Apariţie neaşteptată pentru această perioadă a anului într-o pădure din Bistriţa-Năsăud

Holistic

(VIDEO) Cu toate că, în această perioadă a anului ne-am aştepta ca ursul să stea liniştit în bârlog, se poate întâmpla să nu fie aşa. În timpul unei partide de vânătoare care a avut loc vineri, a fost filmat un urs speriat de toată larma făcută de cei din pădure.

Azi 11.01 2019 , nu doarme …

Publiée par Casa de Vânătoare Ursul Brun sur Vendredi 11 janvier 2019

Hibernarea este un fenomen fiziologic care apare la unele animale pentru a le ajuta să supraviețuiască perioadelor când hrană este limitată, de exemplu iarna. Hibernarea este caracterizată printr-o stare de inactivitate totală, temperatură scăzută a corpului, respirație și circulație lentă și activitate cerebrală redusă.

Cu alte cuvinte corpul animalului intră într-o letargie extremă, ca o „anestezie”, din care nu se poate trezi ușor, și care poate dura câteva luni.

Hibernarea la urs este un fenomen controversat. Ursul polar nu hibernează deloc, acesta fiind un animal marin care găsește hrană tot timpul anului și nu are nevoie de hibernare.

Ursul brun nu hibernează nici el 100%, dar intră într-un fel de somn profund (stare de amorțeală). Deși majoritatea funcțiilor corpului își reduc activitatea, funcțiile vitale cum sunt respirația și circulația continuă fără modificări. De asemenea, activitatea cerebrală nu încetinește, ci intră într-o stare de veghe permanentă, motiv pentru care ursul se poate trezi la cel mai mic zgomot. Ursul nu se trezește doar când este deranjat, ci o dată la câteva zile iasă din bârlog pentru a se dezmorți sau pentru a-și schimba poziția, motiv pentru care el este periculos chiar și în perioada de „hibernare”.

Aşadar nu e de mirare ca ursul să poată fi zărit la plimbare prin zăpadă în toiul iernii.

Sursa video: Casa de Vânătoare Ursul Brun

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Animalele

  Niste nesimtiti vanatorii astia. In loc sa duca hrana animalelor salbatice deoarece din cauza zapezi este greu pentru ele, ei merg si le vaneaza. Diferenta dintre animale salbatice si vanatori este pusca.

  (1)
 2. ecologistul

  Oare ursul este periculos ca isi schimba pozitia in somnul deranjat de bipezii lacomi si plin capul de adrenalina si osanza de la bunatatile cu care se infrupta. Noi ce am face daca am fi deranjati sistematic din somn de niste aratari cu pusca-n spat ?Sa li se moaie teava si la propriu si la figurat.

  (1)
 3. cititor

  Am mai vazut acest ursuletz , care dupa marime, forma si viabilitate, pare sa fie in jur de 2-3 ani , cu ocazia partidelor de vanatoare , pe acest fond . Nu cred ca este chiar … „singur „.

  (0)
 4. Ursul miop

  Este vorba de Adrian Ursu de la Antena 3. Animalul este speriat că la Bistrița minciunile Varanului nu se mai vând acum așa de bine ca mai demult.

  (0)
 5. Zoobis

  Bistriță de struți și struțe
  Comandată de maimuțe,
  Din bârlog, un pui de urs
  Transmite știutul discurs:

  Deșteaptă-te, ursule, din somnul cel de moarte
  În care te-adânciră pavianii cei tirani, macacii de tirani!…

  (0)
 6. Gestinarul pasionat de etica vanatorii

  Poate ca acum cand vedem o iarna veritabila se va schimba si comportamentul ursului! Totul pleaca de la interzicerea vanatorii la aceasta specie! In acest caz ursul nu mai este hranit cu minime cantitai suplimentare de hrana si mai ales nu mai este ademenit spre foisoarele de vanatoare cu tot felul de gaselnite ale gestionarilor fondurilor de vanatoare! Daca nu mai iese banul….da-l dracu de uirs!

  (-1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.