Actualitate Social

N-am putut vedea Draconidele. Pătura de nori şi ploaia au fost de vină

Românii aşteptau un adevărat spectacol pe cer în noaptea de sâmbătă spre duminică: un curent de meteori uriaş, numit Draconide, fenomen nemaiîntâlnit de 65 de ani. Din păcate, cea mai importantă condiţie nu a fost îndeplinită: nu a fost cer senin. Ne consolăm cu Orionidele?

Calculele arătau că undeva între ora 22 şi 3 dimineaţa era perioada de maximă activitate vizibilă din estul Europei: în medie, 60 de stele căzătoare pe oră. Acest curent de meteori, denumit popular “ploaie de stele căzătoare”, cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometă care pătrund în atmosferă, cu viteză foarte mare.

Ultima dată fenomenul a fost văzut în 1946, iar înainte de acest an în 1933.

Din păcate, nu ne-am putut bucura de ”Noptea Draconidelor”. Fenomenul din acest an nu a putut fi observat din cauza ploii şi a norilor denşi care au acoperit cerul.

Dacă vremea o va permite, ne putem consola în noaptea de 20 spre 21 octombrie, când poate fi văzută o ploaie de stele venite din constelaţia Orion, curentul de meteori fiind numit Orionide.

Media e de 25 de stele căzătoare, dar pot fi 10, dar şi 60, anunţă specialiştii de la Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Puteţi observa Orionidele după miezul nopţii până la răsăritul soarelui, interval în care constelaţia Orion se află deasupra orizontului. Anul acesta cerul va fi stricat de Luna în faza de ultimul pătrar, fiind posibil să vedem numai 10 stele căzătoare pe oră. Dacă staţi cu ochii pe cer trei ore veţi vedea mai multe, mai ales dacă va fi o activitate crescută.

Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce, un motiv în plus pentru a-l observa.

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS