Actualitate Recomandări

Cum pot obţine firmele ajutoare de stat. Eugen Teodorovici: Nu trebuie să mai aştepte aprobarea

Ministerul Finanţelor a reactivat o schemă de ajutor de stat aprobată în 2014 pentru finanţarea investiţiilor de mare anvergură în special pentru regiunile mai puţin dezvoltate. Valoarea minimă a investiţiei a fost redusă de la 10 la 3 milioane de euro.

„A apărut în Monitorul Oficial o hotărâre pe care Guvernul a aprobat-o săptămâna trecută cu relansarea schemei pe faimoasa HGR 807 din 2014. Acest ajutor de stat este astăzi acordat într-un mod mult mai simplificat. Tot acum punem pe site-ul Ministerului de Finanţe ghidurile de plată şi ghidul beneficiarului, iar în maximum 15 zile se vor adopta aceste ghiduri prin ordin al ministrului Finanţelor. Practic în 16-a zi se pot depune proiecte de către toţi cei interesaţi într-un sistem mai simplu: nu 10 milioane, ci trei milioane. Nu se mai aşteaptă aprobarea cererii. Ea se depune şi se apucă omul şi face lucrarea, nu mai stă luni de zile să îi aprobăm noi lucrarea. A depus cererea, se apucă şi lucrează. Un plan de afaceri e mult mai simplu de făcut azi, nu mai aplicăm scoringul la evaluare şi, dacă eşti eligibil, adică cu trei milioane minim, eşti în domeniile pe care regulamentul le prevede ca fiind eligibile, vii şi investeşti. Nu mai facem cu punctaje, cu scoring, nu! E o schimbarea radicală. E mult mai simplă”, a spus Eugen Teodorovici la Bistriţa.


Ministrul a menţionat că se gândeşte şi la alte modificări în privinţa acordării ajutoarelor de stat.

„În a doua parte a anului va fi o nouă schemă a ajutorului de stat, mult mai mare, mult mai consistentă şi cu nişte principii noi. În primul rând va trebui să balansăm între ajutorul de stat dat în mod direct şi facilităţile fiscale. Ne-am uitat şi al Ungaria, şi la Polonia, şi la alte ţări şi trebuie să găsim cea mai bună formulă. Cea de azi este una foarte bună, dar putem găsi una şi mai bună. Poate îi dau unei firme ajutor de stat ca sumă directă şi o parte ca facilităţi fiscale. Pentru ajutorul de stat dat unei firme, eu, stat, pot să devin partener fără să mă implic în decizia companiei. Dacă peste ani de zile firma decide să plece din România din motive economice, atunci eu, statul, poate pot prelua acea companie, să o ţin în viaţă şi să o dau altora care sunt interesaţi pentru a nu produce în economie şocuri”, a spus el.

Bugetul mediu anual al schemei, nu cel maxim, ar putea ajunge la 638 milioane lei. În anul curent pot fi contractate în limita creditelor de angajament şi bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde lei. Majorarea bugetului mediu anual este posibilă cu notificarea prealabilă a Comisiei Europene.

Principalele obiective ale acestei scheme sunt susţinerea proiectelor de investiţii de mare anvergură, favorizarea extinderii activităţilor economice în regiunile mai puţin dezvoltate şi stimularea investiţiilor în tehnologii avansate care conduc implicit la crearea de locuri de muncă.

În perioada 2014-2017, au fost 11 acorduri pentru finanţare emise, valoarea proiectelor de investiţii a fost de 2,54 miliarde lei, iar valoarea cheltuielilor eligibile este de 1,91 miliarde lei. Valoarea ajutorului de stat aprobat a fost de 785,89 milioane lei, din care au fost plătite 272,51 milioane lei.

Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat în baza schemei de ajutor de stat, în 2018 – 2020, pentru Bucureşti, este 10% raportat la cheltuiala eligibilă de maximum 7,5 milioane euro. Pentru regiunea Vest şi Regiunea Ilfov este 35% raportat la cheltuiala eligibilă de maximum 26,25 milioane euro. Pentru restul teritoriului naţional este 50% raportat la cheltuiala eligibilă de maximum 37,5 milioane euro.

În Bistriţa-Năsăud au beneficiat de ajutoare de stat firme precum Leoni şi Rombat.

Foto: arhivă Leoni fabrică 

7 comentarii

  • Sa dai ajutoare de stat (din banii mei si ai altora) unor firme precum Leoni sau Rombat……..asta înseamnă sa fi stat mafiot.

    • Stai linistit, nu vor da niciun ban nimanui ! E doar gargara !
      N-au incheiat start up 2017, n-au inceput inca start up 2018 , nu-s in stare sa duca un proiect pana la capat !
      Dau din gura ,ca nu-i costa nimic !

    • Nici mie nu mi-e în clar acest aspect. Cum nu înțeleg nici de ce se reabilitează pe banii primăriei (adică pe banii noștri, a cetățenilort) blocuri private!

    • Cum nu au dat la Leoni si la Rombat?
      In romania se dau bani ca si ajutor de stat firmelor straine …pe limba noastra sunt acele firme care scot profitul din tara sub forma de profit sau daca nu reusesc asa ceva FAC CATE O FRAUDA DE 10…20 MILIOANE…..SI DAU VINA CA HECARII SUNT DE VINA!!!!!
      Apropo….LEONI PLATESTE IMPOZIT PE PROFIT DE 10 % SI INCA 1% PE DIVIDENDE PE SUMA CARE AU FURAT-O CU ” AJUTORUL HECARILOR”????? (la iohanis deja vrea chiria)

    • Eu n-am zis ca n-au dat , am zis ca nu vor mai da !
      Pentru ca n-au de unde !
      Reciteste pana pricepi !

    • tu ai raspuns la mesajul lui raul care a scris ca primesc firmele leoni si rombat….
      ori tu raspunzi la un mesaj care nu are treaba cu ce contine ori trebuia sa scrii un mesaj …simplu!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS