Omul zăpezilor: Tibi Ușeriu, câștigător a treia oară la Arctic Ultra! (VIDEO)

Holistic

”Tuktoyaktuk, pământ românesc!”. Tibi Ușeriu s-a impus și în acest an de o manieră categorică în cursa 6633 Arctic Ultra de la Cercul Polar, pentru a treia oară consecutiv, stabilind astfel un record al competiției greu de egalat. O performanță istorică! Maratonul Arctic Ultra este considerat cel mai dur din lume.

   

Ultramaratonistul bistrițean a pornit în cursă în 8 martie, conducând de la început și până la sfârșitul traseului de peste 600 km în ”iadul alb”. A îndurat condiții meteo extreme, n-a fost ferit de probleme medicale, dar a mers ”până la capăt”, conform crezului său. Finișul, pe malul Oceanului Arctic.

”În mai puțin de 173 de ore, Tibi Ușeriu a parcurs cei 618 km ai celui mai dur ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra. E la a treia participare consecutivă și a treia oară câștigător! Felicitări, dragule! Amu, hai acas’!”, a postat pe Facebook Asociația Tășulerasa Social.

Organizatorii au transmis în direct sosirea, pe o vreme imposibilă. Tibi a ajuns la Tuktoyaktuk având în mâini tricolorul cu însemnele Centenarului Marii Uniri, iar imnul României a răsunat din nou peste mări și țări:

Iată şi ultimul raport de cursă postat de Tăşuleasa Social: 

„Tuktoyaktuk, pământ românesc! … a treia oară. Tibi câştigă pentru a treia oară cursa aceasta brutală… Este a zecea ediţie, aşa că au făcut-o de neînvins, de netrecut : au lungit-o la 617 km şi au mărit drumul îngheţat la 280 km. Apoi l-au chemat, sperând să-l răpună. Şase din 23 au ajuns la final, mulţi au căzut încă din prima zi. A pornit de la start şi dus a fost. Nu l-a mai ajuns nici unul. Aţi văzut prin ce a trecut. Nimeni nu înţelege cum poate, dar poate că nu e nimic de înţeles…

Vedeţi voi… toţi tragem după noi câte o sanie, plină cu demoni, doar că mulţi am uitat de ea. Dar vine un moment când sania devine prea grea, când nu mai avem încotro şi trebuie să privim înapoi, când trebuie să ne uităm ce e în ea, vine un moment când trebuie să începem să mai descărcăm din bolovani, ca să putem înainta prin viaţă.

Tibi asta face. Când l-au închis, era el şi sania lui. Atunci a realizat prima dată ce povară cară după el. Era o decizie de luat: să o care mai departe, sau să găsească o soluţie de a scăpa treptat de bolovanii adunaţi. Dar nu poţi pur şi simplu să arunci bolovanii ăia, îi cari de atât de mult timp încât ajungi să crezi că fac parte din tine, din fiinţa ta. Aşa că singura cale este să apuci din sanie fiecare bolovan, unul câte unul, să te uiţi la el cu toată sinceritatea, până înţelegi că nu face parte din tine. Şi după aceea poţi renunţa la el. Dar asta necesită mult timp.

Tibi a descoperit alergarea. Zeci de ore singur cu sania lui, cu bolovanii lui. La 6633 e totul împotriva ta, aşa că singura şansă de a ajunge la final este de a reuşi să te împaci cu tine însuţi, cu sania ta, cu bolovanii tăi, exact ce vrea el. Da, 6633 se potriveşte ca o mănuşă pentru Tibi, dar va renunţa la ea foarte uşor în momentul în care sania lui va fi goală.

Oameni dragi, oameni frumoşi, am trăit împreună o săptămână incredibilă. A fost o săptămână despre Tibi, dar a fost şi o săptămână despre fiecare dintre noi. Ne-am adus aminte că putem dărui, ne-am adus aminte că putem face lucruri minunate împreună. Tibi a câştigat şi anul acesta. A reuşit să facă (iar) imposibilul posibil…”.

Așa a fost

Ediția 2018, a zecea din istorie, s-a desfășurat pe un traseu mai lung și ușor modificat față de anii precedenți: Eagle Plain (start) – Cercul Arctic (Punctul de Control 1, 36 km) – James Creek (PC 2, 114 km) – Fort McPherson (PC 3, 182 km), Mid-Point Peel River (PC 4, 258 km) – Aklavik (PC 5, 339 km) – Inuvik (PC 6, 459 km) – Gateway (PC 7, 529 km) – Tuktoyaktuk (sosire, 617 km).

Anul acesta au luat startul la Arctic Ultra încă trei români, care au abandonat în primele două zile.

