Politică

Oltean spune că se solidarizează cu greutăţile oamenilor

Deputatul PDL Ioan Oltean a afirmat că în situaţia în care Guvernul nu găseşte soluţii la problemele oamenilor care au ieşit în stradă, atunci va trebui să plece, adăugând că populaţia a tras un semnal de alarmă extrem de puternic.

”Există agenţii de rating care analizează cu maximă atenţie România, să vadă dacă mai prezintă credibilitate. Revista americană spune: temeţi-vă de România, nu de Grecia. Toate acestea datorită mişcărilor ample care au loc pe fondul unor greutăţi incontestabile. Poate că prin prisma acestor mişcări Guvernul a realizat acum mai bine decât oricând care este situaţia reală din România. Poate că furat de acest acord tacit al populaţiei privind reformele, a crezut că se poate continua la nesfârşit şi că populaţia poate să aştepte până când Guvernul va avea la îndemână toate posibilităţile. Iată că populaţia a venit şi a tras un sistem de alarmă extrem de puternic: opriţi-vă, ajunge, am ajuns la maximă suportabilitate. Aici Guvernul trebuie să înţeleagă acest lucru şi să găsească soluţii de rezolvare a problemelor, pentru că altfel nu există decât o singură soluţie: plecarea Guvernului. Este clar, dacă Guvernul nu realizează nici acum care sunt dificultăţile ţării şi nu se apleacă cu mai multă atenţie asupra soluţiilor ce se impun, soluţia e aceea pe care o spune strada. Eu nu cu ţin cu strada, dar mă solidarizez cu greutăţile oamenilor şi cu modul paşnic în care reacţionează”, a spus Oltean.

Întrebat în cât timp crede că Guvernul ar trebui să vină cu soluţii, Oltean a spus că, în opinia lui, într-o lună.

Oltean a adăugat că premierul Emil Boc este un tip foarte activ care se pricepe la multe fiindcă a crescut la ţară, dar, în opinia sa, nu era necesar să intervină cu lopata la deszăpezit.

Ioan Oltean a fost întrebat de un jurnalist când are timp premierul Emil Boc să găsească soluţii pentru detensionarea situaţiei din ţară când dânsul dă zăpada cu lopata.

„Emil Boc este un tip foarte activ. Se pricepe. Asta este! Ştie, e copil crescut la ţară. Şi eu ştiu să ţin lopata. Astăzi şi ieri deszăpezirile şi intervenţia instituţiilor statului într-un moment atât de greu nu sunt lipsite de importanţă. Premierul a dat dovadă că s-a implicat. Foarte bine a făcut. Sigur, putea să lase lopata la alţii, dar a luat-o. Acum nu putem să-i dăm în cap!”, a declarat Oltean.

Secretarul general al PDL a declarat că Guvernul a înaintat către opoziţie o solicitare de înfiinţare a unei comisii de dialog social şi economic între putere şi opoziţie.

„E prima dat, recunosc, târziu, dar în care puterea propune deschiderea căii de dialog cu opoziţia la modul real pe probleme reale, ale societăţii. Era bine dacă se întâmpla acum doi ani, dar niciodată nu e prea târziu”, a declarat el.

Întrebat cine a oprit puterea până acum să dialogheze, Oltean a răspuns: „Lipsa noastră de tact!”.

El a adăugat că, în opinia sa, Guvernul va trebui să vină cu un set de măsuri care să ducă la dezamorsarea acestor tensiuni.

„Guvenul va trebui să vină cu un set de măsuri care să ducă la dezamorsarea acestor tensiuni. E obligat. Altfel, Guvernul va trebui să plece. Eu cred că cam într-o lună de zile Guvernul ar trebui să vină cu un set de măsuri care să ducă la rezolvarea situaţiilor cu care oamenii se confruntă”, a declarat el.

Întrebat ce măsuri crede că ar trebui luate, Oltean a spus că nu doreşte să vorbească public despre ele ca să nu intre în contradicţie cu premierul.

„Vă asigur că în structurile noastre politice îi sugerăm şi premierului, şi Guvernului, noi cei care suntem în afara lui, cum vedem această problemă”, a declarat Ioan Oltean.

Întrebat dacă structurile de conducere ale PDL sugerează şi o remaniere a Guvernului, Oltean a spus: „Probabil că şi această chestiune Guvernul o va analiza mult mai temeinic după ce FMI îşi va încheia vizita în România”.

Întrebat dacă ar putea fi schimbat şi premierul, Oltean a spus că exclude această variantă.

Secretarul general al PDL a precizat că se desolidarizează de mişcările de stradă ”confiscate politic”.

”Mă desolidarizez de faptul că multe mişcări din ţară au fost confiscate politic şi partidele din opoziţie încearcă să le folosească, încercând să-şi îmbunătăţească imaginea pe fondul unor greutăţi reale. Mă delimitez de acest lucru, mă solidarizez cu omul de rând, şi eu ca membru al partidului de guvernământ trebuie să acord atenţia necesară a acestor manifestări. Mă desolidarizez totalmente de cei care confiscă mişcarea omului simplu, care vrea să-l atenţioneze sever pe cel care greşeşte”, a comentat el.

Oltean a declarat că Victor Ponta are în spate oameni care gândesc, în timp ce Crin Antonescu nu, şi că alegerile anticipate nu reprezintă o soluţie.

