Oaspeţi din Republica Moldova, în vacanţă la Parva şi în vizită la Biblioteca Judeţeană

Holistic

Elevi din Telița, Raionul Anenii Noi, se află zilele acestea în tabără la Parva, comună cu care e înfrăţită Teliţa, unde sunt găzduiţi chiar de primarul Ioan Strugari. Marţi, astăzi au fost primiţi la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa unde au recitat poezii, au cântat şi apoi au primit cărţi şi reviste.

Teliţa este o localitate traversată de Nistru, aşa că elevii s-au declarat impresionaţi de munţii de la noi şi de frumuseţea comunei Parva, unde vor petrece câteva zile de vacanţă. Au sosit aseară împreună cu primarul Rodica Russu, aflată în fruntea comunităţii înfrăţită din 2017 cu Parva. 

„Suntem binecuvântaţi că avem o înfrăţire foarte frumoasă cu comuna Parva, suntem la a patra vizită a noastră aici. Ne place foarte mult. Copiii sunt însă pentru prima oară aici, sunt încântaţi de zona montană şi sunt sigură că vom avea o vacanţă frumoasă. Ideea noastră este ca elevii să cunoască alţi copii români, să comunice, să se împrietenească şi să putem avea nişte relaţii interpersonale de lungă durată. În proporţie de 25%, copiii noştri îşi fac studiile în România. Avem cu noi patru absolvente de ciclu gimnazial care deja şi-au depus documentele şi îşi vor continua studiile aici, în România”, a spus primarul Rodica Russu.

Printre participanţii la tabără se află şi Daniela Belinschi, o elevă care iubeşte istoria şi scrie poezii în limba română. Ea a citit o poezie în Clubul Coşbook, iar două colege ale ei au interpretat un cântec pe versurile poeziei „La oglindă”.

Managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, Ioan Pintea, le-a oferit tuturor oaspeţilor moldoveni cărţi scrise de George Coşbuc şi Liviu Rebreanu, o broşură despre evenimentele de la 1918 în Bistriţa-Năsăud şi o revistă scrisă de profesori şi elevi.

În zilele următoare, elevii şi profesorii lor vor avea ocazia să vadă şi casele memoriale ale celor doi scriitori. Ioan Strugari le-a promis că vor urca şi pe munte într-o excursie de o zi.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.