În 2016, Tibi Uşeriu a câştigat 6633 Arctic Ultra în 173 de ore şi 40 de minute şi a avut de înfruntat temperaturi chiar şi de minus 62 de grade Celsius. La ediţia din 2017 a maratonului din Canada, Tibi a câştigat cu timpul de 158,25 ore.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. citizen

  ▀▀█▀▀ ▀█▀ ▒█▀▀█ ▀█▀
  ░▒█░░ ▒█░ ▒█▀▀▄ ▒█░
  ░▒█░░ ▄█▄ ▒█▄▄█ ▄█▄

  ▒█░░▒█ ▒█▀▀▀█ ▒█░▒█ ░█▀▀█ ▒█▀▀█ ▒█▀▀▀
  ▒█▄▄▄█ ▒█░░▒█ ▒█░▒█ ▒█▄▄█ ▒█▄▄▀ ▒█▀▀▀
  ░░▒█░░ ▒█▄▄▄█ ░▀▄▄▀ ▒█░▒█ ▒█░▒█ ▒█▄▄▄

  ▀▀█▀▀ ▒█░▒█ ▒█▀▀▀ ▒█▀▀█ ▒█▀▀▀ ▒█▀▀▀█ ▀▀█▀▀ █
  ░▒█░░ ▒█▀▀█ ▒█▀▀▀ ▒█▀▀▄ ▒█▀▀▀ ░▀▀▀▄▄ ░▒█░░ ▀
  ░▒█░░ ▒█░▒█ ▒█▄▄▄ ▒█▄▄█ ▒█▄▄▄ ▒█▄▄▄█ ░▒█░░ ▄

  (0)
 2. Ioan Peteleu

  Bravo TIBI! Este emoționant să vezi steagul României cu simbolul Centenarului Marii Uniri de la 1918, la Cercul Polar, ținut în mâini de un adevărat român.

  (0)
 3. cc

  Felicitări lui Tibi.
  Și-a depășit propriile limite, asta contează.
  Pentru însă a pune lucrurile în perspectivă, competiția Arctic Ultra este considerată printre cele mai dificile din lume în climat extrem, dar a afirma că este cel mai dur din lume este cred din punct de vedere sportiv și uman, incorect.
  De altfel și Tibi anii trecuți a afirmat același lucru.
  Este întradevăr o cursă la limita extremului, una dintre cele mai dificile, puțini participanți interesați la ora actuală, riscurile de hipotermie sunt foarte mari . Problema este pierderea căldurii în temperaturi și vânturi reci, care nu poate fi compensată de metabolism fără o alimentație corespunzătoare și fără protecție corespunzătoare plus presiunea psihică.
  Dar există și altele similare e drept puține la număr în climat artic.
  Exemplu
  Yukon Ultra după numele provinciei canadiane foarte similară cu 6633
  https://arcticultra.de/race-info/
  Polar Circle Marathon în Groelanda
  Iditarod Trail Invitational în Alaska
  Mai există curse considerate dificile, în climat arid unde deshidratarea e o problemă majoră.
  Marathon des Sables în Maroc. Sau Badwater UltraMarathon.
  E meritul lui Tibi faptul că a câștigat , are de ce să fie mândru.
  Dar trebuie păstrate proporțiile la nivelul glorificării, el de altfel e modest și a transmis un mesaj simplu, dar oamenii așa cum sunt încep să deraieze să inventeze supremație mondială acolo unde nu este cazul în sensul promovării mentalității Cel mai …dintre cei mai .
  Aspecte pozitive dar și negative.
  Dacă baza socială a celor care practică sporturi în mod regulat începând de la curse de 5 km la …ultramaratoane ar fi undeva peste 10% din populație evident problemele legate de bolile de inimă etc ar fi mult mai reduse, vârsta medie a mortalității ar fi împinsă mult mai mult.
  Partea bună este că oameni ca și Tibi inspiră , interesează și motivează și pe alții, fiecare are bătălia lui personală.
  Partea proastă este că e simplu să te crezi o nație de sportivi și învingători cînd unul câștigă undeva, în fața unei beri la televizor.
  Însă lucrurile trebuie puse în perspectivă.
  http://www.greatestsportingnation.com

  (0)
  • Adrian C.

   Foarte corect ceea ce spui.
   Ultra Maratonul 6633 are 23.000 folowers pe Facebook.
   Dar 20.000 dintre ei sunt români.
   Peste un an sau doi, când Tibi nu va mai participa la această cursă, şi românii îşi vor pierde interesul pt. 6633Ultra.
   Atunci să vezi, cum o să le scadă numărul de fiolowers la doar 3.000 !
   Ceea ce a făcut Tibi este demn de a fi relatat în PRESA LOCALĂ, şi atât.
   Felicitări Tibi ! Te-am urmărit pe Live Tracking şi ți-am ținut pumnii.
   Bravo.

   (0)
  • Greşiţi profund, iar cifrele de pe trafic.ro spun faptul că aceasta nu a fost o ştire locală. Înainte să daţi tot felul de verdicte, mai spuneţi şi pe ce vă bazaţi.

   (0)
  • Adrian C.

