Ce nereguli au găsit inspectorii DSVSA Bistrița-Năsăud și ce măsuri au luat

Reprezentanţii Direcției Sanitar Veterinare Bistriţa-Năsăud au efectuat controale oficiale pentru verificarea modului de respectare a cerințelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

În perioada 1 august – 11 septembrie s-au făcut controale la 279 de unități: exploataţiile prinse în eşantionul de control generat de APIA, exploatații nonprofesionale, exploatații profesionale, medici veterinari de liberă practică, depozite de produse de origine animală autorizate pentru schimburi intracomunitare, standuri de alimentație publică cu ocazia evenimentelor organizate de autoritățile locale, unităţile din industria alimentară aflate în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic (magazine, restaurante), supermarketuri, cofetării, baruri, cantine, controale în trafic.

În urma acestor controale s-au constatat deficienţe cu privire la:

– deținerea sau transportul de animale neidentificate și neinregistrate, făra documente sanitare veterinare;

– vânzarea sau înstrainarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevazute de legislația sanitară veterinară în vigoare;

– neasigurarea de către deținătorii de animale și agenții economici care prelucrează, depozitează și valorifică produse alimentare, a trimiterii probelor recoltate la laborator în condiții corespunzătoare și în timp util în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;

– ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;

– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– manipularea produselor alimentare cu încalcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Au fost confiscate şi retrase de la comercializare 71,95 kg de produse alimentare, improprii consumului uman, cantitate care a fost dirijată către o unitate de neutralizare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 30 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 34.840 lei.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.