Noi reguli pentru accesul auto pe pietonalul Liviu Rebreanu din Bistrița

Holistic

Un proiect de hotărâre privind reglementarea accesului auto, stabilirea programului de aprovizionare şi ridicare a deşeurilor din centrul istoric, zona pietonală Liviu Rebreanu, va fi supus aprobării Consiliului Local Bistrița în ședința de joi 25 iulie. Proiectul modifică Hotărârea nr. 119 a Consiliului Local nr. 119/2006.

Noile prevederi:

– Accesul auto în zona pietonală Liviu Rebreanu este permis dinspre strada Vasile Nașcu, numai pentru riverani, maşinile de intervenţie – pompieri, poliţie (maşinile poliției rutiere şi cele de ordine publică), poliția locală, ambulanţă, jandarmerie, salubritate, ale societăţilor de pază care au încheiate contracte cu beneficiari din zona pietonală, de întreţinere a furnizorilor de utilităţi şi vehiculelor de aprovizionare ale agenţilor economici din această zonă, circulaţia desfăşurându-se în sens unic spre Piaţa Unirii.

– Accesul autovehiculelor destinate colectării deşeurilor menajere în zonă se va face după următorul program: zilnic, între orele 06.00 – 10.00.

– Este permis accesul în zonă a vehiculelor cu greutatea maximă autorizată până la 2,5 to, care efectuează aprovizionarea societăților comerciale, doar în intervalul 06.00-10.00.

– Este permis accesul în zonă a vehiculelor destinate transportului de mărfuri care efectuează aprovizionarea societăţilor comerciale cu masa maximă autorizată de peste de 2,5 tone doar în intervalul 06.00-10.00 în baza unei autorizaţii de liberă trecere eliberată de Poliţia Locală a municipiului Bistriţa sau alte persoane juridice autorizate de Primăria municipiului Bistriţa conform prevederilor HCL nr. 61/2014. Staţionarea vehiculelor destinate transportului de mărfuri care deţin autorizaţie de liberă trecere se va face strict pe perioada manipulării (încărcare – descărcare) mărfurilor.

– Este permis accesul în zonă a vehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 2,5 tone, destinate activităţilor de construcţii şi instalaţii, aprovizionare cu lemne de foc în baza unei autorizaţii de liberă trecere eliberată de Poliţia Locală a municipiului Bistriţa sau alte persoane juridice autorizate de Primăria municipiului Bistriţa conform prevederilor HCL nr. 61/2014. Staţionarea vehiculelor care deţin autorizație de liberă trecere se va face strict pe perioada manipulării (încărcare – descărcare) a materialelor de construcţii/a lemnelor de foc etc.

– Este interzisă staţionarea autovehiculelor pe domeniul public din faţa imobilelor situate în zonă, inclusiv pentru riverani. Aceştia au obligaţia să le parcheze în curţile interioare ale imobilelor, iar acolo unde nu este posibil, autovehiculele vor fi parcate în imediata vecinătate, în afara perimetrului pietonal în spaţiile special amenajate existente.

– Aprovizionarea spaţiilor comerciale şi de alimentaţie publică din zonă se va face zilnic între orele 06.00 – 10.00. Aprovizionarea se va face prin spatele imobilului, din străzile adiacente, exceptând situaţiile unde nu este posibil accesul.

– Se interzice accesul motocicletelor, motoretelor şi a altor mijloace de locomoţie cu acţionare mecanică.

– În zona pietonală Liviu Rebreanu viteza va fi restricţionată la 5 km/h, urmând a fi amplasat în acest sens și un indicator rutier.

Motivele modificărilor

”S-a constatat că forma actuală a actului normativ a implementat o procedură care s-a dovedit a fi necorelată cu modul în care se derulează activităţile economice în prezent, precum și cu modalităţile de acces ale conducătorilor auto în zona pietonală Liviu Rebreanu.

Această procedură a generat o serie de dificultăți de natură funcțională pentru serviciile de utilități publice si agenţi economici, întrucât multe societăți comerciale care își desfășoară activitatea în această zonă au programul de funcţionare începând de la orele 10.00, iar programul de aprovizionare este până la orele 09.00, iar cel de ridicare a deşeurilor menajere prevăzut în conţinutul actului normativ menţionat se sfârșeste la ora 08.00. Acest aspect este de natură să perturbe atât activitatea economică a operatorului de servicii de salubritate, cât și acţiunile de control și verificare întreprinse de poliţiştii locali.

Din această cauză, în multe situaţii, agenţii economici nu deţin posibilitatea de a efectua aprovizionarea și eliminarea deşeurilor menajere în timpul programului stabilit, fapt care conduce la nemulţumiri și disensiuni cu forţele de ordine publică.