   Pe ce mă bazez, când spun că numărul de folowers al 6633 Ultra, va scădea de la 23.000 la 3.000, după ce Tibi nu va mai concura, iar românii nu vor mai urmări această competiție?
   – logică
   – psihologia maselor
   – experiența de viață
   – intuiție
   – simț comun
   – statistică
   O să mă caut să văd câti folowers aveau in urmă cu 4 ani, adică înainte să se înscrie Tibi în competiție şi inainte ca românii, suporterii lui Tibi şi voluntarii de la Tăşuleasa Social ” să fi dat like” paginii de facebook a Marathonului 6633 Ultra.
   Părerea mea este că Marathonul 6633 Ultra, fără participarea lui Tibi Uşeriu, fără publicul/suporterii/folowerşii români este aproape de faliment, din punct de vedere al interesului publicului.
   Mult succes lui Tibi in Marathonul din Himalaya. Acolo favoriții sunt localnicii. Corpul lor s-a adaptat de-a lungul a mii de ani, să supraviețuiască în acele condiții climatice (teoria lui Darwin).

   (0)
 4. Lia

  Felicitări. Multă emoție, simțire, trăire și câte alte sinonime doriți pt. poporul român și din partea acestui popor pt. acest minunat „nebun” de neoprit.

  (0)
 5. Walter Born

  Emotionant a fost. Tibi ne dea lectii. Multumim si lui Alin, bine ai formulat invatatura care am primit prin aceasta cursa a vietii a lui Tibi. Mersi!

  (0)
 6. Neagos Emilia

  Felicitari Tibi! O realizare frumoasa in anul centenarului! Steagul Romaniei sa fluture si in Oceanul Arctic.

  (0)
  • el fugitivo

   Scuze dar ce are sula cu prefectura? Ce are Arctic Ultra cu Unirea? Sa nu facem ghiveci din tot si sa ramanem pe plan local totusi.

   (0)
 7. Nico

  O performanta absolut exceptionala! Pe care,sincer,multi dintre noi am anticipat-o! Cuvantul „felicitari” parca nu e suficient…mai degraba MULTUMIM! Multumim pentru exemplul pe care ni-l oferi!

  (0)
 8. Blonder DC

  Acum voi spune ceva ce va enerva multa lume(subiect:Tiberiu Useriu)
  Mai oameni buni ,de unde brusc mandria asta acuta ca sunteti conationali cu Tibi? De unde vi s-a aprins focul patriotic in inima, va dau lacrimile si vi s-au trezit fluturii nationalisti in cap?Ce ati facut voi pentru omul asta?Daca il chema Ahmed Musarah….va mai bateati atat cu caramida in piept? Un om super puternic…extrem de puternic…..cu angoasele si razboaiele lui personale…
  Cu ce ati contribuit voi la lupta lui de va face sa fiti atat de mandri de va salta inima in piept si cantati imnul Romaniei mai ceva ca un soldat SS imnul nazist?
  Ok…este un om extraordinar……tot respectul…dar ceea ce a facut el este pur o chestie personala…nicidecum tricolori si imnuri pe care le impun sponsorii….nu a facut-o pentru voi…asa ca nu mai tremurati de emotie din fotoliile voastre cu o bere in mana.
  Asa vad eu situatia.
  Howgh!

  (0)
 9. Socialul

  Atata tam-tam pentru ce? Sunt atat de multe alte lucruri care merita mai multa atentie, dar nu li se acorda. Acest Tibi ce vrea sa demonstreze? Ca a devenit alt om dupa cele “multe” pe care le-a realizat prim comportamentul anti-social, peste mari si tari?
  Raman la proverbul: “lupu-si schimba parul, dar naravul, ba”!
  Om trai si om vedea…. ceva interes trebe sa aiba!
  Daca nu facea ceea ce a facut….alta era povestea

  (0)
 10. el fugitivo

  Sigur ca orice reusita al unui conational ne bucura, ne identificam cu el si traim prin el momentele de glorie , ii furam de fapt meritul desi noi nu am facut absolut nimic. Cum au spus si altii, stam cu o bere in fata, pe internet si ne identificam cu Tibi, luptam si noi prin nameti si viscol, din camera calduroasa. Eu nu am baut bere dar am mancat cate o felie de paine cu dulceata in timp ce-l admiram. Arctic Ultra este o cursa printre multe alte curse din lume, unii fug in frig, altii fug la caldura prin deserturi, altii urca fara oxigen muntii, Felix Baumgartner sare dintr-un balon de sus din stratosfera, anul acesta 4 romani vaslesc timp de 3-4 saptamani intr-o barca peste Atlantic (nu s-a prea facut publicitate!) etc. Totusi toate sunt niste reusite simple, „musculare” sa nu uitam insa si alt gen de performante umane cum ar fi curajul de a emigra intr-o tara straina, integrarea acolo, studiile intr-o limba straina, diplomele obtinute, altfel spus, reusita in viata. Iti poti depasi fricile, blocajele, inferioritatea, prin curaj, munca, inteligenta. Tibi a dat-o in bara prin Germania dar s-a redresat in alt mod. Fiecare cu sportul lui,nu? Felicitari celor care lupta sa-si depaseasca limitele !

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.