”Am fost martori la câteva acţiuni de imagine ale opoziţiei. Prima a fost convocarea sesiunii extraordinare. PDL şi majoritatea parlamentară n-a avut nicio reţinere în a da curs solicitării opoziţiei. Am acceptat cu convingerea că poate în ceasul al 12-lea puterea şi opoziţia, în Parlament, pentru că acolo le e locul, nu în stradă, se vor apleca cu responsabilitate asupra problemelor sociale şi vor găsi soluţii. Rezolvarea acestor probleme nu este în exclusivitate atributul puterii, este şi al opoziţiei. Opoziţia nu se poate spăla pe mâni ca Pilat din Pont şi să spună: ”nu eu, ei”. Trebuie să zică: ”noi, opoziţia, venim cu o alternativă, asta vrem noi să facem”. N-au venit cu această alternativă, au venit cu 3-4 lozinci: ”jos Guvernul, Jos Băsescu, jos…..” Cu măsuri neconstituţionale, făcând o paradă de decizii, de demiteri şi demisii, ştiind cu certitudine că demisia în bloc a întregului parlament, nu numai a opoziţiei, duce la alegeri anticipate, nu la alegeri normale. Omul de rând nu ştie. ”Noi vrem alegeri, ne dăm demisia”. Încet-încet dispar una câte una demisiile din portofoliul sau portofelul lui Crin Antonescu. Pentru că au constatat că a fost un joc de imagine prost gestionat chiar de către preşedintele PNL. Ponta a fost mult mai realist, mai echilibrat şi bravo lui. Sigur, are în spatele lui un Adrian Năstase, are în spatele lui oameni care gândesc, recunosc, şi unii bătrâni înţelepţi care mai greşesc, dar asta-i viaţa.  Antonescu n-are pe nimeni în spatele lui, el nu vrea să aibă, el le ştie pe toate”.

”În spatele acestui joc de imagine, în loc să identificăm soluţii, ne certăm şi amplificăm lipsa de speranţă a omului din stradă, pentru că cetăţeanul şi-a exprimat neîncrederea în toată lumea. Aţi văzut, până la urmă s-a trezit şi Petre Roman să meargă în Piaţa Universităţii, nu putea să stea acasă lângă nevastă, s-a dus acolo. A reacţionat lumea, oamenii au constatat că niciunii dintre oamenii politici, nici din opoziţie, nici de la putere, n-au venit cu soluţii de rezolvare a problemelor.  PDL respinge aceste gesturi ieftine ale opoziţiei, acest joc de imagine de slabă calitate, se concentrează cu maximă atenţie pe revendicările populaţiei şi pe identificarea de soluţii. Avem în ţară Fondul Monetar, noi sperăm că discuţiile se vor finaliza în mod pozitiv şi că se vor identifica şi soluţii pragmatice de rezolvare în mare parte a problemelor pe care le-a ridicat populaţia şi care sunt reale, nu sunt improvizaţia nimănui. Sper ca aceste soluţii să vină în întâmpinarea realităţilor cu care se confruntă România. Se reia şi activitatea parlamentară, noi credem în continuare în dialog, credem că alegerile anticipate nu sunt soluţia în acest moment.

Credem că alegerile simultane sau comasate, aşa cum s-a încetăţenit, constituie un obiectiv care a avut în vedere nu crearea de facilităţi pentru partidele de guvernământ. Sunt aceleaşi facilităţi pentru toate partidele care au primari mulţi. S-a avut în vedere doar crearea posibilităţilor ca anul 2012 să fie în cea mai mare parte un an al activităţii economice, în care investiţiile să se deruleze, un an în care Guvernul să gestioneze corect raporturile cu criza, un an în care credibilitatea României, dacă nu să crească, măcar să se menţină, în raport cu celelalte state. Acestea au fost raţiunile pentru care am susţinut acest lucru.  Vom trăi şi vom vedea care este soluţia Curţii Constituţionale şi în funcţie de acest lucru problema va fi soluţionată într-un fel sau altul”, a adăugat preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud.

Ioan Oltean a subliniat că ”e un adevăr incontestabil că România o duce greu”.

”La fel de adevărat e şi că România este o ţară stabilă economic, că are o credibilitate internaţională care n-a fost pusă la îndoială în ultimele 7-8 luni, că are o monedă naţională stabilă, că are relaţii foarte bune cu FMI, Banca Mondială şi Comunitatea Europeană, că a fost dată ca exemplu pentru modul în care şi-a respectat angajamentele faţă de UE, că are un acord preventiv de 5 miliarde de euro care o poate ajuta să depăşească mai uşor decât alte state situaţia grea, dacă aceasta s-ar înrăutăţi, că situaţia din România nu poate fi comparată cu cea din Ungaria sau din Grecia sub aspectul dificultăţii. E adevărat însă, şi acesta e lucrul cel mai grav, că măsurile de criză luate de Guvern, peste care s-au pus măsuri de modernizare a ţării, n-au adus un plus în buzunarul cetăţeanului, un plus de mîncare în farfuria lui. Ştim asta. Sunt create toate premizele ca începând din acest an acest lucru să se întâmple. E păcat că într-un moment în care se contura această realitate au apărut mişcări care pun în dificultate România şi Guvernul în gestionarea corectă a societăţii româneşti”, a spus Oltean.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS