport și o lampă de fototerapie în valoare totală de 14.000 de euro.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.