Actualitate

Noua lege a avocaților, promulgată. Ce prevede

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua lege a avocaţilor, adoptată de Parlament în octombrie, potrivit căreia procurorii nu vor putea ridica înscrisuri care conţin comunicări între avocaţi şi clienţi, în baza secretului profesional, după ce Curtea Constituţională a respins o sesizare a Guvernului. Prevederile controversate, care acordau imunitate sporită avocaţilor, au fost eliminate din lege.

Legea a fost adoptată de Parlament în octombrie, însă Guvernul a sesizat Curtea Constituţională la începutul lunii noiembrie. La mijlocul lunii ianuarie, CCR a respins această sesizare, iar legea a ajuns la preşedintele Iohannis, care a promulgat-o.

Potrivit textului final, confidenţialitatea comunicărilor dintre avocaţi şi clienţi este întărită prin articole care prevăd că se exceptează de la măsura ridicării de înscrisuri şi de la măsura confiscării înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său, precum şi înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.

În forma iniţială a legii avocaţilor, se prevedea că secretul profesional trebuie asigurat, iar percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său sau ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi făcută decât de procuror, în baza unui mandat emis în condiţiile legii.

Legea permite în continuare interceptarea conversaţiilor avocaţilor, în anumite condiţii legale.

În Senat, s-a introdus iniţial un amendament potrivit căruia avocaţii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, interdicţie care nu exista nici în forma veche a legii, însă deputaţii au respins ideea. Mai mult, deputaţii au eliminat şi obligativitatea ca avocaţii să depună declaraţii pe propria răspundere cu privire la apartenenţa la fosta Securitate.

Restul prevederilor controversate, care ofereau o aşa-numită imunitate avocaţilor, au fost eliminate de deputaţi.

A fost astfel eliminată condiţia informării avocaţilor ”de îndată” despre interceptări, precum şi condiţia obligatorie de participare a decanului Baroului la efectuarea percheziţiilor.

A fost admis un amendament care prevede că bunurile ridicate la percheziţii ”care nu au legătură cu cauzele beneficiază de confidenţialitatea client-avocat”.

Legea va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS