Ninsoare de mai în Pasul Tihuţa

Holistic
Crestele munţilor s-au albit în noaptea de duminică spre luni după ce, în Pasul Tihuţa a nins şi s-a depus un strat de un centimetru de zăpadă. Frigul de la munte - unde s-au înregistrat sub două grade Celsius - s-a simţit şi la Bistriţa, prima zi de lucru după minivacanţa de 1 Mai fiind destul de răcoroasă. Meteorologii anunţă că vremea se va încălzi începând de marţi.

Potrivit hidrologilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, în tot judeţul a plouat în noaptea de duminică spre luni, în timp ce, în Pasul Tihuţa precipitaţiile au fost sub formă de ninsoare. Pe crestele munţilor s-a depus un strat de un centimetru care are toate şansele să se topească întrucât şi temperaturile sunt pozitive, de 1,8 grade Celsius.

Cel mai mult a plouat la Şieuţ, unde s-au înregistrat 10 litri/mp, însă nicăieri nu au crescut debitele pe râuri. După seceta din ultima perioadă, ar trebui să plouă continuu o săptămână pentru ca necesarul de apă din sol să fie acoperit.

Luni, vremea va fi răcoroasă. Cerul va avea înnorări şi mai ales în cursul zilei, vor mai fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice în sudul ţării şi local în centru şi est, informează Administraţia Naţională de Meteorologie.

Cantităţile de apă vor mai depăşi izolat 10…15 l/mp în Oltenia, jumătatea vestică a Munteniei şi în Carpaţii Meridionali. La munte, la altitudini de peste 1500 m, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale mai ales în estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 10…12 grade în estul Transilvaniei şi 18 grade în Banat şi sudul Crişanei, iar cele minime între 0 şi 10 grade, uşor mai scăzute în depresiunile Carpaţilor Orientali spre -3 grade. Izolat spre sfârşitul intervalului, vor fi condiţii de ceaţă, iar în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării se va produce brumă.

Marţi, vremea va deveni în general frumoasă şi se va încălzi uşor. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări ziua în sud-vestul ţării şi la munte, unde izolat va mai ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe litoral şi în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade în nordul Moldovei şi pe litoral şi 20 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime între 2 şi 10 grade, mai scăzute în depresiuni, unde vor fi condiţii de brumă. Izolat se va semnala ceaţă.

 

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.