Nu în puţine cazuri, deşeurile sunt depuse în fața sediilor sau punctelor de lucru în timpul serii, pentru a putea fi ridicate în dimineaţa zilei următoare de catre operatorul de salubritate, ceea ce influenţează negativ aspectul estetic al zonei.

De asemenea, o chestiune esențială care a stat la baza propunerii de modificare, este necesitatea de a se găsi soluții pentru ca în zona pietonală Liviu Rebreanu să nu pătrundă sau staţioneze vehicule care nu au acest drept, aspect de natură să creeze disconfort agenţilor economici și cetăţenilor care se află în această zonă. Se impune eliminarea prevederilor privind accesul autourismelor pe bază de autocolant, precum și corelarea accesului autovehiculelor pentru transport mărfuri cu prevederile H.C.L. nr. 61/2014, privind aprobarea Regulamentului pentru eliberarea şi folosirea autorizaţiilor de liberă trecere pentru circulaţia pe străzile din municipiul Bistriţa.

Nemulțumirile și disfuncțiile menționate anterior sunt tot mai frecvent și acut manifestate în ultima perioadă, fapt care impune adoptarea unor măsuri corective în regim de urgență. Urgența adoptării acestor măsuri mai este impusă și de faptul că sfârșitul sezonului de vară se apropie, existănd riscul ca modificarea tardivă a actului normativ să conducă la implementarea noilor măsuri în sezonul de iarnă, când terasele nu-și mai desfăsoară activitatea”, se arată în expunerea de motive a Primăriei Bistrița.

ACTUALIZARE Consiliul Local Bistrița a aprobat proiectul

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. radu

  foarte bine!!! regulile fac diferenta!!! daca vrem sa avem civilizatie este foarte bine sa se respect un program,exact ca in alte tari, nu fiecare cand vrea si la orice ora, fiindca altfel numai pietonal nu este!

  (11)
 2. tudor

  Dupa transformarea strazii Liviu Rebreanu in artera pietonala, circulatia auto in zona Pietei Centrale a devenit o problema. Accesul dinspre Piata Unirii este cât de cât asigurat in sens unic pe strada Dornei si iesirea pe strada Gheorghe Sincai. In schimb, accesul de pe strada Nicolae Titulescu se blocheaza in Piata Centrala , fără posibilitatea de iesire către partea de est a orasului.
  Insă cea mai mare problemă legată de circulatia auto in zona centrală a orasului Bistrita este lipsa locurilor de parcare.
  După amenajarea parcării de pe strada Lupeni din spatele ansamblului „Sugalete”, primarul Cretu a făcut totul ca aceasta să nu poata fi folosită. El a blocat străzile Lupeni si Caragiale la intersectia cu Spiru Harret, care asigurau cat de cat accesul si iesirea din parcare catre bulevardul Republicii. De aceea, pentru ca parcarea de pe Lupeni să devină functională si utilă pentru centrul orasului este necesar să fie realizată o legatură directă din Piata Centrală.
  O asemenea legatura ar fi posibil de realizat printr-un pasaj subteran cu acces din zona fostului „Cort de Cultura” pe sub complexul Sugalete, care sa ducă direct la o parcare subterană amenajată sub cea existenta pe strada Lupeni. Astfel ar rezulta o parcare combinată (subterană si de suprafată) cu acces direct si de pe strada Lupeni. Aceasta ar putea fi chiar si etajată pentru a creste numarul locurilor de parcare la nivelul nevoilor actuale pentru zona centrala a orasului.
  Ideia unui pasaj subteran la parcarea de pe Lupeni pe sub complexul Sugalete a avut si liberalul Ioan Peteleu:
  vezi:http://www.timponline.ro/omnia-art-un-proiect-liberal-pentru-2015-peteleu-se-lucreaza-cu-frana-de-mana-trasa/

  (2)
 3. Balan Marius - membru. Bistrita Civica

  Tudor te asteptam sa vi si la dezbateri publice la CL unde se discuta si proiectiile bugetare in fiecare an si ceea ce se doreste sa se intample cu banii nostrii. Fi sigur ca un grup de presiune de vreo 50 -100 de cetateni civici ar schimba in bine soarta orasului.

  (2)
  • Carmen

   N-am crezut ca nici d-voastră nu stiți unde scriem cu doi „i” şi unde cu unul!!!!!

   (-1)
 4. Balan Marius -

  Carmen draga am gresit nu pt. ca nu as cunoaste acest aspect. Sunt om si din cauza vitezei mai mananc si cate un (i). Multumesc pentru atentionare.

  (4)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.