O firmă a lui Emil Nistor, acuzat că a prejudiciat cu un milion de lei o bancă, în Topul firmelor 2011

Holistic
Trăim în ţara în care, dacă ai o firmă cu probleme, îţi faci alta. Nu numai că nu te împiedică nimeni, te şi premiază. Este şi cazul omului de afaceri Emil Nistor din Valea Mare care a intrat, bine merci, în Topul firmelor 2011.

Reamintim că proprietarul complexului turistic Poiana Zânelor din comuna Şanţ, omul de afaceri Emil Nistor, a fost trimis în judecată, alături de alte şapte persoane, cei opt fiind acuzaţi de prejudicierea cu un milion de lei a CEC Bank.

Potrivit rechizitorilului întocmit de DIICOT, în cursul anului 2006, Emil Nistor şi celelalte persoane trimise în judecată au determinat mai mulţi oameni care lucrau la firmele omului de afaceri să ia credite pentru nevoi personale fără garanţii, întocmindu-le adeverinţe false de salarii, menţiuni în fals în cărţi de muncă şi oferindu-le chiar bani pentru a fi titularii creditelor luate, însă fără ca ei să ştie ce sume au fost împrumutate şi fără a intra vreodată în posesia banilor care au ajuns la Emil Nistor, omul de afaceri având nevoie de bani pentru continuarea investiţiilor începute la firmele sale, inclusiv la Complexul turistic Poiana Zânelor din comuna Şanţ.

Potrivit surselor citate, CEC Bank nu a fost singura bancă de la care au fost luate credite în felul acesta. Alte două bănci, BCR Năsăud şi Unicredit Ţiriac Bistriţa, au fost prejudiciate în total cu 1,2 milioane de euro prin 58 de credite luate în perioada 2005-2008, dar toate aceste fapte fac obiectului altui dosar instrumentat iniţial de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud care, din cauza prejudiciului mare, şi-a declinat competenţa în favoarea DNA Cluj.  O parte din firmele lui Emil Nistor sunt în insolvenţă, iar mulţi dintre titularii de credite sunt şomeri.

Însă Emil Nistor nu s-a dat bătut. A înfiinţat, în 2008, o altă firmă SC Shalom Ecohouse SRL Valea Mare, companie care, ce să vezi, ajunge să fie chiar premiată de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, ocupând locul al doilea în Topul firmelor 2011, după Stern&Co, la secţiunea „Lucrări de construcţii a clădirilor” – întreprinderi mici. Şi nici nu e de mirare că s-a întâmplat aşa dacă ţinem cont de indicatori financiari aferenţi anului 2010. Firma despre care vorbim a avut o cifră de afaceri de 6,4 milioane de lei şi un profit de peste 600.000 de lei.

Aşadar, trăim în ţara în care contează mai mult ce pălărie ai şi mai puţin ce acoperi cu ea.

Foto: Poiana Zânelor, o afacere care lui Emil Nistor i-a adus mai puţine premii şi mai multe bătăi de cap.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Maria

  Atentie la titlu
  O firmă a lui Emil Nistor, acuzat că a prejudiciat
  cred ca corect este acuzata, pt ca firma este acuzata
  vedeti ce usor se cade in greseli gramaticale, fiti atenta d-na Cristiana, mai ales ca dvs sunteti fililog

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.