Galeria de Artă Concentric vă invită la ”Octava astrală a inimii”

Holistic

Galeria de Artă Concentric Bistrița, situată în Piața Centrală nr. 13, organizează primul vernisaj din acest an: ”Octava astrală a inimii”, expoziție de pictură, grafică și desen semnată Doina Mihăilescu – miercuri 14 februarie, ora 18.00. Curatorul expoziției este criticul de artă Oliv Mircea. Amfitrionul evenimentului – Marin Ecedi.

Expoziția de pictură, grafică și desen a Doinei Mihăilescu, pe care o propune Galeria de Artă Concentric, vă invită la întâlnirea cu un artist pe deplin format și al cărui demers artistic se ordonează în miezul unei episteme care vrea să dezvăluie o realitate mito-archeo-utopică.

Artista este cunoscută ca un pictor liturgic. Imaginarul care rezultă din abordările ei poartă marca artistului care își face singur canonul, dar care își acordă totodată o binecuvenită doză de libertate. Deasemeni, un deplin potențial de verticalitate se regăsește din nou în lucrările de acum care îi îngăduie o exprimare creativă de sine într-un cod afectiv specific valorilor estetice ale modernității. Iată de ce, într-o lume dominată încă de nihilismul creștin al cărnii, ea ne propune o filozofie a luminilor senzuale. Expoziția anunță un eros solar și lejer, libertar și jubilatoriu care se construiește luându-și ca temelie valorile de: blândețe, tandrețe, solicitudine, dăruire, împărtășire, mărinimie, altruism, atenție, eleganță.

Inspirate din binecunoscutul text al Cântării Cântărilor, desenele, grafica și pictura expuse acum la Galeria de Artă Concentric ne dezvăluie misterul și tainele unui trup îndrăgostit, arătând splendorile unui corp complice cu natura. În fiecare din lucrări se poate vedea cum artista instituie o politețe și o curtoazie a corpurilor care se lasă cuprinse de voluptatea senzuală a sufletului material spre a elibera trupul de feluritele lui servituți. Întregul ciclu de lucrări lasă să se distingă un mecanism al dorinței fără a deveni nicidecum un discurs al plăcerii. Pentru artistă, frumusețea conține un element de iubire și, de asemene, unul poetic.

Expoziția poate, fără prea mare efort, să se dezvăluie ca o iconosferă care conține locuri creative deschise unei pluralități de interpretări. Locul poetic al acestei imnografii a iubirii este, cu sprijinul limbajejor alegorice și simbolice care smulg cosmosul din neinteligibilitatea lui inițială, locul care redesenează contururile unei memorii care propune o întîlnire a legăturii nupțiale cu erosul solar paradisiac pentru a institui un timp al așteptării.

Metafora nupțială a poemului biblic împreună cu erotica solară, ludică și jubilatorie, trebuie înțelese și dintr-o perspectivă mistică și ascetică pe care ți-o dă o privire simbolică prilejuită de feluritele modalități ale întâlnirii și contemplării. Privirea aruncată asupra iubirii se duce dincolo de imediatul lumii și poate chiar dincolo de frumusețea chemării. La un artist autentic esența și forma nu pot fi despărțite. Forma este esența devenită vizibilă iar esența este adâncimea formei.

De două decenii artista lucrează în atelier și expune constant lucrări care aparțin unor serii și cicluri care configurează ierarhii ale conținuturilor și ale formei care sunt: Stâlpnici, Iov, Maria Egipteanca, Pustia, Arca, Îngerul Învierii, Mormântul Gol, etc. Acum ne invită să privim împreună cum deasupra omului se boltește spațiul sacru și iubirea în același timp infinit.

Doina Mihăilescu este membru al Asociației Uniunii Artiștilor Plastici din Bistrița. Ea trăiește și muncește la Timișoara. Este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest, Facultatea da Artă – restaurator și autor de studii despre artele vizuale. Muncește pe diferite șantiere de restaurare. Are calitatea de expert în evaluarea și restaurarea picturii pe lemn. A întreprins multe stagii de documentare în străinătate.Este protagonista a peste treizeci de expoziții personale în România și în Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Ungaria, Iugoslavia, etc. Este laureată, din 2016, a premiului pentru Artă Religioasă acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din Romania.

GALERIA DE ARTĂ CONCENTRIC BISTRIȚA

Google Ads

Comentarii

  1. Gânditorul de la Hamangia

    La sfârşitul articolului, am realizat că face parte din categoria ştirilor şi m-am întrebat, oare de unde vine în titlu expresia „octavă”, care-mi aduce aminte de un eveniment desfăşurat între 18 – 25 ianuarie, ca dealtfel în fiecare dintre cei opt ani anteriori, în organizarea şi sub conducerea clerului confesiunilor creştine istorice din Bistriţa, sub denumirea „Octava de rugăciune ecumenică, pentru unitatea creştinilor”, la care au fost gazde, rând pe rând Biserica Evanghelică CA (de Confesiune Augustană) de limbă germană, Biserica Romano-Catolică (cunoscută ca Sfântul Anton) , Biserica Greco-Catolică cu hramul Buna Vestire, Biserica Ortodoxă cu noul hram Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (de la Coroana), Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei (de la Apollo), Biserica Evanghelică CA de limbă maghiară, Biserica Reformată (de la Poşta Veche), slujbele ţinându-se în limba şi după ritul fiecărei confesiuni în parte, în care creştinii din cadrul diferitelor confesiuni s-au apropiat tot mai mult, accentul fiind pus pe unitatea şi unicitatea Bisericii Creştine, ale cărei enoriaşi, toţi sunt fraţi şi prin Iisus Hristos fii şi moştenitori ai Împărăţiei Lui Dumnezeu. Poate nu am găsit eu în cele două ziare electronice pe care le citesc, dar nu cred să se fi dat de veste în ele, despre acest eveniment, care consider că are un rol important în viaţa creştinilor din întreaga lume. Poate din cauză că, spre surprinderea plăcută, în acest an nu au fost prezente, ca în anii anteriori, „notabilităţile” urbei şi a judeţului nostru. Cred că a fost o scăpare a ziariştilor din acest an, cu speranţa că în anii următori nu vor mai uita de un eveniment atât de împortant la care participarea locuitorilor (creştinilor convinşi nu declarativi) a fost remarcabilă şi benefică pentru unitatea cetăţenilor urbei.

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.